PDA

Zobacz pełną wersję : usterka lustra koło wizjera w D5100

lukfoto
28-12-2013, 22:37
Witam Szanownych Użytkowników

Kilka dni temu upadł mi aparat (zsunał się z paska). Do tej pory ogólnie wygląda na to że działa (focus, tryby, strona cyfrowa) za wyjątkiem rzutowania obrazu na wizjer. Patrząc przez wizjer widoczny obraz jest rozmazany, szczególnie z jednej strony kadru. Przechylając aparat słychać dźwięk prawdopodobnie potłuczonego lustra lub luster znajdujących się na wysokosci - w pobliżu wizjera (byc może focusing glass lub penta mirror) dlatego że lustra widoczne w otworze kurpusu wyglądają na gładkie. Czy Ktoś miał lub spotkał się wczesniej z podobna usterką ? Jeszcze nie dzwoniłem do serwisu Nikon (aparat w trakcie gwarancji). Ktos tu pisał w lutym br. że serwis uznał mu mechaniczna usterke D5100 lub obiektyw po upadku w ramach gwarancji ale moj apart jest z dystrybucji niemieckiej. Ewentualnie czy można wymienic te częsci samodzielnie by nie przepłacać ?

zgera
28-12-2013, 23:01
Lustro można łatwo sprawdzić przez bagnet obiektywu, mogła również poluzować się matówka, lub rozsypał się pryzmat, w przypadku d5100 to układ luster.
Nie sadzę aby gwarancja objęła taką usterkę po upadku.

lukfoto
28-12-2013, 23:27
Dzięki za odzew. Jesli moge prosic o uszczegółowienie: sprawdzić lustro przez bagnet obiektywu to znaczy ? Pisząc o matówce masz na myśłi matrycę tak ? Kurcze na razie nie mam podglądu jakości zdjec bo czekam na baterię która u kogos zostawilem. Moze jutro bede miec podgląd. Nie orientujesz sie czy te mniejsze lusterka mozna samemu wymienic ? Tylko i tak mialbym obiekcje z uwagi na brak sterylnych warunków bo domyslam sie ze serwisant ma wieksze mozliwosci ogolnie chyba ze moznaby bylo dostac sie do tej czesci aparatu bez szerszego otwierania całego korpusu.

zgera
28-12-2013, 23:46
Ściągasz obiektyw, patrzysz do komory aparatu, takie coś lustrzane pod kątem 45 stopni to lustro.
Matówka to takie coś matowe i znajduje się nad lustrem jest zamocowana na zatrzasku.
Pryzmat, czyli układ luster znajduje się nad matówką i łączy się z wizjerem, tam nie zajrzysz bez rozbierania aparatu.

Obelix
29-12-2013, 00:19
Na początek niech Kolega sprawdzi, jak już odzyska akumulator, czy informacje w wizjerze takie jak czas naświetlania, przysłona i co tam jeszcze jest, wyświetlane są w sposób poprawny, tzn czy są wyraźne i czytelne. Następnie proponowałbym zrobić zdjęcie testowe gazety - żeby wyeliminować błąd obiektywu lub lustra. Zdjęcie radziłbym zrobić na auto lub priorytecie przysłony - dowie się Kolega przy okazji czy pomiar światła działa poprawnie. Jeśli tak, to będzie można założyć że rozsypała się korekcja dioptrii - a to można już poskładać, z tym że bez demontażu puszki się nie obejdzie.

lukfoto
31-12-2013, 14:05
Witam. Tak jak napisałem w pierwszym poście : lustra widoczne w otworze kurpusu - w komorze aparatu - wyglądają na gładkie. Teraz dokładnie zajrzałem dla upewnienia: lustro pod kątem 45 stopni oraz dolne lustro są gładkie, czyste. Górna matówka także wygląda na czystą i gładką.
W odniesieniu do informacji w wizjerze.... Nie ma żadnych informacji w wizjerze gdyż cały "obraz" w wizjerze jest rozmazany - to samo jest w przypadku podczepienia drugiego obiektywu (nikkor 18-55) czyli wygląda na to że oryginalny obiektyw 18-105 w normie (focus manualny i auto działają na razie). To oczym napisalem w pierwszym poście - że działa normalnie oprócz wizjera - dotyczyło oczywiście fotografowania w trybie LV a właściwie nie tyle fotografowania co kadrowania bo przed wciśnieciem spustu migawki wyłączałem LV i robilem w serii. Ale oczywiście spróbuje zrobić jak radzisz w trybie auto i przysłony. Nie wiązałbym tego z dioptrażem bo jak pisałem cały obraz w wizjerze jest zamazany. Dzięki za posty. Może Ktoś jeszcze coś podpowie.

TOP67
31-12-2013, 14:19
A coś grzechocze?
Uszkodzenie jest powyżej matówki. Albo któreś z pięciu luster, albo soczewka wizjera.

lukfoto
31-12-2013, 14:40
Tak. Podczas przechylania korpusu w jedną lub drugą stronę słychać szeleszczący lekko sopranowy dźwięk - na tyle wyraźny że może przypominać kawałki/ kawałek szkła. W odniesieniu do soczewki wizjera to wygląda że jest cała w jednym kawałku, przynajmniej z przodu.

Obelix
31-12-2013, 17:41
W przypadku uszkodzenia luster pryzmatu teoretycznie pomiar światła w normalnym trybie powinien działać niepoprawnie, gdyż czujnik odpowiadający za pomiar znajduje się nad układem luster. Poza tym lustra nie są wykonywane ze szkła, tylko z tworzywa sztucznego pokrytego warstwą odbijającą. Jeżeli więc zdjęcia wykonywane w normalnym trybie, a nie LV wychodzą naświetlone prawidłowo, to winy należy szukać w wizjerze, czyli również w układzie korekcji dioptrii. Tak czy inaczej bez rozebrania aparatu się nie obejdzie. Jeżeli natomiast miałoby się okazać że uszkodzeniu uległ pentamirror - to wymiana jedynie w fabrycznym serwisie.

lukfoto
31-12-2013, 21:15
Kurcze. Mądre spostrzeżenie. Mam baterię i będę za chwile sprawdzać jakośc zdjęć cykanych po upadku choc na pierwszy wizus wyglądają jak wiekszość zdjec z ręki. Z pamięci kojarzę że pomiar działał prawidłowo choc dokładnie tego nie analizowałem (wycieczka, trud, zmęczenie) i oczywiście wszystkie w NEF. Z tym dźwiękim słyszalnym podczas przechylania korpusu troche przesadziłem pisząc o wrażeniu kawałków szkła bo aż takiego wrażenia dźwięku szkła nie słychać. Czyli radzisz wykonac zdjęcia porównawcze w trybie auto i przysłony by sprawdzić poprawny pomiar światła tak ?

Obelix
31-12-2013, 21:38
Tryb obojętny, byle nie M. Korekcja oczywiście na zero. Rzecz w tym by określić czy automatyka aparatu poprawnie dobierze parametry.

lukfoto
24-04-2014, 15:34
Dzięki wszystkim za odzew. Zapomnialem napisać... Wyslalem kurierem do serwisu nikona w Warszawie razem z obiektywem i naprawili w ramach gwarancji. Wygląda ze dziala ale sądząc po dźwięku "szurającego" autofocusa mam wrażenie że przed serwisem dzialal ciszej, jakby plynniej. Pozdrawiam

kjakub
24-04-2014, 16:20
Ale w Twoim aparacie nie masz silnika AF. Tak więc jeśli coś szura, to silnik w obiektywie - przypuszczam, że obiektyw mógł już wcześniej szurać, ale po prostu tego nie zauważyłeś. Jeśli to jest jedyny problem, to się niczym nie przejmuj i rób zdjęcia ;-)