Zobacz pełną wersję : Multi-Cam 1000 - rozwiązanie problemów?
Męczę od jakiegoś czasu system AF Multi-Cam 1000 w Nikonie D5000 (btw, taki sam jest w: D90, D3000, D3100, 3200, D5000, D5100, D200). Pewnie większość z Was wie lub choć słyszała/czytała, że są kłopoty z celnością AF przy oświetleniu sztucznym i średnio jest na to rada - wypada się pogodzić lub kupić inny model body, ale... Zauważyłem, że po doświetleniu delikatnie małą latarką led na fotografowanej scenie punktu pomiaru ostrości celność AF wzrasta z 60-70% do 95%! Dla mnie, przy MC1000 to wręcz rewelacja! W związku z "odkryciem" mam do Was dwa pytania:
1. Czy może ktoś potwierdzić moje eksperymenty? Tylko uwaga - to musi być białe światło z diody led, przy innej temperaturze poprawa jest mizerna lub nie ma jej wcale.
2. Czy technicznie (miejsce, elektronika, parametry) istnieje możliwość wymiany lampki podświetlającej miejsce celowania na małą diodę led?
//EDIT
żeby nie było, że mam coś "popsute", te 60-70% to lekki BF. Przy normalnych zdjęciach, oglądanych na monitorze w całości (przy druku na A4 pewnie też) nie robi to zupełnie żadnego problemu.
Sprawdziłem tezę postawioną w punkcie pierwszym i niestety, ale u mnie się to nie sprawdza. Ostrość nadal ustawiana jest za obiektem, mimo oświetlenia go latarką led, dającą białe światło.
Kurcze, może masz złą latarkę? Żartuję, nie wiem, w czym problem. Może ktoś jeszcze sprawdzi?
Dodam też, że BF występuje w zależności od fotografowanego obiektu. Ostrość tekstu na jasnym tle (błękitnym lub białym) prawie zawsze jest trafiona w punkt. Na przedmiotach ciemniejszych (brązowych lub ciemnobrązowych) BF występuje występuje prawie zawsze.
Dodam też, że BF występuje w zależności od fotografowanego obiektu. Ostrość tekstu na jasnym tle (błękitnym lub białym) prawie zawsze jest trafiona w punkt. Na przedmiotach ciemniejszych (brązowych lub ciemnobrązowych) BF występuje występuje prawie zawsze.
U mnie jest podobnie ale zamiast "prawie zawsze" mam jednak te 60-70% celności.
Nie zamierzam bawić się w liczenie procentów zdjęć trafionych w punkt, stąd stwierdzenie "prawie zawsze" ;)
Cieszę się jednak, że taki temat się pojawił, ponieważ wcześniej nie natrafiłem na informację o takim zachowaniu autofokusa i zaczynałem się martwić. Jak widać niepotrzebnie :)
Swoją drogą, może w moim tropie z temperaturą światła wspomagającego AF coś jednak jest...
Latarkę mam taką: http://www.mactronic.pl/pl/products/mx/1943/latarka_ladowalna_black_eye_260_lm/6504.html
Temperatura barwowa (dane diody z netu): 6000-7000k
pioter m
29-12-2013, 19:18
Z lampką jest faktycznie celniej.
Ja nie mam jednak zamiaru doświetlać osobną latarką, ponieważ mam wbudowaną (d90).
Z lampką jest faktycznie celniej.
Dzięki! Już myślałem, że mam zwidy ;)
Ja nie mam jednak zamiaru doświetlać osobną latarką, ponieważ mam wbudowaną (d90).
Ja też nie mam takiego zamiaru, stąd pomysł z pkt. 2. pierwszego wpisu w tym temacie.
@ecml pełna profeska ta Twoja latarka ;)
nie wiem, czy to wniesie coś do tematu, ale tak wygląda moja - taka zwykła, z jakiegoś marketu. http://tnij.org/nxtgd6i
@ecml pełna profeska ta Twoja latarka ;)
No, fajna jest. Dostałem w prezencie :)
Wracając do tematu, myślę, że raczej ważniejszy kolor światła niż cena latarki - może tym tropem trzeba iść, zobaczymy.
To MultiCam 1000 ma problemy przy oświetleniu sztucznym? Kurcze, a ja cały czas myślałem (czytając forum), że tylko D7000 takie jaja odwala..... hehehe ile to człowiek z czasem może się dowiedzieć...
Pewnie użytkownicy D7000 częściej oglądają zdjęcia w skali 1:1 ;)
Archibald6803
29-12-2013, 20:31
Ja nie potwierdzam wyżej poruszonych problemów ;
W moim d5100 ustawianie ostrości (w oświetleniu sztucznym i naturalnym) są na ZBLIŻONYM poziomie procentowych trafień ; skuteczność AF spada natomiast wraz z dynamiką fotografowanej sceny - jednak nieistotne jest oświetlenie
Andrzej1974
29-12-2013, 20:52
Ja za... Archibald-em. I na przyszłość... nie mam zamiaru bawić się jakieś w dodatkowe latarki...
Ja nie potwierdzam wyżej poruszonych problemów ;
W moim d5100 ustawianie ostrości (w oświetleniu sztucznym i naturalnym) są na ZBLIŻONYM poziomie procentowych trafień ; skuteczność AF spada natomiast wraz z dynamiką fotografowanej sceny - jednak nieistotne jest oświetlenie
Obstaję przy tej tezie, chociaż przy dogłębnych testach przy sztucznym oświetleniu, używam energooszczędnych żarówek pojawia się problem BF.
ale chyba ten sam AF jest w D80 ktory to nie mial problemow z AF
ja pamietam testy opisane na optyczne problem AF pojawil sie wraz z modelem D90
tak przynajmniej bylo gdzies napisane
Obstaję przy tej tezie, chociaż przy dogłębnych testach przy sztucznym oświetleniu, używam energooszczędnych żarówek pojawia się problem BF.
Też mam w większości żarówki energooszczędne - może tu jest problem? Sprawdzę przy okazji bo na dziś już mam dość testów.
ale chyba ten sam AF jest w D80 ktory to nie mial problemow z AF
ja pamietam testy opisane na optyczne problem AF pojawil sie wraz z modelem D90
tak przynajmniej bylo gdzies napisane
Może w D80 z powodu mniejszej matrycy CCD mniej też widać nieostrości przy powiększeniach? Swoją drogą, w D40 trafionych mam ok. 99% fotek, bez względu na światło.
Może w D80 z powodu mniejszej matrycy CCD mniej też widać nieostrości przy powiększeniach? Swoją drogą, w D40 trafionych mam ok. 99% fotek, bez względu na światło.
To, co napisałeś, jest nielogiczne i się wyklucza.
W D80 przy powiększeniu fotki na 100% obraz będzie mniejszy (w porównaniu do D90) bo ma mniej pikseli. W D40 pikseli jest jeszcze mniej. Im mniej pikseli tym mniej widać wszelkie niedociągnięcia związane z ostrością. Nie rozumiem co tu się wyklucza - możesz napisać odrobinę konkretniej?
pioter m
30-12-2013, 10:59
D3100 ma większe upakowanie pikseli, a ten sam układ działa sensowniej i lepiej niż w d90. Kwestia oprogramowania aparatu i obiektywu zapiętego do korpusu.
D3100 ma większe upakowanie pikseli, a ten sam układ działa sensowniej i lepiej niż w d90. Kwestia oprogramowania aparatu i obiektywu zapiętego do korpusu.
Co do oprogramowania, to co piszesz brzmi logicznie ale obiektyw? Pomijając jakieś jasne, kapryśne (np. AF-S 35 1.8 ) to jaki tu może być problem?
Sam napisałeś to, o co mi chodzi :D
Skoro w D40 jest tylko 6mpix a w D80 10mpx, 3-punktowy af z D40 mógłby równie dobrze działać identycznie z Multi-Camem 1000, ale po prostu na zdjęciach mogłoby nie być tego widać (BFów i innych dziwactw) :)
Co do oprogramowania - też jest ważne. Moduł autofokusa z D7000 w D5200 nie sprawia podobno żadnych problemów.
Ale przecież pisząc o matrycy w D80 odnosiłem się z porównaniem do D90 (przy odpowiedzi zacytowałem odpowiedni fragment). Na temat D40 to była tylko dygresja. No ale już wiadomo o co chodzi.
Co do D7000 i D5200 - jeżeli jest tak jak piszesz, to potwierdza tezę o wpływie oprogramowania.
Grendel038
01-01-2014, 13:13
A mnie zastanawia czy po kalibracji puszki do obiektywu ilość trafnych ustawień AF się zwiększy. Przykład. Na 10 zdjęć 5 jest trafionych, a po kalibracji np. 9 trafionych. Jest to możliwe ?? Czy tylko regulacja AF w tym może pomóc?? Pozdrawiam.
Moim zdaniem, regulacja BF/FF puszki nie wpłynie w żaden sposób na odsetek trafień AF.
Grendel038
01-01-2014, 22:58
Moim zdaniem, regulacja BF/FF puszki nie wpłynie w żaden sposób na odsetek trafień AF.
Czyli co ma wpływ na to?? I jak niweluje sie błędy Af i czy wogule się da zminimalizować błędy AF.
Może jednak wygodniej będzie dyskutować w jednym wątku, w tym o kalibracji AF? Tam dyskusja trwa cały czas...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241055
Kilka słów podsumowania, może się komuś kiedyś przydadzą wnioski z mojego eksperymentowania...
- celność Multi-Cam 1000 jest jaka jest i nijak domowym sposobem nie da się tego zmienić,
- odsetek pomyłek znacznie zależy od temperatury światła i kolorów na scenie (wiem, że wiadomo ;]),
- na poprawienie pracy układu AF pomaga doświetlenie punktu pomiaru białym światłem led ale w praktyce metoda jest bezużyteczna,
- odrobinę polepsza celność przymocowanie fioletowej folii przed wbudowaną w body lampką doświetlającą, ale praktycznie też średnio ma to sens.
Rozwiązaniem problemu okazała się wymiana starej żarówki energooszczędnej na zwykłą.
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i cenne podpowiedzi.
Andrzej1974
03-01-2014, 11:35
Rozwiązaniem problemu okazała się wymiana starej żarówki energooszczędnej na zwykłą.
W aparacie? ;-)
MZ szkoda czasu na takie eksperymenty.
MZ szkoda czasu na takie eksperymenty.
Ja nie uważam, że ten czas był zmarnowany :)
Andrzej1974
03-01-2014, 11:39
Ja nie uważam, że ten czas był zmarnowany :)
W końcu to Twój czas więc możesz robić z nim co zechcesz... ;-)