PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zapomniane dobro

Szuwar
16-04-2007, 23:14
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img503.imageshack.us/img503/6546/negative022222fc0.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us)[/URL]

boobass
16-04-2007, 23:39
Bardzo fajna plastyka. Tytuł też dobry. Pozdrawiam. Ja swoje 60/2.8 micro już kupiłem. Dobry wybór.

manio
16-04-2007, 23:48
Khmmhm pewnie na ma glowe spadna gromy itp, ja sam dopiero raczkuje albo nawet nie ale niech ktos mi powie co na tym zdjeciu jest ciekawego, sterta drewien miedzy kikutami, gdzie tutaj jest ta piekna zaopiniowana plastyka pomijajac ze to zdjecie jest jak dla mnie o 0,5 EV za bardzo podjasnione.

A teraz mozecie lac, napisalem o odczuciach mnie prostego czlowieka - po prostu nie widze zadnego ciekawego widoku. Moze faktycznie to zdjecia ma jakis artyzm ale ja go nie czuje, jak napisalem jestem prosty i nieociosany.

Przepraszam Szuwar ze akurat na Twoje zdjecie padlo, ale juz nie pierwszy raz widze jakies kikuty ktorymi czesc osob sie zachwyca.

Mosquito
17-04-2007, 00:03
manio dlaczego zaraz gromy maja sie sypac, masz prawo do swojego zdania. Tez nieraz zastanawiam sie o co chodzi z tym artyzmen ktorego nie dostrzegam, a ktos mowi ze jest i go zachwyca.

Co do zdjecia, mnie sie podoba. Faktycznie jest za jasne, ale lubie takie leśne widoczki wiec to pewnie wplywa na moja ocene ;) chcialbym tylko wiecej dolu.

swiatlo
17-04-2007, 00:23
Jak ja się spojrzałem na to zdjęcie, to pierwszą rzeczą jaka rzuciła mi się w oczy to plastyka sterty drzewa oraz jasna mgiełka nadająca zdjęciu głębi i perspektywy.
Jasność tego zdjęcia jest jego zaletą, powoduje pogłębienie owej lekkiej mgiełki dominującej to zdjęcie.
Można się spierać o kompozycję, np. o bałagan na ziemi z przodu, pewnie by można zawęzić kadr aby tego uniknąć. Jest sporo mankamentów jak na mój gust, jednak podoba mi się kreatywność w doborze tonacji tego zdjęcia.

Szuwar
17-04-2007, 23:15
Hej ludziska !

Na swoją obronę napiszę:

1. Zdjęcie bez żadnej mojej obróbki - to jest to co dostałem z labu. Serio.
2. Robione dawno, bardzo dawno na super Kodaku Royal Supra ISO 400 :mrgreen:
3. Obiektyw kitowy 28-100 G na F65.

Ale i tak dzięki za kubeł letniej a nie zimnej wody.

ekonet
18-04-2007, 19:05
No cóż.. Jeśli ktoś nie czuje, co to jest plastyka zdjęcia... Może to jest coś, co się ma i nie można tego nabyć w żaden sposób? Mi się wydaje, że to widzę.

art44
19-04-2007, 11:34
(...) niech ktos mi powie co na tym zdjeciu jest ciekawego, sterta drewien miedzy kikutami (...)
Witam, spróbuję: jak dla mnie to najciekawsza jest na tym zdjęciu jego plastyka i gra barw; motyw sam w sobie rzeczywiście banalny, ale nie o to tu chodzi. Sęk w tym, żeby sfografować zwykłą rzecz w taki sposób, żeby (choć na chwilę) przykuła uwagę, spowodowała zastanowienie... nad upływem czasu?... albo nad niczym po prostu.
Moją uwagę to zdjęcie przykuło - i dlatego na plus. Troszkę bym, przyciemnił, ale to moja opinia.

(...) pewnie na ma glowe spadna gromy (...) gdzie tutaj jest ta piekna zaopiniowana plastyka (...)
Nie ma się co oburzać - ostatecznie odbiór zdjęcia to sprawa bardzo subiektywna, a jeśli Koledzy przez swoją kurtuazję szukają cech pozytywnych, to tylko liczy im się na plus.
W moim odczuciu takie testy:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24161
są więc niepotrzebne... . Pozdrawiam, serdecznie. Art

Szuwar
20-04-2007, 01:20
Nie ma się co oburzać - ostatecznie odbiór zdjęcia to sprawa bardzo subiektywna, a jeśli Koledzy przez swoją kurtuazję szukają cech pozytywnych, to tylko liczy im się na plus.
Art

Jeżeli o mnie chodzi to nie po to pokazuję zdjęcia, żeby się oburzać :-D Liczę na krytykę, bo tylko wtedy będę wiedział czy idę w dobrym czy złym kierunku. Jak tak czytam, to widzę, że faktycznie trochę za jasno, choć na odbitce to nie razi tak jak w kompie.

Pozdrawiam

art44
20-04-2007, 09:12
Jeżeli o mnie chodzi to nie po to pokazuję zdjęcia, żeby się oburzać :-D (...)
Witam,
zaszło nieporozumienie: cała (podkreślam: CAŁA) moja wypowiedź tyczyła postu Kolegi mania (co dałem w cytacie) - myślałem, że to jasne.
Koresponduje to również z linkiem, który podałem.
Nie mogłem przecież posądzać o oburzanie się kogoś, kto tylko wystawił zdjęcie i nawet się jeszcze nie odezwał :) .
Art
PS.: No fakt! Teraz widzę: zdanie o "oburzaniu" dałem zaraz po ocenie zdjęcia i Twoje Szuwar wrażenie ma rację bytu. Źle to skomponowałem stylistycznie... . Podedytowałem.

jchyra
20-04-2007, 16:00
fajny kolor, gdybym zobaczył go w mrocznej wersji też by się podobał
niby nic a tak ciekawie pokazane
gratuluję

PS
wskrzesiłeś nowe dobro
dobroo fotografioo ;-)