PDA

Zobacz pełną wersję : helios 103 i lustrzanka cyfrowa

izafrym
26-12-2013, 18:06
Witam.
Ostatnio znalazłam u dziadka stary aparat Kiev 4M z obiektywem Helios 103. Zastanawiałam się, czy za pomocą adaptera da się przymocować ten obiektyw do lustrzanki cyfrowej, jeśli tak, to jaki miałby być ten adapter?

kazzi
26-12-2013, 18:40
Witaj na forum. Takiej przejściówki umożliwiającej podłączenie tego obiektywu do jakiejkolwiek lustrzanki czy bezlusterkowca nie znajdziesz. Aparat o którym piszesz jest kopią
niemieckiego Conatx-a, a standardowy obiektyw dość głęboko wchodzi w korpus aparatu co uniemożliwia przystosowanie tego obiektywu do współczesnych aparatów.
Nawet gdyby jakiś dobry mechanik precyzyjny zrobił taką przejściówkę to ostrość kończyła by się w okolicach 20-30 cm.
Wyczyść ładnie aparacik z kurzu i postaw na półce

izafrym
26-12-2013, 18:57
tak też zrobiłam :) dziękuję za pomoc.

Trevor
30-12-2013, 13:08
Takiej przejściówki umożliwiającej podłączenie tego obiektywu do jakiejkolwiek lustrzanki czy bezlusterkowca

Nawet gdyby jakiś dobry mechanik precyzyjny zrobił taką przejściówkę to ostrość kończyła by się w okolicach 20-30 cm.

Nie znam się na tych obiektywach ale
moim zdaniem w przypadku bezlusterkowców mała odległość od matrycy nie jest problemem.
Jesteś pewien że do bezlusterkowca się nie da?

kazzi
31-12-2013, 13:06
Ten konkretny obiektyw czyli Helios 103 nie ma pierścienia ustawiania ostrości ponieważ jest mocowany bagnetowo wewnatrz pierscienia na korpusie,który współpracuje z dalmierzem
i jednocześnie umożliwia ostrzenie.Pozostałe obiektywy do tego systemu łączą się na zewnętrzny bagnet,posiadają pierścień ustawiania ostrości,a z dalmierzem sprzęgają się
poprzez specjalnie ukształtowaną tuleję właśnie z tym wewwnętrznym pierścieniem.Wiem,trochę to zawiłe,ale dla kogoś kto nie widział tego typu mocowania to trochę trudno sobie
to wyobrazić.Tak dla uzupełnienia dodam jeszcze,że w obiektywie Jupiter 12 35/2,8 zespół soczewek równie głęboko wchodzi w korpus,a ostatnia soczewka jest ok 1cm od płaszczyzny
filmu.Praktyczne te same obiektywy były robione do m39 i tu jest o wiele łatwiej je zaadaptować do bezlisterkowców.