Zobacz pełną wersję : stofen czy LIGHTSPHERE do dyskoteki
jak w temacie mam sb 900 niemam tego ori stofena wiec chce cos kupic, w dyskotece sa albo czarne sciany albo pomaranczowe wiec odbijanie swiatla mija sie z celem za duzo zabawy z obrobka, walenie gola lampa troche bez sensu bo przydalo by sie chociaz cos wiecej doswietlic,
obiektyw tokina 11-16 2.8
co byscie doradzali to dyskoteki stofen i blysk w twarz czy moze 45st albo nocnik ?
To co lepiej pasuje tam pasuje i daje światło, które bardziej Ci się podoba.
ps. ostatnio już kilka osób pytała "jak osiągnąć taki super efekt na zdjęciach" za przykłady podając zdjęcia, gdzie nie było żadnego efektu. Jakieś tam w miarę jasne szkło i lampa prosto w ślipia... Z resztą ja w klubach też wolę błyskać po oczach. Światło lampy nie miesza się tak z zastanym i nie rozświetla wszystkiego dookoła.
Przy wysokim ciemnym suficie, np typu hala przemysłowa (i braku pobliskich jasnych ścian) takie modyfikatory nic nie dają oprócz utraty siły światła.
Tylko "przypadkowo" oficjalne wideo Lighsphere "akurat" jest robione w jasnym białym studio.
Każdy modyfikator jest dobry, jak jest sufit (wizytówka i recepturka) i żaden nie jest dobry jak go nie ma - spróbuj w nocy pod gołym niebem.
(...)
Tylko "przypadkowo" oficjalne wideo Lighsphere "akurat" jest robione w jasnym białym studio.
Każdy modyfikator jest dobry, jak jest sufit (wizytówka i recepturka) i żaden nie jest dobry jak go nie ma - spróbuj w nocy pod gołym niebem.
Tu się zgodzić nie mogę (w 100%). Akurat w LS zakładasz nieprzepuszczalny "dach" i nie potrzeba sufitu.
Zwykły dyfuzor nawet i pod gołym niebem zmiękcza światło, choć nie można zaprzeczyć, że głownie to kradnie światło.
A.. ja czasami używam nakładanego dyfuzora i dodatkowego reflektora zrobionego z kartki. Lampa gdzieś pod kątem 30-60st (w zależności od odległości i ogniskowej. Ale tylko gdy w lokalu jest całkiem jasno. Wtedy nie zabijasz klimatu, bo go nie ma.
Zwykły dyfuzor nawet i pod gołym niebem zmiękcza światło
Pod niebem koło ściany budynku?
Rozmiar źródła światła (istota zmiękczenia) zwiększa się z ok 20cm2 do ... 100cm2 ? W mierze liniowej x2 najwyżej x3, to bardzo mało, chyba że zdjęcia z bardzo bliska.
Wybacz, dopóki palca nie włożę, nie uwierzę.
Mam oryginalną mydelniczkę "stefana" , używam jej ... do trzymania śrubek podczas precyzyjnych demontaży. Gary Fong kiedyś mnie kusił, ale mnie nie skusił, podziwiam jako marketingowca (a "zachorowałem" na to obserwując zawodowca z lokalnej redakcji i rozmawiając - przeszło mi jak kilka mc później zobaczyłem zdjęcia).
Podobnie siedemnaście wariantów wycięcia jednej "dłoni" z lumiquesta ... decyzja czysto marketingowa, wytworzyć religijnych zwolenników tego a nie innego wariantu (a najlepiej nich kupią kilka)
Za to mam A4 z dwumilimetrowej gąbki-plastiku ze sklepu plastycznego, po 3zł sztuka, czarne i białe, i rzepy do tego. Czasem użyję z nudów czy z konieczności (jak ewidentnie nie dają rady wbudowane środki metzów)