PDA

Zobacz pełną wersję : Mocowanie statywowe (obejma) do teleobiektywu Nikkor

mshark
17-12-2013, 14:43
Drodzy Nikoniarze,

Od jakiegoś czasu posiadam obiektyw Nikkor 70-300 mm F/4,5-5,6G AF-S VR. Używam go z body D7000 i statywem Slik Pro 330DX (głowica SH-705E).

Ostatnio postanowiłem zaopatrzyć się w uchwyt statywowy do w/w obiektywu aby przenieść środek ciężkości całego zestawu. I tutaj ku mojemu nieopisanemu zaskoczeniu natrafiłem na duże problemy - otóż nigdzie nie mogę znaleźć takiego uchwytu/obejmy dedykowanego do Nikkora. Oczywiście wszędzie jest pełno niedrogich zamienników JJC do obiektywów Canona, np:
http://www.systembank.pl/produkt,1289.html

Pomyślałem, że zmierzę po prostu obwód mojego obiektywu i kupię jak najbardziej dopasowany rozmiarowo uchwyt. Pozostaje jednak pytanie, czy taki "dosztukowany" uchwyt nie uniemożliwi np.: obracania pierścieniem ostrości, itd.

Wobec tego mam następujące pytania:
1) Czy ktoś z Was wie gdzie mogę zakupić takie mocowanie dopasowane do mojego obiektywu?
2) Czy ktoś z Was korzysta może z innego uchwytu, nie dedykowanego do Nikkora, ale jednak pasującego i dobrze trzymającego obiektyw Nikkor?

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

puciek
17-12-2013, 14:52
Nikon w ogóle nie przewidział takiego mocowania, a skoro nie, to zawieszenie na tym bagnecie puszki może nie być bezpieczne. Dodatkowo jak założysz jakiekolwiek mocowanie statywowe, to nie będziesz mógł obracać pierścieniem ogniskowej. Tego obiektywu w ten sposób nie zamocujesz.

mshark
17-12-2013, 22:52
Bad news... A czy są jakieś inne sposoby, jakieś inne typy mocowania?

Z góry dzięki za informacje!

mateo912
18-12-2013, 03:00
Bad news... A czy są jakieś inne sposoby, jakieś inne typy mocowania?

Z góry dzięki za informacje!

ale po co chcesz tak kombinować? chcesz uszkodzić sobie obiektyw?

puciek
18-12-2013, 08:57
Tego obiektywu nie zamocujesz do statywu. Nie ma on żadnego miejsca, gdzie można by było zastosować jakąkolwiek obejmę, a innych rozwiązań nie znajdziesz. Z resztą nie mam pojęcia dlaczego chcesz to robić. Bagnet w body bez problemu utrzyma ten obiektyw.