PDA

Zobacz pełną wersję : B. szeroko na FX czyli Tamron 14mm/2,8

pmpmwd
16-12-2013, 11:39
Znalazłem: http://allegro.pl/show_item.php?item=3797656277 czy ktoś może miał, a może ma ten obiektyw? szukam opinii na jego temat i o ile o Sigmie 14mm jest sporo, nawet na naszym optyczne.pl http://www.optyczne.pl/396-Sigma_14_mm_f_2.8_EX_Aspherical_HSM-specyfikacja_obiektywu.html (na dole strony, może się komuś przyda) o tyle o Tamronie cicho http://www.optyczne.pl/118-Tamron_SP_AF_14_mm_f_2.8_Aspherical_(IF)-specyfikacja_obiektywu.html Zagranicą piszą, że od Sigmy lepszy optycznie, ale nie ma silnika.

adrianek32
16-12-2013, 14:29
o tym szkle to wszedzie cicho, lepiej kup tanszego sprawdzonego samyanga 14mm

tu jest test pod penxata http://www.photozone.de/pentax/280-tamron-af-14mm-f28-aspherical-if-sp-pentax-k-review--lab-test-report?start=1

pmpmwd
16-12-2013, 15:26
o tym szkle to wszedzie cicho, lepiej kup tanszego sprawdzonego samyanga 14mm

tu jest test pod penxata http://www.photozone.de/pentax/280-tamron-af-14mm-f28-aspherical-if-sp-pentax-k-review--lab-test-report?start=1

Samyang mnie nie przekonuje, brak AF, sporo ludzi narzeka na mechanikę, nowy jest w takiej cenie, że dołożę te 600 - 700zł i mam Sigmę 14mm albo tego Tamrona, oba te szkła były kiedyś bardzo drogie, Sigma kosztowała coś ok. 5000zł, Tamron pewnie podobnie, były robione jako najwyższe modele tych firm, a to coś znaczy, a Samyang to jednak taki erzac, zobacz jak Samyang skopał tego shifta 24mm, pod względem mechanicznym to tragedia, z manualnym ostrzeniem przy szerokim kącie też nie jest wesoło, no może na głębię ostrości, ale nie zawsze o to chodzi...

akustyk
16-12-2013, 15:42
Samyang mnie nie przekonuje, brak AF, sporo ludzi narzeka na mechanikę
co dokladnie z mechanika jest nie tak? AF pada, czy jak? :)

nowy jest w takiej cenie, że dołożę te 600 - 700zł i mam Sigmę 14mm albo tego Tamrona,
z tym, ze zaden z nich nie ma takiej ostrosci jak Samyang.

oba te szkła były kiedyś bardzo drogie, Sigma kosztowała coś ok. 5000zł, Tamron pewnie podobnie, były robione jako najwyższe modele tych firm, a to coś znaczy,

canonowskie 14mm czy 15mm nadal jest sakramencko drogie (Nikona nie znam, ale podejrzewam ze tez cena nie grzeszy) i zdecydowanie nie jest lepsze od Samyanga. to odnosnie "to cos znaczy" - bo wlasnie niekoniecznie...

a Samyang to jednak taki erzac, zobacz jak Samyang skopał tego shifta 24mm, pod względem mechanicznym to tragedia,

no, ma do bani galki do poklonu i skosu. ale jaki to ma zwiazek z 14/2.8?

z manualnym ostrzeniem przy szerokim kącie też nie jest wesoło, no może na głębię ostrości, ale nie zawsze o to chodzi...
ja mam wersje Samyanga z chipem do potwierdzenia ostrosci. bardzo sympatycznie to dziala.

jesli mialbym podac powod, zeby nie kupic Samyanga, to jego kolory i mocne, bardzo ciezkie do skorygowania dystorsje. w drugiej kolejnosci AF, ale akurat w moich zastosowaniach (landszaft) to nie ma zadnego znaczenia.
na pewno nie powatpiewalbym w mechanike. swojego uzywam prawie 2 lata i jest jak nowka. co do mechaniki akurat to na pewno mialbym obawy w przypadku Tamrona ogolnie (jakosc budowy) i ew. odnosnie trwalosci silnika AF Sigmy...

pmpmwd
16-12-2013, 16:01
co dokladnie z mechanika jest nie tak? AF pada, czy jak? :)

z tym, ze zaden z nich nie ma takiej ostrosci jak Samyang.

canonowskie 14mm czy 15mm nadal jest sakramencko drogie (Nikona nie znam, ale podejrzewam ze tez cena nie grzeszy) i zdecydowanie nie jest lepsze od Samyanga. to odnosnie "to cos znaczy" - bo wlasnie niekoniecznie...

no, ma do bani galki do poklonu i skosu. ale jaki to ma zwiazek z 14/2.8?

ja mam wersje Samyanga z chipem do potwierdzenia ostrosci. bardzo sympatycznie to dziala.

jesli mialbym podac powod, zeby nie kupic Samyanga, to jego kolory i mocne, bardzo ciezkie do skorygowania dystorsje. w drugiej kolejnosci AF, ale akurat w moich zastosowaniach (landszaft) to nie ma zadnego znaczenia.
na pewno nie powatpiewalbym w mechanike. swojego uzywam prawie 2 lata i jest jak nowka. co do mechaniki akurat to na pewno mialbym obawy w przypadku Tamrona ogolnie (jakosc budowy) i ew. odnosnie trwalosci silnika AF Sigmy...

Znajomy już dwa razy wymieniał Samyanga na przysłonę, w pierwszym kleszczyła się, w drugim po prostu rozsypała się, co do mechaniki to akurat w przypadku Tamrona i Sigmy nie mam żadnych wątpliwości, może gdyby to były obiektywy produkowane obecnie to tak, ale miałem w ręku Sigmę 14mm i Tamrony ze starych serii i są zbudowane tak pancernie, że nic ich nie ruszy, nie mają nic wspólnego z obecnymi produktami tych marek. Co do optyki, to nie wiem, dlatego pytam czy ktoś ma (miał) i jaki ma doświadczenia z tym szkłem w cyfrze. W każdym razie Samyanga odrzucam, Sigma, Tamron? Nikkor raczej odpada ze względu na cenę.

GonzoG
16-12-2013, 16:14
Jest już o nim na forum:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=79318

TOP67
17-12-2013, 12:58

jesli mialbym podac powod, zeby nie kupic Samyanga, to jego kolory i mocne, bardzo ciezkie do skorygowania dystorsje.

Chip nie jest potrzebny do potwierdzania ostrości. A dystorsje bardzo łatwo się usuwa w ACR i LR.

akustyk
17-12-2013, 14:02
Chip nie jest potrzebny do potwierdzania ostrości.
no w Nikonie nie, o ile mi wiadomo...

A dystorsje bardzo łatwo się usuwa w ACR i LR.
mnie dystorsja wybitnie nie przeszkadza - w krajobrazach naturalnych raczej nie ma prostych linii, nad ktorymi trzeba sie modlic (w Holandii jest horyzont - dobra, przyznaje :D ) wiec sie ogolnie w to nie potrzebuje bawic. ale to co widze z Samyanga fotach z prostymi liniami i slysze od fotografow architektury - to dosc zdecydowanie nie jest to, co sie latwo usuwa w LR/ACR. to szklo ma zlozona, "pofalowana" dystorsje i tak od reki sie tego nie skoryguje. podobno sa jakies gotowe profile szkla do LR/ACR ale nie probowalem...

IMHO kolory sa zdecydowanie wiekszym problemem tego szkla. i tego sie tez tak ladnie nie koryguje LR. mowie o zdjeciach przyrody, gdzie jest duzo skladowej niebieskiej, zielonej czy zoltej...

TOP67
17-12-2013, 14:03
Profil zrobiony przeze mnie jest w wątku o Samyangu. Wystarczy jeden klik i wszystko proste.

akustyk
17-12-2013, 14:26
dzieki, sprobuje wieczorkiem go przekabacic na canonowski FF (domyslnie to bodajze 1Ds jest) i wyprobuje.

Witek.K
17-12-2013, 14:30
pomylka...sorry :)