Zobacz pełną wersję : Wybór lampy błyskowej - prośba o pomoc.
Witam serdecznie
Jestem amatorem stojącym przed pewnym dylematem i proszę was ekspertów o pomoc. Posiadam Nikona D90 niestety lampa zintegrowana nie daje rady. Postanowiłem zrobić sobie prezent na święta, ale czytając opinie o poszczególnych lampach coraz mniej wiem. Proszę was o pomoc w wyborze odpowiedniej lampy do codziennego fotografowania (portrety, makro, zdjęcia w ruchu, plener). Lampe muszę kupić w empiku więc mam dostępne to co jest na stronie: http://www.empik.com/szukaj/produkt?q=lampa+nikon&qtype=basicForm - powiedzmy, że fundusze nie mają wpływu - lampa chciałbym aby była dobra, żebym nie musiał sprzedawać i kupować innej. Do tej pory myślałem o SB-700 a może odpowiedniki z Metza są równie dobre ?
Proszę o opinie i porady
Inne niż systemowe zawsze będą miały jakieś ograniczenia. Jedyną zaletą jest ich tańsza nieraz cena, zresztą poczytaj na forum jest mnóstwo postów dot. lamp.
Jeżeli finanse Ci pozwalają to kup SB-700, masz pełną funkcjonalność w CLS-ie i kompatybilność.
Tylko dlaczego w EMPIK-u ? ...jest tam droższa o ponad dwie stówy ni w innych sklepach.
Andrzej1974
14-12-2013, 18:23
Co oni mają za ceny? Ponad 1200 zł za SB-700? Dlaczego musisz kupić u nich i tak mocno przepłacić?
Ja też jestem amatorem i z listy podanych wybrałbym: SB-700 (ale nie za taką cenę!) lub Metz 52. Sam się wahałem jeszcze kilka dni temu i stanęło na systemówce, z której jest bardzo zadowolony.
W grę wchodzi Empik, ponieważ mam doładowane konto Prepaid na stronie online. Więc wolę kupić jaką przydatną rzecz aniżeli płyty CD. W sumie przepatrzyłem ceny i faktycznie różnica cenowa waha się około 100zł pomiędzy allegro a empikiem. Ale coś za coś Empik mi środków nie zwróci na konto abym mógł kupić gdzie indziej..
W grę wchodzi Empik, ponieważ mam doładowane konto Prepaid na stronie online. Więc wolę kupić jaką przydatną rzecz aniżeli płyty CD. W sumie przepatrzyłem ceny i faktycznie różnica cenowa waha się około 100zł pomiędzy allegro a empikiem. Ale coś za coś Empik mi środków nie zwróci na konto abym mógł kupić gdzie indziej..
Różnice raczej wynoszą 150-200zł - średnio.
Co do wyboru lamp:
Metz 52 AF-1
Metz 58 AF-2
Nikon SB-700
Nikon SB-900
Przeczytaj sobie ich parametry i zdecyduj, czy wystarczy tańsza, czy trzeba droższy model.
Hmm naprawde Metz 52 AF-1 jest lepszy od SB-700 ?
Hmm naprawde Metz 52 AF-1 jest lepszy od SB-700 ?
Czy jest lepszy - TAK, NIE*
*-niepotrzebne skreślić
SB-700 vs. 52 AF-1
Moc - 28 vs 32 (@35mm)
CLS master - okrojony (2 grupy, brak możliwości mieszania TTL i M), vs pełny
Wybór TTL/TTL-BL - nie vs. tak...
zoom - 24-120 vs 24-105
czułość czujnika IR - 30+m vs 10-15m.
szybkość obsługi - bardzo dobra vs. średnia.
Wymieniać można długo... Co jest lepsze w jednej, albo drugiej... sam musisz zdecydować, która lepsza.
Ja mają wybór SB-700 i 50 AF-1 wybrałem Metza.
I jeśli nie będziesz używać CLS, to przewaga Nikona jest znikoma, a jest jeszcze 1.5x droższy.
norbert_p1
21-12-2013, 10:04
Zastanawiam się nad lampą Nissin di700... Jednak ostatnio chodzi mi również po głowie Metz 44 AF-1. Która z nich jest lepsza (parametrami)? Ceny podobne. A może wybrać jeszcze inną w tym przedziuale cenowym? Nie interesuje mnie używana...
Zastanawiam się nad lampą Nissin di700... Jednak ostatnio chodzi mi również po głowie Metz 44 AF-1. Która z nich jest lepsza (parametrami)? Ceny podobne. A może wybrać jeszcze inną w tym przedziuale cenowym? Nie interesuje mnie używana...
lampy yongnuo zobacz lub poczytaj na forum było togo mnóstwo ...
pozdro
Dla mnie wygrywa Metz. Wg mnie lepsze wykonanie niż Nissin i serwis w Polsce.
adolfik9501
21-12-2013, 23:50
Z tych dwóch to Di700.
norbert_p1
23-12-2013, 17:14
Ok, po paru rozmowach z drugą połówką mogę sobie pozwolić "tylko" na Metza 52 AF-1. Czy lampa ta "podejdzie" do d5100 czy wybór Nissin di700 będzie lepszy? Różnica w cenie nie wchodzi w grę.
Andrzej1974
23-12-2013, 17:53
Ok, po paru rozmowach z drugą połówką mogę sobie pozwolić "tylko" na Metza 52 AF-1. Czy lampa ta "podejdzie" do d5100 czy wybór Nissin di700 będzie lepszy? Różnica w cenie nie wchodzi w grę.
A dlaczego ma nie "podejść" (możesz rozwinąć ten termin)?
P.S. Gdybym miał wybrać pomiędzy Metzem a Nissisinem to wybrałbym opcję nr 1.
"Podejdzie", tylko CLSu nie będzie, chyba że dokupisz wyzwalacz. Więcej w tym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240019) od postu #8 w dół.
"Podejdzie", tylko CLSu nie będzie, chyba że dokupisz wyzwalacz.
Z D5100 i jego wbudowaną lampą żadna lampa zewnętrzna nie będzie pracować w CLS.
Andrzej1974
24-12-2013, 09:01
Z D5100 i jego wbudowaną lampą żadna lampa zewnętrzna nie będzie pracować w CLS.
puciek czy możesz rozwinąć swoją myśl?
norbert_p1
24-12-2013, 11:10
Jak się sprawdza wyświetlacz dotykowy w Metzu 52 AF-1? Czy nie lepiej kupić model niższy? (50 Af-1)...
Lampa wbudowana w D5100 nie obsługuje CLS. Taką funkcję mają body wyżej pozycjonowane np d80 czy d90. D5100 potrzebuje albo lampy zewnętrznej pracującej w CLS i posiadającej tryb master, albo wyzwalacza, który w tym trybie pracuje.