Zobacz pełną wersję : [ Makro ] tamron Sp90mmF/2.8Di macro1:1 VC USD
mormonikon
27-12-2013, 16:22
Jestem posiadaczem takiego od paru dni i mam duże zastrzeżenie do jego działania może ktoś bardziej doswiadczony pomoże.Mianowicie auto-fokus działa dobrze,stabilka i doostrzanie również.Przełącznik full,50cm-niesk.,30cm-50cm także.Optyka bardzo dobra,ostry jak cholera.Ale pierscień ostrzenia ciągnie za sobą przysłonę.Tak że na nieskończonosci uzyskam 2.8 a na 30cm 5.6.Pierwszy raz spotykam taki numer moim zdaniem to wada.
Wada albo prawa optyki. Co kto woli
tbogdanowicz
27-12-2013, 17:12
Wada albo prawa optyki. Co kto woli
Bardzo śmieszne :-). Nie żartuję.
A do mormonikon, to z tego co ja wiem, tak wygląda sytuacja przy wszystkich obiektywach makro, albo raczej po prostu przy ostrzeniu z małej odległości.
Mr Teatime
27-12-2013, 18:02
Tutaj odpowiedź z serwisu Tamrona :
Obiektyw MACRO marki Tamron (np model F004) zostały zaprojektowane w taki sposób aby przednia grupa optyczna mogła jak najbardziej "zbliżyć" się do fotografowanego obiektu, w celu zapewnienia najwyższej możliwej rozdzielczości.
W takim przypadku do środka obiektywu dociera ograniczona ilość światła.
Wyświetlana wartość przysłony pozostaje taka sama w większości aparatów oferowanych na rynku.
Jednak niektóre lustrzanki (Nikon) wyposażone są w funkcję, która pokazuje efektywną wartość przysłony w taki sposób, że wartość przy otwartej przysłonie jest mniejsza, gdy obiektyw jest wysunięty do zbliżeń. To zjawisko nie usterka czy defekt obiektywu ale cecha charakterystyczna aparatu.
Mam nadzieję że to wyjaśnia problem :).
mormonikon
28-12-2013, 01:46
Duże dzięki .Mam bardzo małe doświadczenie z tego typu obiektywami i chyba z tąd moje obawy.Już go polubiłem z powrotem.
Przeczytaj punkt C13, a najlepiej całość. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635
mormonikon
28-12-2013, 18:21
Przeczytałem jeszcze raz dzięki .Punkt C13 i C14 rozwiał do reszty moje wątpliwości. Więcej wiedzy nigdy nie zaszkodzi wręcz potrafi wyeliminować "panikę". No.. teraz z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że lubię tego tamronika a Nikoniarzom życzę dużo udanego focenia w 2014.