PDA

Zobacz pełną wersję : Manualne obiektywy Nikkor do N90

Grendel038
17-12-2013, 01:15
Witam. Pytanie jak w temacie. Tylko proszę o nie wklejanie linku do tabeli bo już ją widziałem i nie wiele z tego rozumiem. Proszę o krótkie i zwięzłe porady.

MstrG
17-12-2013, 01:16
Jakie jest pytanie? :)

puciek
17-12-2013, 10:40
Odpowiedź: D90 nie będzie miał pomiaru światła i AF.

pioter m
17-12-2013, 10:47
Nie wszystkie manualne nikkory będą działać. Tylko Ai oraz AiS. Wcześniejsze mogą uszkodzić aparat.

Grendel038
17-12-2013, 14:53
Nie wszystkie manualne nikkory będą działać. Tylko Ai oraz AiS. Wcześniejsze mogą uszkodzić aparat.
Dziękuje. O to mi chodzilo��

Odpowiedź: D90 nie będzie miał pomiaru światła i AF.
Dzięki serdeczne.

Witam. Czy ten model Vivitar 28/2,8MC będzie współpracował z D90?? Mocowanie: Nikon AI-S, ale chcę się upewnić. http://allegro.pl/vivitar-28-2-8mc-i3809601103.html

puciek
18-12-2013, 13:46
Zamontować, zamontujesz, ale nie będziesz miał ani AF ani pomiaru światła.

pioter m
18-12-2013, 13:57
Ale to już chyba wie...

Nie wiem, jak wygląda jakość optyczna tego szkła i czy warto było go kupić. Jedno jest pewne - dandeliona bez piłowania nie doklei.

Grendel038
18-12-2013, 14:34
Ale to już chyba wie...

Nie wiem, jak wygląda jakość optyczna tego szkła i czy warto było go kupić. Jedno jest pewne - dandeliona bez piłowania nie doklei.
Ważne, że zamontuję, a AF i światło to myślę, że poradzę sobie :) Co do jakośći to wypowiem się jak juz przetestuję. Dzięki i pozdrawiam :)

Dzięki :)

Znalezione tu na forum: "Szkła dedykowane do Nikona z mocowaniem AIS oraz Non-Ai (nie montuj na D90 bo uszkodzisz lustro, do D40 można) posiadają popychacz przesłony. Czyli ustawiasz ręcznie wartość przysłony, ale domyka się dopiero podczas wyzwolenia migawki." Czy to prawda o tym uszkodzeniu lustra w D90??

pioter m
22-12-2013, 10:25
Ten cytat jest niejasny, ponieważ szkła Ai oraz Ai-S można używać z d90 (ja używam). Mocowanie Ai-S mają przecież wszystkie obecnie produkowane manuale do nikona oraz af-d.
O uszkodzeniu lustra - prawda na non/pre-Ai. Zobacz sobie tutaj: http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
Na forum urzęduje takż niejaki marcin_g. Ten kolega ma ogromną wiedzę na ten temat i potrafi nawet przerabiać mocowania tak, żeby były kompatybilne oraz parę innych rzeczy.

Grendel038
22-12-2013, 13:13
Tak, tylko w.tym opisie jest o szklach dedykowanych do Nikona i to mnie zastanawia bo będę niedługo miał takiego dedykowanego Vivitara AIS do Nikona. Nie wiem czy go podpinać. :|

pioter m
22-12-2013, 16:14
Tak, tylko w.tym opisie jest o szklach dedykowanych do Nikona i to mnie zastanawia bo będę niedługo miał takiego dedykowanego Vivitara AIS do Nikona. Nie wiem czy go podpinać. :|

Ale przecież masz napisane, że to AiS, bo to jest obiektyw AiS. Ja używałem ich już trochę i naprawdę nic się nie działo.
Jeśli masz wątpliwości, zapraszam do Krakowa po Nowym Roku, bo jutro wyjeżdżam do Wrocławia. Ja zapnę do swojego d90, żebyś się nie bał używać go ze swoim.

Grendel038
22-12-2013, 16:43
Ale przecież masz napisane, że to AiS, bo to jest obiektyw AiS. Ja używałem ich już trochę i naprawdę nic się nie działo.
Jeśli masz wątpliwości, zapraszam do Krakowa po Nowym Roku, bo jutro wyjeżdżam do Wrocławia. Ja zapnę do swojego d90, żebyś się nie bał używać go ze swoim.
Czyli mam rozumieć że używałeś z D90 szkieł AiS innych firm i wszystko było ok i ten co jest na allegro z linku podejdzie??

pioter m
22-12-2013, 21:14
Naturalnie.
Jak już przyjdzie, to zapinaj i foć ile wlezie. To jest podobno niezły obiektyw, więc życzę wielu udanych kadrów.

Grendel038
22-12-2013, 21:29
Naturalnie.
Jak już przyjdzie, to zapinaj i foć ile wlezie. To jest podobno niezły obiektyw, więc życzę wielu udanych kadrów.
Dzięki. Postaram się poinformować co i jak i jakieś foty wkleić :-)

Naturalnie.

Vivitar MC 28MM f2,8 Wide Angle

http://imageshack.com/a/img7/8940/iemm.jpg

witboy
08-01-2014, 16:01
jesli chodzi o d90 on ma jakis bolczyk czy cos co moze spowodowac blokade szkla ai -ais niektorych producentow np nie polecam montazu heliosa 81h pod niego bo sie zakleszczy, poprostu zalozyc z trudem zalozymy ale czy zdejmiemy :D natomiast manuale w d90 niestety sami musimy dobierac czas nie bedzie dzialal np tryb A tak jak np w d200-300 /7000

pioter m
08-01-2014, 16:51
Vivitar MC 28MM f2,8 Wide Angle

http://imageshack.com/a/img7/8940/iemm.jpg
Zadowolony?