Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Trzecie Żony :)
Udało mi się namówić żonę na małe testy. Proszę o komentowanie zdjęcia a nie żony. Bo znowu nie będzie chciała pozować :D Dziękuję.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sweeper.fm.interia.pl/fot/z.jpg)
CODER_BEST
29-12-2013, 23:57
Ja wypowiem się tylko co do oczu... A chodzi mi o te parasolki, które odbijają się w oczach i dla mnie tworzą dziwny efekt 3 źrenic.
Ogólnie ok, tylko po prawej stronie włosy zmieniają kolor ale to pewnie jakieś pasemka.
Hmm chyba muszę kupić mniejsze parasolki ;)
Szkoda kasy na parasolki. Zdjęcie ładne, kolory też dobrze dobrane . Światło za ostre ( nie świeć żonie w oczy to i nie będzie parasolek)Modelka extra tylko troszkę smutna. Powiedz żonie coś miłego albo kup prezencik np.parasolkę
Co masz na myśli pisząc ostre światło ?
Na moim ekranie tak wygląda jakbyś błysnął lampą bez dyfuzora albo świecił żarówką bezpośrednio ( lewy bark) . Ale zaznaczam tak na moim ekranie widzę.
Może przyciemnij całość tak, żeby tło było naprawdę czarne i wtedy powinno być ok.
adriansocho
02-01-2014, 22:28
Jak dla mnie samo zdjęcie rewelacja, można by poprawić kilka rzeczy, ale to już programowo, przy obróbce rawa.
Trochę światła zdjąłem. Lepiej ?
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sweeper.fm.interia.pl/fot/z0.jpg)
Mamut54, zmień monitor
Niolox, ładnie, klasycznie i bez udziwniania, mi osobiście podwójne refleksy w oczach nie przeszkadzają ale puryści się przyczepią :).
No tak to widziałem. Nie mówiłem że nie ładnie a wręcz przeciwnie. Każdy z nas ma jakąś wizję patrząc na foto. Jeden akceptuje bo mu się podoba inny by coś zmienił - ale nic na siłę.
Popieram kolegę galaza co do refleksów w oczach. Światło też mi się podoba, jedyne co mnie w oczy kole to niepoprawiona fryzura, sterczą pojedyncze włosy psując estetykę tego zdjęcia.
Oraz łokieć,dziwnie wygląda można byłoby to wciągnąć w PSie tak dla estetyki.
nonnatus
07-01-2014, 23:23
zdjęcie zaświecone po prostu.
bez fantazji i zbytniej finezji.
Modelka nieco spięta.
ale dostrzegam potencjał.
nie podchodź do zdjęć zbyt technicznie.
baw się podczas sesji. podejrzewam, że Żonę stać na dużo więcej.
niech się cały czas rusza, niech nie ustawia dłoni, ciała.
niech płynie, faluje, fantazjuje..., tańczy...,
nie sfotografowałeś Żony, tylko Jej, że tak powiem "powłokę",
bo Jej ...nie ma w tym zdjęciu, lub jest Jej niewiele:)
i jeszcze słowo, tylko żeby Ona nie czytała:)
dół wyszedł dość grubo. poproś żeby się wyprostowała.
powodzenia:)
ps.
...bardzo przyjemy owal buzi. ładne usta, oczy, ramiona...
masz ładną Żonę, więc ładnie Ją pokaż:)
zdjęcie zaświecone po prostu.
bez fantazji i zbytniej finezji.
Pierwszy raz użyte lampy studyjne i softy które zakupiłem a Ty ode mnie finezji wymagasz ;)
Modelka nieco spięta.
ale dostrzegam potencjał. baw się podczas sesji. podejrzewam, że Żonę stać na dużo więcej.
niech się cały czas rusza, niech nie ustawia dłoni, ciała.
niech płynie, faluje, fantazjuje..., tańczy...,
Staram się żeby fotki były zabawą. Jakoś co do centymetra jej nie ustawiam, mówię tylko na co ma zwrócić uwagę. Stara się i ja to doceniam.
nie podchodź do zdjęć zbyt technicznie.
Raczej bliżej mi do rzemieślnika niż szalonego artysty, staram się na tym etapie robić poprawne zdjęcia. Na finezję przyjdzie jeszcze czas. Gdzieś ktoś mądry napisał, żeby fotografowanie modelek zacząć od prostych portretów i nie cudować, dopiero potem jak się to opanuje dodawać kolejne elementy. Staram się tego trzymać. Może to trochę zachowawcze ale nie zwykłem jakoś od razu rzucać się na głęboką wodę bo można utonąć. Zanim coś zacznę robić, staram się do tego przygotować i robić fotki świadomie a nie na zasadzie walnę 200 coś się wybierze.
nie sfotografowałeś Żony, tylko Jej, że tak powiem "powłokę",
bo Jej ...nie ma w tym zdjęciu, lub jest Jej niewiele:).
Żonie się podoba ta "powłoka" i mówi, że wygląda jak nie ona ... w pozytywnym sensie.
Jest spokojną osobą i ma swoje lata ... ale na jej temat miało nie być za wiele.
...bardzo przyjemy owal buzi. ładne usta, oczy, ramiona...
masz ładną Żonę, więc ładnie Ją pokaż:)
Hmmm ... Ja bym chętnie zobaczył jak by moja Kasia wyszła na fotkach nie mojego autorstwa ;) Wtedy to bym dopiero pokomentował.
Dziękuję za poświęcony czas i komentarze. Pozdrawiam i życzę dobrego światła.