PDA

Zobacz pełną wersję : NIK Software + PS - jaki format?

uppersilesian
29-12-2013, 13:59
Dzień dobry,

Przymierzam się do zakupu siedmiu programów NIKCollection ze strony google. Trochę poczytałem i pooglądałem na stronie producenta, ale nie jestem pewien jednego: na jakim formacie działają te programy, na nefach? Gdzieś obiło mi się o uszy (oczy), że właśnie nie, ale nie potrafię do tego dojść. Czy ktoś użytkujący je na co dzień mógłby mnie oświecić i przedstawić typowy tok obróbki zdjęcia, zakładając że dysponuje się PS i tymi pluginami?

Borat1979
29-12-2013, 14:03
To plug-in do psa więc stosujesz go dopiero po wywolaniu Rawa.

jahu4
29-12-2013, 14:26
tu masz wszystko http://www.google.com/nikcollection/

uppersilesian
29-12-2013, 15:49
To plug-in do psa więc stosujesz go dopiero po wywolaniu Rawa.

No tak, ale jeśli otwieram RAW (po jakichś zmianach) w PS (przycisk Open Object - Otwórz Obraz), żeby włączyć te pluginy NIKSoftware, to czy nadal jest to RAW dopóki go nie zapiszę w wybranym formacie?

Na stronie tego nie doczytałem, choć póki co przejrzałem ją pobieżnie.

GonzoG
29-12-2013, 16:01
No tak, ale jeśli otwieram RAW (po jakichś zmianach) w PS (przycisk Open Object - Otwórz Obraz), żeby włączyć te pluginy NIKSoftware, to czy nadal jest to RAW dopóki go nie zapiszę w wybranym formacie?

Na stronie tego nie doczytałem, choć póki co przejrzałem ją pobieżnie.

PS nie otwiera RAWów. RAWy masz tylko i wyłącznie w ACR, gdy go dajesz do PS'a to jest on już przeniesiony do TIFF'a czy innego formatu, jaki sobie ustawisz - na dole okna ACR masz wybór, który domyślnie jest ustawiony na sRGB 8bitów - czyli nic innego BMP, 8bit TIFF, czy np. JPEG2000 - czyli wszystkie bezstratne formaty.

uppersilesian
29-12-2013, 16:18
PS nie otwiera RAWów. RAWy masz tylko i wyłącznie w ACR, gdy go dajesz do PS'a to jest on już przeniesiony do TIFF'a czy innego formatu, jaki sobie ustawisz - na dole okna ACR masz wybór, który domyślnie jest ustawiony na sRGB 8bitów - czyli nic innego BMP, 8bit TIFF, czy np. JPEG2000 - czyli wszystkie bezstratne formaty.

Nie jest RAWem, czyli w jakim jest formacie?
Jaki format obrabiam pluginami NIK?
Pod RAWem w ACR mam - na niebiesko - AdobeRGD (1998);8bit;4928x3264 (16,1);300ppi, żadnej informacji o formacie. Po otwarciu w PS, w nagłówku pliku nadal jest rozszerzenie RAW.
Pewnie zastosowałeś (?) jakiś skrót myślowy, a ja nie złapałem. Możesz prościej?

jahu4
29-12-2013, 18:28
jak zainstalujesz plaginy to zobaczysz że to proste , np. w lightroomie wybierzesz : jpeg, tiff lub psd i ... kupuj i baw się

uppersilesian
29-12-2013, 19:00
jak zainstalujesz plaginy to zobaczysz że to proste , np. w lightroomie wybierzesz : jpeg, tiff lub psd i ... kupuj i baw się

Myślę, że otwierając NEF w PS nadal działamy na surowym pliku, którego jednak nie można już ponownie zapisać jako NEF (dlaczego?), a jedynie TIFF lub PSD, gdyby ktoś koniecznie chciał bez jakichkolwiek strat.
Janusz, masz te wtyczki?
Czy one działają zaraz po otwarciu RAWa w PS (pewnie tak), czy trzeba go uprzednio zapisać i otworzyć ponownie pod same wtyczki NIK?

jahu4
29-12-2013, 21:39
mam LR i tu po wywołaniu RAW-a edytujesz w wybranym z NIK.Colleciton plaginie a w PS myślę że, po wywołaniu RAW-a w ACR edytujesz dalej wskazanym plaginem

IcyMan
29-12-2013, 21:43
Pluginy NIK działają w PS a nie w ACR.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/841/bozb.jpg/)

Borat1979
29-12-2013, 21:56
Myślę, że otwierając NEF w PS nadal działamy na surowym pliku, którego jednak nie można już ponownie zapisać jako NEF (dlaczego?), a jedynie TIFF lub PSD, gdyby ktoś koniecznie chciał bez jakichkolwiek strat.
NEF to "zrzut" informacji z matrycy, który trzeba przetworzyć do formatu "strawnego" dla programu graficznego. Dlatego, to co obrabiasz w PSie to plik już przetworzony przez ACR.

uppersilesian
29-12-2013, 22:14
NEF to "zrzut" informacji z matrycy, który trzeba przetworzyć do formatu "strawnego" dla programu graficznego. Dlatego, to co obrabiasz w PSie to plik już przetworzony przez ACR.

Można sobie wyobrazić sytuację, że w ACR nie robimy nic, nawet zerujemy ustawienia fabryczne (np. wyostrzanie) i otwieramy od razu plik w PS i da się obrabiać. "Problem" zaczyna się w momencie, kiedy zamierzamy go zapisać; wtedy albo psd, albo tiff. Ale to chyba dlatego, że nie ma standardu RAW, każdy (producent aparatów) sobie RAWy skrobie. Choć z drugiej strony, jeśli ACR czyta RAWy od każdego, to w drugą stronę też powinno się dać zrobić?
Ale to już chyba poza tematem wątku.

zbig1972
29-12-2013, 22:40
W PS6 jest tak, że otwierając plik o nazwie np. xxxx.NEF on podczas obróbki nazywa je dalej xxxx.NEF A więc otwierasz .NEF a po obróbce w Camera RAW plik otwiera się w PS6. Cały czas trzyma w nazwie xxxx.NEF (widać to w lewym górnym rogu okienka roboczego PS6) Masz teraz możliwość otwarcia filtrów z NIK Collection. Obrabiasz sobie ten swój plik wszelkimi pluginami NIKa. On za każdym razem utworzy nową warstwe ze zmianami z NIKa. Jak już skończysz zabawę w NIKiem to teraz możesz kliknąć sejwa i wybrać format zapisu: PSD, JPG, TIFF lub PNG. Dopiero w tym momencie plik zmieni nazwę i rozszerzenie widoczne w nazwie pliku w górnym lewym rogu. Co ważne to nie możesz już zapisać tego pliku tak aby miało rozszerzenie .NEF

Borat1979
29-12-2013, 23:07
W PS6 jest tak, że otwierając plik o nazwie np. xxxx.NEF on podczas obróbki nazywa je dalej xxxx.NEF A więc otwierasz .NEF a po obróbce w Camera RAW plik otwiera się w PS6. Cały czas trzyma w nazwie xxxx.NEF
To już nie jest NEF bo on nie został otwarty tylko przetworzony algorytmami ACRa.

Jacek z Nikonem też
30-12-2013, 00:23
NEF albo ogólniej RAW to piksele w wersji 'surowej", format ten służy do tego, aby móc za pomocą wywoływarki RAW pozmieniać pewne parametry początkowe. RAWów się nie edytuje, RAWy to stan początkowy.

RAW nie zawiera w sobie żadnej magii. Nie jest w żaden sposób "lepszy" czy "dokładniejszy". Źle wywołując RAWa można stracić część informacji (np. gdy obetniemy cienie czy światła) ale to dotyczy każdego formatu obrazu.

Aplikacje takie jak LR umożliwiają wywoływanie RAW, ale nie modyfikują pliku źródłowego! Parametry zapisywane są w osobnym pliku. Jest format łączący RAW z tymi parametrami i nazywa się DNG.

Do przesyłania obrazów między aplikacjami można użyć 16-bitowego TIFF, ale to bez większego znaczenia jakiego formatu użyjesz, jeśli tylko jest to format bezstratny (czyli nie JPG). Narzędzia z Nik działają jako pluginy do PS, więc nawet nie musisz wiedzieć w jakim formacie obrazek wędruje z PS do Nik i w drugą stronę.

Praca w PS wygląda tak, że klikasz wywołanie np. Color Efex Pro, otwiera się appka z obrazkiem z PS, gdy kończysz z CEP klikasz OK i pojawia się nowa warstwa z wynikiem.

Największą zaletą odpalania Nik spod PS jest możliwość użycia Smart Object / Smart Filter. To chyba jedyny sposób by zapisać control points.

GonzoG
30-12-2013, 14:38
Nie jest RAWem, czyli w jakim jest formacie?
Jaki format obrabiam pluginami NIK?
Pod RAWem w ACR mam - na niebiesko - AdobeRGD (1998);8bit;4928x3264 (16,1);300ppi, żadnej informacji o formacie. Po otwarciu w PS, w nagłówku pliku nadal jest rozszerzenie RAW.
Pewnie zastosowałeś (?) jakiś skrót myślowy, a ja nie złapałem. Możesz prościej?

RAWy masz 12b, 14b, 16b (tylko w pro MF).
Jak sam napisałeś, to w ACR masz ustawiony eksport 8bit, więc jak może to być RAW ??

Z resztą sprawdź sobie w PS'ie, jaką masz głębię barw - 8 czy 16 bitów - gwarantuję, że przy tych ustawieniach będzie 8.

Z resztą, jakie to ma znaczenie jaki to format ?? Format ma znaczenie tylko i wyłącznie przy zapisaniu do pliku.
A ACR przekazuje do PS'a obraz bezstratnie z parametrami ustawionymi w ACR.

TOP67
30-12-2013, 15:00
Po otwarciu NEW w PS jest to już format PSD (domyślny dla PS), mimo że dalej nazywa się NEF. Każdy kanał jest osobno i ma 8 lub 16 bit. Nie da się tego zapisać jako NEF ani nawet DNG.
Filtry NIK działają już na tym pliku.

uppersilesian
30-12-2013, 15:27
RAWy masz 12b, 14b, 16b (tylko w pro MF).
Jak sam napisałeś, to w ACR masz ustawiony eksport 8bit, więc jak może to być RAW ??

Oczywiście, że RAW (NEF) w głębi 8bit. A co niby?
Co to jest pro MF?

Z głębią bitową mam jeszcze inną wątpliwość, ale to chyba na inny wątek, choć nie wiem w jakim dziale. Może też oprogramowanie, w końcu dotyczy PS (ACR).

uppersilesian
30-12-2013, 15:46
NEF albo ogólniej RAW to piksele w wersji 'surowej", format ten służy do tego, aby móc za pomocą wywoływarki RAW pozmieniać pewne parametry początkowe. RAWów się nie edytuje, RAWy to stan początkowy.

RAW nie zawiera w sobie żadnej magii. Nie jest w żaden sposób "lepszy" czy "dokładniejszy". Źle wywołując RAWa można stracić część informacji (np. gdy obetniemy cienie czy światła) ale to dotyczy każdego formatu obrazu.

Aplikacje takie jak LR umożliwiają wywoływanie RAW, ale nie modyfikują pliku źródłowego! Parametry zapisywane są w osobnym pliku. Jest format łączący RAW z tymi parametrami i nazywa się DNG.

Do przesyłania obrazów między aplikacjami można użyć 16-bitowego TIFF, ale to bez większego znaczenia jakiego formatu użyjesz, jeśli tylko jest to format bezstratny (czyli nie JPG). Narzędzia z Nik działają jako pluginy do PS, więc nawet nie musisz wiedzieć w jakim formacie obrazek wędruje z PS do Nik i w drugą stronę.

Praca w PS wygląda tak, że klikasz wywołanie np. Color Efex Pro, otwiera się appka z obrazkiem z PS, gdy kończysz z CEP klikasz OK i pojawia się nowa warstwa z wynikiem.

Największą zaletą odpalania Nik spod PS jest możliwość użycia Smart Object / Smart Filter. To chyba jedyny sposób by zapisać control points.

No i właśnie ten stan początkowy się edytuje, czyli zmienia.

O tym że RAW jest lepszy zawsze mówi się w odniesieniu do JPEG.

No właśnie, czy ktoś zapisuje swoje NEFy w DNG, czy NEF + xmp?

Spotkałem opinie, że 16 bit to trochę ... przesada.

Jacek z Nikonem też
30-12-2013, 16:28
RAW jest lepszy od JPEG poniewaz JPEG nie nadaje się jako źródło ponieważ jest to 8-bitowa kompresja stratna. Chodziło mi o to, że informacje zapisane w RAW nie są "lepsze" od tych zapisanych np. w 16-bitowym TIFF. RAW jest po to, abyś mógł go wywołać za pomocą oprogramowania na swoim komputerze, które jest zapewne lepsze od tego wbudowanego w aparat (po pierwsze komputer ma więcej mocy po drugie wywołując masz kontrolę nad procesem).

Z Twoich wypowiedzi wynika, że chcesz sobie otworzyć RAW, wyedytować go i zapisać jako RAW aby mieć "lepszą jakość".

To trochę tak jakbyś wywoływał analogowy film i wynik chciał mieć znowu na tym filmie, możesz to zrobić fotografując obrobioną wersję - czyli np. fotografując aparatem monitor.

uppersilesian
30-12-2013, 17:43
Z Twoich wypowiedzi wynika, że chcesz sobie otworzyć RAW, wyedytować go i zapisać jako RAW aby mieć "lepszą jakość".

Nie do końca, bo tyle że obrobiony RAW można bezstratnie zapisać jedynie w TIFF, PSD i ... jakimś jeszcze(?), to wiedziałem. I tak zapisuję w JPEG, bo nie widzę różnicy, choć, być może, ona jest. Podobnie nie widzę różnicy pomiędzy plikami jpeg, z których jeden jest oryginałem (pierwszy zapis) a drugi został otworzony i zapisany ponownie np. dwa, trzy razy. A przecież każdy taki zapis to kompresja stratna.
Gdzieś, najprawdopodobniej na tym forum, przeczytałem narzekania, że soft NIK nie działa na RAWach. Właściwie po pierwszej odpowiedzi Barata1979 sprawa dla mnie była rozwiązana (nigdy wcześniej nie używałem żadnych pluginów), ale rozmowa jakoś tak sama się potoczyła dalej.

miron19j
30-12-2013, 17:50

To trochę tak jakbyś wywoływał analogowy film i wynik chciał mieć znowu na tym filmie, możesz to zrobić fotografując obrobioną wersję - czyli np. fotografując aparatem monitor.

a czy przypadkiem NX Nikona nie zapisuje spowrotem do NEFa?
Nie pamiętam, a nie mam teraz możliwości sprawdzić.

TOP67
30-12-2013, 17:56
Zapisuje, ale bez ruszania pierwotnych informacji. Zwiększa to mocno plik. Podmienia też chyba zszytego JPG.

Jacek z Nikonem też
30-12-2013, 18:06
I tak zapisuję w JPEG, bo nie widzę różnicy, choć, być może, ona jest. Podobnie nie widzę różnicy pomiędzy plikami jpeg, z których jeden jest oryginałem (pierwszy zapis) a drugi został otworzony i zapisany ponownie np. dwa, trzy razy. A przecież każdy taki zapis to kompresja stratna.

Gdy zaczynałem używać LR zrobiłem sobie preset do exportowania wynikowych zdjęć i domyślnie była tam ustawiona zbyt niska jakość JPEG - problem zauważyła modelka gdy odebrała maile.

Różnicę przy używaniu JPG jako źródła zauważysz gdy będziesz dokonywał agresywniejszej obróbki - np. mocne rozjaśnienie, zwiększenie kontrastu. Wtedy pojawi się posteryzacja. 16-bitowy zapis zdjęcia nie jest po to, by ładniej wyglądało, tylko aby uniknąć takich problemów w trakcie obróbki.

JPG powinno się używać tylko wtedy gdy ze zdjęciem już skończyliśmy i chcemy zaprezentować wynik.

PS. http://pl.wikipedia.org/wiki/Artefakt_%28informatyka%29

uppersilesian
30-12-2013, 18:41
Różnicę przy używaniu JPG jako źródła zauważysz gdy będziesz dokonywał agresywniejszej obróbki - np. mocne rozjaśnienie, zwiększenie kontrastu. Wtedy pojawi się posteryzacja. 16-bitowy zapis zdjęcia nie jest po to, by ładniej wyglądało, tylko aby uniknąć takich problemów w trakcie obróbki.

PS. http://pl.wikipedia.org/wiki/Artefakt_%28informatyka%29

Nie, nie, o agresywnej obróbce jpeg można zapomnieć. Długo nie używałem RAWów, bo ... chyba głupota, i teraz widzę co mogę uzyskać z NEFa w porównaniu do jpeg - przepaść! Chociaż zastanawiam się, jak te stare jpeg, jeszcze z aparatu Sony R1, będą sie zachowywać pod ACR w CS6? Może nie będzie tak źle?

No, i jeśli jpeg to jak najbardziej fine.

Borat1979
30-12-2013, 21:25
No i właśnie ten stan początkowy się edytuje, czyli zmienia..
Nie edytuje się tylko pobiera z niego informacje. Edycja polega pliku to jego modyfikacja a przecież NEF pozostanie niezmieniony.

uppersilesian
30-12-2013, 22:13
Nie edytuje się tylko pobiera z niego informacje. Edycja polega pliku to jego modyfikacja a przecież NEF pozostanie niezmieniony.

No dobrze, edytujemy kopię, warstwę, czy co tam ACR tworzy za naszymi plecami :-) . W końcu po edycji to coś daje się otworzyć w PS.

GonzoG
31-12-2013, 00:53
Oczywiście, że RAW (NEF) w głębi 8bit. A co niby?
Co to jest pro MF?

Z głębią bitową mam jeszcze inną wątpliwość, ale to chyba na inny wątek, choć nie wiem w jakim dziale. Może też oprogramowanie, w końcu dotyczy PS (ACR).

Jak RAW, to nie może być 8bit... no chyba, że masz aparat który robi RAWy w 8bitach.
Jak już wiele razy było tu pisane, RAW to zrzut danych z matrycy - zapisany jest w 12b albo 14b (zależy jaką opcją ma aparat i co ustawione).

Nie można więc edytować RAWa w 8bitach.

pro MF - profesjonalne (choć innych nie ma) lustrzanki średniego formatu.

Nie, nie, o agresywnej obróbce jpeg można zapomnieć. Długo nie używałem RAWów, bo ... chyba głupota, i teraz widzę co mogę uzyskać z NEFa w porównaniu do jpeg - przepaść! Chociaż zastanawiam się, jak te stare jpeg, jeszcze z aparatu Sony R1, będą sie zachowywać pod ACR w CS6? Może nie będzie tak źle?

No, i jeśli jpeg to jak najbardziej fine.

Nie ma znaczenia jaki JPEG i z jakiego aparatu... no prawie - w starszych aparatach była większa kompresja niż teraz.

Poza tym JPEG'a nie ma sensu pchać do ACR. Dokładnie to samo możesz zrobić w samym PSie.
ACR - Adobe Camera RAW - jak sama nazwa mówi służy do wywoływania RAWów.

uppersilesian
31-12-2013, 14:25
Jak RAW, to nie może być 8bit... no chyba, że masz aparat który robi RAWy w 8bitach.
Jak już wiele razy było tu pisane, RAW to zrzut danych z matrycy - zapisany jest w 12b albo 14b (zależy jaką opcją ma aparat i co ustawione).

Nie można więc edytować RAWa w 8bitach.

To już nic nie rozumiem, zakładam nowy wątek, zapraszam.

uppersilesian
31-12-2013, 14:32
Poza tym JPEG'a nie ma sensu pchać do ACR. Dokładnie to samo możesz zrobić w samym PSie.
ACR - Adobe Camera RAW - jak sama nazwa mówi służy do wywoływania RAWów.

No tak, ale jak już przyzwyczajam się do robienia 95 procent edycji w ACR, to wtedy ma sens.
Zauważyłem, że oryginał jpeg obrobiony w ACR, następnie otworzony w PS, zapisany w PS pod inną nazwą otwiera się w ACR (nie w PS) ze zmianami jakie wcześniej wprowadziłem, choć nie towarzyszy mu żaden plik typu xmp. Dziwne. A może nie? Jeśli kliknę OTWÓRZ OBRAZ (OpenImage), to otwiera się w PS ze zmianami. Żeby otworzyć czysty, nie zmieniony oryginalny jpeg w PS muszę przywrócić w ACR ustawienia domyślne Camera Raw i OtwórzObraz.

TOP67
31-12-2013, 14:37
Dalej nie rozumiesz.

Nie ma czegoś takiego, jak oryginalny JPG. To co zapisałeś, to jest Twój oryginalny JPG. Zawiera wszystkie modufikacje zrobione w ACR, ale nie zawiera pierwotnych danych, ani tego co zostało zmienione.

uppersilesian
31-12-2013, 14:58
Dalej nie rozumiesz.

Nie ma czegoś takiego, jak oryginalny JPG. To co zapisałeś, to jest Twój oryginalny JPG. Zawiera wszystkie modufikacje zrobione w ACR, ale nie zawiera pierwotnych danych, ani tego co zostało zmienione.

Oryginalny, czyli ten, który "wyszedł" z aparatu.
Powtarzam: w folderze widzę oryginalny jpeg (ciemny, nazwa nie zmieniona), otwieram go dwukrotnym kliknięciem, spodziewając się, że otworzy się w PS, a on otwiera się w ACR już nie ciemny, ale z wszystkim zmianami poczynionymi uprzednio i z możliwością cofnięcia tych zmian. Nie towarzyszy mu żaden plik xmp, więc gdzie te dokonane wcześniej zmiany są zapisane?

TOP67
31-12-2013, 15:04
A jak się otwiera w zwykłej przeglądarce lub prosto w PS?

Ustawienia mogą być zapisywane w .xmp lub bazie ACR.

Na pewno to jest JPG a nie NEF?
Na pewno to są zmiany, które wprowadziłeś? A może masz ustawione automatyczne dobieranie tonów?

Jacek z Nikonem też
31-12-2013, 15:06
1) RAW nie jest obrazem, są to dane potrzebne do stworzenia obrazu
2) jest nieskończenie wiele sposobów interpretacji RAW, zależy to od użytego oprogramowania oraz ustawionych parametrów
3) to co nazywasz "oryginalnym JPG" to RAW wywołany przez oprogramowanie aparatu
4) otwierając RAW w ACR lub LR generujesz nowy obraz, obraz ten nie musi być podobny do obrazu wygenerowanego przez aparat

uppersilesian
31-12-2013, 15:30
Koledzy, żeby było jasne: to nie jest dla mnie żaden problem, ja się tylko zdziwiłem, a początkowo nawet przestraszyłem, że zmienił mi oryginalny jpeg trwale, ale, jak pisałem, wyzerowanie ustawień Camera Raw przywraca mu oryginalność - "oryginalny", "oryginalność" w moim rozumieniu; copyright.

W przeglądarce Windows bez zmian, tzn. tak, jak go widzę w folderze na miniaturze, czyli oryginalny jpeg.
W PS czy to z poziomu PS, czy z folderu systemowego poleceniem Otwórz za pomocą ..., zawsze poprzez ACR, z widocznymi zmianami wprowdzonymi poprzednio.
Tak, to jest jpeg, wtedy jeszcze nie zapisywałem RAWów.
Tak, to są zmiany wprowadzone przeze mnie, celowo "przegięte", żebym nie miał wątpliwości.
Ale jak mówię, no problem.

Jacek z Nikonem też
31-12-2013, 15:37
Prawdopodobnie chodzi o to, że otwierasz JPG za pomocą ACR tak jakby był RAWem, więc ACR zapamiętuje sobie jego ustawienia i używa ich przy otwieraniu w PS. Ustawienia Camera Raw nie są zapisywane "w źródle" dlatego gdy patrzysz na plik w Windows jest taki jak wcześniej.

GonzoG
31-12-2013, 16:22
No tak, ale jak już przyzwyczajam się do robienia 95 procent edycji w ACR, to wtedy ma sens.
Zauważyłem, że oryginał jpeg obrobiony w ACR, następnie otworzony w PS, zapisany w PS pod inną nazwą otwiera się w ACR (nie w PS) ze zmianami jakie wcześniej wprowadziłem, choć nie towarzyszy mu żaden plik typu xmp. Dziwne. A może nie? Jeśli kliknę OTWÓRZ OBRAZ (OpenImage), to otwiera się w PS ze zmianami. Żeby otworzyć czysty, nie zmieniony oryginalny jpeg w PS muszę przywrócić w ACR ustawienia domyślne Camera Raw i OtwórzObraz.

Jak już wcześniej ktoś napisał - ACR nie robi żadnych zmian w plikach. Dopóki nie wyeksportujesz obróbki z ACR (guzik zapisz, na dole po prawej), to zawsze będziesz miał oryginał i plik ze zmianami. Dopiero po eksporcie zostanie utworzony JPEG zawierający już dokonane zmiany.
Obróbka JPEGów nie jest w XMP, a w innych plikach.

Borat1979
31-12-2013, 16:59
No dobrze, edytujemy kopię, warstwę, czy co tam ACR tworzy za naszymi plecami :-) . W końcu po edycji to coś daje się otworzyć w PS.

Warstwy to nakładanie na siebie obrazów, elementów obrazu, filtrów itp. podczas obróbki graficznej.

ACR nie robi żadnych warstw, kopi czy czegokolwiek podobnego. NEF to coś w rodzaju "bazy danych", w których są zapisane informacje jakie zarejestrował każdy piksel matrycy. Na podstawie tych danych ACR lub jakikolwiek inny program tego typu generuje obraz w postaci bitmapowej, z kompresją lub bez w zależności od tego czy pliki poddajemy dalszej obróbce czy nie.

TOP67
31-12-2013, 17:10
Ale to co robi ACR można porównać do warstw dopasowania z PS. Nie zmienia to warstwy podstawowej, ale wpływa na cały obrazek. Chyba to miał na myśli uppersilesian.
Przy każdym otwieraniu tego pliku dokonuje on obliczeń na nowo.

Borat1979
31-12-2013, 17:30
Ale to co robi ACR można porównać do warstw dopasowania z PS. Nie zmienia to warstwy podstawowej, ale wpływa na cały obrazek. Chyba to miał na myśli uppersilesian.
Przy każdym otwieraniu tego pliku dokonuje on obliczeń na nowo.

Czyli pobiera dane z pliku NEF tylko tym razem dodatkowo uwzględniając parametry zapisane w zewnętrznym pliku. Tworząc w PS nową warstwę, na której chcemy pracować robimy 100% kopię pliku w przypadku ACR nic takiego nie ma miejsca.

Jacek z Nikonem też
31-12-2013, 17:40
Tworząc w PS nową warstwę, na której chcemy pracować robimy 100% kopię pliku

Nie. Duplikując warstwę duplikujemy warstwę. Dodając warstwę dopasowującą (adjustment layer) nic nie kopiujemy.

Borat1979
31-12-2013, 17:43
Nie. Duplikując warstwę duplikujemy warstwę. Dodając warstwę dopasowującą (adjustment layer) nic nie kopiujemy.

O to mi chodziło, dzięki za poprawkę :)