PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - Problem z zawartościa plików RAW.

zajac4
17-12-2013, 21:58
Panowie, na wstępie, jeżeli problem jest znany, to przepraszam za kolejny post, ale nie miałem pomysłu po jakim haśle szukać odpowiedzi w istniejących wątkach. Jeżeli to coś nowego (oby nie :) ... to w telegraficznym skrócie opis:

Jedno zdjęcie na 200-300 RAW trafia mi się na D700 mniej więcej takie jak na przykładzie, nie ma w tym żadnej zasady (przynajmniej nie zaobserwowałem), używam kart CF SanDisk Ultra (mam 12szt różnych pojemności) więc problem z kartą 'raczej' wykluczam. Ponadto RAW w swojej formie - formacie jest ok. Lightroom bez żadnych problemów go otwiera i umożliwia edycję. Gdyby to były błędu zapisu/odczytu z kart CF to wydaję mi się że miałbym w LR problem typu "przewidywany problem z końcem pliku". Odnoszę wrażenie że problem powstaje w body jeszcze w procesie obróbki obrazu przez procesor, jeszcze przed zapisem na kartę....

co sądzicie ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zajacfoto.com/dziwne.jpg)

TOP67
17-12-2013, 22:02
A jak wygląda JPG zaszyty w NEF? Jeśli identycznie, to problem powstaje przed zapisem na kartę. Jeśli inaczej, to problem jest z zapisem. Skoro zdarza się to na różnych kartach, to kontroler w body.

tot1977
17-12-2013, 22:07
Witam.
Czy takie zdjęcia masz juz w podglądzie z poziomu body , czy już na kompie ?.
Jesli na kompie to jak zgrywasz ? za pomoca body + kabelek czy czytnik ?
Jesli czytnik to :
- w pierszej kolejności zmienić na inny ( dobry firmowy)
- zaznaczyć kartę w której wystapił błład i czekac na następny i zobaczyć czy nei na tej samej karcie ( oczywiscie to po zmianie czytnika);)
w ostatniej kolejnosci szukał bym przyczyny w body.

zajac4
17-12-2013, 22:15
TOP67: Jeżeli dobrze Ciebie rozumiem, w podglądzie RAW plików (miniaturek w Windows 7) widać poprawnie. Co ciekawe, nie przypominam sobie abym miał ten efekt na podglądzie, bo mam taki nawyk że w trakcie reportażu przeglądam zdjęcia i te np. nie udane kasuję.... ale pewnie poprawny JPG w RAW tłumaczy to...

TOT1977: Jak powyżej, nie mam w podglądzie - na kompie. Zgrywam tylko przez kabelek, z czytnikiem mam złe doświadczenia i unikam tego rozwiązania. Fakt żeby 'przyspieszyć' kopiowanie często przekładam sobie CF z D700 do D800 (USB3.0) i kopiuję kabelkiem z D800.. Dzięki za sugestię. Sprawdzę jeszcze czy te zdjęcia na karcie są - i czy są zwalone czy ok.

Ale, Panowie, czy to nie logiczne że jeśli to by były klasyczne błędy kontroli parzystości w transmisji (CRC) to bym miał zwalony standard pliku RAW ?!?... a wg mnie jest on jak najbardziej ok bo go można edytować w LR.

tot1977
17-12-2013, 22:23
Tu logika nie ma nic wspólnego z błedem odczytu pliku.
Kiedyś miałem takie przypadki że z poziomu kompa zapisywałem jpg na dysku i miniaturki wygladały jak twoje zdjęcia. Po prostu gdzies po drodze wystepuje jakis zoonk i tyle.
Ja zainwestował bym w 1 kolejnosci w dobry firmowy czytnik kart ;)

TOP67
17-12-2013, 22:29
Nie wiemy, czy NEF ma jakąś kontrolę parzystości. Ale efekt jest typowy do błędu w zapisie obrazka. Oprócz przekłamania kolorów, widać też przesunięcie. Myślę, że robiąc eksperymenty w edytorze hex, można odzyskać te foty (pozostanie łatwa pozioma linia, łatwa do retuszu). Masz też zaszyty JPEG BASIC, który łatwo wyciągnąć.

Sam problem powstaje na pewno podczas zapisu lub odczytu na karcie. Jeśli masz jeszcze tego NEF na karcie, to spróbuj go wywołać w body.

dandan
18-12-2013, 20:36
Miałem podobne paski kiedyś i winny był czytnik. Pliki bez problemu kopiowały się na dysk, podgląd w ViewNX czy NX2 nie wskazywał na jakiekolwiek błędy, dopiero po zapisie JPG'a pojawiały się paski. Późniejszy podgląd czy otwarcie NEFa od razu z paskami, czasem z przesunięciem obrazu.
Od zmiany czytnika takie rzeczy mi się nie pojawiły.

Slon
18-12-2013, 23:59
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239784

FHR
19-12-2013, 00:02
Ostatnio miałem taki przypadek. W Capture One zdjęcie zniszczone w ten sposób. Przy otwarciu tego samego rawa przy użyciu Fast Stone - wszystko OK...