PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i 50mm - problem

monika86
21-12-2013, 14:22
Witam,

na początku chciałabym się przywitać :)
Piszę po raz pierwszy, więc proszę o wyrozumiałość, bo nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam wątek.

Wertuję forum i internet od jakiegoś czasu i tylko jakieś nieliczne ślady znalazłam na temat, który mnie nurtuje.

Mianowicie, noszę się z zamiarem kupna Nikkora 50mm 1.8G (a w zasadzie to już zamówiony).
Przeszłam się do FJ i testowałam chyba 5 sztuk, każda z nich ma albo BF albo FF albo w ogóle AF strzela gdzie chce.

Pytanie: czy to naturalna przypadłość tego zestawu (z D90, z D5000 nie testowałam), czy to wina przede wszystkim obiektywów?
Czytałam gdzieś o tym, żeby odesłać całość do kalibracji.
Czy to rozwiąże problem?
Czy kupować obiektyw z BF albo FF i później dawać do kalibracji?
Z kitowym 18-105, nie zauważyłam aż takich odchyleń w działaniu AF.

Testy w FJ robię bez statywu, z rąsi :) przecież nie zawsze targamy ze sobą statyw.
Poradźcie coś, proszę.

Z góry dzięki za informację.

GonzoG
21-12-2013, 14:58
50/1.8G z reguły działa dobrze, bez znaczenia jaki to aparat. Jeśli problemy były z każdym szkłem, to raczej wina aparatu, nie obiektywu.

A 18-105 nie masz co porównywać, to nie ta skala GO. To co przy 18-105 będzie niewielkim przesunięciem ostrości, całkowicie mieszczącym się w GO, to przy 50/1.8 będzie już zupełnym nietrawieniem.

monika86
21-12-2013, 15:09
A czy jest możliwe, że mam włączone jakieś funkcje, które powodują, że są takie odchylenia?

puciek
21-12-2013, 15:14
D90 takich funkcji nie posiada.

Serioz
21-12-2013, 15:53
Mam D90 i 50/1.8G i właśnie ten zestaw bardzo fajnie sobie radzi jeśli chodzi o precyzję AF. Już gorzej z moją 35/1.8, tu już częściej nie trafia i w ogóle raczej ustawia ostrość za obiektem. Za to jak trafi to bardzo ostra być potrafi. Ja proponuję poczekać aż Twój zamówiony obiektyw dotrze i wtedy zobaczyć jak działa. Jeśli problem będzie się powtarzał, spróbuj sprawdzić inne jasne obiektywy. Problemem może być jak już ktoś wspomniał aparat a nie obiektyw.

monika86
21-12-2013, 16:08
właśnie czekam na dostawę nowych szkiełek, może akurat jakaś dobra 50 przyjdzie :)
a jak nie, to mam problem, bo do 23 grudnia muszę coś kupić

aha, zapomniałam dodać, że testy robiłam na f/1.8, na wyzszych już trafiały celniej, ale nie po to kupuje się jasne szkło, żeby nie móc korzystać z niższych przysłon.

manski
26-12-2013, 23:18
Napisz po jakimś czasie jak działa.
D90 to zacny i popularny korpus a stałki kuszą....