Zobacz pełną wersję : Jaka lampa w cenie 500-600 zł?
nikoniarz
28-12-2013, 23:34
Witam.
Tak jak w temacie- poszukuję lampy w cenie 500-600 zł. Przeglądając oferty sklepów skłaniam się ku Metz'owi 44 AF-1. Jako, że jestem amatorem dlatego chciałbym polecić się bardziej doświadczonych osób. I tu moje pytanie- Metz 44 AF-1 czy coś innego w podobnym budżecie? Może Nissin Di700? Jestem otwarty na propozycje.
Teraz trochę konkretów związanych z użytkowaniem:
- lampa ma współpracować z Nikonem D3100 i obiektywem AF-S 18-105mm VR ED. Nie zanosi się na zmianę szkła.
- lampa używana będzie tylko i wyłącznie w stopce
- mile widziane by moc/kąt błyskku zmieniał się automatycznie wraz ze zmianą ogniskowej
- mile widziane by automatyka była zgrana z aparatem, ewentualnie by móc wprowadzać zmiany z poziomu menu aparatu. Manual z lampy raczej nie będzie używany
- lampa ma służyć w typowo amatorskich zastosowaniach jak np. fotka przy ognisku, na jakiejś imprezie w pomieszczeniu itp.
- od lampy oczekuję zauważalnie większego zasięgu doświetlenia niż tego co oferuje wbudowana.
To chyba na tyle. Niewykluczone, że wypisując cechy strzeliłem babola bo np. to czego oczekuję jest tylko w dużo droższych lampach, także proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i nakierowanie w odpowiednią stronę.
Ps. Proszę o odpowiedzi z konkretnymi argumentami. Bardziej pomoże mi to w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam.
To zupełnie wystarczy Ci YN-468II - cena ok 370zł.
kszysiek2
29-12-2013, 10:11
posiadam yu-468II i jestem zadowolony, posiada to co oczekujesz od lampy
nikoniarz
29-12-2013, 11:52
W związku z tym mam pytanie- czy YN-468II posiada metalową stopkę a jeśli nie to czy jest sens dołożyć do modelu posiadającą takową?
Edit:
Widzę, że ma metalową stopkę. Ale przeglądając parametry doczytałem, że maksymalna wartość zoomu wynosi 85 mm. Jak to się ma w praktyce z obiektywem 105 mm?
Andrzej1974
29-12-2013, 12:02
Tak, ma metalową stopkę.
W związku z tym mam pytanie- czy YN-468II posiada metalową stopkę a jeśli nie to czy jest sens dołożyć do modelu posiadającą takową?
Edit:
Widzę, że ma metalową stopkę. Ale przeglądając parametry doczytałem, że maksymalna wartość zoomu wynosi 85 mm. Jak to się ma w praktyce z obiektywem 105 mm?
A jakie to ma znaczenie ??
Nikon SB-700 ma zoom do 120mm, SB-910 do 200mm, Voeloon V700 do 180mm, Nissin Di700 do 180mm....
A SB-600 tylko 85mm...
Jedyne co daje zoom w lampie, to zawężenie wiązki światła, a tym samym lekkie zwiększenie mocy przy takiej pozycji.
nikoniarz
29-12-2013, 15:36
A jakie to ma znaczenie ??
Właśnie dlatego pytam :) Czyli mam rozumieć że z moim obiektywem będzie współpracować należycie?
Właśnie dlatego pytam :) Czyli mam rozumieć że z moim obiektywem będzie współpracować należycie?
A od kiedy to lampa jest robiona pod obiektyw ?? Czy nawet dany model aparaty ??
Lampa jest zrobiona pod aparaty danej firmy i nie ma znaczenia jaki to aparat i jaki tam se zapniesz obiektyw.
nikoniarz
29-12-2013, 16:12
Więc zapytam wprost- jak się ma zoom w lampie do zoomu w aparacie? Ma to jakoś współgrać? Jeśli nie ma żadnych warunków doboru zoomu w lampie z tym w obiektywie to w jakim celu podawane są te parametry?
Edit: Przepraszam, że tak dopytuję, ale chciałbym wiedzieć coś więcej niż "tak bo tak" lub "nie bo nie".
Więc zapytam wprost- jak się ma zoom w lampie do zoomu w aparacie? Ma to jakoś współgrać? Jeśli nie ma żadnych warunków doboru zoomu w lampie z tym w obiektywie to w jakim celu podawane są te parametry?
A czytać ze zrozumieniem potrafisz ??
(...)
Jedyne co daje zoom w lampie, to zawężenie wiązki światła, a tym samym lekkie zwiększenie mocy przy takiej pozycji.
nikoniarz
29-12-2013, 16:23
Potrafię. Czyli rozumiem, że jeśli zoom lampy kończy się na 85 mm to już nie zawęzi wiązki dla 105 mm by móc błysnąć ciut dalej?
Więc zapytam wprost- jak się ma zoom w lampie do zoomu w aparacie?
Popatrz na to z drugiej strony:
- zoom obiektywu ustawiony na "18", zoom lampy ustawiony na "50", efekt: lampa ustawiona na wprost oświetla tylko środek kadru, boki zostają ciemne, bo lampa świeci tak, aby oświetlić to, co będzie widziane przez obiektyw "50"
- zoom obiektywu ustawiony na "105", zoom lampy ustawiony na "50", efekt: lampa ustawiona na wprost oświetla o wiele więcej niż widzi obiektyw, czyli wszystko widziane przez obiektyw będzie oświetlone, a nawet sporo więcej, czyli część światła "się marnuje", bo nie jest wykorzystywana do zdjęcia; dlatego lepiej, gdy lampa jest ustawiona podobnie jak obiektyw (wykorzystujesz wtedy "całe światło" wychodzące z lampy).
nikoniarz
30-12-2013, 01:58
r_m wielkie dzięki. Z tego co napisałeś:
dlatego lepiej, gdy lampa jest ustawiona podobnie jak obiektyw
wynika, że dobrze by było aby lampa pokrywała zoom dostępny w obiektywie. Przynajmniej tak to odebrałem. Tylko z drugiej strony czy faktycznie będę doświetlał coś na ogniskowej 105 mm... Chyba jednak zdecyduję się na 468II. Jako pierwsza lampa powinna być okej. Najistotniejsze dla mnie, że bedzie chyba znacznie lepsza (mocniejsza) od wbudowanej.
nikoniarz
17-01-2014, 09:42
Witam. Zakupiłem jednak YN-468-ll. Póki co bardzo pozytywnie zaskakuje. Dziękuję za odpowiedzi w wątku.
Zoom zoomem, a tak na prawdę do dla jakiej matrycy są określane "ogniskowe" lampy? Dla DXa czy pełnej klatki? Bo ja mam dylemat z drugiej strony - chcę używać lampy z 10-20mm i teraz:
- di700 od 16mm
- di600 od 16mm
- metz 44 af1 od 12mm
wszystkie z dyfuzorem oczywiscie. Skłaniam się ku di700 ale metz teoretycznie świeci szerzej, jak to jest?
Zoom zoomem, a tak na prawdę do dla jakiej matrycy są określane "ogniskowe" lampy? Dla DXa czy pełnej klatki? Bo ja mam dylemat z drugiej strony - chcę używać lampy z 10-20mm i teraz:
- di700 od 16mm
- di600 od 16mm
- metz 44 af1 od 12mm
wszystkie z dyfuzorem oczywiscie. Skłaniam się ku di700 ale metz teoretycznie świeci szerzej, jak to jest?
A dla jakiej matrycy podawane są ogniskowe obiektywów ?? Dla DX, czy FX ??
A z obiektywem 10mm żadna lampa nie da ci dobrego krycia światłem. Zapomnij.
Jedynie odbijanie światła da ci pokrycie kadru.
nikoniarz
01-02-2014, 12:38
Świeże info odnośnie YN-468-II. W trybie automatycznego zoom'u lampa czasem nie reaguje na zmianę ogniskowej w obiektywie (N18-105). Mam wrażenie, że dzieje się tak gdy wyjdziemy poza zakres zoom'u lampy który wynosi 24-85 mm. Pomaga zmiana na ogniskową 18 mm i zoom w lampie znów działa poprawnie. Nie dzieje się to regularnie, nie zwróciłem uwagi czy jest w tym jakaś powtarzalna reguła (mam wrażenie, że nie i dzieje się to wybiórczo). W każdym razie skupię na tym więcej uwagi i dam znać.