Zobacz pełną wersję : Tumax DSL880AF
Tomasz12006
17-04-2007, 07:09
Czy ktoś używa tej lampy z cyfrowym nikonem ( według opisu lampa działa z takowym) proszę o jakieś informacje potrzebuje taniej lampy do nikona d70 a na dzień dzisiejszy nie stać mnie na SB-600 lub SB-800.
cyrusvirus
17-04-2007, 07:56
ja takowej uzywam. Kupilem ja - wiadomo - ze wzgledu na kase. ittl dziala, uzywam jej z bialym kartonikiem jako odblysnikiem :) Wkurzaja 3 rzeczy!
1. palnik tylko w pionie - przed kupnem myslalem ze wystarczy jednak - co wynika albo ze wzrostem mojego doswiadczenia albo po prostu regulacja pozioma jest niezbedna - teraz nie wystarcza
2. Zakladalem ja duzo razy i 4 razy aparat nagle przestaje dzialac. Trzeba wylaczyc i wlaczyc lampe i dziala dalej. Niby nieduzo 4 razy ale zawsze.
3. wspomagacz AF jest w tej lampie albo do d*py calkowicie albo ja na taki trafilem. Jak jest bardzo ciemno to mi po porstu dobrze nie wyostrzy... za kazdym razem! Gdy jestes w pomieszczeniu i masz jakies zaroweczki swiecace to jak sie zgraja z aparatem to da rade wyostrzyc ale przy slabym zastanym jest baaardzo ciezko. Szkoda ze nie ma mozliwosci wylaczenia tego szitu i mozliwosci dzialania na wspomagaczu w aparacie to by tego problemu nie bylo. Punkt 3 PRZESZKADZA MI NAJBARDZIEJ W TEJ LAMPIE !!!
Gdyby nie punkt 3 (ale jak juz pisalem mozliwe ze ja na taka po porstu trafilem) bylbym z niej baaaardzo zadowolony bo naprawde ladnie blyska. Czy moge polecic? ...gdyby nie punkt 3 to TAK! Kupie sobie fotocele i bedzie po problemnie poki co :)
Lampe ta mozna potratktowac raczej przejsciowo bo predzej czy pozniej kazdy uzytkownik tej lampy zechce sb600/800. Tak tez jest ze mna...
Tomasz12006
18-04-2007, 13:16
Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź.
-malcoln-
19-04-2007, 18:20
ja równiez z niej korzystam, coprawda od niedawna wiec zaduzo niemoge sie wypowiedziec na jej temat ale puki co jestem zadowolony, co do przerw w działaniu aparatu to bynajmniej tego niedoświadczyłem, moze to wina modelu u cyrusvirus-a.
Nawet tak bardzo nie żre baterii wiec to tez jest plusem, kolejny plus to oczywiscie cena, jak na moje potrzeby to lampa jest wystarczająca. Równiez zmontowałem sobie odbłyśnik i efekty odrazu widac, bo neistety brakuje tego w tej lampie.
aha, ja używam jej z d70s i jak najbardziej działa. co do wspomagania autofokusa to niejest tak zle, ale to moze tez kwestia tego ze krutki czas dopeiro ja testuje. ale na chwile obecną to polecam, zwłąszcza za ta cene. jak znajde jakies mankamenty do napisze:p pozdrawiam
Wszystko juz zostalo powyzej napisane procz tego, co mnie najbardziej boli - nie mozna lampy uzywac z manualnymi obiektywami. Nie mozna ustawic sobie tak,jak we wbudowanej "1/4 mocy" itp. Po prostu nie odpala. A ja mam niestety wiecej manualnych szkiel niz automatycznych (tylko kitowe :) )
No i przeszkadza mi tez to odchylanie jedynie w pionie, bo nie mozna odbic od sufitu robiac pionowe zdjecie.