Zobacz pełną wersję : Awaria dysku w MacBook Pro :( jak odzyskac dane.
foto4deg
22-12-2013, 19:49
Podczas korzystania z firefox-a zawiesił się lapek. Po 30-minutowym oczekiwaniu zrobiłem twardy restart. Po ponownym uruchomieniu pojawiło się menu helpdisk - przywróć kopię z time machine, zainstaluj OSX od nowa, znajdż poradę w internecie, narzędzia systemowe. Po weryfikacji i próbie naprawy dysku, pojawia sie info, że trzeba od nowa zainstalować OSX, przed należy zrobić kopie wszystkich ważnych plików. Tu mam problem. 95% ważnych plików mam przegranych, ale ostatnie 3 dni (pozostałe 5 procent) niestety nie, a mam tam obrobione zdjęcia z ostatniej sesji. Przy próbie dokonania kopii, nie wyświetlają sie pliki osobiste, tylko systemowe. Jak znaleźć pozostałe pliki? Da się?
GoOrange
23-12-2013, 21:37
Rzeczywiście nie ruszałbym dysku systemowego ale zawsze możesz postawić system obok, nawet na dysku USB i wtedy szukać rozwiązań i przyczyn.
foto4deg
01-01-2014, 13:49
Próbowałem zainstalować OSX na flashu 8GB. Jednakże stało się coś dziwnego.
Po formacie wskazuje, że wolne jest 7.30 GB, ale helpdisk informuje, że do instalacji wymagane jest 4.99 GB... Lapek pod windowsem widzi, że flash ma 200 MB... Dla mnie to czarna magia. Spotkał się ktoś z czymś takim...
Borat1979
01-01-2014, 15:05
Nie wiem jak to tam wygląda w Macach ale pod Windą to bym wymontował dysk podłączył do innego kompa i skopiowała całą jego zawrotność na inny nośnik.
foto4deg: czy dysk był szyfrowany? Jeżeli nie, to proponuję go wymontować i podpiąć poprzez np. stację USB/kieszeń zewnętrzną i podłączyć do drugiego MAC'a i przegrać brakujące dane. Pod Windows'a nie podpinałem, ale pewnie potrzebowałbyś jakiegoś programu, aby odczytać partycję "maczkową"*HFS.
foto4deg
01-01-2014, 16:21
Mac-a kupiłem używanego, musiałbym zapytać poprzedniego właściciela, ale nie sądzę, aby był szyfrowany.
Tego potrzebujesz na PC: http://macdrive.softonic.pl/
GoOrange
03-01-2014, 02:45
Da sie tak na MACu?
Da się i zainstalować i odpalić przez USB, także da się odpalić system z każdego innego MACa ot po prostu podpinając dysk, wszystkie sterowniki zawsze są (oczywiście system musi być kompatybilny z komputerem). Można też systemowi wskazać inny katalog domowy, który po restarcie stanie się aktualnym katalogiem domowym. Przeniesienie systemu na inny dysk jest banalnie proste i sprowadza się do skopiowania danych na inny nośnik, do tego mam jeden banalny skrypt ale można też posłużyć się czymś w rodzaju Carbon Copy Cloner. Ot kopiuj, restart i działa. Generalnie pracując na kilku kompach ale na jednych danych całość sprowadza się do przeniesienia SSD w kieszeni koszuli i wpięciu dysku w kieszeń innego komputera. Do tego stopnia to działa że aż się boję jak nie daj Boziu za szybko pójdą w ARMy i trzeba będzie się z Windowsem przepraszać.
Po formacie wskazuje, że wolne jest 7.30 GB, ale helpdisk informuje, że do instalacji wymagane jest 4.99 GB... Lapek pod windowsem widzi, że flash ma 200 MB... Dla mnie to czarna magia. Spotkał się ktoś z czymś takim...
Pen nie jest czysty. Zawiera małą przestrzeń 200MB a reszta jest zablokowana. Miałem tak parę razy. Zdjęcie zablokowanej partycji nie jest takie banalne.
Mozesz podac model i marke tej pamieci ? Jest kilka programow do kasowania partycji, ale niestety nie sa uniwersalne.
Poza tym przejrzyj sobie forum elektrody, tam jest mnostwo podobnych tematow - ot pierwszy z brzegu (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2204284.html)
Pen nie jest czysty. Zawiera małą przestrzeń 200MB a reszta jest zablokowana. Miałem tak parę razy. Zdjęcie zablokowanej partycji nie jest takie banalne.
Tak z ciekawosci zapytam, zablokowany w wyniku czego (pomijamy pamieci z szyfrowaniem sprzetowym) ? Skoro miales taka sytuacje juz parę razy, to moze moglbys napisac jak mozna ja rozwiazac ? ;)
Tak z ciekawosci zapytam, zablokowany w wyniku czego (pomijamy pamieci z szyfrowaniem sprzetowym) ? Skoro miales taka sytuacje juz parę razy, to moze moglbys napisac jak mozna rozwiazac ? ;)
Kompletnie nie pamiętam szczegółów, ale zdaje się, że gparted ściąga takie partycje bez problemu. Narzędzie dyskowe w OSX pokazywało tylko wolną przestrzeń 200MB, reszty jakby nie było. Najprawdopodobniej rodzaj partycji nie obsługiwany przez OSX i tyle.
foto4deg
13-01-2014, 20:53
Pena zrobiłem, ale to nic nie dało...wyjąłem dysk, włożyłem w kieszeń, podłączyłem poprzez USB pod innego Maca. Wyświetla się komunikat, że system nie może naprawić dysku, zgrać wszystko i sformatować - tylko, że nie mam możliwości zgrania, nazwa dysku jest przezroczysta...ma ktoś jakiś pomysł?
Pena zrobiłem, ale to nic nie dało......ma ktoś jakiś pomysł?
sciagnij jakikolwiek linux livecd, wypal na cd i odpal na kompie, w ktorym mozesz podlaczyc ten nieszczesny dysk i zrob kopie posektorowa dysku. Na forum myapple tez ktos ci powiedzial zeby od tego zaczac, wiec moze posluchaj zanim "uwalisz" dysk na amen i nic nie odzyskasz.
polecam hirensbootcd --> tutaj (http://www.hirensbootcd.org/download/)
albo ultimateboot cd --> tutaj (http://ubcd.sourceforge.net/download.html)
ps
zawsze slyszalem, ze mac ma to do siebie ze kupujesz, rozpakowujesz, podlaczasz i dzialasz, wiec moze ty zrob w druga strone - odlacz, spakuj i wyslij do serwisu apple'a i o nic się nie martw ? :twisted: