PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX i zapamiętanie ustawień

KECIF
17-04-2007, 11:31
CZE

Jak w Capture NX zapamiętać ustawienia edycji tak aby np. podczas edytowania kolejnego NEFa
automatycznie ustawiał się Color Mode i inne ustawienia na moje a nie te z programu ??

Erie
17-04-2007, 11:53
batch process i nie ma problemu - otwierasz sobie NEFa, edytujesz go (ustawiając tak jak chcesz wysztkie opcje) a następnie zapisujesz te ustawienia do pliku (nie mam tutaj NXa aby napisać lub pokazać dokładną nazwę opcji niestety :()

następnie otwierasz nowego NEFa i wczytujesz zapisane ustawienia i voila - masz nadane te same ustawienia co dla pierwszego pliku zmieniłeś i ustawiłes

KECIF
17-04-2007, 12:07
batch process i nie ma problemu - otwierasz sobie NEFa, edytujesz go (ustawiając tak jak chcesz wysztkie opcje) a następnie zapisujesz te ustawienia do pliku (nie mam tutaj NXa aby napisać lub pokazać dokładną nazwę opcji niestety :()

następnie otwierasz nowego NEFa i wczytujesz zapisane ustawienia i voila - masz nadane te same ustawienia co dla pierwszego pliku zmieniłeś i ustawiłes

Nie do końca to działa tak jak bym chciał, jeżeli wczytuję ustawienia z pliku to dopisuje je do bieżących.
Sprecyzuję, otwieram czystego NEFa, na dzień dobry NX ustawia np: Noise Reduction, zdejmuję tę opcję i dodaję np Color Mode na IIIa. Operację oczywiście zapisuję do pliku.
Teraz otwieram nowego NEFa i wczytuję wcześniej zapisany plik, w efekcie mam ustawione Noise Reduction (tak jakby z automatu) i Color Mode ??
Denerwuje mnie te ciągłe wyłączanie Noise Reduction oraz ustawianie za każdym razem tych samych, niezmiennych parametrów jak Color Mode, Saturation, Sharpening.

Jakieś pomysły ??

pebees
17-04-2007, 12:10
Sprecyzuję, otwieram czystego NEFa, na dzień dobry NX ustawia np: Noise Reduction, zdejmuję tę opcję i dodaję np Color Mode na IIIa. Operację oczywiście zapisuję do pliku.
Teraz otwieram nowego NEFa i wczytuję wcześniej zapisany plik, w efekcie mam ustawione Noise Reduction (tak jakby z automatu) i Color Mode ??

U mnie tak nie było

Denerwuje mnie te ciągłe wyłączanie Noise Reduction oraz ustawianie za każdym razem tych samych, niezmiennych parametrów jak Color Mode, Saturation, Sharpening.
A nie masz czasem tak tego ustawionego w puszce?

KECIF
17-04-2007, 12:14
W body mam ustawione np. Color Mode na IIIa,
w NX ta opcja jest z gwiazdką czyli rozumie że Capture wie że taka opcja była w body ale sam ustawia Unchanged ;-(

Dlatego męczy mnie to ciągłe ustawianie podczas obróbki a zwłaszcza ta włażąca opcja Noise Reduction której w body nie mam włączonej.

Chyba go przeinstaluję i zobaczę czy dalej tak będzie

Erie
17-04-2007, 12:26
* oznacza ustawienie z aparatu, a "unchanged" oznacza brak zmian w stosunku do ustawien z aparatu, czyli jest prawidłowo, notabene to odszumianie jest włączone zawsze (a już szczególnie w wersji 1.1) tylko, że jak zobaczysz to ono jest ustawione na ZERO, chyba, że w puszcze było włączone odszumianie