Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Z wieży ratuszowej
nurkiewicz
18-12-2013, 01:13
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/20131217_3966-2.jpg
źródło (http://www.starzaki.eu.org/~nurek/galerie/krakow/20131217_3966.jpg)
Moze odrobinke jasniej bym chcial, ale odrobinke. Kadrowo fajnie, klimat jest. Z lewej troche sie swieci bazylika sw. trojcy czy co to tam jest (nie znam sie na Krakowie) ;) Calosc na plus.
Bardzo przyjemny strzał, tym bardziej że dosyć nietypowy. Nie leci lekko w lewo?
2pompony
19-12-2013, 13:08
W Krakowie nie jest tak ponuro.
kadrowo bardzo fajnie, kolorki wolałbym cieplejsze. ogólnie duzy plus :0
blaise1973
19-12-2013, 13:45
Wcale nie jest ponuro. Jak dla mnie Wawel na tle nieba jest ozdobą tej fotografii.
2pompony
19-12-2013, 14:05
Wcale nie jest ponuro.
Oczywiście, też tak twierdzę - że w Krakowie wcale nie jest tak ponuro, jak na tej fotografii.
nurkiewicz
19-12-2013, 14:26
Niestety zimą Kraków jest przeważnie ponury. Moze poza krótką chwilą chwilę po spadnięciu śniegu.
Polecam przypomnieć sobie przez ile miesięcy (tak!) nie było ostatniej zimy słońca.
Wystarczy wczłapać się do Libertowa i świat jest zupełnie inny.
2pompony
19-12-2013, 14:44
Ponuro, to jest na tej fotografii. I obawiam się, że nie idzie tu wcale o ilość godzin nasłonecznienia czy smogu w powietrzu, tylko o ilość światła na zdjęciu.
Widoczny tu wylot Grodzkiej jest w rzeczywistości tak błyszczący, oświetlony i migotliwy, że wieczorem można tam czytać gazetę na środku ulicy, a na tym zdjęćiu nie miałbym szans na rozpoznanie znajomego, nawet gdybym się z nim zderzył.
No ale co kto lubi.
blaise1973
19-12-2013, 16:58
No ale co kto lubi.
Zwłaszcza jeśli lubi narzekać...
2pompony
19-12-2013, 18:26
Ja nei narzekam, to Ty tak uważasz...
Ja, ogladając to zdjęćie i jego - by tak rzec - całokształt, oceniłem że autor wie wystarczająco dużo, żeby go nie zanudzać wykresami, używaniem krzywych, detalami obróbki, i temu podobnymi technikaliami. Autor doskonale to już wie, więc mówienie o tym już mu się na nic nei przyda. Ale jednocześnie skoro wystawia swoje zdjęćia, to chciałby jakiegoś odzewu, jakiejś opinii, wyrażenia swojego zdania przez oglądających..
Co mam mu powiedzieć? Za ciemno? Histogram się kończy w połowie? Suwak ekspozycja nie w tym miejscu? Domyślam się, że autor wie to wszystko - więc krytyka czy wyrażenie opinii powinno się przenieść na wyższy poziom. Nie będę przytruwał o histogramach, tylko powiem o odczuciach.
Uznałem, że autor doskonale zrozumie co chcę powiedzieć (i myślę, że zrozumiał, a przynahjmniej takie mam o nim zdanie, że zrozumiał). Jeśli uważasz, że to zwykłe narzekanie, to mnie takie uważanie zupełnie nei przeszkadza. Uważaj sobie.
andre06210
19-12-2013, 18:38
Zdjęcie się nie wyświetla. Przynajmniej mi...