Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do 5100 fotografia kulinarna

mariola_g
18-12-2013, 01:16
Witam
Od jakiegoś czasu mam nikon D5100 teraz chciałabym dokupić obiektyw głownie do fotografii kulinarnej.( zdjęcia na bloga) Proszę o pomoc jaki kupić obiektyw za przyzwoita cenę :) Pozdrawiam

risto
18-12-2013, 10:56
Nikkor Micro AF 60mm f /2,8D podobno się sprawdza do tego typu fotografii

knopers1
18-12-2013, 12:17
no, nie zabardzo chyba.... 50mm to juz bardzo waska. Nikkor Micro 40mm zapewne bedzie duzo lepszy.

kazzi
18-12-2013, 12:52
Pytanie tylko po co w tego typu fotografii obiektyw z zakresem makro. Jeżeli autorce postu z jakichś powodów nie odpowiada posiadany pewnie standardowy zoom do tego modelu nikona,
to poleciłbym raczej Nikkora 35/1,8G.Minimalna dległość ostrzenia wynosząca 30 cm powinna spokojnie wystarczyć nawet do dość sporych zbliżeń. Tu raczej potrzebny by był obiektyw
z możliwością pokłonu osi optycznej aby zmieścić w płaszczyźnie ostrości np. zastawiony stół. Problem tylko taki,że obiektywy te do tanich nie należą.Dobrze by było gdyby autorka napisała
czego oczekuje po nowym obiektywie,lub z czego nie jest zadowolona fotografując tym co posiada.

TOP67
18-12-2013, 13:59
Wystarczy każdy zoom. Im większa ogniskowa, tym mniejsze zbiegi.
A jeśli już specjalny obiektyw, to Tilt. Ale to kilkakrotnie przekracza wartość aparatu.

mariola_g
18-12-2013, 23:22
dziękuję za odpowiedzi aktualnie mam obiektyw 18-105 mm i Af 50. Z pierwszego nie jestem zadowolona ponieważ nie mam rozmycia tła i jest ciemny, drugi kupiłam przez przypadek jak się później okazało manualne ostrzenie nie jest moją mocną stroną.

mariola_g
19-12-2013, 01:29
Może łatwej będzie Wam coś doradzić jak zobaczycie moje zdjęcia na blogu http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/
nadal jestem w punkcie wyjścia :)

TOP67
19-12-2013, 08:19
Jeśli lubisz małą GO, to Nikkor 50/1.8G lub Tamron 60/2

mariola_g
19-12-2013, 12:26
Jeśli lubisz małą GO, to Nikkor 50/1.8G lub Tamron 60/2

dziękuje, a coś z niżej półki ?

dax1990
19-12-2013, 12:28
w sensie taniej?

do d5100 nie kupisz jasnego szkła typu 50 1.8 z silnikiem taniej niż ta podana wyżej...

TOP67
19-12-2013, 12:29
Nie ma tańszego szkła niż 50/1.8G

Pozostaje zmienić aparat lub ostrzyć manulanie, co przy nieruchomym obiekcie nie jest problemem.

mariola_g
19-12-2013, 13:02
w sensie taniej?

do d5100 nie kupisz jasnego szkła typu 50 1.8 z silnikiem taniej niż ta podana wyżej...

widziałam za 800 zł obiektyw Nikona zaś Tamron to wydatek 1500zł

dax1990
19-12-2013, 13:19
Ten Nikkor 50 1.8g to cena ~750 zł nowy, będziesz zadowolona

kazzi
19-12-2013, 14:54
Może zamiast szukać cudownego obiektywu,który da Ci zdjęcia jak z reklamowego katalogu,popracuj trochę nad techniką. Pierwsze wrażenie jakie miałem oglądając zdjęcia
zamieszczone na Twoim blogu,to ogólny brak ostrości. Nie wiem z czego to wynika,czy z sposobu obróbki lub jej braku,czy też tracą jakość w wyniku kompresji i przesyłki
na serwer. Stosowanie obiektywu o jeszcze większej jasności i fotografowanie na pełnym otwarciu oczywiście sprawi,że drugi plan zostanie efektownie rozmyty.
Jednocześnie strefa ostrości będzie tak mała,że tylko niewielka część planu głównego czyli gotowej potrawy będzie ostra. Pewnie zależy Ci na pokazaniu całości potrawy nieraz
ciekawie ozdobionej,a to z kolei będzie Cię zmuszało do stosowania większych przysłon i w ten sposób traci sens stosowanie super jasnych obiektywów.Spróbuj inaczej
zaaranżować drugi plan,nie umieszczać np. jasnych świecących obiektów odciągających wzrok od głównego motywu. Również umieszczenie drugiego planu w dalszej odległości
spowoduje większe rozmycie,a wiele też można osiągnąć odpowiednio oświetlającplan. Przed zakupem kolejnego obiektywu namawiam do pogłębienia wiedzy w temacie,
może pomocny będzie Ci taki poradnik http://www.empik.com/fotografia-kulinarna-od-zdjecia-do-arcydziela-young-nicole,p1051538197,ksiazka-p?reko=quartic

Przepisy fajne,chyba coś wykorzystam.

mariola_g
19-12-2013, 17:58
Może zamiast szukać cudownego obiektywu,który da Ci zdjęcia jak z reklamowego katalogu,popracuj trochę nad techniką. Pierwsze wrażenie jakie miałem oglądając zdjęcia
zamieszczone na Twoim blogu,to ogólny brak ostrości. Nie wiem z czego to wynika,czy z sposobu obróbki lub jej braku,czy też tracą jakość w wyniku kompresji i przesyłki
na serwer. Stosowanie obiektywu o jeszcze większej jasności i fotografowanie na pełnym otwarciu oczywiście sprawi,że drugi plan zostanie efektownie rozmyty.
Jednocześnie strefa ostrości będzie tak mała,że tylko niewielka część planu głównego czyli gotowej potrawy będzie ostra. Pewnie zależy Ci na pokazaniu całości potrawy nieraz
ciekawie ozdobionej,a to z kolei będzie Cię zmuszało do stosowania większych przysłon i w ten sposób traci sens stosowanie super jasnych obiektywów.Spróbuj inaczej
zaaranżować drugi plan,nie umieszczać np. jasnych świecących obiektów odciągających wzrok od głównego motywu. Również umieszczenie drugiego planu w dalszej odległości
spowoduje większe rozmycie,a wiele też można osiągnąć odpowiednio oświetlającplan. Przed zakupem kolejnego obiektywu namawiam do pogłębienia wiedzy w temacie,
może pomocny będzie Ci taki poradnik http://www.empik.com/fotografia-kulinarna-od-zdjecia-do-arcydziela-young-nicole,p1051538197,ksiazka-p?reko=quartic

Przepisy fajne,chyba coś wykorzystam.
dziękuję za opinię to jest to co sobie cenię najbardziej.Na cały efekt składa się wiele czynników,po pierwsze mam obiektyw 50 beż silnika,po drugie obrabiam na corel 4 tylko taki mam. Po trzecie ktoś kiedyś napisał ze blogsplot trochę zmienia jakość.Myślę ze to wszystko sie złożyło na brak ostrości,a może nawet coś więcej. Jeśli chodzi o kompozycję to teraz lecą przepisy świąteczne i lampki są włączone.
A możesz sprawdzić starsze przepisy ?/
Książkę mam jestem z z niej zadowolona, dziękuje za miłe słowa <3 .Co byś doradził z oświetleniem ?

RAF7705
19-12-2013, 21:19
40mm mikro będzie się nadawał.

mariola_g
19-12-2013, 22:47
teraz to już nie wiem który wybrać każdy poleca coś innego,głosy się rozkładają.pomocy <3

kazzi
20-12-2013, 00:05
Może umieść w wątku jedno lub więcej swoich zdjęć,ą łatwiej będzie nam tu coś poradzić bo oglądanie tych miniaturek na blogu trochę utrudnia ocenę. Z ostatniej wrzuty to widzę,że ostrość
wylądowała na tym zielonym czyś zamiast na cielęcinie. Po innych fotkach widać również,że ostrość zaczyna się odrobinę za daleko. Weź może ustaw aparat na statyw,wyłącz AF,włącz podgląd
na monitorek i ręcznie ustaw ostrość tam gdzie Ty chcesz,a nie automat. To nie szybko przemieszczające się obiekty i spokojnie można prawidłowo ustawić ostrość. Spróbuj może do tego prawie
pionowego oświetlenia dodać trochę przedno-bocznego światła co powinno poprawić plastykę obrazu. Umieszczając zdjęcia na blogu i tak mocno je redukujesz,więc niepotrzebnie robisz
czasami ciasne kadry. Lepiej w trakcie edycji dopasować kadr, bo takie poucinane talerze czy kielichy stojące tuż obok nie sprawiają dobrego wrażenia. Dużo można jeszcze zmienić
w zarejestrowanym obrazie podczas edycji,można niektóre partie obrazu rozjaśnić lub przyciemnić,zmienić lokalnie kolorystykę czy nasycenia barw. Do tego niestety potrzebny jest bardziej
zaawansowany program niż ten,który posiadasz ,oraz zapisywanie zdjęć z formacie RAW.
Ci którzy tak uparcie polecają obiektywy z zakresem makro mogli by napisać parę słów uzasadnienia,bo ja twierdzę,że wymiana obiektywu niewiele w tym przypadku wniesie.

mariola_g
20-12-2013, 01:01
Może umieść w wątku jedno lub więcej swoich zdjęć,ą łatwiej będzie nam tu coś poradzić bo oglądanie tych miniaturek na blogu trochę utrudnia ocenę. Z ostatniej wrzuty to widzę,że ostrość
wylądowała na tym zielonym czyś zamiast na cielęcinie. Po innych fotkach widać również,że ostrość zaczyna się odrobinę za daleko. Weź może ustaw aparat na statyw,wyłącz AF,włącz podgląd
na monitorek i ręcznie ustaw ostrość tam gdzie Ty chcesz,a nie automat. To nie szybko przemieszczające się obiekty i spokojnie można prawidłowo ustawić ostrość. Spróbuj może do tego prawie
pionowego oświetlenia dodać trochę przedno-bocznego światła co powinno poprawić plastykę obrazu. Umieszczając zdjęcia na blogu i tak mocno je redukujesz,więc niepotrzebnie robisz
czasami ciasne kadry. Lepiej w trakcie edycji dopasować kadr, bo takie poucinane talerze czy kielichy stojące tuż obok nie sprawiają dobrego wrażenia. Dużo można jeszcze zmienić
w zarejestrowanym obrazie podczas edycji,można niektóre partie obrazu rozjaśnić lub przyciemnić,zmienić lokalnie kolorystykę czy nasycenia barw. Do tego niestety potrzebny jest bardziej
zaawansowany program niż ten,który posiadasz ,oraz zapisywanie zdjęć z formacie RAW.
Ci którzy tak uparcie polecają obiektywy z zakresem makro mogli by napisać parę słów uzasadnienia,bo ja twierdzę,że wymiana obiektywu niewiele w tym przypadku wniesie. Bardzo dziękuję dodam zdjęcie prosto z aparatu będą najbardziej realne.Tylko nie wiem jak dodać tutaj zdjęcie ?

mariola_g
20-12-2013, 01:11
Ostatnie zdjęcie było robione nocą, przy użyciu dwóch lamp z Ikea i żarówek 5500K, ostrość ustawiałam ręcznie obiektywem Af 50mm 1.8 Widzę ze moim problem nie jest sprzęt tylko brak umiejętności.Wiem ze przynudzam proszę doradzie gdzie mogę się popracować nad umiejętnościami,mieszkam w małym mieście zapisanie się na kurs nie wchodzi w grę. Mogę kupić książkę lub coś w sieci.Niektóre metody które stosuje doradzono mam na warsztatach foto dla blogerów,to się nie sprawdziło.

TOP67
20-12-2013, 08:32
Moim zdaniem wystarczy kupić statyw.

kazzi
20-12-2013, 10:26
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358

mariola_g
20-12-2013, 17:46
Moim zdaniem wystarczy kupić statyw.
Obiektyw nie ?

mariola_g
20-12-2013, 17:47
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358
Dziękuję na pewno dodam tylko później teraz czeka mnie praca w kuchni :)

TOP67
20-12-2013, 17:48
Talerze nie uciekają. Możesz ustawić ostrość tam, gdzie trzeba.

mariola_g
20-12-2013, 23:08
Talerze nie uciekają. Możesz ustawić ostrość tam, gdzie trzeba.
Jak będę miała 1% Twojej wiedzy to pewnie tak. Na razie ustawiam ostrość wydaje się w aparacie ze ostre,a laptopie nie jest ostre.

TOP67
20-12-2013, 23:20
Ale jest ostre w innym miejscu, czy ogólnie nieostre?
Jeśli to pierwsze, to źle ustawiasz. Jeśli drugie, to trzeba przymknąć obiektyw.

mariola_g
20-12-2013, 23:44
Ale jest ostre w innym miejscu, czy ogólnie nieostre?
Jeśli to pierwsze, to źle ustawiasz. Jeśli drugie, to trzeba przymknąć obiektyw.
czasami nie jest ostre,czasami w jednym miejscu jest ok. napisz do mnie [email protected] to Ci prześlę fotki powiesz co jest zlle :) OK :)

mamut54
21-12-2013, 11:05
Jeżeli czasami jest ostre a czasami nie to zrób tak jak mówi TOP67 - i tak nie minie Cię zakup statywu.