PDA

Zobacz pełną wersję : Wątpliwości co do druku

krzys111
27-12-2013, 21:17
Witam, jestem nowy i trochę zielony w tym forum więc przyjmuję wszystkie hejty, ale muszę o coś zapytać.

Chcę dać zrobić sobie foto książkę formatu A4 i nie wiem czy zdjęcia będą się nadawały ze strony technicznej. I dlatego proszę Was o pomoc. Wstawiam link do zdjęcia i proszę o pomoc czy to zdjęcie się nadaje ze strony technicznej ( reszta jest bardzo podobna )
http://www14.zippyshare.com/v/94099068/file.html

Z góry dziękuję za pomoc :)

2pompony
27-12-2013, 21:23
Przy eksporcie z LRa odptaszkuj Resize w oknie eksportu i wtedy będzie się nadawało pod względem wielkości.

krzys111
27-12-2013, 21:32
tzn jest ten problem, że zdjęcie to przeszło jeszcze przez wersje demo Machinery HDR Effects i tam jest ograniczony rozmiar przy zapisie. W obecnej wielkości ciężko będzie ?

2pompony
27-12-2013, 21:47
Ciężko to może nie, ale musisz zrobić pewne zastrzeżenia.

Nie wdając się w szczegóły i upraszczając - teraz zdjęćie ma 1000 pixeli na dłuższym boku, więc będzie wyglądać akceptowalnie (choć nei wyczynowo) jeśli ten dłuższy bok będzie miał około 10 cm długości. Taki zgrubny, uproszczony rachunek. Jak wyjdzie 11 - 12 cm, jeszcze będzie też akceptowanie, ważne, żeby nie miało np. 30 cm. Wszystko więc zależy od tego, jak te zdjęcia poukładasz na stronie.

Jeśli masz stronę A4 i dasz na niej 4 takie zdjęćia jak to wyżej, powinno być rozsądnie, choć wyczynu nie oczekuj. Ale jak takie jedno zdjęcie, na przykład w pionie dasz na całą stronę pojedynczo, to mogą zacząć wyłazić pixele i inne artefakty (np. po przeostrzeniu, itd). Więc tak naprawdę jak będziesz pamiętać żeby nie przesadzić z wielkością, będzie w miarę.

Chyba, że jak będziesz chciał dać takie duże, to daj je bez przerabiania przez Machinery i wtedy będziesz miał należytą wielkość..

krzys111
27-12-2013, 22:02
ok, wielkie dzięki ;)