Zobacz pełną wersję : winda - jak to jest z tym OEM ?
witajcie i pomóżcie
potrzebuję nabyć windę 7 do składaka
box to +- 650
oem to +- 350
różnica spora
o podstawowej sprawie wiem - oem jest dla jednego konkretnego kompa, boxa mogę przenosić
ale czytam różne fora i coraz głupszy jestem...
czy to prawda że tylko jedna konfiguracja i koniec?
że jak np. zechcę wymienić kartę graficzną to winda przestaje być legalna?
pomóżcie, próbowałem samodzielnie zgłębić temat, ale czym dalej w las tym więcej drzew :)
Grafikę, RAM, dysk, czy nawet procesor możesz zmieniać, ale płyta główna jest elementem wiążącym. Nawet wymiana na ten sam model potrafi sprawić, że będzie koniec, bo czasami producenci różnie programują kolejne wypusty.
czyli w skrócie:
oem, jest spoko, ale jak padnie płyta główna jest też po nim?
czyli w skrócie:
Jest duża szansa, że wymiana zepsutej na taki sam model pozwoli ponownie aktywować. Jednak są sytuacje, że nie chce. W takim przypadku trzeba gadać z MS.
Za czasów XP czyścili dane chyba co 6 czy tam 12 miesięcy, ale teraz trzymają wiecznie.
przem426
21-12-2013, 21:23
czyli w skrócie:
po wymianie płyty dzwonisz do m$ i mówisz że ci płyta padła, masz wymienioną na nową. to załatwia temat.
GoOrange
21-12-2013, 21:59
po wymianie płyty dzwonisz do m$ i mówisz że ci płyta padła, masz wymienioną na nową. to załatwia temat.
Poważnie?
Tylko że Microsoft może odesłać bez ceregieli do producenta komputera, czyli tego który świadczy wsparcie dla produktu OEM.
Tylko W8 ma wsparcie MS w sprawie samodzielnej instalacji z licencją OEM. Przy wszystkich starszych odsyłają do producenta/sprzedawcy komputera.
To, że polskie prawo pozwala nabyć licencję OEM przy własnoręcznym składaniu komputera, ich nie interesuje.
3 lata temu znajomemu padła płyta i procesor. Serwis wymienił na nowe, ale Winda nie chciała przejść aktywacji - MS zażądał dowodów na to, że płyta została wymieniona przez serwis w ramach gwarancji - wraz z numerami seryjnymi płyt. Dopiero po przesłaniu im tego - w formie papierowej, bo skanów, ani faxu nie uznają, umożliwili ponowną aktywację.
Powiem tak, z doświadczenia wiem, że po padnięciu płyty i wymianie jej na nowszy model na tym samym chipsecie lub na nowszym ale tej samej firmy (intel czy AMD) nie ma problemów z aktywacją windowsa. Miałem padnięte płyty na I965 i windows aktywował się bez problemu na chipsecie P31. Więc jak Ci padnie płyta, to zmieniaj na taką o podobnym chipsecie. Aktywacja powinna przebiec bezproblemowo.
Aktywowalem OEM na kilku sprzetach, dwa razy po wymianie plyty na inna, ale reszta byla taka sama, telefon do MS i z automatu wklepalem kilka cyferek, system aktywowany bez problemu.
Osobiscie mam boxa, bo zbyt czesto zmieniam konfiguracje, od momentu wyjscia W7 zmienialem powanie konfiguracje 6 razy, sadze, ze zadem n OEM tego nie przejdzie :D
Windows 8 nie ma chyba podzialu na box i oem, jedno i drugie mozna aktywowac do bulu...
Z tego, co się dowiedziałem podczas moich niedawnych boi z Microsoft, licencja OEM w Windows 8 już nie jest przywiązana do sprzętu.
Po drugie, ostatnio zmieniłem praktycznie cały komputer. Ze starego została tylko karta graficzna. OEMowa 7-ka aktywowała się bez żadnych problemów. Gdzieś mi się kiedyś obiło o gały, że sprzęt można zmieniać, byle nie było to częściej, niż co pół roku. Inna wersja głosi, że sprzęt można bezkarnie wymienić 3 razy.
Windows 8 nie ma chyba podzialu na box i oem, jedno i drugie mozna aktywowac do bulu...
Też ma OEM. Tylko pierwszy ma rozszerzenie OEM na użytek własny - "OEM System Builder" (http://www.microsoft.com/Oem/pl/licensing/sblicensing/Pages/personal-use-license.aspx) - co pozwala na trochę więcej niż w starszych wersjach, choć niewiele się to różni od tego co dawało nam prawo UE.
Nie ma technicznego problemu z aktywacją po zmianie płyty. Jak nie przejdzie przez internet, to sprawę załatwia automat telefoniczny. Ponad 10 lat temu zdarzyło mi się, połączyć z konsultantem i musiałem przesłać skan faktury na nową płytę.
Ostatnio zdarzyło mi się, że po zmianie płyty system poszedł bez reinstalacji (mimo zmiany chipsetu). Ale przy ponownej instalacji od zera już musiałem dzwonić.
pprofanum
22-12-2013, 13:19
Podepnę się...
Czyli (powiedzcie laikowi) jak kupuję gotowego składaka z systemem, to winda właśnie jest w tej wersji OEM, tak?
Oczywiście można aktualizować itp?
Podepnę się...
Czyli (powiedzcie laikowi) jak kupuję gotowego składaka z systemem, to winda właśnie jest w tej wersji OEM, tak?
Oczywiście można aktualizować itp?
To czy jest w wersji OEM, czy BOX, to zależy od tego za co płacisz, szczególnie przy składakach, bo duzi producenci dają zawsze OEM.
Do składaków zazwyczaj jest OEM, ale przy aktualnej różnicy w cenie - 8.1 OEM - 370zł, BOX 420zł można się zastanowić nad tą drugą wersją.
Łatwo to rozpoznać. OEM ma naklejkę z licencją, BOX ma kartę.
pprofanum
22-12-2013, 19:09
Dzięki za odpowiedz.
8 odpada, 7 musi być...
To powiedzcie jeszcze, czy jak system nazywa się np: Home coś tam, można tego do komercyjnego zastosowania użyć?
Tak. Ale nie zalogujesz się do domeny.
pprofanum
22-12-2013, 19:25
Przyznam się, że nie zakumałem, możesz bardziej łopatologicznie?
Właśnie przymierzam się do zmiany kompa i tak sobie przeglądam ceny i inne takie.
Jak człowiek chce w końcu na legala przejść, to ma problem...:)
Skoro nie załapałeś, to znaczy, że nie potrzebujesz i wystarczy Ci wersja home. Można jej używać komercyjnie.
Właśnie nabyłem i zainstalowałem na moim składaku wersje OEM .Kupiłem przez znajomego za 130 zł , aktywowałem telefonicznie. Żadnego problemu.
jeśli o mnie chodzi temat jest wyczerpany
dziękuję wszystkim za odpowiedzi nabyłem oem - instalował będę po świętach
co do ceny - ja dałem w dużym znanym sklepie internetowym 335 złotych
przy 130 miałbym poważne wątpliwości
Jeśli zainstalował za 130 i zrobił aktualizacje a jedna z poprawek nie krzyczy, że pirat to w czym problem? No chyba tylko w tym że zaoszczędzil 200 zł.