Zobacz pełną wersję : Dobrze zaopatrzony sklep
Szykują mi się większe zakupy (body+dwa szkła+statyw+torba+filtry+...). Czy jesteście w stanie mi polecić jakiś sprawdzony, zaufany sklep? Może Fotojoker?
Ceneo -> badasz który sklep online ma najtaniej -> porównujesz ze sklepami stacjonarnymi do których możesz dojechać (uwzględniając koszt dojazdu) -> zamawiasz sprzęt i go kupujesz, wysyłkowo lub osobiście. I tak dla każdej rzeczy osobno, bo z produktami to jest tak, że raczej nie uda Ci się w 1 sklepie kupić wszystko najtaniej. W jednym tanie będzie body, w innym jedno szkło, w jeszcze innym torba. Jak naprawdę chcesz oszczędzić to będziesz musiał kupić te rzeczy w więcej niż jednym sklepie.
Pozdrawiam!
no1damian
17-12-2013, 17:52
Fotoforma
Dziękuję, znam ceneo.pl ale zależy mi, żeby jak najwięcej kupić w jednym miejscu :)
Fotoit?
Być może coś będzie trzeba zamówić wcześniej, ale to solidny sprzedawca.
Ceneo -> badasz który sklep online ma najtaniej -> porównujesz ze sklepami stacjonarnymi do których możesz dojechać (uwzględniając koszt dojazdu) -> zamawiasz sprzęt i go kupujesz, wysyłkowo lub osobiście. I tak dla każdej rzeczy osobno, bo z produktami to jest tak, że raczej nie uda Ci się w 1 sklepie kupić wszystko najtaniej. W jednym tanie będzie body, w innym jedno szkło, w jeszcze innym torba. Jak naprawdę chcesz oszczędzić to będziesz musiał kupić te rzeczy w więcej niż jednym sklepie.
Pozdrawiam!
No i wlasnie bląd ! Jak kupi wszystko w jednym sklepie i poprosi o rabat, to dostanie taki, że przebije na głowe oszczędności, które zrobiłaby, kupując w innych sklepach.
Ja polecam Fotoplus'a.
RobertMiernik
17-12-2013, 20:32
Zadzwoń do accord-foto z Rzeszowa, bardzo porządni ludzie tam pracują, nigdy się nie zdarzyło, żebym rabatu nie dostał, albo żeby był jakiś problem z towarem czy kontaktem....
donkiszot
17-12-2013, 21:11
Ta, rabatowa polityka i wszyscy zadowoleni? A nie byłoby piękniej gdyby od razu takie ceny stały na półkach? Tylko wtedy klient sam się musi dopieścić, a tak to zadowolony, bo sprzedawca specjalnie dla niego!? Ech. :neutral:
Standardem jest, że sklepy dają 3% upustu. Nie wiem, czy to wynika z mody, czy z polskiego obyczaju, ale tak wygląda "targowanie" na tym poziomie.
Na bazarze, w klimacie przekrzyków trwa to dłużej, ale efekt podobny ;)
Są kraje, gdzie brak targowania jest niegrzeczny, są też miejsca, gdzie proszenie o rabat jest niesmaczne ;)
Są kraje (np. arabskie), w ktrórych targujesz się*godzinę (albo dwie), wypijasz trzy szklanki herbaty, poznajesz teścia in spe, ale możesz dostać 60% rabatu. A kupujący, który się*nie targuje jest traktowany jak burak, który psuje sprzedawcy całą frajdę bycia kupcem. Podobno tylko Allah zna prawdziwą wartość rzeczy, a my, maluczcy możemy jedynie uzgodnić cenę, za którą jeden drugiemu towar odstąpi.
Proszenie o rabat jest niesmaczne, gdy kupuję czosnek za 3 złote u starszej pani na bazarze, która tylko ów czosnek sprzedaje.
Co do foto, zwykle prościej jest urwać coś w formie ekstra dodatku niż niższej ceny.
donkiszot
18-12-2013, 00:41
No dobrze, tak jest tu, tak jest tam, wszyscy wiemy jak jest. Tylko czy to nie jest strata czasu i zabawa w kotka i myszkę? Nie prościej by było aby ceny były najniższe jakie się da od razu? Nie lepiej by się kupowało? Nie więcej by się sprzedawało?
No dobrze, tak jest tu, tak jest tam, wszyscy wiemy jak jest. Tylko czy to nie jest strata czasu i zabawa w kotka i myszkę? Nie prościej by było aby ceny były najniższe jakie się da od razu? Nie lepiej by się kupowało? Nie więcej by się sprzedawało?
Nie byłoby prościej. Po pierwsze sprzedawca wystawia cenę, z której może spuścić, bo klient który coś utargował (nawet 5 złotych) jest szcęśliwy, że taki jest sprytny i kupuje. Po drugie sprzedawca mimo wszystko liczy na to, że przyjdzie gość i kupi za podaną cenę, wtedy jest bardziej do przodu. Ci co się*targują i tak będą się*targować. Poza tym musi być jakaś kupiecka frajda. Jeśli raz kupiłeś coś u sprzedawcy, który lubi handlować to wrócisz do niego. A jakby się*dobrze sprzedawało za taką cenę, to zaraz rodzi się*myśl robaczywa, czy może nie sprzedawałoby się*dobrze za cenę ciut wyższą.
- Co się mnie pytasz ile można stracić! Się mnie natychmiast zapytujesz ile można zarobić!
- Ile się zarobi, to się zarobi. Ja się pytam: ile trzeba mieć żeby ryzykować w razie że się straci.
donkiszot
18-12-2013, 01:24
Z mojej strony to wygląda tak: o, wysoka cena, nie kupuję.
Widać nie umiem się bawić. :| ;)
Łeeeee zdecydowanie nie umiesz :)
No i wlasnie bląd ! Jak kupi wszystko w jednym sklepie i poprosi o rabat, to dostanie taki, że przebije na głowe oszczędności, które zrobiłaby, kupując w innych sklepach.
Ja polecam Fotoplus'a.
Być może i dostanie rabat, ale wątpię aby był na tyle duży żeby przebić kupowanie w wielu sklepach. Różnice w cenie w sklepach są po kilkaset zł, wątpię aby ktoś mu dał aż taki rabat. Na kartę pamięci i owszem, ale więcej...
Zresztą, kolego, jak kupisz już wszystko, podaj cenę każdego ze sprzętu. Z ciekawości sobie sprawdzę jak by to wyglądało przy zakupie w taki sposób jak zaproponowałem, i czy byłoby taniej.
ostatnio kupilem sporo sprzetu, wsrod nich D800 za 9 tys. Wiec jak dla mnie, to dobra cena. Na pozostale rzeczy tez rabat byl, zaleznie od ceny po kilka stowek nawet. I wszystko na miejscu, bez bawienia sie w ceneo.
Panowie - ale dobrze kupić to nie zawsze znaczy najtaniej. W stacjonarnym sklepie dochodzi bezpośredni kontakt z kupowanym przedmiotem, możliwość sprawdzenia działania, zrobienia kilku fotek, sprawdzenia ostrzenia itp. Przy zakupie intranetowym oczywiście troszkę taniej. Ale wszystko dobrze jak jest dobrze. A potem odsyłanie, reklamacja, nerwy. Autorowi wątku chodziło o dobry sklep a nie o tani.
beniamin44
21-12-2013, 20:48
Fotoaparaciki sklep stacjonarny mają też internetowy,mogę polecić bardzo fajni ludzie dobrze doradzą można negocjować,mają też komis
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, nie spodziewałam się tak dużego odzewu :) Na pewno dam znać gdzie kupiłam i jakie koszty poniosłam, pozdrawiam! I jeszcze raz dzięki ;)
Ja jak jeszcze składałem zestawy komputerowe dla znajomych i rodziny robiłem taki myk, że spisywałem sobie kartkę z rzeczami, które chce kupić a przy nich prosiłem ze dwie osoby żeby wpisały mi ceny (zwykle jedne z tańszych z neta, ale nie najtańsze - taki interesujący mnie "złoty środek" ) i chodziłem po sklepach stacjonarnych z ową kartka, mówiąc że na razie badam gdzie kupie całość i proszę o wypisanie cen danych podzespołów. Żebyście widzieli jak się niejednokrotnie sprzedawcy spinali, żeby mi wcisnąć podzespoły w cenach podobnych do tych już wpisanych - bo przecież nie mogli być dużo gorsi od konkurencji z miasta ;-)
Wysłane za pomocą listu w butelce.
Andrzej1974
02-06-2014, 09:48
Przy większym zakupie w jednym sklepie powinieneś bez łaski dostać jakiś rabacik.
Zasugeruję coś... Zacznijcie doceniać te sklepy, które mają przejrzystą politykę, nie kantują i nie kręcą. Nie należą do najtańszych, ale też nie są najdroższe. Czasem po prostu warto nieco dopłacić, dla spokoju i przewidywalnego przebiegu transakcji.
Zwolennicy najtańszych rozwiązań zgadzają się zarazem na dodatkowe atrakcje, które często są częścią pakietu startowego... Coś za coś.
Pamiętajcie, że głosujecie portfelem. Mogą to być głosy oddane na profesjonalizm lub na bylejakość.
Ja od jakiegoś czasu wszystko przez internet kupuję i jestem zadowolony. Jest większy wybór, ceny są niższe i nie trzeba jeździć po sklepach. Ostatnio np. zamówiłem sobie statyw na http://www.favore.pl/produkty/ . Doszedł w 2 dni i jest wszystko ok. Już chyba nigdy nie odwiedzę stacjonarnego sklepu, bo przez internet jest łatwiej i wygodniej coś kupić. A jak coś się nie spodoba to zawsze można oddać i po problemie.
Ja też większość rzeczy przez net -- od herbaty i wody kolońskiej przez drobną elektronikę po sprzęt komputerowy, fotograficzny, czy AGD. Nawet od czasu do czasu ciuchy (sportowe co prawda, więc megastandard bez ryzyka). Naciąłem się raz, kupując w jakimś małym sklepiku telefon za 6 setek, a drugi raz na nieuczciwego kuriera -- ale tu towar wreszcie mi zwrócono. Ile oszczędziłem czasu i jeżdżenia to szkoda gadać.