Zobacz pełną wersję : Nikkor 300 f/4 af-s - zmiany w trakcie produkcji
Witam!
Mam pytanko, może ktoś z Was się orientuje, bo nie udało mi się dogrzebać do informacji...
Czy Nikkor 300 f/4 AF-S przechodził jakieś zmiany w trakcie produkcji??
Przeczytałem sobie tutaj: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html#300, że szkło było produkowane w latach 2000-2005 i później od 2006-go roku. Czy po tym właśnie 2006 roku zaszły jakieś zmiany?? Czy cokolwiek zmieniono w tym obiektywie??
Na pewno nowe było pudełko :)
Jeżeli ktoś z Was ma jakieś informacje będę wdzięczny za podzielenie się nimi :)
Pozdrawiam!
Znając życie, to pewnie dali nowy silnik SWM, który we wczesnych egzemplarzach innych szkieł AF-S miał tendencje do padania. Tak przynajmniej było z innymi znanymi mi szkiełkami - co do 300 nie dam głowy.
Slawek Wojtczak
22-12-2013, 20:57
Ja miałem w starym pudełku to szkło i niezbyt byłem zadowolony, ale Ci co mieli te szkło nowsze byli zadowoleni bardzo :mrgreen:
Dzięki za info Panowie.
Slawek Wojtczak - masz jakieś bardziej konkretne zastrzeżenia co do "starszego" szkła?
Slawek Wojtczak
22-12-2013, 23:32
Slawek Wojtczak - masz jakieś bardziej konkretne zastrzeżenia co do "starszego" szkła?
Konkretnie, że starsze to gorsze, nie :) Dlatego postawiłem uśmieszek na końcu. Ale ja ze swojego 300/4 (nie wiem który rok produkcji, ale stare pudło) nie byłem zadowolony, albo za dużo oczekiwałem :-) Ostrośc na f4 mnie nie zadowalała, af raczej ok, juz nie pamiętam, ale trochę popiskiwał.
OK. dzięki jeszcze raz za info, chociaż do żadnych konkretów jeszcze się nie dogrzebałem... Jakby ktoś miał coś jeszcze do powiedzenia w temacie to zapraszam :) Z tego, co zauważyłem sporo szkieł z AF-S miało "lifting" na przełomie 2005/2006 roku. Ciekawa sprawa...
Maciej Służenko
06-01-2014, 23:41
Sprawdź tutaj: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html
Maciej - sprawdzałem na tej stronie i właśnie dlatego zadałem pytanie na forum... Tam oprócz tego, że są inne numery seryjne nic się nie zmienia w nazwie czy parametrach modelu. Skąd więc zmiana numeracji?? Co ciekawe występuje to również w przypadku innych obiektywów... :)
Maciej Służenko
07-01-2014, 14:41
Jeśli prawdą jest, że zmienono silnik af to inna numeracja by do tej teorii pasowała.
Tak, pasowałaby, ale przekopując cały internet nie dogrzebałem się informacji, która by tą teorię potwierdzała.