Zobacz pełną wersję : dobra lampa budżetowa?
W sklepie stacjonarnym sprzedawca gorąco poleca mi lampę http://www.stopfoto.pl/yongnuo-lampa-blyskowa-yn-468ii-do-nikon,4,9106,12437
Lampa ma współpracować z D90 i służyć zastosowaniom amatorskim.... z ambicjami :).
Cena bardzo kusząca, budżetowa, ale nie jestem w desperacji, że już, teraz i za niską cenę.
Zdaję zatem sobie sprawę, że jest coś za coś... Pytanie brzmi: co i za co? Nie kryję, że nosi
mnie zamiar sprawienia sobie czegoś pod choinkę ....:) - kupić?
Jak masz ambicje, to celuj od razu w lampę mogącą pracować jako zdalna CLS:
np. Metz 44 AF-1, Metz 52, YN-565EX, YN-568EX, Nissin Di600, Nissin Di700, Nissin Di866 mk II, Nikon SB-700
Dobrze aby miała jeszcze autoFP (pogrubione).
Ja polecam te 2 podkreślone.
Andrzej1974
22-12-2013, 13:48
Lampa ma współpracować z D90 i służyć zastosowaniom amatorskim.... z ambicjami :).
[...] Nie kryję, że nosi mnie zamiar sprawienia sobie czegoś pod choinkę ....:) - kupić?
Ja sobie sprawiłem "pod choinkę" SB-700 i szczerze mówiąc jestem nią zachwycony. Wykonanie... miodzio. Sterowanie... jeszcze większe miodzio. Pierwsze fotki (błyskane w TTL-u), które mam już za sobą? Hmm... bardzo fajnie doświetlone, czyli także miodzio! :-D Cóż mogę powiedzieć o SB-700? Hmm... mam ją zbyt krótko...
Dziękuję Panowie - jeszcze raz okazuje się, że gorąca głowa nie jest dobrym doradcą. Jak widać - warto zapytać, żeby nie kupować 2x. Po namyśle ( i przeliczeniu kasy :)) zdecydowałem się na Metz 52. Szczerze pisząc Metz wydaje mi się być bardziej "współczesną" lampą niż SB 700 no i nieco jednak tańszą. Na alledrogo znalazłem całkiem przyzwoitą cenę... :). Pewnie przesyłka nie dotrze na Wigilię, ale co tam... trochę poczekam.
A przy okazji Pomocnym Kolegom Nikoniarzom życzę fotogenicznych Świąt !
Andrzej1974
23-12-2013, 07:39
kemir ja też niedawno miałem ten sam dylemtat: Metz 52 czy SB-700. Niższa cena Metza kusiła ale jak już wiesz padło na SB-700. Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240230) możesz poczytać więcej o tych lampach.