PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr korekcyjne do lamp

artuss811
17-12-2013, 00:32
Witam zastanawiam się nad używaniem filtrów korekcyjnych, ale zastanawia mnie jedno przy sb-700 po założeniu filtra zapalał się znaczek na wyświetlaczu, tylko co to tak naprawdę znaczyło? informacja dla lampy ze ma taki a nie inny filtr i ma błysnąć mocniej, czy tez zmieniało to ustawienie body co do WB. I jakie wprowadzić zmiany w body czy samej lampie jak założy się taki filtr na nissin 866 mkII

P.S kiedy zacznie działać szukajka

GonzoG
17-12-2013, 00:35
Te dedykowane do Sabin przekazują informację do body, o tym jaki filtr jest i jak ma zostać skorygowany AWB.
Nie ma to najmniejszego znaczenia jeśli chodzi o moc błysku czy ręczne ustawienie WB.

A balans ustawiasz sobie tak jak chcesz, albo zgodnie z charakterystyką filtra.

artuss811
17-12-2013, 01:09
A balans ustawiasz sobie tak jak chcesz, albo zgodnie z charakterystyką filtra.

No dobrze, ale konrety zakładam jakis tam filtr cto wiadomo są różnej "gradacji" ale teraz w aparacie ustawic balans na błysk flesza czy światło żarowe, aby uzyskać ten sam efekt co przy sb albo przynajmniej zbliżony. W moim body nie mam mozliwosci ustawienia WB w *k wiec ciężko będzie ustawić do mocy filtra chyba ze PRE

GonzoG
17-12-2013, 01:27
No dobrze, ale konrety zakładam jakis tam filtr cto wiadomo są różnej "gradacji" ale teraz w aparacie ustawic balans na błysk flesza czy światło żarowe, aby uzyskać ten sam efekt co przy sb albo przynajmniej zbliżony. W moim body nie mam mozliwosci ustawienia WB w *k wiec ciężko będzie ustawić do mocy filtra chyba ze PRE

Konkrety masz w parametrach filtra. Skąd ja mam wiedzieć, jaki tam se filtr zakładasz ?? wróżką nie jestem...

A ustawień w kelwinach nie musisz mieć, wystarczy zrobić odpowiednią korektę.