Zobacz pełną wersję : Pierwsza sesja POTRZEBNA POMOC
Witajcie, wiem dla Was to pewnie będzie zabawne dla mnie trochę mniej ale... do sedna, z kumplem stwierdziliśmy, że "aparaty już mamy to teraz zdjęć nam potrzeba" no to się zabraliśmy za szukanie chętnych do pozowania... no i o dziwo się trochę osób znalazło, ale prawda jest taka, że w sumie nigdy takich "sesji" nie organizowaliśmy, dysponujemy jedynie 2x d90 + 18-70 +18-105 także bida totalna... biorąc pod uwagę ponury klimat "zimowo jesienny" deficyt pomysłu i sprzętu się kłania, może macie jakieś rady, jak to "zorganizować" jak się za to zabrać żeby to wszystko jakoś fajnie wypaliło? Dziewczyny pytają w co się mają ubrać i co planujemy, a ja nawet nie wiem co na takie pytania odpowiedzieć. Może ktoś by rzucił jakimiś sprawdzonymi radami ?
Pytam bo no nie zdarzyło mi się jeszcze pracować z ludźmi tak trochę na "poważniej" dlatego nie wiem jak się do tego zabrać...
krzychun
25-12-2013, 17:56
Gdzieś juz był taki temat, ale szukajka nie działa więc...
Pogoda ciągle jest dobra, więc pójdźcie na zdjęcia między 14-15 kiedy słońce będzie zbliżać się zachodu Biorąc pod uwagę, że ściemnia się szybko możecie pójść w konkretne miejsce dzień wcześniej choćby z telefonami i zrobić sobie jakieś zdjęcia próbne i potem je przeanalizować Będzie Wam trudno o bokeh więc znajdźcie tło które nie będzie składało się z płotów i domów, tylko coś prostego i fotogenicznego Dziewczyny niech nie przesadzają ani ze stylizacją ani makijażem bo na wymyślne koncepcje potrzebny jest lepszy warsztat. O sprzęcie nie myście bo jest dobry. Zorganizujcie sobie blendy/ ekrany ze styropianu i zajrzyjcie do tematu o praktyczny zastosowaniu tu na forum.
Chyba tyle, powodzenia.
Aha, jeszcze jedno - nie szarżujcie z obróbką po powrocie z sesji;)
krzychun o ile założymy, że będzie czyste niebo... ale oby było, bo np dzisiaj, cały czas mleczne i miękkie rozproszone światło, wiem, że do portretów idealne, ale trochę nieba i słoneczka też by się przydało ;] Dzięki za rady, na pewno się do nich odniesiemy.