Zobacz pełną wersję : W jaki sposób naklepać rachunek?
andrzej_laskowski
13-12-2013, 16:16
Witam.
Mój brat sprawił swojemu 9-letniemu dziecku telefon. Maluch długo się nim nie nacieszył , bo operator mu go po tygodniu zablokował za przekroczony limit, czyli okrągły tysiączek.
Abstrahując od tego czy kilkulatkom potrzebne są smartfony, oraz od rozsądku brata, to jak można się na coś takiego naciąć?
Mały nie wydzwonił tego, tylko grał w jakieś "darmowe" gierki ściągane nie wiadomo skąd. W bilingu wyraźnie widać że DOSTAWAŁ SMS-y po 30zł każdy.
I tu pytanie. Oprogramowanie tego typu jest legalne w naszym kraju? Tzn gierki ewidentnie nastawione na dzieci, które potrafią wyciągnąć z kieszeni rodziców kilka stów dziennie?
Bo jeśli tak to musi być niezły biznes i może bym tak w to wszedł? ;)
A może to powszechna praktyka, takie płatne SMS-y przychodzące, tylko o tym ne wiem, bo sam mam 7-letnią Nokię.
Telefon plus karta i doładowanie 20 zł. I problem z głowy
Witam.
Mój brat sprawił swojemu 9-letniemu dziecku telefon. Maluch długo się nim nie nacieszył , bo operator mu go po tygodniu zablokował za przekroczony limit, czyli okrągły tysiączek.
Abstrahując od tego czy kilkulatkom potrzebne są smartfony, oraz od rozsądku brata, to jak można się na coś takiego naciąć?
Mały nie wydzwonił tego, tylko grał w jakieś "darmowe" gierki ściągane nie wiadomo skąd. W bilingu wyraźnie widać że DOSTAWAŁ SMS-y po 30zł każdy.
I tu pytanie. Oprogramowanie tego typu jest legalne w naszym kraju? Tzn gierki ewidentnie nastawione na dzieci, które potrafią wyciągnąć z kieszeni rodziców kilka stów dziennie?
Bo jeśli tak to musi być niezły biznes i może bym tak w to wszedł? ;)
A może to powszechna praktyka, takie płatne SMS-y przychodzące, tylko o tym ne wiem, bo sam mam 7-letnią Nokię.
Cos doładowywał. Bo nie sądzę, że na seks czaty pisał lub do wróżek. Smsy po 30 zł to zwykle doładowania. Gier, chomika, czatów itp. To w pełni legalne. Ten kto daje dostęp do telefonu na abonament osobom poniżej 18stki - sam sobie winien.
Uprzejmie proszę nie kamuflować przekleństw ;)
moze promowal swoje posty na FB? ;)
I tu pytanie. Oprogramowanie tego typu jest legalne w naszym kraju?
Gierki ściągane "nie wiadomo skąd" teoretycznie same mogą wysłać gdzieś smsa aktywującego otrzymywanie płatnych smsów, ale zwykle działa to tak, że delikwent ściąga gierkę i żeby ją aktywować, albo coś tam do niej dociągnąć (nowe poziomy itp), musi tylko wysłać darmowego smsa pod jakiś numer, albo po prostu odpisać coś na smsa, który "skądś" przyszedł. O tym, że ten darmowy sms jest równocześnie wyrażeniem zgody na otrzymywanie płatnych smsów co jakiś czas, można już tylko doczytać drobnym drukiem w regulaminie zamieszczonym (albo i nie) gdzieś na stronie :)
Dokładnie. To miałem na myśli, pisząc, że to legalne.
Nie sądzę, żeby gierka sama słała esy, bez wiedzy użytkownika - to olbrzymie naruszenie i prędko by wyszło na jaw.
Obrazowo ujmując, powiedzmy, że kupował wirtualne złoto do gry, wysyłając smsem kody na sugerowany w grze numer.
Dokładnie. To miałem na myśli, pisząc, że to legalne.
Nie sądzę, żeby gierka sama słała esy, bez wiedzy użytkownika - to olbrzymie naruszenie i prędko by wyszło na jaw.
Obrazowo ujmując, powiedzmy, że kupował wirtualne złoto do gry, wysyłając smsem kody na sugerowany w grze numer.
Nie trzeba samemu słać SMS'ów. Na WP, Androidzie i iOS taką rzeczą zajmują się bezpośrednio same gry - i jest to w pełni legalne.
Dodatkowo takich SMS'ów nie ma wśród wysłanych, bo nie przeszły one przez aplikację do SMS.
To już w takim razie w ogóle amba fatima! I nawet bez aktywującego serwis smsa to się dzieje?
Na WP i iOS nie ma takich gier - takie cuda to gratisowy dodatek do "hemoroida".
Wymien jedna taka gre z google play
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
JohnnyBravo
13-12-2013, 19:07
Np Real Racing 3 - takie gran turismo na telefon/tablet. Zasadniczo gierka darmowa, jednak jeżeli ktoś nie ma cierpliwości do wygrywania wyścigów, odkładania wirtualnej kasy na nowe bryki i modyfikacje to może sobie dokupić tych wirtualnych dolarów za jak najbardziej prawdziwe złotówki. Dostępne są pakiety kwotowe od 8zł do 414zł - jest wiele opcji. "Zamówienia" na te pakiety dokonujemy z poziomu gry i nie wydaje mi się aby była jakaś dalsza weryfikacja - nie próbowałem ;)
Zasadniczo gierki i aplikacje ze sklepu play (tak sie to nazywa w moim nexusie 4) dzielimy na darmowe i płatne.
Te drugie zwykle są pozbawione reklam i nie wymagają od użytkownika nic poza kasą
Te bezpłatne aby je zainstalować wymagają zgody na np dostęp do lokalizacji (gps), dostęp do aparatum multimediów itp.
Podsumowując: większość darmowych aplikacji ma dostęp do niemal wszystkiego w naszych telefonach (i nie tylko bo google tworzy taką pajęczą sieć pomiędzy różnymi urządzeniami użytkownika). W praktyce zupełnie legalnie ktoś może nas śledzić, oglądać nasze zdjęcia, filmy, nawet może sobie zerkać co widzi w danym momencie nasz obiektyw w telefonie. Pełna, permanentna inwigilacja :shock: na którą sami wyrażamy zgodę w momencie instalacji danej aplikacji. Sprawdźcie pierwszą z brzegu lepszą darmową gierkę :-P
Dopowiem że częstym złodziejem jest subskrypcja na jaką przyzwalamy przy okazji podając swój numer czy to do "darmowych doładowań" , lokalizacji telefonu, dostępu do treści gdzie wyskakuj okienko na podanie numeru, tak załatwiamy sobie otrzymywanie płatnych smsów gdzie koszt i częstotliwość zależy od chorej głowy złodzieja.
a co do gierek to proszę : https://play.google.com/store/apps/details?id=skillderby.pl kradnie na potęgę....
andrzej_laskowski
13-12-2013, 20:17
Dopowiem że częstym złodziejem jest subskrypcja na jaką przyzwalamy przy okazji podając .......
a co do gierek to proszę : https://play.google.com/store/apps/details?id=skillderby.pl kradnie na potęgę....
To teraz aż się boję klikać na ten lnk. ;)
Często wystarczy przy "darmowym" ściąganiu albo aktywacji podać swój numer telefonu i już płatne przychodzące sms-y lecą.
Vetinari
14-12-2013, 11:49
Dodam również coś od siebie: WSZYSTKIE serwisy typu: sprawdź ile będziesz żył, kiedy umrzesz, etc, itp to ściąganie kasy od nieświadomego użytkownika. Z racji swojej pracy jestem w temacie i nieustającym szoku ile tego badziewia się pojawia (w najróżniejszych konfiguracjach). I ludzie niestety w to wchodzą. A potem płacz jak przyjdzie rachunek.
Legalne ? Tak (choć może jakby się jakiś prawnik mocno dopiął i Uokik to by się coś znalazło). Etycznie niemoralne.
JohnnyBravo
14-12-2013, 12:31
Zasadniczo sami wyrażamy na to zgodę i to już w momencie pobrania/instalowania gry/aplikacji ze sklepu.
Kwestia pieniędzy to jedna sprawa, ale to że zgadzamy się aby jakaś aplikacja (czyli jej twórcy) śledzili nas po gps-ie to już taki mały bog brother...
miron19j
14-12-2013, 12:48
bo to dla Twojego dobra jest. Żeby aplikacja mogła dostosować wyświetlanie dodatkowych treści do Twoich preferencji.
Zawsze tak pisze, tyle że małym druczkiem.
Za każdym razem, jak mi takie coś wyskoczy, przez moment czuje się jak jakiś zbok. :-)
Borat1979
14-12-2013, 15:40
Jak można być tak lekkomyślnym żeby kupić 9 letniemu dzieciakowi telefon na abonament? :shock:
Telefon jest na prad, a nie na abonament... ;)
Gry, w ktorych placi sie za dostep do zawartosci nie beda wykazywane w billingach bo niby z jakiej paki skoro za wszystko placi sie karta platnicza... Skoro dostawal SMSy to znaczy, ze musial wyslac/zgodzic sie na cos (wysylajac smsa zwrotnego na jakis szajs, ktory dostal) i sie nabilo.
JohnnyBravo
14-12-2013, 18:28
Gry, w ktorych placi sie za dostep do zawartosci nie beda wykazywane w billingach bo niby z jakiej paki skoro za wszystko placi sie karta platnicza...
To nie do końca prawda ;) w play-u już od kilku miesięcy zakupy w sklepie google play dopisywane są do rachunku telefonicznego. Nie potrzeba do tego karty płatniczej
Aaa, to nawet nie wiedzialem, moze dlatego ze polskiego sima z pleja uzywam ostatnio raz na rok ;) co nie zmienia faktu, ze nie znam gry, ktora wysyla smsa gdzies tam, zeby aktywowac odbieranie wiadomosci za gruby hajs. Ale moze malo widzialem... chociaz gier mam wiecej niz googleplej i appstore razem wziete ;)
JohnnyBravo
15-12-2013, 11:20
Trzeba uważać przy tych wszystkich aplikacjach/grach. Wcześniej miałem firmowy abonament w plusie z taryfą kwotową "elastyczna" - tam także można było płacić przez abonament - tak było dla samsunga wave z systemem bada, potem to chyba zmienili. Tak czy siak systemów jest kilka, tak samo sieci, więc mamy całkiem sporą różnorodność w pobieraniu opłat.
a nie ma czasem możliwosci zablokowania płatności Google play kodem pin? ja jak cokolwiek kupuje w sklepie to musze zakup potwierdzić kodem. nie można tak zablokować mikroplatnosci?
W Plusie jest blokada na sms wysoko płatne, tylko nie wiem czy to działa na gry. Ciekawy wątek. Teraz trzeba wszystkich i wszystkiego strzec się jak złodzieja. Co za czasy..... :-(
Borat1979
16-12-2013, 03:11
W Play w ustawieniach są blokady kwotowe wszelkich usług premium: SMS, MMS, połączeń głosowych i transmisji danych. Można też całkowicie wyłączyć wszystkie usługi premium.
Tiaaa, darmowe gry - w regulaminie dostepnym na pniu palmy gdzies na poludniu Nigerii zapewne jest napisane, ze w zestawie jest serwis specjalny polegajacy na przysylaniu platnych SMS'ow z rymowankami i tym podobnymi.
Walczylem z tym - i skonczylo sie zmiana operatora.
Nie wiem jaki to operator, w Orange wysylasz SMS o tresci: lista, na bezplatny numer 60212.
W odpowiedzi dostaniesz dwa SMSy - w jednym list platnych uslug MMS Specjalny , w drugim lista platnych uslug premium SMS Specjalny.
Beda podane numery i nazwy uslug, na kazdy z numerow wysylasz SMS "STOP [nazwa uslugi]" - powinienes potem dostac info od nadawcy ze usluga zostala wylaczona.
U mojego mlodego bylo tego tyle, ze w koncu zmienilem mu numer i operatora (Orange tak czy inaczej mnie wkurzal).
Powodzenia
Przerabiałem podobną sytuację kilka lat temu ze swoim juniorem.
W tydzień "naklepał" kilka stówek - rekordziści z klasy naklepali ponad tysiąc.
Moją głupotą była komórka dla dzieciaka na abo (jakaś promocja za kilkanaście zł. z fajnymi minutami).
Niestety "koleżki" grając w gry online na PC doładowywali sobie "konto" w grze sms'ami. Jedno szczęście w tym że zdążyłem wyłapać wszystko w panelu administracyjnym. Aż boję się pomyśleć ile byłoby po miesiącu.
Od tej pory tylko prepaid i blokada na wszelakie smsy i połączenia premium. Nie wiem jak w innych ale w Play można w panelu praktycznie wszystko co premium zablokować. Od tego czasu spokój.
Polecam innym taki "kaganiec".