PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Zielono...

hewirto
29-12-2013, 23:25
wrzucam więc i tutaj coś do Wasze oceny...
powtarzając się: ogromna prośba o konstruktywną krytykę, uwagi i wskazówki bo w cykanie bawię się dopiero kilka miesięcy, to 2 raz z lampami (wcześniej 1 w studio na kursie), modelka żona, a stylizacja siostra :)
obróbka: w LR tylko usunięte pieprzyki i odrobinę wygładzona cera (LR to też moje pierwsze godziny)
01.
http://img41.imageshack.us/img41/5421/zro0.jpg

CODER_BEST
30-12-2013, 00:03
Przy takim portrecie ostrość powinna być wszędzie a nie tylko na twarzy dół już ucieka i to mi się tutaj nie podoba.

I uwagi do modelki :) Mogła by rzucić jakimś uśmiechem albo poważniejsza twarz typu przymrużyć trochę oczy coś takiego, tutaj mimika jest neutralna a szkoda :/

hewirto
30-12-2013, 00:10
dzięki za uwagi! co do GO, cały wieczór pstrykałem na 8, akurat do tej "stylizacji" otworzyłem do 5,6 celowo, bo chciałem dodać troszkę plastyki, ale dzięki, przyjmuje i zapamiętuje
P.S. uwagi żonie przekazane, zapraszam na inne wątki będę dodawał kolejne gdzie pewnie znajdą się emocje + dodaje poniżej 2 z tego cyklu
dzięki za uwagi i czekam na kolejne
02.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/4721/sqca.jpg)

mamut54
30-12-2013, 10:42
CODER masz rację. Tylko uśmiech naturalny nie wymuszony ( powiedz żonie coś miłego, wesołego a nie sztuczna poza) i według mnie troszkę z balansuj tematyczne kolory - za ostre. Początki udane. Trening czyni Mistrza.

hewirto
30-12-2013, 10:56
wielkie dzięki za konkrety, żona poinstruowana :) a z GO zapamiętane

slimiro
30-12-2013, 14:47
co do ostrosci to uwazam ze to kwestia tego co kto lubi ;) ja lubie małą głębie ostrosci nawet przy takich portretach...

podoba mi sie tylko jeszcze obrobka mogła by byc bardziej zdecydowana w jakims kierunku i było by super

orelob
30-12-2013, 16:40
Mówisz, że to pierwsze próby więc jest rewelacyjnie ;) Na 1 ostrość mam wrażenie jest na chustce nad czołem a nie na oczach. Jak ostrość będzie "na oku" to GO jest już kwestią gustu.. Ja lubię w większości bardzo płytką na przykład.

Swoją drogą fajne "zestawy startowe" się teraz kupuje na początek ;)

hewirto
30-12-2013, 16:48
No pierwsze, pierwsze...wcześniej byłem 1 raz w studio w czasie kursu :) Potem przeczytałem cały wątek o świeceniu, zmontowałem coś w domu i walczyłem :) Dlatego tak mi zależy na cennych uwagach, aczkolwiek niektórzy piszą tu o obróbce, usuwaniu włosów itd. a ja LR odpaliłem 3 raz w życiu (a gdzie tam do obróbki w PS), więc muszę powoli to wszystko ogarniać, ale na razie skupiam się na technice, kadrach i świetle

Co do ostrzenia do zawsze ostrzyłem na oczach, ale może zanim zdążyłem przekadrować żonka minimalnie się ruszyła i wyszło tak jak mówisz na chustę

Gadryiel
31-12-2013, 18:37
Widziałem niejednokrotnie gorsze zdjęcia u "profesjonalnych" fotografów na wystawie:)
bardzo dobry poziom:)
1. przyjemna, razem z GO. tylko te żyłki w oczach bym usuną i jest portret jak ta lala :)
2. Super zdjęcie, wyszło naturalnie. Szkoda tylko, że oczy nie są zwrócone w drugą stronę.

josephebeloki
01-01-2014, 12:56
1. Tak jak każdy zauważył głębia mała.
Ogólnie, jak to są twoje pierwsze próby, to ja chyba odłożę aparat ;) Genialnie, genialnie Ci to wyszło...
Stylizacja i kolorki świetne.

Iloma lampami doświetlałeś te fotki ? Softbox jakiś czy odbijałeś jakoś po blendzie metodami domowymi ? :)

TOP67
01-01-2014, 12:58
Wstaw oba zdjęcia ponownie, w rozmiarze zgodnym z regulaminem.

hewirto
01-01-2014, 13:03
Oj przepraszam, generowałem LR wpisując rozmiar 1024 i nie wiedziałem, że LR dodał do tego ramkę. Poprawię

hewirto
01-01-2014, 13:11
1. Tak jak każdy zauważył głębia mała.
Ogólnie, jak to są twoje pierwsze próby, to ja chyba odłożę aparat ;) Genialnie, genialnie Ci to wyszło...
Stylizacja i kolorki świetne.

Iloma lampami doświetlałeś te fotki ? Softbox jakiś czy odbijałeś jakoś po blendzie metodami domowymi ? :)

wielkie dzięki! :)
co do oświetlania to używałem Metza 44 AF-1 + parasolka, bo taką lampę kupiłem sobie na początek, ale zainspirowany wątkiem o strobingu dokupiłem jeszcze SB-700 + softobox, no i blenda i styropiany z obi :)
pożyczyłem jeszcze od taty Metza 36 AF-5, ale on nie ma trybu slave więc nie bardzo umiem go spiąć z resztą

TOP67
01-01-2014, 13:13
Oj przepraszam, generowałem LR wpisując rozmiar 1024 i nie wiedziałem, że LR dodał do tego ramkę. Poprawię

Te parę pixeli można by przeboleć, ale pion jest mocno przesadzony. Jak już zmienisz, to oba.