Zobacz pełną wersję : wybór stałki
Wiem, że takich tematów jest tu do znudzenia, ale przeczytałam chyba 10 stron podobnego, pooglądałam przykładowe zdjęcia i nadal mam mętlik w głowie.
mam nikona d3100 + 18-55, ale ten obiektyw sprawdza się dość średnio, więc naszło mnie na zakup stałki. na początku byłam niemal pewna, że kupię 50 1.8 (bo tyle osób go ma i chwali, więc na pewno jest fajny). później zaczęłam czytać mnóstwo recenzji, tematów na forach i dowiedziałam się, że 50 z pełnoklatkową puszką odpowiada 35 z cropem. przejrzałam swoje zdjęcia i wszystkie są robione na ogniskowej w granicach 35-50, więc to mi za bardzo nie pomogło i tutaj prośba do Was, o doradzenie, które szkło będzie bardziej uniwersalne i nadające się do robienia zdjęć samej twarzy, do planu amerykańskiego i do robienia zdjęć całej postaci (czyli od http://www.artstore.pl/wp-content/gfx/portret-studyjny2.jpg do http://img822.imageshack.us/img822/5167/zz1qg.jpg <zdjęci przykładowe, znalezione w google>)
- to prawda, że 35 odrobinę zniekształca twarz przy portretach i ma gorszy bokeh?
- jeśli padłoby na 35, to byłby to nikkor 35 mm 1.8g, a jeśli 50, to nie do końca wiem, czy zdecydować się n 1.8g, czy na 1.4g (jest sens dopłacać prawie drugie tyle? różnica w zdjęciach wykonanych 1.8 a 1.4 jest duża?)
Andrzej1974
18-12-2013, 16:47
Co do 1. zdjęcia (twarz) lepsza będzie 50-tka. W przypadku 2. zdjęcia (cała sylwetka) MZ lepsza będzie 35-tka;-)
- to prawda, że 35 odrobinę zniekształca twarz przy portretach i ma gorszy bokeh?
- jeśli padłoby na 35, to byłby to nikkor 35 mm 1.8g, a jeśli 50, to nie do końca wiem, czy zdecydować się n 1.8g, czy na 1.4g (jest sens dopłacać prawie drugie tyle? różnica w zdjęciach wykonanych 1.8 a 1.4 jest duża?)
MZ 35-tka zniekształca twarz ale jak się robi zdjęcie z bliska. Ja robię z min. 1.5 metra i nie widzę żadnych zniekształceń (35 na DX = około 50 na FX [35 x 1,5 = 52,5] a WIĘC JEST OK). Co do f/1.8 a f/1.4 hmm... przy aparacie, którym dysponujesz (d3100) lepsza będzie 50 f/1.8...
Pytanie gdzie bedziesz te foty robić. teoretycznie do portretu twarzy ludzie biorą nawet 85mm ;]
Uniwersalna jest bardziej 35 - to na pewno - jest szersza wiec i w pomieszczeniach mozna bardziej zaszaleć, ale nie do portretu.
50mm to minimalna ogniskowa do portretu wg mnie. jesli robisz na dworze to 3 kroki w tył i mozesz zrobic cala sylwetke. Jak 35ką walniesz z biliskiej odleglosci w twarz to beda juz troche znieksztalcenia.
takze uniwersalnosc portretowa + bokeh to zdecydowanie 50 1.4 bym powiedzial. i tak musisz brac do swojego aparatu wersje G, czyli drozszą - jak rozgladniesz sie dobrze to idealną używke 1.4 trafisz pewnie za ok 1000zł
Tylko czy jest sens zakupu za tą cenę 50mm f/1,4 wersji G, kiedy dorzuci się trochę kasy i można mieć 85 1,8 G albo 35 i 50 1,8... A druga rzecz prawie nie korzystam z 1,4 - zazwyczaj przymykam do 1,8-2,2 żeby mieć np. całą twarz ostrą.
zdjęcia będę robić zależnie od tematu przewodniego "sesji"- na zewnątrz, w mniejszych pomieszczeniach, w większych pomieszczeniach typu sale baletowe.
"50mm to minimalna ogniskowa do portretu wg mnie. jesli robisz na dworze to 3 kroki w tył i mozesz zrobic cala sylwetke. Jak 35ką walniesz z biliskiej odleglosci w twarz to beda juz troche znieksztalcenia." z bliskiej odległości tzn z 30 cm, metra, pięciu? blisko to pojęcie względne :P
wiem, że muszę brać wersję g, zaznaczyłam to w pierwszym poście.
+ dodałam ankietę
edit. Jura10 nie chcę 85.
Kolega bogdi64 zrobił fajne porównanie, warto poczytać:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835
Andrzej1974
18-12-2013, 17:22
Jeśli nie chcesz 85 to bierz 50 f/1.8G.
stanseba
18-12-2013, 17:29
W pierwszej kolejności 50 1.8 G, później 35 1.8 G, a na koniec 85 1.8 G. Dodam, że każde z tych szkieł jest super. Mam (miałem) każde z tych szkieł i powiem Ci, że z każdego będziesz zadowolony.
Pozdrawiam.
Johny42 widziałam to porównanie :)
Andrzej1974 a to nie jest tak, że po podłączeniu 50 do mojej puszki nie "wyjdzie" ogniskowa bliska 85? (nie wiem, jak to fachowo nazwać) bo już się odrobinę pogubiłam przy tym przeliczaniu.
stanseba
18-12-2013, 17:31
Zapomniałem dodać, że 50 1.4 G odradzam. Szkło 2x droższe od 1.8 G, które ma AF strasznie wolny, a na 1.4 mydło. Nie warto wydawać kasy.
Na DX (czyli body z matrycą APS-C) mnożnik ogniskowej (dokładnie kąt widzenia) to jest 1,5 względem FF (body pełnoklatkowego). Czyli obiektyw 50 mm na DX daje ci kąt widzenia jaki ci da obiektyw 75 mm na FF.
a nie wiecie, czy w Rzeszowie jest jakiś sklep, gdzie można podpiąć obiektyw pod swoją puszkę i przetestować?
bo raczej w sklepach typu rtv agd jest to wykluczone?
Andrzej1974
18-12-2013, 17:49
Hmm... może ten (http://photographylife.com/which-nikon-prime-lens-to-buy-first) lub ten (http://photographylife.com/first-nikon-lens) link ci pomoże w wyborze?
Zapomniałem dodać, że 50 1.4 G odradzam. Szkło 2x droższe od 1.8 G, które ma AF strasznie wolny, a na 1.4 mydło. Nie warto wydawać kasy.
Mam 50mm f/1.4G i nie widziałem mydła. AF jest wolniejszy od f/1.8G, ale żeby to była jakaś straszna różnica to nie powiem. 35mm f/1.8G jest wolna.
więc po przeczytaniu tych artykułów + po radach z tego tematu skłaniam się bardziej ku 50 mm 1.8
możecie mi jeszcze powiedzieć, czy ustawiając przysłonę na pełną dziurę, nie zrobi się mydło? i ile mniej- więcej metrów od modelki trzeba stanąć, żeby zrobić zdjęcie całej postaci?
Mydło to się robi jak nie trafi ostrość, a nad GO sama popracujesz. Co do drugiego ustaw sobie 50mm na zoomie to będziesz wiedziała ile.
Ustaw swojego 18-55 na 50 mm i będziesz wiedziała jaki to jest kąt widzenia, podobnie jak ustawisz 35 mm ;-)
Pomijając niewielkie różnice w kącie widzenia między Twoim zoomem, a stałkami to stałki będą inaczej rysować. IMHO 50 mm 1.8G i tak ładniej będzie rysować od 35 nawet w przypadku zdjęć całej postaci, jedynie czasami może się okazać, że pomieszczenie jest zbyt małe, aby objąć całą postać ;-)
dziękuję za odpowiedzi :)
jeszcze ostatnie pytanie (przynajmniej na dziś :P)- ten obiektyw można później bez problemu podpiąć do pełnoklatkowca?
50 1.8 bez kłopotu można podpiąć do FX i z "prawie portretówki" na DX zrobi Ci się standard FXowy.
Jak chcesz robić zdjęcia całej postaci, to 50 1.8 będzie za wąsko, szczególnie w pomieszczeniach
Ja polecam 35 1.8 jako bardziej uniwersalne szkło. Jak ci się spodoba to później dokupisz 85 (a nie 50)
50 1.8 będzie za wąsko, szczególnie w pomieszczeniach
IMO tylko w pomieszczeniach i to nie wszystkich. Trzydziestka piątka jest niby uniwersalna, ale przez to nijaka ;-)
Jest szkoła falenicka i szkoła otwocka ;). Ja mając tylko jeden stadardowy zoom bym się w ogóle nie zastanawiał tylko brał N35 1.8 - przyda się do innych zdjęć przy słabym świetle. W tym zakresie ogniskowych podejść można zawsze, odejść nie zawsze - a kwestia zniekształceń wynikających z perspektywy to już temat dla koneserów - przynajmniej takie moje zdanie :)
Andrzej1974
18-12-2013, 20:15
[...] od 35 nawet w przypadku zdjęć całej postaci, jedynie czasami może się okazać, że pomieszczenie jest zbyt małe, aby objąć całą postać ;-)
Czyżbyś miał na myśli klitkę 1 x 1 metr? W "normalnych pomieszczeniach" nie ma problemu z objęciem całej postaci.
Trzydziestka piątka jest niby uniwersalna, ale przez to nijaka ;-)
35-tka jest dobrym, szybkim i niezwykle elastycznym obiektywem nie tylko do portretów ale i szerszych ujęć (krajobrazy, grupy czy zdjęcia rodzinne). Niektórzy nazywają go nawet "małym klejnotem (http://photographylife.com/which-nikon-prime-lens-to-buy-first)" i ja się pod tym podpisuję.
stanseba
18-12-2013, 20:16
Mam 50mm f/1.4G i nie widziałem mydła. AF jest wolniejszy od f/1.8G, ale żeby to była jakaś straszna różnica to nie powiem. 35mm f/1.8G jest wolna.
Niestety, ale różnica w szybkości AF jest dość spora, to był właśnie powód pozbycia się 50 1.4 G. Potwierdzam, że 35 1.8 G ma wolny AF.
stanseba
18-12-2013, 20:19
Według mnie idealny zestaw stałek to 28 1.8 G, 50 1.8 G i 85 1.8 G.
Według mnie idealny zestaw stałek to 28 1.8 G, 50 1.8 G i 85 1.8 G.
Od szybkiego AF mam 24-70mm i 70-200mm :) ani 50mm f/1.4G, ani 85mm f/1.8G nie mają super szybkiego AF, ale moje są użyteczne od "pełnej dziury" i służą mi głównie do portretu.
stanseba
18-12-2013, 20:39
Od szybkiego AF mam 24-70mm i 70-200mm :) ani 50mm f/1.4G, ani 85mm f/1.8G nie mają super szybkiego AF, ale moje są użyteczne od "pełnej dziury" i służą mi głównie do portretu.
Nie ma co się napinać. Nie napisałem, że 50 1.4 G jest do niczego, tylko stwierdziłem fakt, że strasznie ma wolny AF. To że na pełnej dziurze jest mydlasty, też jest znany tym, którzy mieli to szkło. 85 1.8 na meczu siatkówki nie ustępywa szybkością AF Canonowskiej L-ce 70-200 2.8
ck_dezerter
18-12-2013, 20:42
Witam!
Ja pod DX miałem 50/1.8, 35/1.8 i 85/1.8 i tej trójki jak dla mnie 50 była kompletnie bezużyteczna (poszła między ludzi), 35 jest świetna jako standard + cała postać, a do portretu twarzy 85/1.8 lub coś innego o podobnej ogniskowej i dobrej jakości (np. jakieś makro). Jak chcesz jaśniej niż 1.8, to podobno dobre są Sigmy (ale się nie wypowiadam, bo nie miałem).
pozdrowienia!
Ja miałem 35 i 50. 50 w końcu sprzedałem, bo praktycznie jej nie używałem i kupiłem 60mm f/2.8- ostra, do portretów dobra (tak między 50 a 85 pod DX jest w sam raz), a i świetne makro strzeli :) 35-tki pewnie nigdy się nie pozbędę - świetne, bardzo tanie szkło biorąc pod uwagę, co oferuje.
widzę, że teraz większość zdobyła trzydziestka piątka :D i faktycznie- na 50mm w pomieszczeniu ciężko bywa złapać całą postać.
dodatkowo powiem, że będzie to jedyne szkło, jakie zakupię w najbliższym czasie (choćby z powodu takiego, że wezmę je na raty, więc przez rok trzeba spłacać)
więc ponowię pytanie- nie wiecie, gdzie w Rzeszowie (ewentualnie Tarnowie, Krakowie) mógłby być sklep, gdzie można przetestować obiektyw przed zakupem?
stanseba
18-12-2013, 23:22
Fotojoker w Tesco lub zapytaj http://accord-foto.pl/
W kwestii 50 1.8g czy 1.4G brałbym na początek ten pierwszy. Nie sądzę aby do takich zastosowań autorce tematu zależało na szybkości af więc ta kwestia nie jest aż tak bardzo istotna.
35mm czy 50mm - ja nie mogłem się zdecydować (między odpowiednikami) na FX 50mm czy 85mm więc mam oba :) Do takich portretów wolałbym jednak 50mm. Dłuższa ogniskowa przy tej samej jasności = mniejsza głębia ostrości. Robi różnicę przy zdjęciach całej postaci w portrecie. Zatem 50mm. A jeśli obiektyw ma również służyć do fotografii imprez rodzinnych itp. wtedy radzę brać 35mm - będzie bardziej uniwersalnie.
Cokolwiek nie wybierzesz już po pierwszych zdjęciach pojawi się banan na Twojej twarzy ;) Przeskok z kitowego 18-55 jest ogromny.
Dłuższa ogniskowa przy tej samej jasności = mniejsza głębia ostrości.
Wcale nie. Dłuższa ogniskowa wymusza dalszą odległośc od obiekty fotgrafowanego i wynikowa GO jest taka sama. Jedyne co się zmienia to kompresja tła, która wizualnie wpływa na inne rozmycie. Oczywiście jeżeli mówimy o tym samym kadrze. W wypadku różych kadrów to porównanie mija się z celem.
Przy tym samym kadrze - gdzie mając zapiętą 50tkę będzie trzeba dalej odejść od fotografowanego obiektu - głębia ostrości będzie mniejsza
Nie :) głębia będzie taka sama.
35 1.8: odległość 2m, GO 22.9cm
50 1.8; odległość 2.86m, GO 22.9cm
Idąc dalej tym tropem 35 1.4 będzie miało mniejszą głębię od 50 1.8 (zakładając, że oba obiektywy na pełnej dziurze).
35 1.4: odległość 2m, GO 18.2cm
Fotografowany obiekt będzie bardziej odseparowany od tła w przypadku 50mm aniżeli 35mm.
Tak, ale to nie kwestia głębii ostrości tylko tego co z fotografią robi zakres tele
Tak, ale to nie kwestia głębii ostrości tylko tego co z fotografią robi zakres tele
To chciałem powiedzieć dlatego usunąłem poprzedni post aby to doprecyzować ;)
Używam zarówno 35mm jak i 50mm, ale wolę 50mm - i tak oddałem głos
adrianek32
20-12-2013, 02:04
mam 30mm, 50mm i 85mm pod dx i jakos 85mm najbardziej mi podchodzi, troche zaluje ze kupilem manualnego falcona 85mm 1.4 jakosc bdb ale ciezko trafic z ostroscia szczegolnie na 1.4 i zastanawiam sie nad zmiana na nikkora 85mm 1.8G ale mam jeszcze tamrona 90 usd vc wiec pewnie odpuszcze, oddalem glos na 50mm bo fajne szklo i w glosowaniu nie ma 85mm :P
Dla każdego coś innego, dla mnie ta ankieta kompletnie jest bez sensu i mija się z celem, trzeba wybrać czego się bardziej potrzebuje, jedyne co bym odrzucił 50 1,4 ze wzg na cenę.
-chcesz jak szerzej w dobrej cenie bierz 35 1,8
-chcesz bardziej portretowo w dobrej cenie bierz 50 1,8
-chcesz najbardziej portretowo, najciaśniej i Cię stać zapłacić 2x cenę 50 to bierz 85 1,8
A ankieta nic ci nie da bo każdy woli co innego. Jesli nadal nie wiem nie kupuj, wydaj na ciuchy albo prezent na święta dla rodziny.
Dla każdego coś innego, dla mnie ta ankieta kompletnie jest bez sensu i mija się z celem, trzeba wybrać czego się bardziej potrzebuje, jedyne co bym odrzucił 50 1,4 ze wzg na cenę.
-chcesz jak szerzej w dobrej cenie bierz 35 1,8
-chcesz bardziej portretowo w dobrej cenie bierz 50 1,8
-chcesz najbardziej portretowo, najciaśniej i Cię stać zapłacić 2x cenę 50 to bierz 85 1,8
A ankieta nic ci nie da bo każdy woli co innego. Jesli nadal nie wiem nie kupuj, wydaj na ciuchy albo prezent na święta dla rodziny.
ale nie pytam o to, co kto woli, tylko które szkło będzie lepsze do zdjęć opisanych w pierwszym poście.
Skoro nie pytasz co kto woli to po co ta ankieta, ale założeń nie da się tak do końca spełnić. Sama twarz najlepiej 85, żeby taniej to może być 50, ale już cała postać to lepiej 35.
Szczerze to bym brał 50. Zrobisz i twarz (choć z bliska ale z mniejsza dystorsją niż w 35) i całą postać tez jak odejdziesz ciut
To może ja się wtrącę po przeczytaniu całości - do robienia zdjęć samej twarzy, do planu amerykańskiego i do robienia zdjęć całej postaci to już obiektyw masz ( 18-55) jedną dodatkową stałką tego wszystkiego nie ogarniesz. Chyba, że nadal chcesz kupić obiektyw to tylko 18-55 ale ze światłem 2.8 (Nikon AF-S 17-55 f/2.8 G DX IF-ED - jakieś 5kafli) nie wiem czy warto dla amatora?
Jeśli chcesz się bawić w portrety to 50/1.4 albo 50/1.8. Wymieniłem kiedyś 50tkę na 35tkę i okazało się, że straciłem szkło, którym mogłem się w takie zdjęcia pobawić.
mamut, jeśli patrzysz z takiej perspektywy to są jeszcze sigmy / tamrony 17-50 f2.8.
Jeszcze możesz spróbować starutkiego Tamrona 35-105/2.8 za 700zł :D
Zgadza się. Ja tylko dałem taki przykład - hm. najdroższy zresztą, ale to i tak nic nie zmieni. Stałką wszystkiego nie obleci. Obiektyw o ogniskowej 18-55 już ma, kwestię światła można rozwiązać np. lampą.
Andrzej1974
23-12-2013, 18:01
Skoro nie pytasz co kto woli to po co ta ankieta, ale założeń nie da się tak do końca spełnić. Sama twarz najlepiej 85, żeby taniej to może być 50, ale już cała postać to lepiej 35.
Szczerze to bym brał 50. Zrobisz i twarz (choć z bliska ale z mniejsza dystorsją niż w 35) i całą postać tez jak odejdziesz ciut
Choć bardzo lubię 35-tkę to dziś bym zakupił... 50-tkę (najlepiej 85-tkę ale cena jest ciut zabójcza ;-)). Dlaczego 50-tkę? Hmm... z myślą o przyszłości (na "pełną klatkę" jak znalazł).
50-ka do portretów w mieszczeniach, 85-ka ideał ale w plenerze. Każdy ma swoje zdanie. Mam i ja.
Choć bardzo lubię 35-tkę to dziś bym zakupił... 50-tkę (najlepiej 85-tkę ale cena jest ciut zabójcza ;-)). Dlaczego 50-tkę? Hmm... z myślą o przyszłości (na "pełną klatkę" jak znalazł).
Kiepsko rozumujesz ;) Bierz to co da Ci radość na chwilę obecną. Kup na rynku wtórnym, a potem odsprzedaj jeśli zmienisz aparat na FX. Szkła nie tracą na wartości. Przynajmniej nie tyle aby usiąść i płakać.
Andrzej1974
24-12-2013, 08:58
Kiepsko rozumujesz ;)
Być może, ciągle się uczę... ;-)
Bierz to co da Ci radość na chwilę obecną. Kup na rynku wtórnym, a potem odsprzedaj jeśli zmienisz aparat na FX. Szkła nie tracą na wartości. Przynajmniej nie tyle aby usiąść i płakać.
Taką radość daje mi 35-tka. Choć i 50-tkę chciałbym mieć (bo bardziej portretowa? i do wykorzystania po pełną klatkę) ale na razie w grę wchodzi tylko posiadanie jednego z tych szkiełek. Co do używanych szkieł... hmm... używki mnie w ogóle nie interesują bo nie mam do nich kompletnie zaufania. Cóż, taki już jestem... ;-)
Nikt z Ciebie nie zdecyduje co kupić najpierw. A prawda jest taka, że warto mieć obie, skoro idziesz w stałki. Co do używanych szkieł to całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie ma aż takiej dużej różnicy między używką a nówką. Z mojego doświadczenia również radziłbym Ci kupno w sklepie stacjonarnym - możesz podpiąć pod body, zrobić parę fotek, ocenić ostrzenie itp. Lepiej już przejechać ileś tam km i wziąć sprawę w swoje ręce niż potem nerwy, odsyłanie, reklamacje itp. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i trafnego wyboru.
(...)Jeszcze możesz spróbować starutkiego Tamrona 35-105/2.8 za 700zł :D
Świetna szkiełko, ale D3100 nie ma silnika, więc nie będzie AF.
Wracając do wyboru 35 czy 50 - jak tylko jedno szkło, to 35mm.
Jak 2 szkła, to 35mm i 85mm. 50mm można pominąć, bo różnica nie wielka.
Ale mz. to najlepszym połączeniem do DX byłoby szkła: jedno 24-28mm i drugie 50-60mm.
35mm na DX jest takie nijakie... ani szeroko, ani wąsko... takie uniwersalne i zarazem niespecjalne.