Zobacz pełną wersję : D5100 - wyciąganie karty pamięci
Witam wszystkich nikoniarzy, to mój pierwszy post na forum.
Wczoraj nabyłem D5100 i zauważyłem, że jest pewien problem przy wyciąganiu karty pamięci. Po naciśnięciu, karta odskakuje i chcąc ją całkowicie wyciągnąć, napotykam opór. Karta trzyma się na tyle, że konieczne jest lekkie szarpnięcie, aby wyszła. Czy jest to normalne w D5100?
A ma sama wypadać ??
Gdyby nie było oporu, to po naciśnięciu i puszczeniu, szukałbyś karty kilkanaście metrów od aparatu.
Nie. W moim kompakcie, karta po naciśnięciu sama odskakuje do połowy i wystarczy lekki ruch, aby płynnie ją wysunąć. W D5100 karta odskakuje, ale żeby ją wyciągnąć całą, trzeba użyć znacznie więcej siły. Stąd moje pytanie, a takie zgryźliwe komentarze nie odpowiadają na nie w żaden sposób.
Archibald6803
15-12-2013, 12:25
To jest normalne . Tak ma być.
Wszystko ok, tak ma być.. :)
W nowym aparacie takie zachowanie jest normalne, jak wyciągniesz kilkadziesiąt razy i włożysz opór będzie mniejszy.
Sam opór przy wyciąganiu zależy również od samej karty, karty różnych producentów mogą wychodzić lżej lub ciężej.
no niestety tak ma nie być , ja w swoim d5100 mam też ten problem że karta jest blokowana . Używam karty mikro sd i przejściówkę , i podejrzewam że boczna blokada z przejściówki zaczepia o coś w gnieździe , dopiero po przekrzywieniu karty zaczep puszcza . Nie jest to reguła bo w d5100 zięcia wychodzi bez oporów .
iaan , po jakimś czasie przestanie to Ci przeszkadzać .
no niestety tak ma nie być , ja w swoim d5100 mam też ten problem że karta jest blokowana . Używam karty mikro sd i przejściówkę , i podejrzewam że boczna blokada z przejściówki zaczepia o coś w gnieździe , dopiero po przekrzywieniu karty zaczep puszcza . Nie jest to reguła bo w d5100 zięcia wychodzi bez oporów .
A próbowałeś karty innych, różnych firm, są minimalne różnice w grubościach kart i wycięciach blokujących.
Ten opór przy wyciąganiu karty stawia dolny styk w gnieździe odpowiedzialny za blokadę karty przed zapisem.
Zapewniam wszystkich ze po wielu wyciągnięciach karty będzie luźniej.
Andrzej1974
15-12-2013, 13:49
@iaan
Nie przejmuj się takimi pierdółkami tylko ciesz się fajnym sprzętem i skup na robieniu zdjęć. Wiadomo, że wszystko, co nowe jest jeszcze niewyrobione ale po jakimś czasie będzie ok. MZ szukasz dziury w całym...
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Używam micro sd w przejściówce i faktycznie wydaje się, jakby to ta blokada zapisu haczyła.
@Andrzej1974 - nie zamierzam, po prostu mnie to ciekawiło. Tak przy okazji, co oznacza skrót MZ? :)
[...]Tak przy okazji, co oznacza skrót MZ? :)
Motorradwerk Zschopau, nie slyszałeś nigdy o MZ ETZ 250 czy 251? ;)
MZ, to skrót od moim zdaniem.
No niestety nie, ale dzięki za wyjaśnienie :)
Miałem tak samo w D5100 i teraz to samo w D7000 tak więc to wydaje się być norma.
Jak już o bzdetach mowa, to w moim D5100 klapka od karty ma taki delikatny luz podłużny w pozycji zamkniętej. U was też czy u mnie się coś wyrobiło (body prawie nowe)?
Jak już o bzdetach mowa, to w moim D5100 klapka od karty ma taki delikatny luz podłużny w pozycji zamkniętej. U was też czy u mnie się coś wyrobiło (body prawie nowe)?
Niestety, ten typ tak ma, u mnie również klapka ma luzy, dwu miesięczne body.
Rafał_Sz
16-12-2013, 09:42
(...)Tak przy okazji, co oznacza skrót MZ? :)
To samo, co IMO. :)
ten typ tak ma, u mnie również klapka ma luzy
Nie prawda, nie ma powodu uogólniać.
Mój jest z pierwszego wypustu podejrzewam, z 2011 (jakoś maj chyba), przeżył parę dalekich wycieczek, gdzie nie było komfortowo (gumy na obiektywie od temp i trzymania puściły).
Luzu na klapce nie mam.
Karty, z ciekawości, różne sprawdzałem, a także parę adapterów do micro SD i się nie haczą przy wyjmowaniu, więc coś Nikon pozmieniał, że w nowszych jest inaczej, odpowiednio luźniej i ciaśniej.
mariola_g
18-12-2013, 01:00
jeśli chodzi o karty u mnie był podobny problem,co doprowadziło do lekkiego nadłamania karty,Przy częstym wyjmowaniu i wkładaniu pewnego dnia kawałek karty został w środku.W serwisie mnie nastraszono ze mogłam uszkodzić cały moduł,ale udało się wyjąć odłamek. Warto na ten element uważać bo koszt naprawy duży u mnie wycieczka do Warszawy autem 300km i strach przez kilka dni. Oczywiście mowa o 5100