Zobacz pełną wersję : d 5100 trik. Ustawienia lamy wbudowanej.
Nie wiem czy to jest w instrukcji bo jej nie mam . Szybki dostep do ustawien lampy bez wchodzenia do menu . Podnies lampe , wcisnij guzik ten do podnoszenia lampy i krec kolkiem wtedy zmieniasz ustawienia lampy . To co wczesniej plus przycisk kompensacji i zmieniasz sile blysku . Moze sie komus przyda .
Andrzej1974
14-12-2013, 10:20
Hmm... nigdy nie byłem zwolennikiem lamp wbudowanych. Choć za "trika" dziękuję. ;-)
Nie wiem czy to jest w instrukcji bo jej nie mam . Szybki dostep do ustawien lampy bez wchodzenia do menu . Podnies lampe , wcisnij guzik ten do podnoszenia lampy i krec kolkiem wtedy zmieniasz ustawienia lampy . To co wczesniej plus przycisk kompensacji i zmieniasz sile blysku . Moze sie komus przyda .
Nie jest to żadne odkrycie, w każdym body to tak działa, w serii D3xxx i d5xxx jest wykorzystane tylko połowicznie, zmienia tylko tryb pracy lampy, w body z drugim pokrętłem można zmieniać kompensację mocy błysku.
Hmm... nigdy nie byłem zwolennikiem lamp wbudowanych. Choć za "trika" dziękuję. ;-)
Tak samo to działa z lampą zewnętrzną, więc trik przydatny.
W D40/D60 też to tak działało, niemniej instrukcje tę funkcję pominęły.
Andrzej1974
14-12-2013, 10:53
Tak samo to działa z lampą zewnętrzną, więc trik przydatny.
Dzięki, będę więc musiał to przetestować bo jak dotąd... hmm... obsługa lamp u mnie kulała. ;-)
Nic w instrukcji nie pominęli, sprawdziłem i jest o tym napisane.
No to odkryłeś :) nie pamiętam już nawet od ilu lat to używam. Głowy nie dam, ale tak jest zdaje się we wszystkich cyfrowych body Nikona.
Nie jest to żadne odkrycie, w każdym body to tak działa, w serii D3xxx i d5xxx jest wykorzystane tylko połowicznie, zmienia tylko tryb pracy lampy, w body z drugim pokrętłem można zmieniać kompensację mocy błysku.
W nizszych seriach tez zmienia się kompensację błysku, trzeba jednocześnie wcisnąć przycisk lampy, przycisk kompensacji ekspozycji i wtedy kręcic pokrętłem. Nie jest to szczególnie wygodne ale da się ;)
Robson_zg
14-12-2013, 12:21
W nizszych seriach tez zmienia się kompensację błysku, trzeba jednocześnie wcisnąć przycisk lampy, przycisk kompensacji ekspozycji i wtedy kręcic pokrętłem. Nie jest to szczególnie wygodne ale da się ;)
I chwycić się lewą ręką za prawe ucho....;)
Nie wiem czy to jest w instrukcji bo jej nie mam. (...)
Jest w instrukcji i do dobrze opisane, więc to żaden trik
Proponuję zajrzeć do instrukcji raz jeszcze.
Wszystko jest dokładnie opisane (z instrukcji D60):
Korzystanie z pokrętła sterowania
Tryb lampy błyskowej można wybrać, przytrzymując przycisk
lampy błyskowej i obracając pokrętło sterowania. Zaakceptuj zmianę
wyświetlania trybu lampy błyskowej, zgodnie z trybem
fotografowania wybranym na ekranie informacji zdjęciowych,
podczas wybierania trybu lampy błyskowej. W trybach P, S,
A i M, naciśnij lampy błyskowej, aby podnieść lampę błyskową. Naciśnij
lampy błyskowej ponownie i przytrzymaj, obracając jednocześnie pokrętło trybu, aby wybrać tryb lampy błyskowej.
Mea Culpa. Nigdy nie uczyłem się instrukcji ;)
Mea Culpa. Nigdy nie uczyłem się instrukcji ;)
Nie trzeba się jej uczyć - wystarczy przeczytać.