Zobacz pełną wersję : Słuchawki pod klawisze
MarElena
17-12-2013, 01:29
Witam!
Mam nadzieję, że nie zostanę bardzo zjechana, widziałam dwa podobne tematy, ale sprzed 2-3 lat i nie chciałam ich odkopywać...
To forum to chyba ostatnia deska ratunku, ponieważ potrzebuję pilnej pomocy w temacie na którym kompletnie się nie znam... Chodzi o prezent urodzinowy i słuchawki, dla osoby grającej na klawiszach (od 20 lat z hakiem...) :) Urodziny tuż tuż, a ja nie mam bladego pojęcia jak ich szukać, co jest ważne, o co chodzi w słuchawkach półotwartych, w podbiciu basów i midbasów, nic! Kompletna katastrofa :D Oczywiście wiem, że istnieje masa miejsc w których mogłabym się dowiedzieć na temat tych pojęć, problem w tym, że osoba którą zamierzam obdarować pracuje w domu, dzieli ze mną biurko, ma monitor zaraz obok mnie i piszę tutaj tylko dzięki temu, że poprosiłam ją aby schowała głowę pod kołdrę i chwilę nie patrzyła (co właśnie robi :D).
Zrobiłam mały research i znalazłam coś takiego (bazując głownie na opiniach z internetu):
http://pl.akg.com/akg-product-detail_pl/k-242-hd.html - cena na stronie producenta 699, ale można je kupić za około 500 zł i to jest moja górna granica.
W opiniach czytałam, że przez to, że są to słuchawki półotwarte (?), wydaje się, że żyją one muzyką, i są doskonałe do utworów klasycznych ponieważ każdy instrument gra jakby na innej linii.
Inne jakie znalazłam to te: http://www.head-fi.org/products/sennheiser-hd-380-pro-headphones/reviews - ale z tego co czytałam to przekłamują dźwięki...
Generalnie zależy mi na przyzwoitym sprzęcie (na ile przyzwoity może być do kwoty 500 zł), który spełni wymagania osoby grającej na profesjonalnych klawiszach. Jeśli chodzi o muzykę gatunkowo to mogę jedynie powiedzieć, że nie będzie to muzyka elektroniczna :) I tyle... Nie będę już dłużej biedaka męczyć pod tą kołdrą, będę szalenie wdzięczna za każdą choćby najmniejszą radę, bo muszę decydować się raz dwa, najlepiej gdybym je jutro już zamówiła....
Miłego wieczoru i pozdrawiam! :)
Dominika
Na chwilę obecną posiadam 2 modele słuchawek:akgk701 oraz odpowiednik marki auditechnika...te pierwsze nabyłem, bo to "legenda", drugie zaś, kupiłem okazyjnie za nieco ponad twój budżet, bo brakoawło mi basu w k701. Obie marki godne polecenia, każde słuchwki mimo podobnej specyfiki posiadają różną charakterystykę dźwięku. Ciężki wybór przed tobą, nie zazdroszczę. Pozdrawiamserdecznie.
robin102
17-12-2013, 09:13
Jeśli dla osoby grającej, a mniej słuchające, rozkoszującej się muzyczką w zaciszu domowy to raczej słuchawki z tych tzw "do pracy" i pozwalające też delektować się na fotelu po pracy, czyli aby zmieścić się w budżecie 500zł to proponował bym HD 380 PRO słuchawki porządnie wykonane, fajne do transportowania, a grają też debeściacko. Do kupienia za 455 zł. Alternatywnie AKG 272 HD tez do kupienia do 500zł. Dalej, dalej długo prawie nic i trzeba by wskoczyć na pułap cenowy 700-800 zł. Chyba, że Pan klawiszowiec ma jakieś szczególne upodobania brzmieniowe lub tor odsłuchowy bardzo jakiś charakterystyczny gdzie trzeba by dać też słuchawki jakoś mocno charakterystyczne. Parę miesięcy kupowałem słuchawki dla siebie, trochę tego na uszach miałem. Sennheisery HD 380 ciut mocniejsze na basie, AKG 272 trochę bardziej szczegółowe, ale ze skromniejszym basem tak w skrócie wielkim. Obie konstrukcje bardzo uniwersalne i bezpieczne "pod klawisze" jak i do słuchania rozrywkowego pod kołdrą :) no i w 500 zł się zmieścisz. Jest też sporo słuchawek o konstrukcji otwartej, ale one niestety ciut głośno hałasują do otoczenia. Zrób szerszy wywiad pod kołdrą, czy Pan klawiszowiec to męski basolubca, czy może bardziej muzykalne brzmienie, bardziej szczegółowe preferuje. Dobór słuchawek dla faceta z zamiłowaniami muzycznymi jest tak samo trudny jak wybór stringów dla niego. Bez przymierzenia prawie nie da rady :D
robin102
17-12-2013, 10:37
Tu masz jeszcze bardzo udany produkt, trochę z innej bajki ale chwalony
http://allegro.pl/sluchawki-creative-aurvana-live-2-nowosc-fv-krk-i3730408383.html
w dobrej cenie 699zł są też teraz do kupienia HD 598 ale to sa słuchawki trochę charakterystyczne, bo detaliczne do bólu na granicy tolerancji słuchacza na sybilanty wszelakie szczy, cczy ssss ect. Kwestia jaki sprzęt będzie je zasilał ? te 598 to typowo otwarte i dość głośne do otocznia. Generalnie zacny produkt o dużej skuteczności który zagra na praktycznie każdym sprzęcie od przenośnych do stacjonarnych. Napisz z czego to będzie słuchane, jaka wieża , wzmacniacz, czy może słuchawkowy wzmacniacz, czy z komputerowej karty dźwiękowej ? Te senki 598 sprawdzają się świetnie nawet w grach komputerowych. Jak Pan lubi spore iloci mocnego, zdrowego basu bez zbytniej szkody dla reszty pasma to fajne bardzo, kultowe już są BayerDynamic DT 770 ( konstrukcja zamknięta wiec + ) też do kupienia za cyrka 650zł w promocjach, czy tańszych sklepach. Sama widzisz wybór przeogromny, gorzej niż w fotografii, bo tu wiadomo po kilku minutach bytności na forum, że bez minimum Nikona D4 zdjęć się robić w ogóle nie da :D
MarElena
17-12-2013, 10:42
Jej, uwielbiam to forum!:)
No wiec tak, spytac nie moge, bo dzialam w pelnej konspiracji, ale generalnie chodzi o to, aby sluchawki oddawaly w pelni to, co gra instrument, nie przeklamywaly, tak by po podlaczeniu pod wzmacniacz nie bylo zdziwienia, i by bylo slychac kazda najmniejsza nutke, bo to perfekcjonista :) Co do basow nie mam pojecia, ale jego guru jest klawiszowiec Dream Theater ;) No i najczesciej gra na pianinku, perkusji, gitarach, albo takie kombosy jak Dream Theater wlasnie... I wychodzi ze najlepszym wyborem byloby AKG 272, tylko pisza o nich ze sa nudne przez ta swoja dokladnosc... Nie chce dawac nudnych prezentow :D A te Sennheisery bardzo przeklamuja? Bo czytalam opinie, i faktycznie sa super, tylko czy aby na pewno do tych celow :)
Bardzo dziekuje za pomoc!!
Pozdrawiam :)
Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
Mam pierwszą wersję tych Creative Aurvana. Słuchawki fajne, ale na początku trochę mnie denerwowały bo deko ciasne i przewód jest do wymiany bo jakiś taki cieniutki. Używam ich głównie do grania na gitarze w domu i brzmi to całkiem całkiem.
robin102
17-12-2013, 10:51
Echhhh roboty mam full, ludzie na zdjęcia od Mikołaja ;) czekają. Nie bardzo mam czas się rozwodzić. Jaki wzmacniacz ? co za sprzęt do słuchania w domu stoi ? Recenzjami z netu userów zbytnio sie nie przejmuj. To są bardzo subiektywne opisy trudnej materii do opisania robione bardzo często przez niestety niewyrobione gusta, nie wyuczone uszy do słuchania, ludzi o niskiej wrażliwości. Przefiltrować ziarno od plew najlepiej na reckach ludzi z pism branżowych, zawodowych rezenzentów, oczywiście tak wstępnie i trochę też z dystansem. Jeśli budżet do 500zł to wybór nie za duży. Czy słuchawki mogą prezentować dźwięk nudnie ? mogą, ale dla słuchacza szukającego fajerweków brzmieniowych, łupnięcia przewalonym basem po czuprynie, albo radujące do bólu sss, czy cyk na górze pasma. Wtedy zwą takie słuchawki nudne. Bardzo nudne są AKG 550 dla słuchacza tzw z ulicy wręcz nie do słuchania, dla wytrawnego ucha pierwsza liga mimo, że dość tanie są. Naprawdę ważna sprawa jest to z czego będą zasilane te słuchawki, jaka tam wydajność jest i jakiej skuteczności trzeba dopasować. Czym powiedzmy lichszy tańszy sprzęt -wzmacniacz, wieża tym bezpieczniej wyższa skuteczność słuchawek kupić, ponad 100dB najlepiej. Dziurka dziurce przecież nie równa ;) we wzmacniaczach zwłaszcza. Jest parę modeli udanych konstrukcji te które wymieniłem, najwyżej oddasz w ciągu 10 dni :)
MarElena
17-12-2013, 11:07
:D no tak, przeciez zawsze mozna zwrocic! Ale ale, fajnie jakby od razu bylo cacy ;) A instrument to Yamaha MOTIF XF8 z pelna wazona klawiatura, wzmacniacz ponac do d*** i wymiany, to chyba nie mam co pisac nawet... ;) Tak sobie pomyslalam, ze najlepiej by bylo, jakby graly i dokladnie i przyjemnie (to pewnie jedno z tych stwierdzen samo zaprzeczajacych ;D), by ta gra nie byla odczuwana tylko jako praca... ;)
MarElena
17-12-2013, 11:44
Co do tych sluchawek creativa (przeoczylam jeden post, to przez to ukrywanie sie :P ) to z racji tego ze sa otwarte i glosne dla otoczenia odpadaja, bo mamy poburzone sciany w domu :P Czyli na ten moment najbardziej przemawiaja za mna hd 380 pro, tylko jak faktycznie z nimi jest? Powinnam zaraz zamawiac, bo musza dotrzec do piatku, uf, jak zwykle na ostatnia chwile ;)
robin102
17-12-2013, 11:44
Czyli do instrumentu będą podłączane, do pracy ?, czyli raczej wersja-konstrukcja zamknięta jednak właściwsza. Kupuj te HD 380 lub AKG 272. Te pierwsze mają kabel spiralny bardziej sensowny przy profesjonalnym zastosowaniu. Inna sprawa nie przeceniajmy wymagań muzyków. Znam wielu którzy w ogóle nie słuchają poza radiem w aucie, a w domu na tzw beeeleczem słuchają. Ultrasone 550 ( dwa odpinane kable w komplecie, domowy i zawodowy), ale to już drożej pod 8 stówek się robi, a tam już czyhają prawdziwe słuchawki :) ;)
ps.1
to jest dobry sklep , bardzo szybko i tanio robią wysyłkę pobraniową i mają je na stanie, sam tam kupowałem :) ale niestety widzę cena do góry poszła o 45 zł, ale dalej w założonym budżecie się zmieścisz.
http://muzyczny.pl/128015_Sennheiser-HD380PRO-sluchawki-zamkniete-czarne.html
bezpieczny wybór, fajne twarde etui transportowe mają i ładnie się tam słuchaweczki w nie składają, dla muzyka podróżnika ;) rozwiązanie idealne.
ps. 2
z należytą potęgą, majestatycznie i jeszcze czytelnie wszelakie ograny, piano, brzmiały dla mnie na zamkniętych DT 770 PRO 80 om słuchawki za 650 zł.
ps. 3
te z mojego linku wyżej Creative Aurvana Live!2
to są zamkniętej konstrukcji
MarElena
17-12-2013, 12:05
Tak, bezposrednio do instrumentu :) Te beyerdynamic sa super i wow, i ponad budzet, ale pisza ze do gier i filmow glownie, i ze maja duzo basow... To moze dlatego ta klasyczna muzyka tak dobrze na nich brzmiala, z racji tego basowego uniesienia? ;) Chyba faktycznie zaraz zamowie hd 380 pro i niech sie dzieje ;)
W ogole przepraszam ze nie odpowiadam na wszystko, ale pisze z telefonu, ogladam je tez w telefonie, no i generalnie ciezko ;)
robin102
17-12-2013, 12:46
Słuch człowiekowy się przyzwyczaja, poddje akomodacji. Po pewnym czasie prawie każde słuchawki będą fajnie grały, nauczymy się ich brzmienia, a założenie innych będzie cisnęło na usta, a fuj jakie brzydkie granie. Z tych HD 380 będzie PaM zadowolony tylko mała rada przed używaniem, aby raz nie wyjmować zimnych wychłodzonych z pudełka, tylko po paru godzinach, a dwa nie zakładać na uszy wyjętych z pudełka, tylko zrobić operacje polegającą na podłączeniu słuchawek do wieży na ten przykład, odkręcenie gałki głośności na powiedzmy 60% a słuchawki o ile kabla starczy srrru do wersalki lub szuflady tak przynajmniej na 24 godziny grania. potem wyjmujemy zakładamy na uszy i się cieszymy z dźwięku. Nie ma tego w instrukcji, ale warto tak zrobić :)
Powodzenia i zdaj relacje po świętach już nie z telefonu ukradkiem :)
MarElena
17-12-2013, 12:48
Nie moge juz edytowac posta :( z tego co czytam to hd 380 pro potrzebuja wzmacniacza czyli po podpieciu pod instrument bezposrednio bedzie lipa? Dzieki za pomoc wszystkim!! :)
robin102
17-12-2013, 13:01
Absolutnie nie, bzdury jakieś ktoś wypisssssuje, to słuchawki które można wysterować, napędzać ipdem mają skuteczność ponad 110 dB i niską 50 chyb omową impedancję. Nie czytaj już nic w internecie PISZSZSZ, zaufaj my, nie bój się ;)
Miałem kiedyś te słuchawki, baaaaaaa moje obecna maja 250 om i tylko marne 96 dB a zasilają się pięknie z dziurki wzmacniaczowej.
ps
z dobrym wzmacniaczem słuchawkowym nawet bardzo dobre drogie słuchawki zagrają jeszcze lepiej niż na dziurce ze wzmacniacza, czy z instrumentu. Tematu wzmacniaczy słuchawkowych nie ruszajmy, bo budżet będzie trzeba podnieść na prezent tak minimum do 1500zł, 500 na tani minimalistyczny wzmacniaczyk i najmniej 1000 zł na słuchawki.
Lena&TheShadow
17-12-2013, 13:38
W mojej opinii szukaj lekkich monitorów np. Sony mdr-v55. One po prostu nie męczą uszu. Nie wiem jak duże płatki uszne ma obdarowywany ale ja pomimo małych płatków usznych po kilku minutach w zamkniętych słuchawkach czuję się koszmarnie. Nie wiem jakiej jakości brzmienia ma ta Yamaha ale jeśli chodzi o The Grand Piano to będzie zadowolony a jak jeszcze podepnie sampler lub "The Grand 2" Steinberg'a to jest i przestrzeń i barwa, jest czad...
MarElena
17-12-2013, 13:42
Uh, zamówiłam już hd 380 pro! :D Mam nadzieje, że się przyzwyczai, jak nie, to oddamy i będziemy już szukać razem :) Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za pomoc :) Pewnie gdybym miała więcej czasu znalazłabym idealną perełkę, ale niestety, mam nadzieje że przypasują tamte :)
Pozdrawiam!
Dominika
robin102
17-12-2013, 13:47
Pewnie gdybym miała więcej czasu znalazłabym idealną perełkę, ale niestety, mam nadzieje że przypasują tamte :smile:
Pozdrawiam!
Dominika
plus jakieś 700-800 zł to byśmy coś znaleźli, a tak masz produkt więcej niż dobry, w relatywnie bardzo dobrym stosunku jakości do ceny.
Nie słuchaj jej, się nie zna ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
te soniki to zupełnie inna liga jakościowa i fakt do kupienia za 189 zł, pewnie i lekkie ale do pracy to nie są słuchawki, do wygody, dla dziewczyny :)
HD 380 są bardzo, bardzo wygodne, robiłem w nich dystanse typu 120 minut koncertu z dvd bez zdejmowania i potem jak zdjąłem to źle się czułem bez słuchawek :) ;)
Lena&TheShadow
17-12-2013, 13:51
Kolego ale tu chodzi o słuchawki nie dla zboczeńców do słuchania muzyki tylko dla kogoś kto gra.
Ale to nie moje małpy...
robin102
17-12-2013, 13:56
Ale i w domu słucha PaM, gdzie jest małe echo, spora przestrzeń pewnie i twarda akustyka idealna do propagacji i wzmacniana nawet nisko pozimowych dźwięków. Wskazane są słuchawki dobrze izolujące w obie strony, a i wygodne. Fakt kobiety nie lubią słuchawek zamkniętych :) tu przyznam Koleżance rację. Nawet wiem dlaczego :D ;)
MarElena
21-12-2013, 03:08
Prezent dalam zaraz po polnocy, i moge tylko powiedziec, ze radosci nie ma konca, i sa genialne, idealne i zachwycajace :) Jutro bedziemy pewnie jeszcze dlugo je testowac, ale na ten moment moge powiedziec, ze wielkie dzieki za wszystkie rady i pomoc!!!
Pozdrawiam,
Dominika :)
robin102
21-12-2013, 11:12
Jak to, przecież święta za 3 dni dopiero. W jakiej strefie czasowej jesteście ? , na Melmak? :D
MarElena
21-12-2013, 11:20
W tej samej :D To urodzinowy! Dlatego mi sie tak spieszylo :)