PDA

Zobacz pełną wersję : Camera Raw - jak otworzyć kilka plików?

uppersilesian
14-12-2013, 21:06
Dzień dobry,

Pytanie jak w temacie. Pliki, po selekcji, znajdują się w folderach, czyli np. folder t1 zawiera t1 jpeg + t1 nef, itd. Jak otworzyć nefy z np. t1 do t10, żeby zastosować te same ustawienia ACR do wszystkich? No i żeby przy zapisywaniu trafiały do własnych folderów automatycznie. Da się?

GonzoG
14-12-2013, 21:20
Najłatwiej przez Brigde'a - zaznaczasz pliki i dajesz "Otwórz w Camera RAW"

uppersilesian
14-12-2013, 22:09
Najłatwiej przez Brigde'a - zaznaczasz pliki i dajesz "Otwórz w Camera RAW"

No tak, tylko każdy nef jest w osobnym folderze. W Bridge otwieram dany folder, klikam dwukrotnie nef, który otwiera się w ACR. Zmniejszam podgląd okna ACR, żeby móc zobaczyć ikonę Bridge, wywołuję Bridge i to samo robię z kolejnym folderem i znajdującym się w nim nefie, który znowu otwiera mi się w ACR. Ale nie mam po lewej stronie podglądu miniatur otwartych nefów, nie mam przycisku Synchronize. A żeby było śmieszniej, to otwierając ten nef, który widzę w PS, na jego miejsce w ACR pojawia się ten drugi i da się otworzyć w PS. Czyli gdzieś tam jest, ale gdzie?
Mogę zrobić tak, że dane ustawienia ACR zapiszę i będę wczytywał po otwarciu kolejnego nefa. Robota taka sama, ale chciałem sprawdzić funkcję Synchronize.

GonzoG
14-12-2013, 23:13
A jak chcesz widzieć wiele NEFów razem, jak każdy otwierasz oddzielnie ?? Wytłumaczysz to ??

ACR to nie PS, nie otwiera on zdjęć w jednym głównym oknie. A każde uruchomienie ACR jest oddzielny procesem.
Zrób tak, aby wszystkie zaznaczyć na raz i otworzyć razem.

uppersilesian
15-12-2013, 17:47
A jak chcesz widzieć wiele NEFów razem, jak każdy otwierasz oddzielnie ?? Wytłumaczysz to ??

ACR to nie PS, nie otwiera on zdjęć w jednym głównym oknie. A każde uruchomienie ACR jest oddzielny procesem.
Zrób tak, aby wszystkie zaznaczyć na raz i otworzyć razem.

Chyba masz rację, nie da się. Musiałyby się znajdować w jednym folderze. Tak mi się wydawało, ale pomyślałem, że może jest jakiś sposób na ACR, stąd moje pytanie. Dzięki.