PDA

Zobacz pełną wersję : głośniki komputerowe

Mont
14-12-2013, 10:09
Wiem, że urażę tym postem prawdziwych melomanów (no bo jak można słuchać muzy na kompie) ale chciałbym zmienić swoje plasticzane głośniczki Logitech 2+1 na coś lepszej jakości.
Najwięcej muzyki słucham z kompa więc stwierdziłem, że pod choinkę sprawę sobie taki prezent.
Budżet 300zł może nie daje dużych możliwości ale liczę na Wasze doświadczenia.

Macie jakiś sprawdzony zestaw ??

cz4rnuch
14-12-2013, 11:17
Miałem identyczne wymagania co ty, czyli 300 plnów i głośniki do kompa(głównie do słuchania muzyki), ewentualnie by się dało ipoda podłączyć. Podobnie jak ty nie mam wyrobionego ucha i nie chciałem się pchać w droższy sprzęt którego potencjał i tak bym zmarnował więc wybrałem Modecom MC-SHF56. Przekonały mnie testy na pclab: <<Dźwięk za 3 stówki>> (http://pclab.pl/art47656.html) oraz test na PurePC: <<Test głośników...>> (http://www.purepc.pl/audio_foto_video/test_glosnikow_modecom_mchf40_i_mcshf56_niedrogie_ stereo) Mam od chyba 2 lat i jestem zadowolony. Pozdrawiam.

Mont
15-12-2013, 11:40
Dzięki, ciekawa lektura. Chciał kupić zestaw 2+1, nie stracę na niskich tonach ?

TOP67
15-12-2013, 11:53
Jeśłi słuchasz "umpa, umpa", to kup 2+1. Jeśli słuchasz muzyki, to zwykłe stereo. ;)

BOSS
15-12-2013, 22:26
Ostatnio zakupiłem Creative T20 II, i powiem Ci warte każdej wydanej złotówki. Wyszło tych złotówek 219 :-)
Wygląd, brzmienie, basik, jak na tą cenę rewelacja!

Mavierk
16-12-2013, 01:09
A ja wziąłem Modecomy HF-32 za 225zł. Jakość dźwięku jak w T20 tylko że więcej basu i chyba są głośniejsze ;).
Wcześniej prawie miałem HF-56 ale niestety kurier chyba spadł z 50metrowej skarpy po drodze, gdyż głośniki były doszczętnie zniszczone. Teraz się cieszę, bo były za duże.

Polecam zaznajomić się z Microlabami oraz Modecomami jeśli chodzi o głośniki do komputera.

FHR
16-12-2013, 01:20
Używam takich (http://allegro.pl/glosniki-2-1-microlab-m880-59w-rms-hit-x-bass-i3790035271.html) i złego słowa nie mogę powiedzieć.

cz4rnuch
16-12-2013, 01:59
Wcześniej prawie miałem HF-56 ale niestety kurier chyba spadł z 50metrowej skarpy po drodze, gdyż głośniki były doszczętnie zniszczone. Teraz się cieszę, bo były za duże. Tu się zgadzam. 56 nie są może dramatycznie duże, ale na małym biurku ciężko je upchnąć. No i ta okleina daje po oczach jak gierkowska boazeria w przedpokoju. Swoje przemalowałem na czarno i są prawie niewidoczne. Co zaś się tyczy jakości dźwięku to w tym przedziale cenowym trudno o coś lepszego do słuchania muzyki(w moim przypadku głównie rock i hip-hop, ale przekonuję się trochę do elektroniki). Zestawy 2.1 to jednak bardziej do gier, choć pewnie są wyjątki.

Polecam zaznajomić się z Microlabami oraz Modecomami jeśli chodzi o głośniki do komputera. Zgadzam się w 100%

kkokosz
16-12-2013, 08:18
Ja używam Alesis M1 320 (http://alesis.com/m1active320usb) i BARDZO sobie chwalę, ale to zestaw stereo i przekracza o stówkę Twój budżet... Jakość dźwięku jest jednak bardzo dobra.

krispike
16-12-2013, 08:49
Poczytaj także o tzw. Monitorach studyjnych. Są to głośniki bliskiego pola, słuchasz muzyki z bliskiej odległości siedząc godzinami przed monitorem. Rok temu analizowałem co podłączyć pod mego kompa, po tym jak padł mi wzmacniacz pod który miałem podłączone stare niezawodne Tonsile. Wybór padł na BEHRINGERy MS 40. Myślę, że jak poszukasz dobrze, to znajdziesz używane mieszcząc się w swoim budżecie...

Mont
16-12-2013, 09:32
Budżet mogę ciut naciągnąć, jeśli ma to wpływ na jakość.
W gry niestety nie gram, a SUB z kina stoi do dzisiaj nie podłączony :oops:
Stereo więc powinno wystarczyć.
Szukałem czegoś w MM ale nic ciekawego nie znalazłem.
Szkoda, chciałbym głośniczki odsłuchać przed zakupem.

pil74
16-12-2013, 10:39
W pracy mam Creative GigaWorks T20 II i muszę przyznać, że gra to bardzo dobrze, oczywiście jak na moje ucho :)
Kolejną zaletą jest ich mały gabaryt, przez co nie zajmują tak cennego miejsca na biurku :)

Mont
16-12-2013, 18:49
Myślę, że jak poszukasz dobrze, to znajdziesz używane mieszcząc się w swoim budżecie...

potrzebuję kosztów więc głosniki muszą być na fakt.

login_87
16-12-2013, 18:56
Jak masz miejsce to microlab :)

Mavierk
17-12-2013, 22:11
Microlab Solo 7c, budżet przekroczysz znacznie ale pewnie też przez następne 10 lat będziesz zmieniać tylko komputer, bo głośników lepszych Ci nie będzie trzeba ;)

Tu się zgadzam. 56 nie są może dramatycznie duże, ale na małym biurku ciężko je upchnąć. No i ta okleina daje po oczach jak gierkowska boazeria w przedpokoju. Swoje przemalowałem na czarno i są prawie niewidoczne. Co zaś się tyczy jakości dźwięku to w tym przedziale cenowym trudno o coś lepszego do słuchania muzyki(w moim przypadku głównie rock i hip-hop, ale przekonuję się trochę do elektroniki). Zestawy 2.1 to jednak bardziej do gier, choć pewnie są wyjątki.Bardzo marzyły mi się te głośniki bo wtedy nawet przez myśl by mi nie przechodziła wymiana na coś lepszego.
Niestety w przypadku tych, co teraz mam będzie mnie świerzbić, aby nabyć właśnie 56 lub też wyżej wymienione Microlaby 7c. Bo lubię mieć coś, co moim zdaniem jest najlepsze.

Zapomnij o creativach, jeśli chcesz mieć coś basu. Może nówki rzeczywiście coś tam z niższymi tonami mają wspólnego ale po 2-3 latach (w przypadku moich znajomych) się po prostu skończyły. Inna sprawa że na pewno nie były traktowane z szacunkiem na pewno.

Mont
18-12-2013, 08:22
Dzięki ale one dwukrotnie przekraczają mój budżet :(chyba zdecyduję się na te "56"

tharkun
18-12-2013, 22:28
Także używam Microlab 7c + prodigy cube i wszystkim polecam te głośniki, a może trochę mniejsze i bliżej budżetu Microlab Solo 6c one naprawdę zamiatają konkurencje dźwiękiem.

gsh
18-12-2013, 22:34
Microlab 7c lekko za duże jak do komputera moim zdaniem. Na większe biurko idealnie pasują do kompa Microlab Solo 6c, które mam i bardzo sobie chwalę. Warto je podstawić na czymś aby odizolować je od blatu - u mnie idealnie spasowały takie jakby gąbko-pianki ( grube na jakieś 2-3cm , dociąłem pod wymiar głośnika ). Obowiązkowo trzeba je też odsunąć od ściany tylnej jak jest w pobliżu, bo z tyłu jest otwór bass reflex i trzeba mu dać trochę miejsca. Fajnie się zgrywają z DAC'kiem uDac2.

Mont
19-12-2013, 08:02
Zamówiłem MC HF-80, znalazłem niewiele droższe od "56" a z odbiorem osobistym w sklepie.
Po tym jak się naczytałem n/t Modecom chcę widziec co kupuję :/ dzięki za pomoc

hydra_nt
19-12-2013, 21:10
Przy okazji i ja zapytam - warto zakupić kartę dźwiękową do kompa ? A jeżeli tak, to jaką ? Asusa Xonara ? Planuję nabyć Microlaba 7c i nie jestem pewien jakie powinien mieć źródło.

tharkun
19-12-2013, 23:46
Warto, aczkolwiek czy Xonara zależy od budżetu. Też wcześniej planowałem karty typu Xonar bądź E-mu, aczkolwiek tak jak już wcześniej wspomniałem padło na Audiotrak Prodigy Cube - pod usb więc i pod laptopa i pod pc się przydaje, wyjście na mikrofon oraz jack 6,3 i 3,5 jest plusem. Do Cube podłączone są Microlaby 7c, do gier słuchawki fatal1ty i do muzyki Marshal Major + parę innych zestawów okazyjnie na odsłuchy i dźwięczy to dla mnie przyzwoicie.