monika86
21-12-2013, 14:22
Witam,
na początku chciałabym się przywitać :)
Piszę po raz pierwszy, więc proszę o wyrozumiałość, bo nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam wątek.
Wertuję forum i internet od jakiegoś czasu i tylko jakieś nieliczne ślady znalazłam na temat, który mnie nurtuje.
Mianowicie, noszę się z zamiarem kupna Nikkora 50mm 1.8G (a w zasadzie to już zamówiony).
Przeszłam się do FJ i testowałam chyba 5 sztuk, każda z nich ma albo BF albo FF albo w ogóle AF strzela gdzie chce.
Pytanie: czy to naturalna przypadłość tego zestawu (z D90, z D5000 nie testowałam), czy to wina przede wszystkim obiektywów?
Czytałam gdzieś o tym, żeby odesłać całość do kalibracji.
Czy to rozwiąże problem?
Czy kupować obiektyw z BF albo FF i później dawać do kalibracji?
Z kitowym 18-105, nie zauważyłam aż takich odchyleń w działaniu AF.
Testy w FJ robię bez statywu, z rąsi :) przecież nie zawsze targamy ze sobą statyw.
Poradźcie coś, proszę.
Z góry dzięki za informację.
na początku chciałabym się przywitać :)
Piszę po raz pierwszy, więc proszę o wyrozumiałość, bo nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam wątek.
Wertuję forum i internet od jakiegoś czasu i tylko jakieś nieliczne ślady znalazłam na temat, który mnie nurtuje.
Mianowicie, noszę się z zamiarem kupna Nikkora 50mm 1.8G (a w zasadzie to już zamówiony).
Przeszłam się do FJ i testowałam chyba 5 sztuk, każda z nich ma albo BF albo FF albo w ogóle AF strzela gdzie chce.
Pytanie: czy to naturalna przypadłość tego zestawu (z D90, z D5000 nie testowałam), czy to wina przede wszystkim obiektywów?
Czytałam gdzieś o tym, żeby odesłać całość do kalibracji.
Czy to rozwiąże problem?
Czy kupować obiektyw z BF albo FF i później dawać do kalibracji?
Z kitowym 18-105, nie zauważyłam aż takich odchyleń w działaniu AF.
Testy w FJ robię bez statywu, z rąsi :) przecież nie zawsze targamy ze sobą statyw.
Poradźcie coś, proszę.
Z góry dzięki za informację.