PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś testował nową Sigma 70-200 os z Tc x2?

Lukasio
22-12-2013, 16:19
Jak w temacie. Szykuje się do zakupu telezooma na przyrodę i za cel obrałem sobie nowego Nikkora 80-400. Jako że finansowo byłbym gotów ok wakacji 2014 to jednak naszły mnie wątpliwości czy zejdzie Nikkor z ceny jak dla mnie trochę dużej 9.5-10kZł i jak się ma zestaw wymienony w temacie bo też cenowo jest atrakcyjny...

rebuz89
22-12-2013, 18:15
Dołączam się do pytania. Bo zamówiłem sobie tą Sigme i zastanawiam się nad telekonwerterem.
A i pytanie ode mnie czy do obiektywu Sigma musi być telekonwerter Sigmy czy może być np. Nikona lub jakiś inny??
Bo nie miałem z tym jeszcze nigdy styczności, dlatergo nie wiem czy one się dogadują..

Pozdro.

Daimon
22-12-2013, 18:36
TC Nikona musza być zmodyfikowane, żeby działały z obiektywami Sigmy. (http://nikonpages.heymanphotography.com/tcmod/index.html)

Tak więc zostają TC Sigmy, Kenko itp. Osobiście miałem okazje bawić się Kenko 1.4x DGX i Sigma 1.4, Sigma 2x.

Kenko minimalnie ostrzejszy ale na mojej 120-300 dodawał znaczące CA przy pełnej dziurze. Sigma pięknie radzi sobie z CA. Identyczne wyniki widziałem kiedyś w testach. Ja bym brał TC Sigmy

Co do samej pracy z TC, to nie miałem 70-200, natomiast standardowo przy TC 2x - AF mocno zwalnia i jakośc obrazu spada ;) kwestia osobistych poziomów akceptowalności. Po kilku dyskusjach na tym forum, coś co ja uważam, za dobry wynik, przez niektórych jest uznawane za poziom nieakceptowalny - najlepiej sprawdzić samemu