Zobacz pełną wersję : D5100 jaki obiektyw macro
czarny_281
19-12-2013, 11:20
Witam!!!
To mój pierwszy post na forum więc pragnę wszystkich powitać. Jestem amatorem fotografii i właśnie dokonałem zakupu pierwszej w życiu lustrzanki Nikon D5100 z obiektywem 18-105 – i już zaczynam żałować że kupiłem ten model. Zamierzam dokupić obiektyw (raczej używany ze względu na fundusze) który umożliwiałby mi wykonanie macro. Proszę mi wierzyć że od kilku dni czytam tematy na forach i wiem jeszcze mniej niż przed lekturą. Wynika to z mojej niewiedzy w temacie, a osoby które odpisują są w większości zaprawieni w boju. Problem jest też w tym, że przeważająca większość odpowiedzi i proponowanych obiektywów wskazuje na link w aukcji które już się nie otwierają. Proszę o pomoc w wyborze obiektywu który dałby radę w makro. Znalazłem takie trzy obiektywy w rozsądnych pieniądzach:
TAMRON LD XR Di 18-200mm 1:3,5-6,3 / -SILNIK
SIGMA DC 17-70 f/2.8-4.5 MACRO HSM / -SILNIK
Nikkor AF Micro 60 mm f2.8 /- SILNIK
Naprawdę nie wiem czy lepiej teleobiektyw z makro –bardziej uniwersalny, czy typowy do makro –i rozumiem że wtedy byłby tylko do macro i ewentualnie do portretów. Może polecicie mi coś od siebie. Jeden z tych obiektywów ostrzy chyba od 0,5m więc może da radę nim pstryknąć np. kwiat z bliska. Proszę o pomoc bo naprawdę jestem załamany brakiem AF w body. Z góry dziękuję.
Jak makro i portrety to może zainteresuj się Tamronem SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1
Nikkor AF Micro 60 mm f2.8 /- SILNIK
Ten obiektyw nie ma silnika w sobie i z d5100 nie będzie AF. A pozostałe zoomy dają pseudo macro.
megasnajper
19-12-2013, 12:09
@puciek
jest Nikkor 60mm f2.8 G który ma wbudowany silniczek
@puciek
Jest, ale podany w pierwszym poście Nikkor AF Micro 60 mm f2.8 nie ma własnego silnika.
@puciek
I nowy kosztuje "rozsądne" 2k zł Poza tym to AF-S, a nie AF
cz4rnuch
19-12-2013, 12:41
I nowy kosztuje "rozsądne" 2k zł Poza tym to AF-S, a nie AF Autor w pierwszym wpisie zaznaczył, że preferuje używane. W tej chwili na allegro 60kę AeFeSa od Nikkora z gwarancją można dostać w okolicach 1300 plnów.
czarny_281
19-12-2013, 12:59
Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedź. Moja wiedza w tej dziedzinie jest na tę chwilę po prostu żadna. Wiem że takich postów jak mój jest cała masa, i kolejny (mój) dobija użytkowników forum, dlatego dziękuję za wyrozumiałość. Skoro wspomniany przeze mnie obiektyw micro nie posiada silnika AF to raczej odpada.
Kolega wyżej napisał że dwa pozostałe dadzą pseudo macro, może dla amatora na początek by wystarczyło -jak myślicie? Z tych dwóch pozostałych który okazałby się lepszy (chodzi o parametry)? Nie mam ciśnienia na zakup więc mogę poczekać na jakąś inną propozycję, wybierając te trzy przykłady sugerowałem się tylko opisami w aukcji. Mam nadzieję ze w miarę użytkowania aparatu moja wiedza powiększy się do wystarczającego minimum.
Teraz trochę nie w temacie, ale pamiętam jak kupowałem pierwszą gitarę. Wiedziałem że powinna mieć 6 strun - była to moja cała wiedza. Teraz po wielu latach zwraca się uwagę praktycznie na wszystko. Liczę na podobny rozwój w fotografii. :)
Aaaaaa.... przepraszam za zamieszczenie tematu w niewłaściwym dziale.
Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedź. Moja wiedza w tej dziedzinie jest na tę chwilę po prostu żadna. Wiem że takich postów jak mój jest cała masa, i kolejny (mój) dobija użytkowników forum, dlatego dziękuję za wyrozumiałość. Skoro wspomniany przeze mnie obiektyw micro nie posiada silnika AF to raczej odpada.
Kolega wyżej napisał że dwa pozostałe dadzą pseudo macro, może dla amatora na początek by wystarczyło -jak myślicie? Z tych dwóch pozostałych który okazałby się lepszy (chodzi o parametry)? Nie mam ciśnienia na zakup więc mogę poczekać na jakąś inną propozycję, wybierając te trzy przykłady sugerowałem się tylko opisami w aukcji. Mam nadzieję ze w miarę użytkowania aparatu moja wiedza powiększy się do wystarczającego minimum.
Teraz trochę nie w temacie, ale pamiętam jak kupowałem pierwszą gitarę. Wiedziałem że powinna mieć 6 strun - była to moja cała wiedza. Teraz po wielu latach zwraca się uwagę praktycznie na wszystko. Liczę na podobny rozwój w fotografii. :)
Aaaaaa.... przepraszam za zamieszczenie tematu w niewłaściwym dziale.
Dlaczego akurat tylko te dwa pozostałe? masz 18-105mm VR, pomyśl nad Tamronem SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1
A ile masz kasy na obiektyw makro? Od tej informacji powinieneś zacząć.
ps. Tylko Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 używany to około 1200zł.
czarny_281
19-12-2013, 13:58
Mój budżet to 80-1000 zł, bo po tygodniu od zakupu aparatu dokupiłem lampę zewnętrzną (600zł) więc budżet ograniczony. Wiem że w tym przedziale cenowym to raczej nie zaszaleję :).
Za taką kwotę możesz szukać tamrona 90mm ale z D5100 będzie chodzić w 100% tylko obiektyw z silnikiem. Radziłbym jednak polować na Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 z tym, że będziesz musiał do niego trochę dołożyć.
cz4rnuch
19-12-2013, 14:40
Za taką kwotę możesz szukać tamrona 90mm ale z D5100 będzie chodzić w 100% tylko obiektyw z silnikiem. Radziłbym jednak polować na Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 z tym, że będziesz musiał do niego trochę dołożyć. Wybacz Puciek, że akurat Ciebie cały czas cytuję, ale widocznie los tak chciał. Używanego Tamrona 60/2 można znaleźć w granicach 900-1000 złotych. Tym bardziej, że w zasadzie jest już po sezonie i pewnie w nowym roku pojawią się okazje. Sam swojego sprzedałem za niecałego tysiaka kilka miesięcy temu i była to standardowa cena w tamtym okresie.
Oki, skoro tak.... Ja widywałem takie tamrony w granicach 1200zł, możliwe, że teraz będą w okolicy 1k zł.
czarny_281
20-12-2013, 09:37
Za taką kwotę możesz szukać tamrona 90mm ale z D5100 będzie chodzić w 100% tylko obiektyw z silnikiem. Radziłbym jednak polować na Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 z tym, że będziesz musiał do niego trochę dołożyć.
Ten Tamron 60mm jest stałoogniskowy rozumiem? Pomijając dobre macro, to czy do pomieszczeń (np. rodzinne imprezki) sprawdziłby się też lepiej niż mój 18-105 kitowy?
Ten Tamron 60mm jest stałoogniskowy rozumiem? Pomijając dobre macro, to czy do pomieszczeń (np. rodzinne imprezki) sprawdziłby się też lepiej niż mój 18-105 kitowy?
Jak będziesz robić tylko portrety, to tak ;)
PS. Ustaw w swoim 18-105 ogniskową zbliżoną do 60 mm i zobacz jak się Tobie fotografuje. Tu raczej potrzebne są szerokie kąty, więc kit wygrywa w przedbiegach.
czarny_281
20-12-2013, 09:46
Dziękuję Dark. Dochodzę do wniosku ze do macro muszę szukać okazji aby trafić na Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1. Dziękuję wszystkim za pomoc.