PDA

Zobacz pełną wersję : Poprawa wydajności PC - SSD

Gobi
16-12-2013, 01:16
Witam

Mam 4 letniego PC na RAID 0+1 i 8GB RAM (WIN7) Niestety przy obróbce plików rzędu 1-2GB w CS5 bardzo, bardzo muli komputer a dyski pracują jak szalone :)
Chciałbym przyśpieszyć trochę te procesy i pomyślałem o kupnie SDD - 128 lub 256GB aby umieścić na nich pliki wymiany zarówno CS jak i Windows - sprawdzi się takie rozwiązanie, przyśpieszy to ogólne działanie komputera?
Drugim rozwiązaniem jest oczywiście instalacja całego systemu na SSD ale to i pracochłonne i dysk musiałbym kupić większej pojemności, a taką operację to już trzeba by planować przy wymianie całego komputera.

Możecie polecić jakiś sprawdzony model SSD ?

Pozdrawiam
Sławek

GonzoG
16-12-2013, 01:25
Na system starczy 128GB jak nic. Ja mam W7 na partycji 100 GB i jeszcze prawie 40GB wolnego, więc SSD 128GB jest wystarczający na system. A jak mało, to aplikacje możne instalować na HDD, nie muszą przecież siedzieć na SSD.

Przerzucenie pliku wymiany i cache PS'a na SSD przyśpieszy działanie, ale to samo uzyskasz zwiększając RAM. Plik wymiany Windowsa jest używany tylko jak zaczyna brakować pamięci na uruchomione procesy. Mając wystarczającą ilość RAM można całkowicie wyłączyć plik wymiany, ale PS jest dość łakomy na RAM...

Wszystko zależy od tego ile rzeczywiście pamięci potrzebuje PS do działania na takich plikach.
8GB to mało dla PS, ale ile potrzebuje dla pracy na tak dużych plikach, to nie wiem.

Najlepszym rozwiązaniem jej i zwiększenie RAM i SSD.

Gobi
16-12-2013, 02:00
Dziękuję za odpowiedź, tak jak pisałem komputer ma 4 lata i na ten czas 8GB RAM to było w normie. Wszystkie banki mam obsadzone więc chyba do staruszka nie będę pchał nowych kości, z kolei postawienie nowego systemu to sporo roboty, zważywszy że przez 4 lata zebrało się sporo personalizacji i ustawień Windowsa. Tydzień w plecy jak nic.
Dlatego chciałem trochę go rozruszać takim bypass'em :) dać szybki dysk na pliki wymiany.
Może zaryzykuję i kupię jakiś niewielki aby sprawdzić takie rozwiązanie, potem może przyda się do nowego komputera.
Jaki konkretnie dysk byś polecił ?

GonzoG
16-12-2013, 02:05
Dziękuję za odpowiedź, tak jak pisałem komputer ma 4 lata i na ten czas 8GB RAM to było w normie. Wszystkie banki mam obsadzone więc chyba do staruszka nie będę pchał nowych kości, z kolei postawienie nowego systemu to sporo roboty, zważywszy że przez 4 lata zebrało się sporo personalizacji i ustawień Windowsa. Tydzień w plecy jak nic.
Dlatego chciałem trochę go rozruszać takim bypass'em :) dać szybki dysk na pliki wymiany.
Może zaryzykuję i kupię jakiś niewielki aby sprawdzić takie rozwiązanie, potem może przyda się do nowego komputera.
Jaki konkretnie dysk byś polecił ?

Też trochę rozglądam się za SSD do laptopa i wszystkie recenzje i opinie wskazują na Samsunga 840 EVO - jako wybór wśród tych tańszych.
Bardziej szczegółowo musiałbyś zajrzeć do tematu "Wszystko o SSD" (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172325&page=205)

Ja z tego tematu czerpię większość informacji o SSD.

Gobi
16-12-2013, 02:40
He he, zaglądałem tam oczywiście ale przeraziło mnie 205 stron wątku ;) - jeszcze raz dzięki

GonzoG
16-12-2013, 02:43
He he, zaglądałem tam oczywiście ale przeraziło mnie 205 stron wątku ;) - jeszcze raz dzięki

Nie trzeba przeglądać całego. Informacje o SSD dość szybko ulegają przedawnieniu. Jeszcze pół roku temu były dyski Samsung 830.
Wystarczy przejrzeć jakieś ostatnie 10-20 stron.

Mekano
16-12-2013, 03:18
No wlasnie jak ten czas szybko leci, ja jak sie interesowalam dyskami SSD ponad dobre rok temu, to wlasnie Samsung 830 wydawal mi sie dobrym wyborem, wtedy go kupilam i dziala do dzis bez zastrzezen na wlasnie 4 letnim PC, bo na i7 mam zwykly dysk i muli niezmiernie, takze warto zainwestowac w ssd. To poprawi komfort pracy zdecydowanie.
GonzoG to jesli sledzisz aktualnie temat o dyskach, to w skrocie teraz polecany jest 240 EVO?

Gobi
16-12-2013, 08:40
Ale rozumiem, że postawiłaś na nim system? Ja chyba zakupię mniejszy dysk i najpierw popróbuję umieścić na nim tylko pliki wymiany.

GonzoG
16-12-2013, 13:00
GonzoG to jesli sledzisz aktualnie temat o dyskach, to w skrocie teraz polecany jest 240 EVO?

Polecane są 2:
840 EVO i 840 PRO.
PRO są minimalnie większe (128 vs 120GB, 256 vs 250GB) oraz trochę szybsze, natomiast różnica ta nie jest tak duża jak różnica w cenie - blisko 30%.

Natomiast jeśli komuś bardzo zależy na osiągach, to stosunek cena/osiągi ma mniejsze znaczenie, to owszem polecany jest PRO.

Jest jeszcze OCZ Vertex 450 i Vector 150. Osiągi zbliżone do 840 PRO, ale mniej popularne, a Vector to najnowszy model OCZ, więc również mało sprawdzony. Cenowo - pomiędzy EVO a PRO.
W USA Vector ma 5 lat gwarancji, w polskich sklepach widziałem standardowe 2-3 lata.
OCZ nie są już tak polecane jak kiedyś.

przem426
16-12-2013, 13:45
OCZ bankrutuje -> http://pclab.pl/news55637.html

samsung 840 Pro jest na kościach MLC a samsung 840 Evo na TLC - w skrócie chodzi o żywotność pamięci - MLC wytrzymają więcej cykli zapisu.

ja wybrałem 840 pro - a czy słusznie - tego się pewnie nie dowiem :)

Mekano
16-12-2013, 14:07
Ale rozumiem, że postawiłaś na nim system? Ja chyba zakupię mniejszy dysk i najpierw popróbuję umieścić na nim tylko pliki wymiany.

Tak, jezeli uda Ci sie gdzies kupic jeszcze tego Samsunga 830, 128 gb, to nie zastanawiaj sie, postaw na nim system i zobaczysz naprawde roznice w uzytkowaniu komputera. Bo temu dyskowi naprawde nic nie brakuje.
Jezeli nowsze sa w podobnej cenie, to moze warto wziac nowszy, ale tylko dlatego ze jest nowszy?
Chyba, ze sa jakies kolosalne roznice pomiedzy nowym Samsungiem, a starym, to juz musialbys poczytac watek o ssd.

samsung 840 Pro jest na kościach MLC a samsung 840 Evo na TLC - w skrócie chodzi o żywotność pamięci - MLC wytrzymają więcej cykli zapisu.

O wlasnie to jest niby wazne, dobrze wiedziec, ciekawe jak w praktyce. Ja bym wziela Samsunga na MLC.
Stara wersja 830, jest na MLC?

Johanan
16-12-2013, 16:45
...
O wlasnie to jest niby wazne, dobrze wiedziec, ciekawe jak w praktyce. Ja bym wziela Samsunga na MLC.
Stara wersja 830, jest na MLC?

Tak, takie rzeczy dobrze jest wiedzieć. :)

Rzuć też okiem na kości SLC. ;)

Mekano
16-12-2013, 18:15
Tak, takie rzeczy dobrze jest wiedzieć. :smile:

Rzuć też okiem na kości SLC. :wink:

Sadze, ze to nie jest mi do niczego potrzebne, ale wiedziec o tym, no wlasnie to juz inna kwestia..
i "rzucilam okiem.."
W skrocie SLC, chip jest o wiele szybszy od technologii MLC, zaleta tez jest mniejsze zuzycie energii, oraz trwalosc.
MLC, bardziej zawodny, mniej szybszy i mniej trwalszy od SLC i tanszy.
TLC to najnowsza technologia, zaleta jest tylko cena, bo TLC wiaze sie z nizszymi kosztami, wada niestety jest zapis, ograniczony do 1000.
Idzie sie pogubic w szczegolach roznych dyskow.
Zatem warto wziac dysk ktory ma SLC. Powinien byc najdrozszy i oferowac wieksza niezawodnosc i szybkosc.
W tym wypadku ograniczac nas moze tylko cena. :>

Aeon88
16-12-2013, 18:58
Polecę Intela 330 i Samsunga 840 EVO. Obydwa mam w wersji 128GB i z obu jestem bardzo zadowolony.

GonzoG
16-12-2013, 19:26
(...)
Zatem warto wziac dysk ktory ma SLC. Powinien byc najdrozszy i oferowac wieksza niezawodnosc i szybkosc.
W tym wypadku ograniczac nas moze tylko cena. :>

Są jeszcze dyski z pamięciami eMLC, których żywotność szacowana na ok 30 000 cykli - np. Kingston E100. (http://www.skapiec.pl/site/sklep/2924)

A dysków z układami SLC prawie nie ma. (pomijam te SLC co kosztują podobnie do MLC).

przem426
17-12-2013, 13:00
ja bym się tak do końca tym nie przejmował - odpowiednio traktowany dysk pożyje wystarczająco długo...

ja zrobiłem to tak:
- pliku wymiany nie mam
- pliki tymczasowe na innym dysku (nota bene też ssd)
- staram się trzymać dysk z możliwie duża ilością wolnej przestrzeni, aby zapis równomiernie zużywał dysk

radekone
17-12-2013, 17:47
Przesadzacie Panowie momentami.
Dysk SSD kupuje się po to, aby go używać a nie oszczędzać. Zresztą ktoś w innym wątku linkował do hardkorowego testu na anandtech albo na techradar, gdzie goście zarzynali 5 SSD różnych firm, a z ilości zapisanych danych wyszło, że i tak wystarczą na lata.

Jeśli chodzi o plik wymiany: na TweakHound gość robił długotrwały test, z którego wyszło, że różnice w prędkości są minimalne czy masz plik wymiany, czy nie.
Sam jakiś czas temu wyłączyłem: różnicy w prędkości nie zauważyłem żadnej, za to Photoshop zaczął mi czasem wywalać komunikaty, że 8GB to dla niego za mało.
Obecnie wszelkie dane dynamiczne, czyli system, zainstalowane programy, pliki wymiany PSa i Windowsa trzymam na SSD.
Na HDD przerzuciłem tylko foldery domyślne (np. Downloads), no i nadal mam tam cały magazyn zdjęć.
Zależnie od posiadanego systemu warto poczytać jak obsługuje on SSD (w skrócie, trzeba odpalić winsat i wszystko ustawi się samo).

Nowego Samsunga 830 raczej się już nie kupi (takiego właśnie mam). Niedawno z ciekawości przekopałem się przez sterty testów i artykułów na ten temat i jakbym miał kupować SSD dzisiaj, to brałbym Samsunga 840 Pro lub EVO, zależy ile miałbym kasy w kieszeni. Dlaczego? Bo Samsung obecnie najbardziej rozwija tę technologię i to z tej firmy wychodzą innowacje.

Guziol
16-01-2014, 18:30
Odgrzeję trochę wątek.
Pytanie kieruję do Was również o podzespoły a dokładnie o pamięć RAM i dysk.
Posiadam 3,5 letni komputer stacjonarny:

Procesor: AMD Athlon II X4 640 4x3,0Ghz
Płyta: Asus M4N68T-M
Ram: 2x2GB Goodram DDR3 1333Mhz PC3
Grafika: ATI Radeon HD5770
Dysk: 500GB Seagate + WD Green 1,5TB

Opcję miałem taką żeby zamienić RAM na 2x8GB, tylko nie wiem czy jest sens wkładania aż 16GB i czy zostanie to wykorzystane. Może zamiast jednej 8GB kości kupić dysk SSD 840 EVO 120GB i na nim zainstalować system (Win7). Główny cel zmian to przyspieszenie jego pracy podczas obróbki zdjęć (PS i LR) - aktualnie dość mocno zamula....

Z góry dziękuję :)

Johanan
16-01-2014, 18:43
RAM-u nigdy za wiele, niewykorzystany można zamieniać na ramdyski z pożytkiem dla wydajności.

Guziol
16-01-2014, 22:13
Mam rozumieć, że 16GB pamięci będzie bardziej korzystne niż 8+2(jedną starą kość bym wtedy zostawił) + SSD? Nestety nie mogę sobie pozwolić teraz na 16GB RAM + SSD.

Bemko
16-01-2014, 22:53
Moim zdaniem SSD da znacznie więcej niż dodatkowe 6GB pamięci. SSD polecam wszystkim, daje niesamowity komfort pracy, eliminuje większość przywiech i zamuleń systemu. Kto raz spróbuje nie będzie chciał już nigdy więcej tradycyjnego dysku na system.

rewddd
16-01-2014, 23:11
Moim zdaniem SSD da znacznie więcej niż dodatkowe 6GB pamięci. SSD polecam wszystkim, daje niesamowity komfort pracy, eliminuje większość przywiech i zamuleń systemu. Kto raz spróbuje nie będzie chciał już nigdy więcej tradycyjnego dysku na system.
a ja inaczej, polecam ram i ewentualnie ramdysk na tempy ;)

anihil
17-01-2014, 11:19
Przeniesienie systemu na SSD bardzo mocno przyspieszy działanie systemu. Najczęściej na normalnym dysku HDD po uruchomieniu Windowsa pokaże się pulpit, a potem następuje długie doczytywanie i włączanie pozostałych programów. Na SSD cały ten proces trwa kilkanaście sekund.

Poniżej link do porównania dysków SSD:
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2013/AS-SSD-4K-Random-Read,2784.html

Wszystkie testy:
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2013/benchmarks,129.html

Odnośnie pojemności. 120 GB wystarczy na system + kilka programów. Przy dłuższym użytkowaniu dysk dosyć szybko się zapełni. Polecałbym zakup 250 GB (około 700zł).

Ramu masz tylko 8GB. Jeżeli to jest DDR3, wymień na 16GB, cena jest stosunkowo niska. Jeżeli to DDR2, to koszty będą wyższe. W tym wypadku bardziej skłaniałbym się, aby wymienić cały komputer.

Guziol
17-01-2014, 13:04
Aktualnie mam tylko 4GB (2x2GB DDR3) i tylko dwa sloty więc jedną kość zamieniłbym na 8GB i łącznie byłoby 10GB. Na przyspieszenie mogę teraz wydać max 650zł więc tak akurat. Z czasem dokupię drugą kość 8GB.
Co do pojemności dysku to 120GB wystarczy na system + programy graficzne bo stacjonarny służy mi tylko do obróbki zdjeć. Do codziennej pracy mam laptopa.
Dziękuję wszystkim za rady :) w przyszłym tygodniu będę robił zakupy więc po Waszych wypowiedziach skłaniam się do dorzucenia 8GB RAM + 120GB SSD 840 EVO.

jo44
17-01-2014, 15:05
w przyszłym tygodniu będę robił zakupy więc po Waszych wypowiedziach skłaniam się do dorzucenia 8GB RAM + 120GB SSD 840 EVO.
Oczywiście Windowsy masz 64bitowe?

moira
17-01-2014, 17:16

Amen!!
Od czasów akceleratorów voodoo to chyba największy przeskok jakościowy i nic lepszego nie mogło się blaszaką przytrafić. Śmiało bierz ssd zobaczysz i poczujesz różnicę.

Co do ram dysku to mnie jakoś nie przekonuje.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Guziol
17-01-2014, 20:28
Tak, win7 64bit.

rewddd
18-01-2014, 00:08
Amen!!
Od czasów akceleratorów voodoo to chyba największy przeskok jakościowy i nic lepszego nie mogło się blaszaką przytrafić. Śmiało bierz ssd zobaczysz i poczujesz różnicę.

Co do ram dysku to mnie jakoś nie przekonuje.

Może to dlatego że zawsze usypiam a nie wyłączam systemu nigdy nie czułem jakiegoś przeskoku między hdd+ramdysk a SSD a ramu potrafię zużywać koło 8giba na przeglądarkach + netbeans lub visual studio ;)

moira
18-01-2014, 10:00
Może to dlatego że zawsze usypiam a nie wyłączam systemu nigdy nie czułem jakiegoś przeskoku między hdd+ramdysk a SSD a ramu potrafię zużywać koło 8giba na przeglądarkach + netbeans lub visual studio ;)

Całkiem możliwe ;-)
Ja zauważyłem dużo szybsze startowanie aplikacji z ram dyskiem muszę jeszcze wspomnieć że mój hdd to stary samsung setpoint f3 (o pile dobrze pamiętam) pewnie dlatego też odczułem tak dużą różnicę pomiędzy ssd a hd.

Andrzej1974
18-01-2014, 15:17
Konfiguracja komputera, na którym ma działać Lr, zależy przede wszystkim od wielkości obrabianych RAW-ów. Wiadomo nie od dziś, że im większy RAW, tym wyższe wymagania stawiane sprzętowi (oczywiście w grę wchodzą tylko 64-bity!).

Mając powyższe na uwadze najważniejsze czynniki wpływające na wydajność Lr to (kolejność nie jest przypadkowa):
1. CPU (ważna jest nie tylko ilość rdzeni ale i jego szybkość czy cache L3 - im wszystkiego więcej tym lepiej!).
2. RAM (im więcej tym lepiej - MZ 8GB to minimum!).
3. Dysk (najważniejsza tutaj jest prędkość działania dysku [wielkość mniej] - SSD jest jak najbardziej zalecany!).
4. Grafika (w mniejszym stopniu ma wpływ na obróbkę RAW-ów w Lr).

Polecany SSD jest dopiero na 3. miejscu. Najważniejszy to CPU i RAM.
MZ dodanie RAM-u da lepsze wyniki aniżeli dodanie SSD.

Pawel Pawlak
18-01-2014, 22:17
Nie mieć SSD w dzisiejszych czasach to jakaś pomyłka ;) To najbardziej podnoszący reaktywność komputera podzespół. Przy wyborze kierowałbym się głównie ceną i renomą marki. Testy są fajne, jak się je rozumie - a 95% nie ma zielonego pojęcia jak się mają wszystkie wykresy w nich zamieszczane do rzeczywistych sytuacji. A skoro autor stworzył taki wątek więc zalicza się do tych 95% więc odpowiedź praktyczna: W praktyce na 4 letnim kompie nie zauważysz różnicy między większością dysków SSD. O ile różnica między dowolnym HDD a SSD jest kilkukrotna (środowisko desktopowe, dysk systemowy) - czyli kolosalna, o tyle między dyskami z TOPu i tych z końca listy w testach jest pewnie na poziomie 10%-15% więc znikoma (zwłaszcza na 4 letnim komputerze, który pewnie i tak nie wykorzysta możliwości najszybszych modeli).
Reasumując - na dziś dobre ceny, mają następujące renomowane marki (które znam - bo instaluję/używam): Plextor m5s 128GB, Crucial M500 120GB i Samsung 840 evo 128GB - najtańszy jest najwolniejszy z nich plextor, ale to jego wybrałbym ze względu na cenę (ok 320zł) i zastosowane technologię podnoszące bezpieczeństwo. Samsung jest najszybszy (przynajmniej do pewnego obciążenia) ale ma najmniej trwałe pamięci (TLC)
Poważnie zastanowiłbym się nad Crucial M500 którego można kupić już za 550zł a to jednak 2x większa pojemność - większa przestrzeń którą łatwiej będzie w przyszłości sprzedać za rozsądne pieniądze. Gdybyś miał jakieś pytania to pisz - jak będę znał odpowiedzi to pomogę :)

zbyszekD7000
18-01-2014, 22:46
A co sądzisz o SanDisku ?

Johanan
18-01-2014, 23:14
... którą łatwiej będzie w przyszłości sprzedać za rozsądne pieniądze. ...

Sprzedawanie własnych dysków, to jakiś nowy rodzaj perwersji? :)

Guziol
18-01-2014, 23:14
Zakupiłem już 8GB pamięci oraz wspomniany i polecany 840 EVO. Tak jak pisałem wcześniej z czasem dokupię drugą kość 8GB. Za jakieś 2 tygodnie będę mógł dopieo te podzespoły podłączyć ponieważ muszę skończyć zlecenie.
Dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru :-)

Pawel Pawlak
19-01-2014, 00:00
A co sądzisz o SanDisku ?

ultra plus 128gb też ma dobrą cenę i pewniejsze niż samsung pamięci MLC (choć jak sadzę obawianie się TLCków jest trchę na wyrost w zastosowaniach o których tu rozmawiamy)

Sprzedawanie własnych dysków, to jakiś nowy rodzaj perwersji? :)

No do sprzedania własnego dysku to bym się nie posunął, tak samo zresztą jak nerki i czy innego organu ;)
Ale odnoście dysków twardych - sądzę że zdecydowana większość przeciętnych userów bierze to pod uwagę nie specjalnie martwiąc się czy ktoś będzie chciał odzyskać z nich jakiekolwiek informacje.

leonID
19-01-2014, 14:30
...
Ale odnoście dysków twardych - ...

Da się je skasować skutecznie, przy odrobinie wysiłku.

Pawel Pawlak
19-01-2014, 14:50
Znam metody i wiem jakie są czasochłonne (poza impulsem elektromagnetyczne) i dlatego nie sądzę żeby ktokolwiek z amatorów się na nie decydował (nawet 2 przebiegowy trwa naprawdę długo). Poza tym nie wiem jak się ma sprawa ze skutecznością ich stosowania w ssd (nie było mi to potrzebne)

Andrzej1974
19-01-2014, 14:54
Reasumując - na dziś dobre ceny, mają następujące renomowane marki (które znam - bo instaluję/używam): Plextor m5s 128GB, Crucial M500 120GB i Samsung 840 evo 128GB - najtańszy jest najwolniejszy z nich plextor, ale to jego wybrałbym ze względu na cenę (ok 320zł) i zastosowane technologię podnoszące bezpieczeństwo.

Hmm... nie wiem, czy czasami nie chodziło ci o Plextor M5P (www.plextoramericas.com/index.php/ssd/px-m5p-series) zamiast Plextor M5S (http://www.plextoramericas.com/index.php/ssd/px-m5s-series)? To wersja P ma zaimplementowane technologie bezpieczeństwa a nie S.

Zakupiłem już 8GB pamięci oraz wspomniany i polecany 840 EVO. Tak jak pisałem wcześniej z czasem dokupię drugą kość 8GB.

Dobra kolejność: RAM, SSD. ;-)

Hmm... a jaki masz w tym zestawie CPU?

jo44
19-01-2014, 15:03
Da się je skasować skutecznie, przy odrobinie wysiłku.
Nawet bez, ja je wrzucam do pieca co. Nie było wypadku by ktoś później odczytał. :)

Kurtz
19-01-2014, 15:07
Usunięcie danych to nie problem. Termit jest tani i skuteczny.
Usunięcie danych bez uszkodzenia dysku - to większy problem. SSD muszą mieć zaimplementowane do tego specjalne funkcje w firmware.
Niestety jedyną 100% skuteczną metodą jest doszczętne zniszczenie dysku - przetopienie termitem.

Pawel Pawlak
19-01-2014, 17:40
Hmm... nie wiem, czy czasami nie chodziło ci o Plextor M5P (www.plextoramericas.com/index.php/ssd/px-m5p-series) zamiast Plextor M5S (http://www.plextoramericas.com/index.php/ssd/px-m5s-series)? To wersja P ma zaimplementowane technologie bezpieczeństwa a nie S.

nie wiem jak się stało że myślałem o crucialu a napisałem plextor - przepraszam za wprowadzenie w błąd. M5P nie brałem pod uwagę - to inny poziom cenowy.

Guziol
19-01-2014, 21:57

Dobra kolejność: RAM, SSD. ;-)

Hmm... a jaki masz w tym zestawie CPU?

3 strona, post 18. Opisałem swój cały komputer :-)

Pawel Pawlak
19-01-2014, 22:40
Generalnie w przypadku tak leciwego technologicznie kompa (procesor + tylko SATA2 zapewne "nie intel") w zasadzie wszystkie dyski SSD sprzedawane dziś będą tak samo szybkie. EVO pokazałby swoje pełne możliwości dopiero na szybszym procku i sata3 intela

radekone
20-01-2014, 00:27
ultra plus 128gb też ma dobrą cenę i pewniejsze niż samsung pamięci MLC (choć jak sadzę obawianie się TLCków jest trchę na wyrost w zastosowaniach o których tu rozmawiamy).
W dysku jest jeszcze wazny kontroler: Samsungi maja takowe bardzo dobre, a SanDisk jest na SandForce.
Wybralbym bez zastanawiania sie Samsunga na TLC zamiast Sandiska na SF.

Pawel Pawlak
20-01-2014, 01:39
W dysku jest jeszcze wazny kontroler: Samsungi maja takowe bardzo dobre, a SanDisk jest na SandForce.
Wybralbym bez zastanawiania sie Samsunga na TLC zamiast Sandiska na SF.

ultra plus nie jest na SF tylko na 4kanałowym (tańszym) kontrolerze Marvell 88SS9175
samsungi pracująca na swoich kontrolerach MDX, a TLC to 3bitowe pamięci NAND stosowane w serii konsumenckich seriach 840 i 840evo

radekone
21-01-2014, 00:53
Wiec napisze jeszcze raz jasniej: wybralbym samsunga na mdx+tlc zamiast sandiska na czymkolwiek.
Przynajmniej do stacjonarki - do mojej laptopowej maszyny do pisania i tak pewnie dokupie sandiska (czyt. to co tansze).

Pawel Pawlak
21-01-2014, 01:30
Nie odniosłem się do tego co wolisz, tylko do głupot jakie wypisujesz na temat budowy samsunga 840(evo) i sandiska ultra plus.

radekone
21-01-2014, 12:29
Nie, Ty po prostu nie rozumujesz logicznie w przypadku skrotow myslowych.

Samsung, pomimo ze zbudowany na TLC wydaje sie i tak byc lepszym wyborem od SanDiska (MLC), poniewaz ma lepszy kontroler. Podzielam przez to Twoj poglad, ze demonizowanie TLC jest troche na wyrost.