Zobacz pełną wersję : Zjęcia z D7100
Geniusz Fotografi
28-12-2013, 19:06
Witam zastanawiam się wejść w system nikona a konkretnie kupić model D7100 i z tąd moja prośba o wrzucenie jakichś OSTRYCH fotek bo na optycznie i innych badziewnych serwisach znalazłem fotki przykładowe bez wyostrzenia co mi się bardo nie podoba. Teraz jestem narazie w systemie minolty ale chce nareszcie mieć coś porządnego dlatego zastanawiam sie nad tym właśnie nikonem, szukając testu tego modelu narafiłem na fotki dość rozmyte bez wyostrzania i obrazy dalszych punktów np. krajobrazów były robione na niskich przysłonach np. f2.8 na swoim sony nauczyłem sie jak sie robi ostre foty. W pierwszej chwili jak zobaczyłem zdjęcia z tego nikona to sie przeraziłem poniewaz tak jak wspomniałem wcześniej niebyły ostre, byłem zdziwiony że nikon a 5000 zł robi mydlane foty a mój sony za niecałe 2000 zł robi bardzo ostre i korzystam z wyosrtzenia +1. Bardzo bym prosił o dobre fotki przykładowe :D
Czym dla Ciebie jest ostra fotka?
PS. Masz błąd w nicku :)
Geniusz Fotografi
28-12-2013, 19:21
to znaczy niezamydlona :)
wiem że mam błąd w nicku tylko nie wiem jak to zmienić
Witam zastanawiam się wejść w system nikona a konkretnie kupić model D7100 i z tąd moja prośba o wrzucenie jakichś OSTRYCH fotek bo na optycznie i innych badziewnych serwisach znalazłem fotki przykładowe bez wyostrzenia co mi się bardo nie podoba. Teraz jestem narazie w systemie minolty ale chce nareszcie mieć coś porządnego dlatego zastanawiam sie nad tym właśnie nikonem, szukając testu tego modelu narafiłem na fotki dość rozmyte bez wyostrzania i obrazy dalszych punktów np. krajobrazów były robione na niskich przysłonach np. f2.8 na swoim sony nauczyłem sie jak sie robi ostre foty. W pierwszej chwili jak zobaczyłem zdjęcia z tego nikona to sie przeraziłem poniewaz tak jak wspomniałem wcześniej niebyły ostre, byłem zdziwiony że nikon a 5000 zł robi mydlane foty a mój sony za niecałe 2000 zł robi bardzo ostre i korzystam z wyosrtzenia +1. Bardzo bym prosił o dobre fotki przykładowe :D
Tutaj Pixel-peeper (http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1778&p=1) masz co najmniej kilkaset (nie liczyłem) fotek z D7100.
Ostrość zdjęcia zależy m.in. od obiektywu :) Od typu obiektywu (stałka, zoom), od klasy obiektywu i od przysłony. Dalej idą inne czynniki, o których chyba nie ma sensu pisać.
Hmm, pewnie można by mówić o maksymalnej rozdzielczości możliwej do wyciśnięcia z danej matrycy. Ale co Ci po takim wskaźniku, jeśli (zakładam) nie masz i tak kasy na obiektywy z najwyższej półki i w związku z tym nigdy nie uzyskasz odpowiedniej konfiguracji.
Geniusz Fotografi
28-12-2013, 19:32
dzięki o to mi chodziło
adrianek32
28-12-2013, 19:34
"ostre" to pojecie wzgledne, duzo zalezy od paramaterow obiektywu ustawien i obrobki zdjecia skoro jestes tak zadowolony z tego Sony i takie ostre w/g Ciebie robi zdjecia to po co chcesz go zmieniac na D7100? skoro w/g Ciebie robi kiepski mydlane zdjecia ktore sa w sieci
Tu masz najwięcej informacji o 7100
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226453
A tu masz fotki tym sprzętem tylko wybierz szkło i aparat i stanie się światłość:)
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=none&camera=1778&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
Pozdrawiam
Przemek-83
28-12-2013, 20:28
Po tym co przeczytałem wątpie w twoje umiejętności a zwłaszcza wiedze.Gdzie masz te nie ostre zdjecia ? Moze pokaz te swoje mega ostre
Nie karmić trola!
Wysłane z komórki.
Nie karmić trola!
Wysłane z komórki.
Popieram!
wiem że mam błąd w nicku tylko nie wiem jak to zmienić
Masz nie tylko w nicku błędy ;)