PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw na słońce

angus
13-12-2013, 00:31
Jakie szkiełko (lub filtry) jeżeli wystarczą wg Was najlepsze i je polecacie nad morze, w mocno słoneczne dni do zdjęć rodzinnych na plaży? Zarówno stałki jak i zmiennoogniskowe do D7100.

MARTINK
13-12-2013, 00:35
Np 17-55 lub 18-200
stalka np. 50 lub 35tka
Filtr polowkowy szary 0,9 - soft
polar (choc niekoniecznie)
lampa (do rozjasnienia cieni) lub blenda (powod ten sam) choc lampa bardziej praktyczna

angus
13-12-2013, 00:38
Np 17-55 lub 18-200
stalka np. 50 lub 35tka
Filtr polowkowy szary 0,9 - soft
polar (choc niekoniecznie)
lampa (do rozjasnienia cieni) lub blenda (powod ten sam) choc lampa bardziej praktyczna

Ten filtr obowiązkowo do tych szkieł?

MARTINK
13-12-2013, 00:44
Ten filtr obowiązkowo do tych szkieł?

o co dokladnie pytasz?
polowka nie jest konieczna ale przyciemni Ci niebo aby nie bylo zupelnie wyjarane.

angus
13-12-2013, 01:00
o co dokladnie pytasz?

Pytam bo niektóre szkła koledzy z forum chwalą tu cytat "jest bardzo dobry pod słońce" ale to chyba UWA. Mi UWA nie potrzebne. Dlatego pytam czy ten filtr jest niezbędny do tych szkieł co wymieniłeś czy one też są dobre pod słońce?.

warpman
13-12-2013, 13:42
Cytat który przytoczyłeś odnosił się rzeczywiście m.in. do UWA N 10-24mm, który pięknie pracuje pod światło i kilkakrotnie w różnych miejscach na forum padło to stwierdzenie, zresztą bardzo słuszne.

Natomiast fitr szary połówkowy po prostu przyciemni Ci niebo na zdjęciu, inaczej w ostrym słońcu latem albo zimą na śniegu niebo na zdjęciach wyjdzie blade i przepalone. Z szarym filtrem wyjdzie piękne i niebieściutkie, chmury będą lepiej widoczne.

Oprócz szarej połówki możesz pomyśleć o filtrze polaryzacyjnym, który też pomoże w pracy z ostrym światem słonecznym i zdjęciach na śniegu.

Kolejną opcją jest tak zwany fader - szary filtr z regulacją stopnia przyciemnienia (z tym, że NIE JEST to filtr połówkowy), więcej o nim przeczytasz tutaj (https://www.google.pl/#q=fader+LCW+site%3Aforum.nikoniarze.pl).
Mam go i często używam, jest godną uwagi alternatywą jeśli np nie chcesz kupować całego systemu Cokin, Hitech, Lee itp z paletą szarych filtrów o różnej gradacji bądź wielu filtrów na gwint albo po prostu na okazje, gdy wolisz nosić ze sobą mniej akcesoriów.

angus
13-12-2013, 14:00
Cytat który przytoczyłeś odnosił się rzeczywiście m.in. do UWA N 10-24mm, który pięknie pracuje pod światło i kilkakrotnie w różnych miejscach na forum padło to stwierdzenie, zresztą bardzo słuszne.

Natomiast fitr szary połówkowy po prostu przyciemni Ci niebo na zdjęciu, inaczej w ostrym słońcu latem albo zimą na śniegu niebo na zdjęciach wyjdzie blade i przepalone. Z szarym filtrem wyjdzie piękne i niebieściutkie, chmury będą lepiej widoczne.

Oprócz szarej połówki możesz pomyśleć o filtrze polaryzacyjnym, który też pomoże w pracy z ostrym światem słonecznym i zdjęciach na śniegu.

Kolejną opcją jest tak zwany fader - szary filtr z regulacją stopnia przyciemnienia (z tym, że NIE JEST to filtr połówkowy), więcej o nim przeczytasz tutaj (https://www.google.pl/#q=fader+LCW+site%3Aforum.nikoniarze.pl).
Mam go i często używam, jest godną uwagi alternatywą jeśli np nie chcesz kupować całego systemu Cokin, Hitech, Lee itp z paletą szarych filtrów o różnej gradacji bądź wielu filtrów na gwint albo po prostu na okazje, gdy wolisz nosić ze sobą mniej akcesoriów.

Bardzo ładnie mi to wytłumaczyłeś. Dzięki.

warpman
13-12-2013, 17:42
Cieszę się, jeśli mogłem pomóc. Jakbyś chciał jakieś przykłady zdjęć z szarakiem i bez, to daj znać na priv

d90
15-12-2013, 08:41
Połówka jak połówka. Na plaże potrzebujesz obiektyw uszczelniony.
Bo piasek włazi wszędzie...wiem bo focilem pare razy.
N 17-55 bedzie chyba najlepszy na dx z zoom-ów.