PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 - Zdjęcia nocne bez lampy i z lampą (tryb U1 / U2)

apaw
15-12-2013, 11:46
Witam
Jestem świeżym użytkownikiem Forum.
Jeśli podobny problem był omawiany, to proszę o informację. Jednak próbowałem odszukać, bez efektu.

Opiszę sposobem "kawa na ławę".

Robię w nocy zdjęcia typu reportaż uliczny. Mam podłączoną lampę zewnętrzną. Chcę zdefiniować tryby U1 i U2:
- tryb U1 dla zdjęć bez lampy, czyli M, ISO Auto, bez kompensacji
- tryb U2 dla zdjęć z lampą - też M, też ISO Auto, ale kompensacja ekspozycji -1.7EV.
Kompensację lampy +1.7EV ustawiam na samej lampie, co daje efektywną kompensację lampy - zerową.

Ustawienie U2 daje mniejsze szumy (dzięki kompensacji niższe ISO) a jednocześnie widoczne jest tło.

Mam więc pytanie, czy jestem w stanie wycisnąć z Nikona d7100, aby to on wiedział, że w U1 nie ma błyskać, a w U2 ma. Lampa byłaby cały czas podłączona i włączona.

Jeśli się tego nie da zrobić na poziomie body, pozostaje konieczność przełączania dwóch rzeczy
- U1 na U2 (i odwrotnie)
- wyłącznik lampy na niej.

Strata czasu, okazja do popełnienia błędów...

Jestem też ciekawy wszelkich komentarzy co do wszystkiego powyżej. Czy ktoś inaczej robi tego typu zdjęcia, ma inne sugestie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Adam

Daedric
15-12-2013, 11:50
też by mi się przydała możliwość wyłączenia lampy tam, sam niestety nie znalazłem, lampa zawsze błyska jak jest w sankach i jest włączona

TOP67
15-12-2013, 11:51
Da się, ale tylko z lampą wbudowaną lub SB-400, 300 (i innymi bez swojego menu).
A z wyższymi tylko przez CLS.

ecml
15-12-2013, 11:56
Hmm, ale przecież w Nikonach kompensacja ekspozycji wpływa również na siłę błysku. Przy takim ustawieniu jak w przykładzie z U2 kompensacje się zniosą, nie będzie niższego iso, nie będzie żadnej różnicy w stosunku do ustawień na zero, prawda?

Daedric
15-12-2013, 11:56
od siebie dodam, że ja zdjęcia nocne bez lampy robię na A, ISO ustalam ręcznie, migawkę aparat dobiera, lampę odpinam lub wyłączam,
zdjęcia z lampą robię na M, ISO wybieram jakieś niskie 100-400, jak jest ciemno bardzo to migawka może być wolna a lampa i tak zamrozi ruch obiektu, tło może się rozmazać, TTL dobiera samo moc błysku,
oczywiście w obu przypadkach trzeba korygować kompensację ekspozycji i błysku w zależności jak foty wychodzą

Hmm, ale przecież w Nikonach kompensacja ekspozycji wpływa również na siłę błysku. Przy takim ustawieniu jak w przykładzie z U2 kompensacje się zniosą, nie będzie niższego iso, nie będzie żadnej różnicy, prawda?

można to wyłączyć w D7100

ecml
15-12-2013, 11:58
Nie widziałem, sorry za zamieszanie.

GonzoG
15-12-2013, 12:15
Mam więc pytanie, czy jestem w stanie wycisnąć z Nikona d7100, aby to on wiedział, że w U1 nie ma błyskać, a w U2 ma. Lampa byłaby cały czas podłączona i włączona.

Jeśli się tego nie da zrobić na poziomie body, pozostaje konieczność przełączania dwóch rzeczy
- U1 na U2 (i odwrotnie)
- wyłącznik lampy na niej.

Nie wyłączysz lampy z poziomu menu aparatu.
Możesz natomiast przypisać pod guzik wyłączenia błysku - czyli w czasie trzymania guzika lampa nie błyśnie.

Hmm, ale przecież w Nikonach kompensacja ekspozycji wpływa również na siłę błysku. Przy takim ustawieniu jak w przykładzie z U2 kompensacje się zniosą, nie będzie niższego iso, nie będzie żadnej różnicy w stosunku do ustawień na zero, prawda?

Nie prawda. Kompensacja lampy nie znosi się z kompensacją ekspozycji.
Ekspozycja ogólna zostanie na minus, a tylko kompensacja lampy się zniesie - czyli lampa błyśnie na 0.

apaw
15-12-2013, 12:18
od siebie dodam, że ja zdjęcia nocne bez lampy robię na A, ISO ustalam ręcznie, migawkę aparat dobiera, lampę odpinam lub wyłączam,

Robisz tak zdjęcia statyczne (architektura, krajobraz) czy ludziom? Ja ludziom (streetphoto) Od jakiegoś czasu doszedłem, że auto iso jest b. wygodne. Pozwala ustawić tę optymalną migawkę, która jest najdłuższa akceptowalna, i zapomnieć o reszcie.
Optymalna migawka oznacza dla mnie kompromis
- jak najwięcej światła, bo mamy noc (szumy)
- w zależności od tematu i swoich możliwości (używam monopoda lub nie, ręce trzęsą się lub nie) szacuję, jaki czas da zdjęcie bez poruszeń (albo jaki czas da poruszenia zamierzone - dynamizm ruchu). Moim zdaniem to właśnie nad czasem w zdj. nocnych trzeba najwięcej myśleć. Przysłona - wiadomo, maks (mam na myśli moje zastosowania, czyli bez statywu), iso - zło konieczne (im mniej tym lepiej), a czas - "kreatywna decyzja" :) Dlatego nie oddawałbym decyzji o czasie automatowi.

W dzień co innego - wtedy zwykle robię na A.

Ale pewnie mówimy o innych zdjęciach.

apaw
15-12-2013, 12:23
Nie wyłączysz lampy z poziomu menu aparatu.
Możesz natomiast przypisać pod guzik wyłączenia błysku - czyli w czasie trzymania guzika lampa nie błyśnie.

Tego się obawiałem :)
Co do guzika, ciekawy pomysł, poszukam. Chociaż nie wiem, czy to realnie pomoże w "akcji". Pewnie kwestia przyzwyczajenia/wyćwiczenia.

Czy słyszałeś może o modelach (jakieś wyższe niż 7100), na których da się wyłączyć lampę z poziomu aparatu?

Daedric
15-12-2013, 12:25
Robisz tak zdjęcia statyczne (architektura, krajobraz) czy ludziom? Ja ludziom (streetphoto) Od jakiegoś czasu doszedłem, że auto iso jest b. wygodne. Pozwala ustawić tę optymalną migawkę, która jest najdłuższa akceptowalna, i zapomnieć o reszcie.
Optymalna migawka oznacza dla mnie kompromis
- jak najwięcej światła, bo mamy noc (szumy)
- w zależności od tematu i swoich możliwości (używam monopoda lub nie, ręce trzęsą się lub nie) szacuję, jaki czas da zdjęcie bez poruszeń (albo jaki czas da poruszenia zamierzone - dynamizm ruchu). Moim zdaniem to właśnie nad czasem w zdj. nocnych trzeba najwięcej myśleć. Przysłona - wiadomo, maks (mam na myśli moje zastosowania, czyli bez statywu), iso - zło konieczne (im mniej tym lepiej), a czas - "kreatywna decyzja" :) Dlatego nie oddawałbym decyzji o czasie automatowi.

W dzień co innego - wtedy zwykle robię na A.

Ale pewnie mówimy o innych zdjęciach.

no tak, w tym przypadku używam takiego ustawienia do zdjęć bardziej statycznych gdzie się nie spieszę,
kiedy są ludzie i coś się dzieje to i tak używam lampy i robię na M, jak nie zapomnę to przetestuję Twoj sposób na zdjęcia bez lampy

GonzoG
15-12-2013, 13:52
Tego się obawiałem :)
Co do guzika, ciekawy pomysł, poszukam. Chociaż nie wiem, czy to realnie pomoże w "akcji". Pewnie kwestia przyzwyczajenia/wyćwiczenia.

Czy słyszałeś może o modelach (jakieś wyższe niż 7100), na których da się wyłączyć lampę z poziomu aparatu?

W żadnym Nikonie nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu menu.
Takie rzeczy tylko w Canonie, choć nie wiem czy i tam można ją wyłączyć.

TOP67
15-12-2013, 14:09
W żadnym Nikonie nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu menu.
Takie rzeczy tylko w Canonie, choć nie wiem czy i tam można ją wyłączyć.

Można, można. SB-300, SB-400 i sporo najtańszych niezależnych. Te które mają iTTL bez własnego sterowania.

apaw
15-12-2013, 14:26
Można, można. SB-300, SB-400 i sporo najtańszych niezależnych. Te które mają iTTL bez własnego sterowania.

Kupowanie ekstra lampy w tym jednym celu... wątpliwy sens. I co równie istotne: pomysł w rodzaju zawracania Wisły kijem :) Myślę, że lepiej się nauczyć robić tym, co jest.
Ale dzięki za info, może się jeszcze przydać.