Zobacz pełną wersję : Capture NX i zapamiętanie ustawień
CZE
Jak w Capture NX zapamiętać ustawienia edycji tak aby np. podczas edytowania kolejnego NEFa
automatycznie ustawiał się Color Mode i inne ustawienia na moje a nie te z programu ??
batch process i nie ma problemu - otwierasz sobie NEFa, edytujesz go (ustawiając tak jak chcesz wysztkie opcje) a następnie zapisujesz te ustawienia do pliku (nie mam tutaj NXa aby napisać lub pokazać dokładną nazwę opcji niestety :()
następnie otwierasz nowego NEFa i wczytujesz zapisane ustawienia i voila - masz nadane te same ustawienia co dla pierwszego pliku zmieniłeś i ustawiłes
batch process i nie ma problemu - otwierasz sobie NEFa, edytujesz go (ustawiając tak jak chcesz wysztkie opcje) a następnie zapisujesz te ustawienia do pliku (nie mam tutaj NXa aby napisać lub pokazać dokładną nazwę opcji niestety :()
następnie otwierasz nowego NEFa i wczytujesz zapisane ustawienia i voila - masz nadane te same ustawienia co dla pierwszego pliku zmieniłeś i ustawiłes
Nie do końca to działa tak jak bym chciał, jeżeli wczytuję ustawienia z pliku to dopisuje je do bieżących.
Sprecyzuję, otwieram czystego NEFa, na dzień dobry NX ustawia np: Noise Reduction, zdejmuję tę opcję i dodaję np Color Mode na IIIa. Operację oczywiście zapisuję do pliku.
Teraz otwieram nowego NEFa i wczytuję wcześniej zapisany plik, w efekcie mam ustawione Noise Reduction (tak jakby z automatu) i Color Mode ??
Denerwuje mnie te ciągłe wyłączanie Noise Reduction oraz ustawianie za każdym razem tych samych, niezmiennych parametrów jak Color Mode, Saturation, Sharpening.
Jakieś pomysły ??
Sprecyzuję, otwieram czystego NEFa, na dzień dobry NX ustawia np: Noise Reduction, zdejmuję tę opcję i dodaję np Color Mode na IIIa. Operację oczywiście zapisuję do pliku.
Teraz otwieram nowego NEFa i wczytuję wcześniej zapisany plik, w efekcie mam ustawione Noise Reduction (tak jakby z automatu) i Color Mode ??
U mnie tak nie było
Denerwuje mnie te ciągłe wyłączanie Noise Reduction oraz ustawianie za każdym razem tych samych, niezmiennych parametrów jak Color Mode, Saturation, Sharpening.
A nie masz czasem tak tego ustawionego w puszce?
W body mam ustawione np. Color Mode na IIIa,
w NX ta opcja jest z gwiazdką czyli rozumie że Capture wie że taka opcja była w body ale sam ustawia Unchanged ;-(
Dlatego męczy mnie to ciągłe ustawianie podczas obróbki a zwłaszcza ta włażąca opcja Noise Reduction której w body nie mam włączonej.
Chyba go przeinstaluję i zobaczę czy dalej tak będzie
* oznacza ustawienie z aparatu, a "unchanged" oznacza brak zmian w stosunku do ustawien z aparatu, czyli jest prawidłowo, notabene to odszumianie jest włączone zawsze (a już szczególnie w wersji 1.1) tylko, że jak zobaczysz to ono jest ustawione na ZERO, chyba, że w puszcze było włączone odszumianie