PDA

Zobacz pełną wersję : YongNuo czas błysku

K2kt
24-12-2013, 22:46
Hej.
Dostałem dzisiaj lampkę YN 560 III. I mam pytanie. Bo widziałem na stronie internetowej, że czas błysku jest od 1/800 - 1/20 000 sek. Wie może jakiś posiadacz jak to zmienić ? Z góry dzięki za info :)
Wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku !

rewddd
25-12-2013, 00:39
co zmienić?

K2kt
25-12-2013, 01:39
Fakt zapomniałem napisać... Mam na myśli czas błysku. Czy da się to zmienić ? Jeśli tak to jak ?

GonzoG
25-12-2013, 04:24
Fakt zapomniałem napisać... Mam na myśli czas błysku. Czy da się to zmienić ? Jeśli tak to jak ?

yyy... nie da się i nigdy się nie dało.

adriansocho
25-12-2013, 10:12
Nie ma potrzeby zmieniania czasu błysku. Nie należy go porównywać z czasem otwarcia migawki.

Sapphiron
25-12-2013, 10:54
zawsze się zastanawiałem kiedy padnie takie pytanie jak autora wątku ;)

nikkor83
25-12-2013, 11:26
Ustaw aparat na M, przestaw na czas 1/200 i zrób zdjęcie potem zobacz jak wygląda. Następnie przestaw na 1/800 i też wykonaj zdjęcie spoglądając na ekran. Ta lampa jest manualna, pamiętaj o tym.

r_m
25-12-2013, 12:44
Hej.
Dostałem dzisiaj lampkę YN 560 III. I mam pytanie. Bo widziałem na stronie internetowej, że czas błysku jest od 1/800 - 1/20 000 sek. Wie może jakiś posiadacz jak to zmienić ? Z góry dzięki za info :)

Można to zmienić. Czas błysku zależy od ustawionej mocy (najmniejsza moc=najkrótszy błysk). Jeśli zależy Ci na bardzo krótkim czasie, np. "zamrożenie" rozprysków wody, najlepiej ustawić najmniejszą możliwą moc, bo wtedy uzyskasz najkrótszy czas błysku, przy pełnej mocy kropelki mogą być nieco rozmyte, bo w trakcie trwania błysku zdążą się przesunąć. Efekt jest znacznie widoczniejszy przy tańszych lampach studyjnych, które mają naprawdę długi czas błysku.
Nie jestem pewien, czy o to chodziło ;)

yyy... nie da się i nigdy się nie dało.

Nie ma potrzeby zmieniania czasu błysku.
Jak najbardziej się da, i ma to praktyczne zastosowanie (jak wyżej) ;)

barracuda
25-12-2013, 12:50
Można to zmienić. Czas błysku zależy od ustawionej mocy (najmniejsza moc=najkrótszy błysk). Jeśli zależy Ci na bardzo krótkim czasie, np. "zamrożenie" rozprysków wody, najlepiej ustawić najmniejszą możliwą moc, bo wtedy uzyskasz najkrótszy czas błysku, przy pełnej mocy kropelki mogą być nieco rozmyte, bo w trakcie trwania błysku zdążą się przesunąć. Efekt jest znacznie widoczniejszy przy tańszych lampach studyjnych, które mają naprawdę długi czas błysku.

No niby to wszystko prawda, ale wydaje mi się, że to nie o to chodziło autorowi :)

K2kt
25-12-2013, 13:12

Dokładnie na taką odpowiedź czekałem :) Dzięki. Popróbuje dzisiaj.

Ustaw aparat na M, przestaw na czas 1/200 i zrób zdjęcie potem zobacz jak wygląda. Następnie przestaw na 1/800 i też wykonaj zdjęcie spoglądając na ekran. Ta lampa jest manualna, pamiętaj o tym.
Zawsze robię na M i wczoraj właśnie tak samo zrobiłem. 1/4 zdjęcia doświetlona a reszta nie :D

przem426
25-12-2013, 13:20
autorowi chodziło o wpływ na czas błysku.
jest to możliwe tylko przez regulację mocy - tak jak napisano wyżej - mniejsza moc = krótszy czas.

innego sposobu nie ma.

minimalny czas synchronizacji z lampą przy migawce mechanicznej to 1/200 (lub 1/250).
z krótszymi czasami tylko auto-fp, ew triki z lampami które wystarczająco długo świecą.

to dlatego przy 1/800 masz tylko 1/4 kadru ok

GonzoG
25-12-2013, 13:53

To nie zmienia się czasu, a moc błysku. Zmiana czasu to skutek uboczny.
A że się to wykorzystuje - wiem.

Zawsze robię na M i wczoraj właśnie tak samo zrobiłem. 1/4 zdjęcia doświetlona a reszta nie :D
Kłania się instrukcja aparatu... a nawet nie cała, tylko sama specyfikacja, przecież masz tam podany najkrótszy czas synchronizacji z lampą. Przy krótszych zawsze będzie nie tak naświetlone.
Przy pełnej mocy błysku - jest szansa, że całe będzie naświetlone, ale bardzo nierówno.
Przy niepełnej mocy - różne fragmenty - zależy od mocy i czasu migawki,

r_m
25-12-2013, 18:28
To nie zmienia się czasu, a moc błysku. Zmiana czasu to skutek uboczny.
A że się to wykorzystuje - wiem.
Zależy od podejścia i celu. Jeśli zależy mi na czasie błysku (jak pisałem) to traktuję zmianę mocy jako efekt uboczny (niezbyt pożądany).
Myślę, że potraktowałeś pytanie jak podobne, związane z czasem synchro - sam nie byłem pewien, o co chodzi pytającemu, dlatego - nieco z przekory - wskazałem możliwość wykorzystania i osiągnięcia "regulacji czasu błysku"

Jacek_Z
28-12-2013, 15:29
Zależy od podejścia i celu. Jeśli zależy mi na czasie błysku (jak pisałem) to traktuję zmianę mocy jako efekt uboczny (niezbyt pożądany).No i właściwie masz rację. Odpowiedź juz padła, więc tylko dodam, że niestety szczególnie parametr czas błysku traktuj jednak dość orientacyjnie (nie nada się do obliczeń).