Zobacz pełną wersję : Nikon D5100
artdeccco
14-12-2013, 16:47
Witam to mój pierwszy post na tym forum, mam pytanie zamierzam kupić w/w model i szukając atrakcyjnej oferty znalazłem ten model w dwóch wersjach obiektywów, jeden z obiektywem Nikorr 18-105 a drugi z dwoma obiektywami Nikor 18-55 i drugi 55-200, moje pytanie jest następujące który wybrać zaznaczam ze kupuje swoją pierwszą lustrzankę. Proszę o opinie i komentarze .
Jeśli to ma być pierwsza lustrzanka i jeden obiektyw to polecam zestaw z Nikkorem 18-105.
Porobisz trochę zdjęć to pozwoli Ci ocenić czego potrzebujesz dalej, czy czegoś jaśniejszego/ może stałki, czy jednak pójdziesz w długość/czyli dokupisz teleobiektyw.
Wybór należy do Ciebie, ja bym proponował wersję z obiektywem 18-105, jest bardziej uniwersalny, w późniejszym czasie w miarę potrzeby dokupisz coś dłuższego.
artdeccco
14-12-2013, 18:18
Dziękuje za odpowiedz :)
artdeccco
14-12-2013, 20:49
Ktoś ma jeszcze jakieś opinie?;)
Ktoś ma jeszcze jakieś opinie?;)
Będzie lepiej, jak 15 osób napisze to samo? ;)
Na początek 18-105mm VR to bardzo dobry obiektyw, wystarczy dokupić lampę i poradzisz sobie naprawdę w wielu sytuacjach. Jak trochę poużywasz takiego zestawu to spokojnie sam dojdziesz do tego co Ci będzie potrzebne i co ewentualnie dokupić.
Z drugiej strony zestaw nr. 2 daję w sumie zakres 18-200, a jak to no początku bywa przy 18-105 będziesz narzekał na mały zoom ( przecież duży zoom jest cool :) ). A póżniej i jak dokupisz coś innego.
Pozdrawiam
A jak jednak mu nie będzie potrzebny taki duży zakres?
artdeccco
14-12-2013, 21:54
W sumie duży zoom też by się przydał:)
Nikon L520 ma duży zoom. Jak chcesz duuuży zoom, to znaczy, że Ci lustrzanka nie potrzebna. Takie obiektywy potrafią robić gorsze zdjęcia nić kompakty w cenie 900-1000zł.
To lepiej poczekaj, pobaw się D5100 + 18-105mm VR, zapoznaj się z body, odłóż trochę $$ i dopiero wtedy jak stwierdzisz, że potrzebne Ci tele - kup Tamrona 70-300mm VC USD
To sobie dokupisz 55-300.
N18-105 ma jeszcze jedną zaletę w stosunku do N18-55, nie kręci mordką przy ustawianiu ostrości, pozwala to na stosowanie filtrów polaryzacyjnych i połówkowych.
artdeccco
14-12-2013, 22:03
Faktycznie muszę się zapoznać bo to moja pierwsza lustrzanka do tej pory miałem Kompakt Samsung W100 tak że dla mnie duży przeskok.
To sobie dokupisz 55-300.
N18-105 ma jeszcze jedną zaletę w stosunku do N18-55, nie kręci mordką przy ustawianiu ostrości, pozwala to na stosowanie filtrów polaryzacyjnych i połówkowych.
55-300 tej zalety już nie ma?
artdeccco
22-12-2013, 19:44
Aparat zakupiony, teraz mam problem z ustawieniami u niego nie wiem co gdzie i jak.
Ale instrukcję obsługi dali w komplecie ??:)
Miłej zabawy...
artdeccco
22-12-2013, 19:59
Dali dali ale dla mnie to czarna magia trzeba mi recznie wytlumaczyc;)
Andrzej1974
22-12-2013, 20:09
Dali dali ale dla mnie to czarna magia trzeba mi recznie wytlumaczyc;)
Żebyś nie mieszkał tak daleko ode mnie to byś mógł przyjechać z dobrą flaszką... ;-)
artdeccco
22-12-2013, 20:13
Żebyś nie mieszkał tak daleko ode mnie to byś mógł przyjechać z dobrą flaszką... ;-)
i cos takiego rozumiem;)
tu masz wyjaśnione łatwiej: http://www.optyczne.pl/15.1-poradnik-Wykorzystanie_tryb%C3%B3w_tematycznych_w_lustrzanc e.html
artdeccco
22-12-2013, 22:01
Cos dziwnego mi sie dzieje nie wiem czy to normalne , na roznych programach roznie mi aparat reaguje na kilku jest jak by dwa razy strzelil przy zrobieniu fotki a przy innych najpierw raz a pozniej za kilka sekund drugi raz tak jak by myslal czy to jest normalne?Czy odrazu oddac go do serwisu? tak jak by sie blokowla na programie A i P reszt szczela normalnie
Cos dziwnego mi sie dzieje nie wiem czy to normalne , na roznych programach roznie mi aparat reaguje na kilku jest jak by dwa razy strzelil przy zrobieniu fotki a przy innych najpierw raz a pozniej za kilka sekund drugi raz tak jak by myslal czy to jest normalne?Czy odrazu oddac go do serwisu?
Trzymaj, przyda się: ,
Priorytet ostrości? Zdjęcia seryjne? AF-C?
//edit
Jak "szczela"?
artdeccco
22-12-2013, 22:08
Jak robisz zdjecie to aparat wydaje taki dzwiek podwojny.
Zapewne bawił się czasem naświetlania. A jakie foty wychodzą przy tych podwójnych dźwiękach. Zrób reset do ustawień fabrycznych
artdeccco
22-12-2013, 22:21
W jaki sposob sie przywraca ustawienia fabryczne?
Jak robisz zdjecie to aparat wydaje taki dzwiek podwojny.
Jaką ustawiłeś przysłonę i ISO w trybie A? Widocznie automat musiał bardzo wydłużyć czas i stąd wrażenie podwójnego klapnięcia.
artdeccco
22-12-2013, 22:26
W progranie A jest 8" F3,5 iso125
podwojne klapniecie jest normalnie jak robie fotke a w programie a i p jest jedno pozniej za klika sekund drugie klapniecie
W progranie A jest 8" F3,5 iso125
podwojne klapniecie jest normalnie jak robie fotke a w programie a i p jest jedno pozniej za klika sekund drugie klapniecie
Czy drugie klapnięcie jest po 8 sekundach? :D
Moim zdaniem jest najpierw otwarcie później zamknięcie migawki. Stąd dwa klapnięcia. To zależy od czasu, przysłony, ISO i w jakich warunkach fotografujesz.
artdeccco
22-12-2013, 22:33
Czy drugie klapnięcie jest po 8 sekundach? :D
Cos Kolo tego kilka sekund jest tak w programie AiP w rescie sa odrazu dw klapniecia a w tych dwoch dluzej to trwa
Cos Kolo tego kilka sekund jest tak w programie AiP w rescie sa odrazu dw klapniecia a w tych dwoch dluzej to trwa
To normalne. Jedno klapnięcie, to podniesienie lustra i otworzenie migawki, drugie to zamknięcie migawki i opuszczenie lustra.
To nie kompakt. Są tu elementy które się poruszają i wydają dźwięki.
Sprawa chyba wyjaśniona, ale tak to jest przy przesiadce - zostają stare przyzwyczajenia i jeszcze jak się nie chce przeczytać instrukcji.
To jest drugi mój ulubiony temat zaraz po brak ostrości w wizjerze Nikon D5000 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239924)
Jestem ciekawy czy żółty serwis ma dużo takich przypadków :) teraz wiadomo, dlaczego jest tak długi czas oczekiwania na naprawę ;)
Ooo panie od dziś tez mój ulubiony temat :) Chyba dodam do ulubionych. Ale na wszelki wypadek wysłałbym aparat do serwisu :)
Sądzę, że wszyscy mamy tak w swoich aparatach - to co wysyłamy? Wesołych Świąt dla wszystkich nikoniarzy
artdeccco
23-12-2013, 22:33
Widze ze Koledzy sie nabijaja.
Zanim wyślesz aparat do serwisu polecam przeczytać instrukcję "od dechy do dechy". Wiele spraw się wyjaśni ;) Zachęcam też do przeczytania książki Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" :)
PS Pisze całkiem poważnie.
Myślę, że sprawa jest już wyjaśniona a dalsze nabijanie z naszego kolegi tylko Go zniechęci. Ubierze choinkę i będzie czytał instrukcje. Wesołych Świąt Panowie.
Andrzej1974
24-12-2013, 11:28
Ubierze choinkę i będzie czytał instrukcje.
Obyś się nie pomylił... ;-)
Wesołych Świąt Panie i Panowie!