Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon d5200 nie lubi karty SDHC GoodRam 16GB

emszpak
16-12-2013, 02:05
Witam. Kupiłem Nikona D5200 i do niego kartę SDHC GoodRam 16GB class 10. Niestety po włożeniu karty aparat wyświetla, że nie może z nią pracować i być może jest ona uszkodzona. Karta podłączona do komputera zachowuje się normalnie. Aparat z kartą 8GB SanDisk też pracuje normalnie. GoodRam nie jest marką zaakceptowaną dla Nikonów, ale w przeszłości nie miałem (z innymi aparatami) problemów z kartami tej firmy (<16GB).

Ktoś z Was miał może podobny problem albo taka karta mu działa?

Czy są jakieś wymagania odnośnie sposobu formatowania kart 16GB dla Nikona? Domyślnie jest FAT32 z obsługą LBA. Może aparat oczekuje czegoś innego?

Marcin

GonzoG
16-12-2013, 02:10
Pozbądź się tych byle jakich kart i kup SanDisk, Toshiba, Lexar.

Andrzej1974
16-12-2013, 18:28
@emszpak

Byłeś na tej stronie (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/53485)?

P.S. Kupuj to, co zaleca Nikon a nie bawisz się w jakieś wynalazki...

michalek80
16-12-2013, 19:24
Mam 3 karty GoodRam 16GB i żadnych problemów, spróbuj sformatować kartę w aparacie.
PS. GoodRam nie używa kości Toshiby?

Wysyłane z mojego HTC Desire HD za pomocą Tapatalk 2

emszpak
17-12-2013, 02:00
Dzięki za odpowiedzi :).

@GonzoG, @Andrzej1974, produktów GoodRam używam od lat i wcześniej nie miałem z nimi problemów ("wszystko" je widziało i puki co były bezawaryjne). Dlatego też i teraz kupiłem kolejną kartę tej firmy. Byłem (już po zakupie :) ) na tej stronie Nikona, niemniej pojawienie się tam ("certyfikacja") pewnie trochę kosztuje i nie dziwię się, że tańszych producentów tam nie ma. Wysłałem to pytanie, gdyż wydawało mi się, iż karta SDHC to karta SDHC niezależnie od producenta (ma swoją niezawodność, szybkość, pojemność i cenę) i byłem bardziej przekonany, iż to problem z formatem partycji, bądź czymś innym, co da się zmienić (choć może Nikon sprawdza po ID urządzenia jaki to producent i jak spoza listy to wyświetla błąd...). Jak się inaczej nie uda rozwiązać problemu, to pewnie będę musiał kupić certyfikowaną kartę.

@michalek80, dobrze słyszeć, że jednak komuś to działa. Niestety sformatować w aparacie nie mogę, gdyż od razu po włożeniu karty (bez włączenia aparatu przyciskiem) wyświetla błąd i nie daje ni zrobić.

Greg77
17-12-2013, 03:59
Nie sadze zeby Nikon blokowal karty, strzelam raczej, ze karta jest uszkodzona.

michalek80
17-12-2013, 08:24
Nie sadze zeby Nikon blokowal karty, strzelam raczej, ze karta jest uszkodzona.

Napisz im maila z opisem problemu. Prawdopodobnie będziesz musiał odesłać im kartę a dostaniesz nową.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD za pomocą Tapatalk 2