PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 + nietypowy obiektyw

Polikon
15-12-2013, 15:42
Chcę podpiąć obiektyw pod D5100, który nie ma elektroniki i ma stałą przysłonę.
Ale jak ustawiam tryb manualny to parametr F nie ma żadnej wartości. W innych trybach puszka „burzy” się, że nie ma obiektywu a obiektyw jest założony przez redukcję.
Jest jakaś możliwość wprowadzenia informacji, że obiektyw jest i ma stałą przysłonę.

TOP67
15-12-2013, 15:52
W tym modelu nie ma takiej możliwości. Dopiero w D7000 i wyższych.

Polikon
15-12-2013, 16:22
Czyli pozostaje mieć światłomierz w ręce.

pioter m
15-12-2013, 17:23
Kupić dandelion do nikona. Na allegro 150pln, a na ebayu 29usd z Białorusi.
Polecam.

kjakub
15-12-2013, 17:33
Po co niepotrzebnie wydawać kasę, która prawdopodobnie przekracza wartość szkła... Wystarczy strzelić 1-2 klatki przy parametrach dobranych w ciemno i skorygować do warunków ;-)

Polikon
15-12-2013, 23:23
Kupić dandelion do nikona. Na allegro 150pln, a na ebayu 29usd z Białorusi.
Polecam.
Wiesz, nie jest to głupie rozwiązanie. Tylko, dlaczego nie można znaleźć przejściówki z takim dandelionem.

adriansocho
16-12-2013, 00:38
Wiesz, nie jest to głupie rozwiązanie. Tylko, dlaczego nie można znaleźć przejściówki z takim dandelionem.

Bo one są robione na zamówienie, pod konkretny obiektyw. A właściwie to gdzieś widziałem (amerykańska strona) przejściówki, można je było przeprogramować pod konkretne szkło.

Co do korzystania z obiektywu: sugeruję zainstalować na smartfonie światłomierz w formie aplikacji, zawsze lepsze to niż "strzelanie w ciemno" z czasem naświetlania.

Polikon
16-12-2013, 02:37
Właśnie szukałem tego „cuda” i z opisów wynika, że ta elektronika po prostu akceptuje sygnały z puszki wysyłane do obiektywu i wysyła odpowiedni sygnał, że niby obiektyw już został ustawiony na daną wartość przysłony i ostrości. I wystarczy w manualu ustawić przysłonę na taką, jaką mamy na obiektywie i puszka dostosuje sobie automatycznie czas.
Nawet podają w opisie, że przysłonę można ustawiać w puszce od F 1 do F 90
Bynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Nie wiem jak będzie z pomiarem światła, bo pomiar jest robiony na otwartej przysłonie a w tym przypadku jak ustawimy przysłonę to dziura będzie już zasłonięta.
Ja ma obiektyw ze stałą przysłoną, więc ciekawe jak będzie się ustawiał czas naświetlania.

Znalazłem na ebay pierścień pośredni właśnie z tym „cudem” z bagnetu Nikona na M42, ale ja mam gwint T2 na obiektywie i niby jest to M42, ale chyba T2 ma inny skok gwintu, bo obiektyw w M42 nie wkręca się poprawnie, załapie się na dwa trzy zwoje i koniec.

TOP67
16-12-2013, 08:27
Z obiektywami M42 dandelion umożliwia tylko pracę na pełnym otworze przysłony. Gdybyś chciał ją przymknąć, to będziesz miał niedoświetlone fotki. W zakresie 2EV możesz ew. użyć kompensacji ekspozycji. Dopiero z manualnymi obiektywami F (z popychaczem), można sterować przysłoną z body.

Polikon
16-12-2013, 10:07
Oczywiście, zgadza się. Dlatego ciekawi mnie jak będzie się zachowywała puszka, gdy założy się to „cudo” a obiektyw ma stałą przysłonę. Bo pewnie jakbym założył obiektyw ze stałą przysłoną i z oryginalną elektroniką, to puszka dostanie informację, że pomiar światła jest robiony przez „zasłonięty” obiektyw i skoryguje sobie pomiar.

Czy w D3100 jest możliwość ustawienia, aby można było robić fotki takimi obiektywami?
Bo reklamują, że tego "tele" (Samyang 500mm) co mam, można podpiąć pod D3100.

TOP67
16-12-2013, 10:23
Co rozumiesz przez pojęcie "stała przysłona"?
Jeśli masz na myśli obiektyw lustrzany, to będzie działał. Przecież on zawsze pracuje na otwartej przysłonie.

A jeśli masz na myśli obiektywy z pierścieniem i bez domykania, to pomiar też będzie poprawny, tylko w exif zapisze się jasność obiektywu, a nie przysłona robocza.

A są jeszcze obiektywy z preselekcją.

Polikon
16-12-2013, 13:47
To jest obiektyw lustrzany i ma stałą przysłonę.
Tak jak napisałeś wcześniej tylko od D7000 można wprowadzić ręcznie dane obiektywu do puszki. Dlatego pytałem czy D3100 też ma taką możliwość, bo widziałem reklamę, że można go stosować właśnie do D3100.
Chyba, że jak sprzedają ten obiektyw razem z pierścieniem mocującym go do Nikona, to może w pierścieniu jest już coś założone, że puszka wie, co jest podpięte na bagnecie.
Wysłałem zapytanie do jednego sprzedawcy, jak to jest z tym pierścieniem i współpracą tego obiektywu z D3100. Skoro w reklamie pisze, że można go używać do D3100 to niech się podzieli wiedzą jak to zrobić. :)

TOP67
16-12-2013, 14:02
Można go używać z D3100 tylko w trybie M, nie będzie pomiaru (nawet drabinki) ani nic się nie wpisze do EXIF.
Dopiero dandelion pozwoli na pomiar i pracę w A. A jak się go odpowiednio zaprogramuje, to również wpisze poprawne dane.

Polikon
20-12-2013, 10:28
Właśnie się zastanawiam nad kupnem tego „dandeliona” (i tak obiektyw+dandelion) wyjdzie mi w miarę tanio (szkło odkupione za połowę ceny sklepowej). Po za tym zastanawiam się na D7100, tam już bez kłopotów można zakładać takie obiektywy.
Ile można zapamiętać obiektywów w D7100?

Polikon
23-12-2013, 12:39
Właśnie kupiłem dandeliona (95zł). Jak dotrze do mnie to będę go testował.

Polikon
31-12-2013, 17:32
Ludzie nie przestają mnie zadziwiać.
Na AleDrogo pojawił się Dandelion przyklejony do taniej redukcji z F na M42. Za jedyne 225zł!!!!

puciek
31-12-2013, 18:43
Takie dandeliony były na alledrogo od dawna.

Polikon
01-01-2014, 01:37
Może i były, ale jak ich szukałem to był tylko jeden, sam Dandelion za jedyne 145zł + przesyłka. Teraz ktoś przykleił go do przejściówki za 30zł i sprzedaje za 225zł + przesyłka.
Dobrze, że są jeszcze inne portale z aukcjami. Bo AlleDrogo jest dla naiwniaków.

Wszystkiego najlepszego i zawsze celnych fotek, życzę wszystkim w nowym roku.

Polikon
11-01-2014, 15:04
Dostałem właśnie paczuszkę z tym dandelionem.
Ustawiłem sobie ogniskową i przysłonę i teraz bez problemu fotki są poprawnie naświetlane.
Nawet linijka ostrości pracuje. Jeszcze nie wiem jak dokładnie bo jeszcze tego tak dokładnie nie testowałem, ale można sobie skorygować te wskazania poprzez odpowiednie ustawienie w dandelionie.

pioter m
11-01-2014, 18:37
No to baw się dobrze.
Ja kropkowi specjalnie nie ufam, bo i w portrecie to ja wolę decydować, które oko ma być ostrzejsze ;)
Z samego dandeliona jestem bardzo zadowolony. Koledze życzę tego samego oraz wielu udanych pstryków :)

Polikon
11-01-2014, 18:55
Właśnie po głowie mi chodzi wstawienie specjalnej matówki, nie pamiętam jak to się nazywa. Taką, jaką miały Zenity do ustawiania ostrości.

I długo się nie zastanawiałem. Już kupiłem matówkę „KatzEye” I znowu czekam na paczuszkę. :)

Polikon
31-01-2014, 13:12
Dostałem tą matówkę, założyłem i się mocno rozczarowałem. Ten raster jest stanowczo za mały. Dodatkowo kropka potwierdzenia ostrości w samym środku jakby zmniejszała ten raster. Mało tego, ten raster nie dość, że jest bardzo mały to i jego działanie jest bardzo słabe. A chodzi o to, że jak reguluje się ostrość to zanim obrazek rozjedzie się w rastrze to na matówce obraz traci mocno na ostrość i nie za bardzo widać, co jest w tym kółeczku rastra.
Inaczej mówiąc jest bardzo słabo czuły. Pamiętam kiedyś w Zenitach te rastry pracowały super. Nie dość, że był o wiele większy to wystarczyło delikatnie ruszyć ostrością, aby obrazek się rozjechał, ale nie tracił ostrości na matówce. Nie wiem jak to tam było zrobione, ale działało to fantastycznie.
Poszukałem trochę w necie i faktycznie ten raster w Zenicie jest o wiele większy. A że zauważyłem, że ludzie właśnie ze starych zenitów biorą matówki i przerabiają do swoich puszek, więc i za zakupiłem taką matówkę (dwie, jedna na zapas) i zobaczę, co da się z tego wyczarować. Mam już „genialny” plan, aby pogadać z jakimś optykiem celem doszlifowania jej do wymiarów tej z mojej puszki. Wycinają takie cudaczne szkiełka do fikuśnych okularów to pewnie nie będzie problemów z matówką a zwłaszcza jak dostanie oryginalny wzór.

TOP67
31-01-2014, 13:36
Ale masz klin czy mikroraster? Jaką jasność ma obiektyw, z którym to sprawdzasz? Przy jasności poniżej 2.8 raster robi sie szybko ciemny.

Polikon
31-01-2014, 16:02
To jest takie coś.

http://www.katzeyeoptics.com/item--Nikon-D3100-D3200-D5100-Focusing-Screen--prod_D3100.html
Tylko na rysunkach ten raster wygląda na wiele większy niż jest w rzeczywistości. W rzeczywistości to nawet połowy tego nie ma. Może 1/3.
Zastanawiam się nad reklamacją, bo to, co jest pokazane na tej stronie, jako widok w wizjerze nie ma żadnego porównania z tym, co faktycznie widać w mojej puszce. Jak będę w domu to zrobię fotkę linijki i porównam w procentach to, co reklamują i to, co jest faktycznie.

Polikon
31-01-2014, 17:10
Właśnie porównałem to, co widać w wizjerze i to, co mają na obrazku. I okazuje się, że jest to samo. Ale patrząc na dużą fotkę to jest całkiem inaczej niż w wizjerze. Gdzie w wizjerze jest to bardzo małe, wręcz malutkie. I dlatego wydawało mi się, że jest o wiele mniejsze niż na obrazku.

pol291
01-02-2014, 10:54
Do d5100 nie potrzeba światłomierza zewnętrznego. Aparat sam sobie radzi z pomiarem światła z obiektywami manualnymi albo nawet bez podłączenia jakiegokolwiek obiektywu.
Cyt. kolegę pućka "Słuchaj, taka już jest polityka Nikona. Pomiar światła z obiektywami bez CPU ma np D200 - czyli puszka bardziej Pro. W całej Serii D40/40x/60/3000 można mierzyć światło na takich obiektywach sposobem. Na ektanie wyświetlacza w trybach P/S/A i przy wyświetlaniu danych w formie animacji będziesz miał pasek pokazujący długość otwarcia migawki (ten wokół przesłony) i wystarczy wtedy przełączyć na tryb M i ustawić pasek takiej samej długości aby zdjęcie było naświetlone poprawnie. Niestety to błąd Nikona w sofcie, bo oficjalnie pomiar ten jest zablokowany w gorszych puszkach - amatorskich."
Sprawdziłem na swoim aparacie i sposób jest prosty i skuteczny.Przełączam tylko z A na M i ustawiam to samo. Zdjęcia robione samym body wychodzą prawidłowo naświetlone. Czekam na przejściówkę i w tygodniu popstrykam z jupiterem 37A.

pioter m
01-02-2014, 16:15
Do ostrzenia na matówce konieczny jest dobry wizjer. W d5100 jest raczej kiepski. A kiedy uwzględnimy jeszcze ciemnice zafundowaną przez obiektyw, to na prawdę niewiele widać. W takich razach ostrzyłbym raczej przez LV. Zawsze można nieco powiększyć obraz na ekranie i jest łatwiej.

Polikon
01-02-2014, 21:44
Do ostrzenia na matówce konieczny jest dobry wizjer. W d5100 jest raczej kiepski. A kiedy uwzględnimy jeszcze ciemnice zafundowaną przez obiektyw, to na prawdę niewiele widać. W takich razach ostrzyłbym raczej przez LV. Zawsze można nieco powiększyć obraz na ekranie i jest łatwiej.
Oczywiście, można ostrzyć na podglądzie, ale? Widzisz zawsze jest jakieś, ale. Zawsze dążę do ułatwienie sobie życia (bynajmniej się staram) a trzymanie puszki jedną ręką na wysokości twarzy w pewnej odległości a drugą kręcąc obiektywem (500mm) nie należy do przyjemności. Nie mówiąc o utrzymaniu tego zestawu nieruchomo. Jednak przyłożenie puszki do oka daje sporą stabilizację.

witboy
01-02-2014, 22:12
pol291 sam mialem d3100 i szkla manualne i uwierz mi czasem cos sie momentalnie zmieni a ty bedziesz mial fote przeswietlona albo niedoswietlona niby manual itd spoko da sie z tym zyc, ale ja np wole jechac na d200/300 w a i ew kompensacja zalatwic temat plus wizjer w tych seriach to ..o kant..