PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 czy D5200, D3200, D90

matt91
15-12-2013, 20:15
Witam
Pomóżcie mi w wyborze aparatu D5100 czy D5200, D3200, D90 na początek z obiektywem 18-105...później bym dokupił stałke, aparat ma służyć do robienia zdjęć krajobrazu, portretów w plenerze jak i w domowym "studio" oraz motoryzacji, jeśli chodzi o nagrywanie filmów to nie jest to jakaś mega ważna opcja ale na pewno bym skorzystał do nagrywania relacji ze zlotów, lub przy wypadach na wakacje, trochę jestem zniesmaczony obrotowym wyświetlaczem...ale pomóżcie przy wyborze z góry dziękuję za pomoc

Archibald6803
15-12-2013, 20:20
Proponuję przezwyciężyć zniesmaczenie i wziąć d5100

matt91
15-12-2013, 20:22
Dziękuje za odpowiedz, a jest jakaś duża różnica między D5100 z 5200 i 3200 bo ten nie ma obrotowego wyświetlacza.

Mazzi
15-12-2013, 20:24
Trzymałeś jakikolwiek z tych aparatów w dłoni? Jeśli nie to od tego bym zaczął.

petros
15-12-2013, 20:25
trochę jestem zniesmaczony obrotowym wyświetlaczem

.... to weź klej i sobie go przyklej tak żeby się nie obracał :/

Dziękuje za odpowiedz, a jest jakaś duża różnica między D5100 z 5200 i 3200 bo ten nie ma obrotowego wyświetlacza.

:| to są jakieś żarty ? Te bez obrotowego wyświetlacza (podobnie jak D1,D2,D3 i D4) są przeznaczone dla profesjonalistów, także ja bym się nie pchał w nie na twoim miejscu.

matt91
15-12-2013, 20:29
Tak trzymałem D90, D5100, D3200 w tych dwóch jakieś mega różnicy nie ma w trzymaniu, jak dla mnie to znaczenia aż takiego nie ma bo do trzymania można się przyzwyczaić głównie chodzi o jakość zdjęć który lepiej wykona zdjęcia czy 3200 czy 5100, teraz w sklepie za 2229 zł jest D5100 z dwoma nikkorami 18-55/105

.... to weź klej i sobie go przyklej tak żeby się nie obracał :/
Jakiś ty do przodu i dowcipny ohoho, czy na każdym polskim forum musi być chamstwo i wyśmiewanie z kogoś ?

petros
15-12-2013, 20:44
Jakiś ty do przodu i dowcipny ohoho, czy na każdym polskim forum musi być chamstwo i wyśmiewanie z kogoś ?

... ale ja pisałem całkiem poważnie. Nie wiem o co Ci chodzi i skąd ten foch odrazu....

Jak nie wiesz co wziąć to bierz ten z obleśnym wyświetlaczem (ale go przyklej, żeby się nie wstydzić). Stary, sprawdzony, wystarczający, nie odbiegający mocno parametrami od nowych aparatów i do tego obiektyw 18-105. Różnice są w nich niewielkie (no może D5200 ma fajniejszy AF) i to twoje umiejętności będą głównie decydowały o jakości zdjęcia.

matt91
15-12-2013, 21:01
W sklepie się pytałem kolesia jaka różnica miedzy tym 5100 a 3200 to mi nie odpowiedział bo nie wiedział, jeśli tak piszecie że ten 3200 nie ma wielkiej różnicy to wezne ten bo taki bajer jak wyświetlacz w formie klapki mnie totalnie jakoś nie przekonuje, ale jeśli ma robić dobre fotki to go przykleje :P + jakiś protektor na wyświetlacz... jeśli chodzi o obiektyw 18-105 przy f3,5 idzie uzyskać głębie ?

petros
15-12-2013, 21:27
5100 a 3200 to mi nie odpowiedział bo nie wiedział, jeśli tak piszecie że ten 3200 nie ma wielkiej różnicy to wezne ten bo taki bajer jak wyświetlacz w formie klapki mnie totalnie jakoś nie przekonuje

Jak chcesz... ale to nie jest wyświetlacz-klapka tylko odchylany wyświetlacz, żebyś nie musiał np. kłaść się na mokrej ziemi/jezdni przy robieniu zdjęć z tego poziomu i żebyś mógł robić zdjęcia nad głowami innych tudzież nad ogrodzeniem sąsiada bez wchodzenia na drabinę.

24MPix to dla mnie wada, bo zdjęcia więcej zajmują miejsca na karcie, a jakość obrazka wcale nie jest lepsza od tego z 16MPix. Na wyświetlacz możesz nakleić osłonę z ggs'u.

jeśli chodzi o obiektyw 18-105 przy f3,5 idzie uzyskać głębie ?
Poczytaj najpierw o podstawowych zagadnieniach w fotografii bo to pytanie zabrzmiało jak "czy jeśli samochód jest czerwony to ma on kolor ?" :)

merkator
15-12-2013, 21:27
... jeśli chodzi o obiektyw 18-105 przy f3,5 idzie uzyskać głębie ?

hmmmm... jak Ci usiądzie na parapecie ;)

Kolego, piszesz bardzo chaotycznie i dlatego większość gości na forum ma problemy ze zrozumieniem o co Ci chodzi.
Doprecyzuj co i w jakich warunkach masz zamiar fotografować. Ma to być w pełni amatorskie czy zahaczać o profesjonalizm. Jaki masz budżet na to przedsięwzięcie fotograficzne. Wtedy wszystkim będzie łatwiej Ci pomóc.

MstrG
15-12-2013, 21:28
Weź coś z serii D5x00, zmiana ISO w D5100 jest co 1/3 EV w D3200 co 1 EV

[...] jeśli chodzi o obiektyw 18-105 przy f3,5 idzie uzyskać głębie ?

Tak, dużą ;)

Andrzej1974
15-12-2013, 21:32

Odnoszę wrażenie, że najważniejsze dla ciebie jest to, aby aparat nie miał "obrotowego wyświetlacza". Inne elementy w aparacie w ogóle cię nie interesują. Szukaj więc takiego, który nie będzie miał tego ustrojstwa...

matt91
15-12-2013, 21:46
Weź coś z serii D5x00, zmiana ISO w D5100 jest co 1/3 EV w D3200 co 1 EV

Tak, dużą ;)

a małą głębie obiekt wyostrzony a tło rozmazane..

Odnoszę wrażenie, że najważniejsze dla ciebie jest to, aby aparat nie miał "obrotowego wyświetlacza". Inne elementy w aparacie w ogóle cię nie interesują. Szukaj więc takiego, który nie będzie miał tego ustrojstwa...

nie chciał bym tego wynalazku ale jak dobrze robi zdjęcia to się trzeba będzie pogodzić z tym

hmmmm... jak Ci usiądzie na parapecie ;)

Kolego, piszesz bardzo chaotycznie i dlatego większość gości na forum ma problemy ze zrozumieniem o co Ci chodzi.
Doprecyzuj co i w jakich warunkach masz zamiar fotografować. Ma to być w pełni amatorskie czy zahaczać o profesjonalizm. Jaki masz budżet na to przedsięwzięcie fotograficzne. Wtedy wszystkim będzie łatwiej Ci pomóc.

napisałem w pierwszym poście że do fotografowania krajobrazu, samochodów, oraz portretów plenerowych jak i w domowym studio... na początek myślę że ten nikkor 18-105 będzie dobry, potem inny obiektyw dokupić, chodzi mi też o to czy na tym obiektywie 18-105 lub 18-55 (w zestawie są oba obiektywy) można uzyskać małą głebie ostrości osoba jest ostra tło rozmazane...

petros
15-12-2013, 21:53
Szczerze.... kup jakiś kompakt z dobrym trybem auto, bo z takim zacięciem i podejściem do poznawania fotografii nie wróżę Ci sukcesów. Z kompakta będziesz bardziej zadowolony.

matt91
15-12-2013, 21:56
Nie chce kompakta, miałem ze zmienną optyką, a co do fotografii to moje fotki wygrywały konkursy na polskim klubie Hondy :) i za bardzo tryby auto mnie nie interesują, i proszę cie kolego nie odpisuj już w tym temacie z góry ci dziękuję :)

jamnik
15-12-2013, 21:58
Kup już wreszcie tego D5100 i przekonasz się, że w tej cenie (a nawet wyższej) trudno o kamerę robiącą lepsze zdjęcia. A do tego "obciachowego" ekraniku nie tylko przywykniesz, ale i pokochasz go całą głębią swoich uczuć. Dopiero praktyka wykazuje jego przydatność, a nie teoretyczne dywagacje na temat wszelkich możliwych niebezpieczeństw jego urwania. Dlaczego niby miałbyś go urwać?

matt91
15-12-2013, 22:04
Kup już wreszcie tego D5100 i przekonasz się, że w tej cenie (a nawet wyższej) trudno o kamerę robiącą lepsze zdjęcia. A do tego "obciachowego" ekraniku nie tylko przywykniesz, ale i pokochasz go całą głębią swoich uczuć. Dopiero praktyka wykazuje jego przydatność, a nie teoretyczne dywagacje na temat wszelkich możliwych niebezpieczeństw jego urwania. Dlaczego niby miałbyś go urwać?

w sumie racja można go obrócić i tak go zostawić, tylko nikon nie robi na niego twardego protektora tak jak np był w d90 ,tylko folia zostaje, jak go mialem w ręce otwierałem ten wyświetlacz to miałem wrażenie że jest bardzo delikatny i go zaraz urwie :/

petros
15-12-2013, 22:05
Nie chce kompakta, miałem ze zmienną optyką, a co do fotografii to moje fotki wygrywały konkursy na polskim klubie Hondy :) i za bardzo tryby auto mnie nie interesują, bo nawet przy zwykłej cyfrówce nigdy nie używałem trybu auto, no ja tobie kolego też nie wróżę sukcesów jak robisz fotki "Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB. " :)

Jakoś jestem zniesmaczony Hondami. Nie to co konkurs Mercedesa albo BMW. A co do mojego SE K800I to wygrywałem nim międzynarodowe konkursy rzutu telefonem w dal i bynajmniej nie używam go do fotografowania.

matt91
15-12-2013, 22:07
Jakoś jestem zniesmaczony Hondami. Nie to co konkurs Mercedesa albo BMW. A co do mojego SE K800I to wygrywałem nim międzynarodowe konkursy rzutu telefonem w dal i bynajmniej nie używam go do fotografowania.
Mnie to panie kolego nie obchodzi jaką markę samochodów lubisz czy nie lubisz, każdy człowiek ma inny gust, a jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje proste, i weź już z łaski swojej nie udzielaj swojej opini bo tylko zgrywasz cwaniaka nic poza tym.

petros
15-12-2013, 22:19
i weź już z łaski swojej nie udzielaj swojej opini bo tylko zgrywasz cwaniaka nic poza tym.

Dobrze, że nie ignoranta. Radziłem na tyle na ile mi twoje wypowiedzi pozwalały.

Valdek_Tychy
16-12-2013, 13:49
Dobra panowie ponagrywaliście się z fotoamatora a teraz w związku z tym,że nie każdy kto wejdzie na to forum jest taki profi jak Wy, udzielmy pytającemu choć częściowo odpowiedzi.
Pytasz kolego co będzie lepsze, otóż z tych puszek D90 to jest korpus ciut inny niż pozostałe.Przede wszystkim jest większy (rozmiarowo) wiec trochę inaczej się trzyma, ma trochę inne możliwości korzystania z dodatkowego sprzętu,m.in. można korzystać ze starszych obiektywów bez silnika na tzw. śrubokręt ,możliwość podpięcia dedykowanego gripu czego brakuje tym pozostałym korpusom. Ale jest to starszy aparat z matrycą 12 Mpix, filmowanie bez AF i ma trochę innych wad ale wszystkich nie ma sensu opisywać.
W przypadku korpusów cztero cyfrowych polecam D5100 - dlaczego? bo jest bardziej zaawansowany od 3100 i 3200 choć ten ostatni ma wiekszą matrycę co moim zdaniem dla fotoamatora nie ma decydującego znaczenia daje to tylko większy obrazek ale nie daje większego odwzorowania szczegółów (w przypadku D3200,żeby było jasne) Ponadto 5100 jest o półkę wyżej umiejscowiony w hierarchii nikonowskiej. Z kolei różnica między 5100 a 5200 polega oprócz trochę większej ilości pix głównie na wyższej cenie, a cena 5300 to już kosmos którego ja nie rozumiem.
Obracany wyświetlacz w moim przekonaniu to zaleta a nie wada zawsze możesz go odwrócić ekranem na zewnątrz i na stałe go tak trzymać, przecież nie musisz korzystać z jego możliwości obracania.
Wpływ na głębię ostrości w przypadku Nikkora 18-105 masz raczej mały z powodu jego konstrukcji (tu kłaniają się podstawy fotografii - zależność głębi ostrości od wartości przysłony) w końcu jest o obiektyw mocno budżetowy.Jeśli chcesz korzystać z dobrodziejstw głębi ostrości kup obiektyw stało-ogniskowy np Nikkor 35mm f 1,8 G lub 50mm f 1,8 G.

matt91
16-12-2013, 13:49
Dzieki Valdek za odpowiedz ale dziś kupiłem aparat d7000 oraz dwa obiektywy 18-105 oraz 35mm f1, 8

zgera
16-12-2013, 15:57
Wpływ na głębię ostrości w przypadku Nikkora 18-105 masz raczej mały z powodu jego konstrukcji (tu kłaniają się podstawy fotografii - zależność głębi ostrości od wartości przysłony) w końcu jest o obiektyw mocno budżetowy.Jeśli chcesz korzystać z dobrodziejstw głębi ostrości kup obiektyw stało-ogniskowy np Nikkor 35mm f 1,8 G lub 50mm f 1,8 G.

Zgadzam się z tym co Kolega wcześniej napisał, ale z cytowanym fragmentem nie do końca się zgodzę.
Otóż N18-105 da mniejszą GO na długim końcu od N35, bo na wpływ GO ma wpływ nie tylko wartość przysłony ale również ogniskowa.

matt91
16-12-2013, 16:42
Zgadzam się z tym co Kolega wcześniej napisał, ale z cytowanym fragmentem nie do końca się zgodzę.
Otóż N18-105 da mniejszą GO na długim końcu od N35, bo na wpływ GO ma wpływ nie tylko wartość przysłony ale również ogniskowa.

18-105 da się uzyskać mniejszą głebie tak jak piszesz

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img36/8347/eoao.png)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img690/5750/g3bb.jpg)

Valdek_Tychy
16-12-2013, 16:53

Zgadza się,jeśli użyjesz dłuższej ogniskowej to owszem przy dobrym świetle zejdziesz z przysłoną do 5,6 to jest minimum co możesz w tym obiektywie ustawić mniej więcej od 70mm ale porównując go do 50-tki gdzie przy przysłonie 2,2 czy 2,8 masz piękne rozmycie tła przy 35 mm na tych samych wartościach przysłony też jest bardzo dobrze.Mimo wszystko (to jest moje zdanie) wolę jednak np.do portretu 50-tkę od dość ciemnego obiektywu 18-105 który uchodzi wprawdzie za ostry ale na długim końcu już taki dobry nie jest a na pewno nie da się go porównać ze stało-ogniskowym obiektywem.
To są już teoretyczne rozważania bo jak kolega wcześniej napisał kupił już korpus więc temat praktycznie jest nieaktualny

zgera
16-12-2013, 17:53
Zgadza się,jeśli użyjesz dłuższej ogniskowej to owszem przy dobrym świetle zejdziesz z przysłoną do 5,6 to jest minimum co możesz w tym obiektywie ustawić mniej więcej od 70mm ale porównując go do 50-tki gdzie przy przysłonie 2,2 czy 2,8 masz piękne rozmycie tła przy 35 mm na tych samych wartościach przysłony też jest bardzo dobrze.Mimo wszystko (to jest moje zdanie) wolę jednak np.do portretu 50-tkę od dość ciemnego obiektywu 18-105 który uchodzi wprawdzie za ostry ale na długim końcu już taki dobry nie jest a na pewno nie da się go porównać ze stało-ogniskowym obiektywem.
To są już teoretyczne rozważania bo jak kolega wcześniej napisał kupił już korpus więc temat praktycznie jest nieaktualny

Wszystko się zgadza, jeśli ustawimy tę samą ogniskową to wtedy przewagę mają jasne szkła, ja porównałem kita 18-105 do 35-tki pod kątem Go a nie światła.
Ogniskowa, przysłona, odległość od fotografowanego obiektu wpływa na GO, na samo rozmycie tła ma jeszcze wpływ odległość tła od fotografowanego obiektu.

Andrzej1974
16-12-2013, 17:57
w sumie racja można go obrócić i tak go zostawić, tylko nikon nie robi na niego twardego protektora tak jak np był w d90 ,tylko folia zostaje, jak go mialem w ręce otwierałem ten wyświetlacz to miałem wrażenie że jest bardzo delikatny i go zaraz urwie :/

Ekranik jest ok i nie ma czego się obawiać, że się urwie (przy normalnym użytkowaniu). Do jego ochrony przed zarysowaniami wystarczy folia.

Dzieki Valdek za odpowiedz ale dziś kupiłem aparat d7000 oraz dwa obiektywy 18-105 oraz 35mm f1, 8

Wow, to masz teraz full wypas... ;-)

Archibald6803
16-12-2013, 20:16
Wow, to masz teraz full wypas... ;-) (w sensie że d7000 .......)

:shock: No nie wiem .... , oby nie było full trouble .....

Andrzej1974
16-12-2013, 20:39
:shock: No nie wiem .... , oby nie było full trouble .....

Się okaże... ;-)

matt91
16-12-2013, 20:57
Czemu d7000 ma byc pelen problemow, uzywki nie kupilem wiec gwarancji mam 2 lata z mozliwoscia przedłużenia a w razie czego w rodzinie mam serwisanta takze jestem spokojny.

zgera
16-12-2013, 21:17
Czemu d7000 ma byc pelen problemow, uzywki nie kupilem wiec gwarancji mam 2 lata z mozliwoscia przedłużenia a w razie czego w rodzinie mam serwisanta takze jestem spokojny.

Gwarancja nie jest receptą na całe zło, ale serwis który ją realizuje.

matt91
16-12-2013, 21:37
tak jak napisałem z serwisem nie mam problemu płacę tylko za części za robotę już nie, przykładowo siostra za wymiane migawki w D90 zapłaciła 210zł a nie 700 czy więcej jak sobie serwis krzyczy. Oczywiście w okresie gwarancji się nie płaci, jak na razie się tym w ogóle nie przejmuje

kjeld
16-12-2013, 21:43
Nie ma sensu gadać. Ten pan i tak jest mądrzejszy od wszystkich.

matt91
16-12-2013, 21:47
Taka prawda po co straszą że się zepsuje itd nie ma sensu, jak się zepsuje to się zepsuje płakał nie będę od tego są serwisy żeby naprawiali. A tobie koleś jak ci coś nie pasuje to po jakiego piszesz co żal ci 4 litery ściska czy co lepiej do książek idź się uczyć bo jutro gimbaza czeka.

MstrG
16-12-2013, 21:50
[...]A tobie koleś jak ci coś nie pasuje to po jakiego piszesz co żal ci 4 litery ściska czy co lepiej do książek idź się uczyć bo jutro gimbaza czeka.

Na tym forum wymagamy kultury, nie są mile widziane takie uszczypliwości.

kjeld
16-12-2013, 21:54
Obśmiałem się jak norka. Kiedy ja do szkół uczęszczałem, kończąc je na poziomie na pewno wyższym niż ty, co widać po niechlujnej polszczyźnie, o gimnazjum jeszcze nikt w Polsce nie słyszał.

zgera
16-12-2013, 21:58
Taka prawda po co straszą że się zepsuje itd nie ma sensu, jak się zepsuje to się zepsuje płakał nie będę od tego są serwisy żeby naprawiali. A tobie koleś jak ci coś nie pasuje to po jakiego piszesz co żal ci 4 litery ściska czy co lepiej do książek idź się uczyć bo jutro gimbaza czeka.

No to życzę powodzenie i miłej współpracy z serwisem Nikona, nikt tu nie pisze że się zepsuje bo to akurat najłatwiej naprawić.
Problem jest gdy trzeba coś poprawnie wyregulować, skalibrować z czym nie zawsze serwis sobie radzi.

matt91
16-12-2013, 22:00
Ok tylko ten "PAN" wyżej nie musi prowokować głupimi gadkami... bo jeśli ktoś ma prowokować to może niech lepiej w ogóle się nie wypowiada ? ja tego nie rozumiem bo np Valdek, zgera, czy Ty potrafisz normalnie odpowiedzieć.....ale ok nie ważne. tak na marginesie mam pytanie czy kamera wideo Nikon Action 8 VN-360 może coś być warta czy tylko się nadaje do kosza na plastik.

Obśmiałem się jak norka. Kiedy ja do szkół uczęszczałem, kończąc je na poziomie na pewno wyższym niż ty, co widać po niechlujnej polszczyźnie, o gimnazjum jeszcze nikt w Polsce nie słyszał.

kolega mgr. inż. dr. hab. ks. zwracam honor...a to że masz jakiś problem życiowy mnie to nie interesuje :) bez odbioru na takiego łagodnie mówiąc człowieczka nie będę zwracał uwagi, także powodzenia

arona102
16-12-2013, 23:23
a no taki problem że d 7000 pokaże swoje oblicze gdzieś za pół roku jak AF zacznie wariować wtedy żaden serwis nie pomoże chyba że szwagier z młotkiem i jedyną słuszną napraw- będzie sprzedaż (jak ktoś zechce kupić). D 7000 to najbardziej schrzaniona puszka z pod tego znaku teraz dobra potem to już jak gra w lotka. Co z tego że masz gwarancję jak serwis będzie odsyłał że dobry a ty po sprawdzeniu na chwilę uwierzysz i potem zonk.
D 7000 to taki podróżnik ;; miedzy serwisem a użytkownieiem --do wygaśnięcia gwarancji

matt91
16-12-2013, 23:37
Ważne żeby dożył wakacji, potem mogę pomyśleć o sprzedaży i coś innego kupić...ale czas pokaże co się będzie działo z tym Nikonem, dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

petros
17-12-2013, 03:01

Też nie wiem o co chodzi. Przecież nie ma obrotowego wyświetlacza, więc powinno być wszystko ok. Może bywam złośliwy, ale jak napisałem przynajmniej nie jestem ignorantem ;)

Chodziło raczej o to, żeby być świadomym tego co się kupiło (<- powinno być "ma zamiar kupić"). Funkcjonalności są ważne, ale potencjalne problem także (a może nawet ważniejsze jeśli wystąpią). Co do reszty wypowiedzi.... cóż, może to i polskie forum, ale bez przesadyzmu.....

ps. w pore zadane pytanie

arona102
17-12-2013, 20:31
ja w ogóle nie wiem o co chodzi autorowi. Taki sprzęt powinien być reglamentowany

matt91
25-12-2013, 21:20
Z ciekawości przed świętami porównałem sobie aparaty 3200 oraz 5100 po porównaniu zdjęć w d3200 widać nie fajne szumy, w wideo teście powiedziane jako "przyjemny szum dla oka" :)