Zobacz pełną wersję : głowica manfrotto 496RC czy 498RC
hunter77
22-12-2013, 10:19
Witam. Szukam opinii na temat obu głowic - którą wybrać.
Interesuje mnie również porada czy lepsza będzie RC2 czy RC4
Wojteksw
22-12-2013, 17:20
Mam ten sam problem, początkowo brałem pod uwagę statyw Manfrotto MT 190XPRO3 i głowicę 496RC2. Po dokładnej analizie w głowicy 496RC2 przeszkadza mi to, że nie mogę robić panoramy. Na plus natomiast waga. Głowica 498RC2 ma przewagę bo ma funkcję panoramy, trzecią blokadę i podziałkę natomiast na minus waga w stosunku do 496RC2. Nad rodzajem płytki nie zastanawiałem się, zapewne większa jest dobra, ma większą powierzchnię podparcia, ale myślę, że mi wystarczy RC2. Martwi mnie natomiast fakt, że w zestawie występuje tylko MT 190XPRO3 tylko z głowicą 496RC2.
Witam. Szukam opinii na temat obu głowic - którą wybrać.
Interesuje mnie również porada czy lepsza będzie RC2 czy RC4
Istotne w temacie są następujące czynniki:
1. Co będziesz na tym stawiał? Mam na myśli maksymalne obciążenie czyli wagę obecnego lub przyszłego sprzętu w jego najcięższej konfiguracji
2. Założony budżet do wydania
3. Czy więcej znaczy dla Ciebie przenośność, czy może stabilność zestawu nogi+głowica
4. Do jakiego rodzaju fotografii ma to posłużyć
Bez żadnych informacji na wstępie nie ma jak Ci doradzić, nie napisałeś nawet do jakiego statywu to ma być i czy go już masz.
Jakby Ci się nie chciało pisać, to możesz zerknąć tutaj (http://configurator.manfrotto.com/manfrotto.html)
Ja od jakiegoś czasu mam RC4 i mam też RC2:
- RC4 jest stabilniejsza (większa powierzchniowo), lepiej się trzyma i body i głowicy, zalecana do większych obciążeń
- RC4 ma wbudowane dwie poziomice (przy czym też są uchwyty do RC2 z poziomicami)
- RC4 wymaga monety do solidnego przykręcenia do body - RC2 ma dźwignię, ale czasem ciężko ją ręcznie podnieść, żeby np. rękami odkręcić
Wg mnie generalnie lepiej się pracuje z RC4.