Zobacz pełną wersję : ochrona sigmy 50-500 filtr 95 i 86mm
Witam
co wartego uwagi można kupić do tego słoika by nie stracić za wiele na jakości?
średnica 86mm lub 95mm, sigma podpięta pod D90.
zdjęcia głownie przyroda i samoloty zarówno na ziemi jak i na niebie. Amatorsko wiec filtry za 700 odpadają.
Znalazłem Hoya UV HMC (C) 86mm za 300zł i MARUMI Multi Coat UV o średnicy 95mm - 333zł
A może coś innego jest na rynku wartego uwagi ?
Z góry dziękuje za pomoc.
pioter m
17-12-2013, 19:30
Załóż tulipan. Zazwyczaj jest w zestawie, więc nie musisz dopłacać. Efekty najlepsze.
mam go zawsze założonego ale jednak czasem jakiś paproch siądzie na soczewkę a chciałbym troszkę ją jednak chronić...
pioter m
17-12-2013, 22:44
Paproch nie jest problemem. Na pewno nie na przedniej soczewce, bo na fotce go nie zobaczysz. Nie jest problemem nawet woda, czy zwykłe błoto. Schody zaczynają się przy kamieniach, oleju itp..
Jeśli poprawi ci to samopoczucie - kupuj, bo warto się czasem dobrze wyspać przed wypadem na fotki.
Na pewnym znanym portalu jest test tych filtrów. Widziałeś? http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Omówienie_wyników_i_podsumowani e.html
Hoya robi dobre filtry, tylko ciężko się je czyści. Jednakowoż polecam (ten mam sprawdzony), bo dobra ircha oraz izopropanol dają radę.
Pozdrawiam.
O, to ja mam pytanie - izopropanol jest obojętny dla powłok ?
pioter m
18-12-2013, 14:12
O, to ja mam pytanie - izopropanol jest obojętny dla powłok ?
Naturalnie. Preparaty do czyszczenia elektroniki są opate zazwyczaj na tym alkoholu. Nie uszkadza powłok i nie rozpuszcza polimerów. Ja czasem stosuję też metanol, bo mam dostęp (mniej śmierdzi i szybciej schnie), ale izopropanol jest bezpieczniejszy, bo nikt się go nie napije. A jeśli już, to będzie chuchał acetonem.
dziękuje za pomoc, kupiłem Hoya UV HMC.