Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Anna
nazir_altamar
24-12-2013, 15:12
Zapraszam do dyskusji
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-KLycK2_IgfQ/UrmGs4a60QI/AAAAAAAACPw/J-spO4HATZw/w462-h693-no/_DSC3383.jpg)
Andrzej1974
24-12-2013, 17:46
Ech... kolejne "artystyczne" zdjęcie, którego ja zupełnie nie kupuję. Może dlatego, że nie jestem artystą tylko fotografem-amatorem...
Popieram Cię Andrzeju w całe rozciągłości. To już nie jest fotografia w naszym rozumieniu. Albo tak chciał albo coś mu nie wyszło.
Wybacz, ale tu nie ma nad czym dyskutować. Anna albo dwie Anny to jakaś prowokacja.
josephebeloki
25-12-2013, 00:08
Ehhh... Za niedlugo ktos wrzuci czarną plamę i mamy się w niej doszukiwać sztuki? Może rzuć tą fotke ostrą bo na tej nic nie widać...
nazir_altamar
25-12-2013, 00:53
to jakaś prowokacja.
Można wiedzieć dlaczego tak uważasz?
Pytanie do tych co się już "wypowiedzieli" jak i do innych zainteresowanych: dlaczego jeżeli nie widzicie ostrego, "poprawnie" naświetlonego zdjęcia to doszukujecie się w nim sztuki albo art-u ?
Wybacz ale wygląda jak byś dodał do przypadkowego zdjęcia kilka filtrów ;)
Jest ładnie "tfurczo" coś na lata 80/90te i nowomodę hipsterską ;)
nazir_altamar
25-12-2013, 01:26
Do informacji, zdjęcie "z aparatu" nie różni się zbytnio od wersji jaką widać. Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
.:Gerard:.
25-12-2013, 02:53
Tym razem napisze pozytywnie.
Brakuje działu na takie zdjęcia, bylem kiedyś na wystawie foto "Starnberger see" zdjęcia kompletnie rozmyte wyglądały jak rozmyta tęcza, mogę sobie tylko wyobrazić jak zostały by te prace skomentowane w naszym dziale krajobraz i wcale się nie dziwie bo tam po prostu by nie pasowały.
Praca Twoja podoba mi się za pomysł i wykonanie, nie uważam ze jest przypadkowa wręcz przeciwnie, przemyślana.
Andrzej1974
25-12-2013, 08:52
Dział już jest dla tego typu zdjęć.... http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=33 ;-)
Wychodzi po mojemu - że to cel zamierzony. To pojedyncza fota czy masz może więcej takich. Może cały secik zobrazuje Twój zamysł.
Można wiedzieć dlaczego tak uważasz?
Pytanie do tych co się już "wypowiedzieli" jak i do innych zainteresowanych: dlaczego jeżeli nie widzicie ostrego, "poprawnie" naświetlonego zdjęcia to doszukujecie się w nim sztuki albo art-u ?
Odbieram to jako prowokacje, bo jesteś już chyba na forum wystarczająco długo, aby wiedzieć że jak wrzucisz taką fotkę to dostaniesz za swoje :) Jeżeli miałeś zamysł na jakiś projekt, to trzeba było go zrealizować i pokazać w kilku kadrach. A Ty wrzuciłeś jedną, rozmazaną fotkę dwóch twarzy i jesteś zdziwiony że ludzie to tak właśnie odbierają.
A na pytanie czemu doszukujemy się sztuki albo art-u w niedoświetlonym albo rozmazanym zdjęciu, odpowiedź jest prosta - bo niczego tam nie widać. A jak nie widać to odbiorca zastanawia się co to do cholery ma być. No i po chwili zastanowienia jak już nic nie wymyśli, to przychodzi mu do głowy że to pewnie jakaś "sztuka" :)
Nie mam nic do eksperymentów, poszukiwań i własnego stylu - wręcz przeciwnie. Ale Twoja praca nie trafia w moje gusta i sądzę że jest nieudanym eksperymentem.
Pozdrawiam
Spawa jest prosta. Każdy z nas biorąc aparat do ręki ma jakaś wizję. Niektórzy chcą się tą wizją podzielić z innymi i wysłuchać opinii innych wizjonerów. Ty swoje dzieło przedstawiłeś i sam przyznasz , że dość jest oryginalne jak na standardy tu przyjęte. Teraz słuchasz opinii. Na podstawie jednej foty trudno zrozumieć Twój projekt i nie dziw się że są takie komentarze. A zresztą sam nas zaprosiłeś do dyskusji a nie do pisania samych och i ach.
Jak czytam takie posty jak wyżej to łapie człowieka załamka.
Od kiedy amatorskie zajmowanie się fotografią wyklucza nieco bardziej artystyczne podejście do tematu?
Mnie zdjęcie jakoś nie zachwyca. Po prostu do mnie nie trafia ale to nie zmienia faktu że doceniam kreatywność. Ile można oglądać zdjęcia poprawnie naświetlone i poprawnie ostre z zachowaniem zasad poprawnego kadrowania? Takie zdjęcia są po prostu poprawne, to kreatywność i wizja sprawia że zdjęcia są inne niż te poprawne. Więc rób swoje dalej i jeżeli masz prawdziwy zamysł w tym co robisz to ludzie z czasem to docenią. Pozdrawiam.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Andrzej1974
27-12-2013, 14:45
Ile można oglądać zdjęcia poprawnie naświetlone i poprawnie ostre z zachowaniem zasad poprawnego kadrowania?
Hmm... jeżeli chodzi o mnie to... do końca świata i o jeden dzień dłużej. ;-)
Osobiście wolę takie poprawne zdjęcia zamiast dziwadeł...
Jak czytam takie posty jak wyżej to łapie człowieka załamka.
Od kiedy amatorskie zajmowanie się fotografią wyklucza nieco bardziej artystyczne podejście do tematu?
Na takie podeście do tematu też opadają ręce. ;)
Kto powiedział że nie można podejść do tematu artystycznie? Tylko co to znaczy artystycznie?
Nic nie stoi na przeszkodzie aby tworzyć artystyczne wizje, bohomazy i co tylko w duszy zagra. Nie ma też znaczenia czy ktoś robi to profesjonalnie za kasę, hobbystycznie czy też szuka własnego ja. Aparat jak instrument, można zagrać bluesa albo death metal i oczywistym jest faktem że nie każdemu się spodoba.
Chodzi o to że w dziale portret mamy "dzieło" dwóch rozmazanych twarzy. A autor sam nie przyznaje że jest to artystyczna wizja. W takim razie pytam co to ma być?
W Bielsku-Białej często organizowane są wystawy fotografii różnej maści. Artystyczne wizje z głębokim przekazem i treścią. Byłem dwa razy i miałem przyjemność oglądać rozmazane członki na białym tle - ujmujące :)
Moira miał by tam istny raj, bo nic tam nie było poprawnie naświetlone, ostre, a zasady poprawnego kadrowania w żadnym nie zostały zastosowane. No ale był artyzm w czystej postaci.
Panowie ja nie twierdzę że każdy wymysł jest sztuką. Ale czasami trzeba wyjść poza rany standardu żeby znaleźć własną drogę. Jeżeli autor miał jakiś zamysł robiąc takie zdjęcie to szczerze wierzę że w kolejnych pracach będzie tylko lepiej. Jeżeli to tylko kolejny oświecony artysta to jest tak jak mówicie. Poza tym dodałem że mnie zdjęcie nie zachwyca.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
foto-oko
28-12-2013, 01:58
Witam,
robiąc takie zdjęcia, albo oceniając, trzeba zwracać uwagę na technikę.
Gdybyś chciał wystawić zdjęcie w galerii (albo serię zdjęć) to istotne jest jak do tego
efektu doszedłeś.
Porównaj:
Aparat wielkoformatowy 8x10 cala bez kadrowania, tylko jedno ujęcie, jedna odbitka barytowa.
Aparat cyfrowy + Photoshop.
Sporo zależy od tego jak powstało zdjęcie.
Do samego zdjęcia nie mam zastrzeżeń.
nazir_altamar
31-12-2013, 02:07
Dziękuję za komentarze pod zdjęciem. Tak jak już napisałem na tym forum pod innym zdjęciem, zdjęcia zacząłem wystawiać aby zacząć dyskutować o tym co jest na zdjęciu a nie technice, ostrości, kolorach lub ich braku. Mnie osobiście interesują emocje jakie wywołuje w Was zdjęcie. nawet jeżeli zdjęcie "nie trafia" to napiszcie dlaczego, jak trafia to również. Tak sobie myślę że dość banalnych komentarzy i wysilmy się na coś więcej niż "do mnie nie trafia" lub "super fotka bardzo mi się podoba".
Drugim powodem wystawienia zdjęcia było niebanalne podejście do portretu ja wiem że tak też można ale chciałem czegoś innego.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-DufgTzcp2RM/UsIJX2FVmUI/AAAAAAAACRU/sJ2Sj3jrIHI/w626-h941-no/Warsztaty+u+Rozy+10001-Edit.jpg)
Co do samego zdjęcia, jeżeli chodzi o technikę to jest to zdjęcie wykonane aparatem cyfrowym, metoda otworkową i 4s ekspozycją. PS był użyty do wyciągnięcia kontrastu i dodaniu odrobiny ziarna.
Było pytanie czy jest to pojedyńcze zdjęcie czy seria a więc jest to pierwsze zdjęcie z serii portretów robionych metodą otworkową z 4s ekspozycją.
Czekam na pierwszych "odważnych" którzy bardziej cenią sobie przekaz od formy (choć jedno z drugim wcale nie musi stać w sprzeczności) ;)
Gadryiel
31-12-2013, 18:44
Być może tego nie rozumiem i pewnie nigdy nie zrozumiem. Moim okiem laika, nie podoba mi się.
Dla mnie 2 calkiem fajna chociaz twarz na moim laptopowym wyświetlaczu strasznie jasna (ale nie przepalona). Kompozycyjnie super ;)
TheKilla
02-01-2014, 10:53
A na 2 już nie Anna...
Andrzej1974
02-01-2014, 12:31
Dwójeczki nie ma sensu porównywać z tym czymś, co jest jako jedynka.
Zacznę od cytatu:
===============================
- Powiedz mi, po co jest ten miś?
- Właśnie, po co?
- Otóż to. Nikt nie wie po co i nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa To jest Miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to jest nasze, przez nas wykonane, i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu. I co się wtedy zrobi?
- Protokół zniszczenia.
============================
No, i koniec cytatu ;)