Zobacz pełną wersję : helios 103 i lustrzanka cyfrowa
Witam.
Ostatnio znalazłam u dziadka stary aparat Kiev 4M z obiektywem Helios 103. Zastanawiałam się, czy za pomocą adaptera da się przymocować ten obiektyw do lustrzanki cyfrowej, jeśli tak, to jaki miałby być ten adapter?
Witaj na forum. Takiej przejściówki umożliwiającej podłączenie tego obiektywu do jakiejkolwiek lustrzanki czy bezlusterkowca nie znajdziesz. Aparat o którym piszesz jest kopią
niemieckiego Conatx-a, a standardowy obiektyw dość głęboko wchodzi w korpus aparatu co uniemożliwia przystosowanie tego obiektywu do współczesnych aparatów.
Nawet gdyby jakiś dobry mechanik precyzyjny zrobił taką przejściówkę to ostrość kończyła by się w okolicach 20-30 cm.
Wyczyść ładnie aparacik z kurzu i postaw na półce
tak też zrobiłam :) dziękuję za pomoc.
Takiej przejściówki umożliwiającej podłączenie tego obiektywu do jakiejkolwiek lustrzanki czy bezlusterkowca
Nawet gdyby jakiś dobry mechanik precyzyjny zrobił taką przejściówkę to ostrość kończyła by się w okolicach 20-30 cm.
Nie znam się na tych obiektywach ale
moim zdaniem w przypadku bezlusterkowców mała odległość od matrycy nie jest problemem.
Jesteś pewien że do bezlusterkowca się nie da?
Ten konkretny obiektyw czyli Helios 103 nie ma pierścienia ustawiania ostrości ponieważ jest mocowany bagnetowo wewnatrz pierscienia na korpusie,który współpracuje z dalmierzem
i jednocześnie umożliwia ostrzenie.Pozostałe obiektywy do tego systemu łączą się na zewnętrzny bagnet,posiadają pierścień ustawiania ostrości,a z dalmierzem sprzęgają się
poprzez specjalnie ukształtowaną tuleję właśnie z tym wewwnętrznym pierścieniem.Wiem,trochę to zawiłe,ale dla kogoś kto nie widział tego typu mocowania to trochę trudno sobie
to wyobrazić.Tak dla uzupełnienia dodam jeszcze,że w obiektywie Jupiter 12 35/2,8 zespół soczewek równie głęboko wchodzi w korpus,a ostatnia soczewka jest ok 1cm od płaszczyzny
filmu.Praktyczne te same obiektywy były robione do m39 i tu jest o wiele łatwiej je zaadaptować do bezlisterkowców.