Zobacz pełną wersję : Konflikt pomiędzy D90 a 35 f1,8G rozwiązany przez serwis Nikona??
Grendel038
12-12-2013, 01:44
Witam Forumowiczów. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem zestawu jak w temacie. I oczywiście D90 gryzie się z N 35 1,8G. Czyli AF trafia jak chce i gdzie chce. Znana sprawa. Natomiast z D3100 ten obiektyw nie ma żadnego problemu. Wiem bo testowalem. Tu pytanie. Czy osobom mającym takowe problemy udało się w końcu zestroić to body z tym szkłem? Czy serwis załatwia tę sprawę do końca? Czy może dać sobie z tym szkłem spokój i rozejrzeć się za czymś innym w miarę szerokim?? Proszę konstruktywne porady.
To ciekawe, bo taki zestaw wspominam bardzo dobrze. Działał przewidywalnie, bez niespodzianek. Spróbuj innej sztuki 35 1.8, bo rozrzut w kwestii celności/jakości jest ponoć spory. Swoją 35 zostawiłem, bo ten słoik rządzi...
Istnieje teoria odnośnie tego, że tanie aparaty są projektowane pod ciemne szkła a z jasnymi stałkami śmigają średnio przewidywalnie... Wiele jednak zależy od konkretnego egzemplarza.
I wedlug tej teorii z d3100 smiga a z d90 nie smiga ...
pioter m
12-12-2013, 07:38
Kiedyś umówiłem się z kolegą z forum, który miał wątpliwości co do celności i szybkości swojego d3100 i 35/1.8g. Porównaliśmy nasze zabawki i okazało się, że jego d3100 śmiga wyraźnie żwawiej i celniej od mojego d90 niezależnie to, czy bym zapięty mój, czy jego obiektyw. Wcześniej nie narzekałem, ale wcale mocno się zdziwiłem tą obserwacją.
Z biegiem czasu wychodzi, że ten sam układ można dozbroić w lepsze oprogramowanie. Szkoda, że nikon ma to gdzieś i jego aktualizacje dotyczą głównie umilania nam życia (blokowanie nienikonowskich baterii) lub dodawania korekty szkieł do softu.
Rafał_Sz
12-12-2013, 08:11
Witam Forumowiczów. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem zestawu jak w temacie. I oczywiście D90 gryzie się z N 35 1,8G. Czyli AF trafia jak chce i gdzie chce. Znana sprawa. Natomiast z D3100 ten obiektyw nie ma żadnego problemu. Wiem bo testowalem. Tu pytanie. Czy osobom mającym takowe problemy udało się w końcu zestroić to body z tym szkłem? Czy serwis załatwia tę sprawę do końca? Czy może dać sobie z tym szkłem spokój i rozejrzeć się za czymś innym w miarę szerokim?? Proszę konstruktywne porady.Jesli faktycznie ten zestaw wywija Ci takie problemy, wyślij go do serwisu na sprawdzenie. Autofokus nie ma prawa trafiać gdzie chce, w jednym modelu może działać trochę gorzej, w innym lepiej (zaleznie od modułu AF i oprogramowania aparatu). Ale to ma działać i już.
RobsonPL
12-12-2013, 12:03
Parę dni temu kupowałem do swojego D50 Sigmę 17-50. Pierwsze szkło z brzegu i trafiało idealnie. Ale do czego zmierzam. Sprzedawca dość dobrze obcykany w temacie i mówił gdyby nie trafiało to poleca wysłać aparat i szkło do Nikona a nie samo szkło do Gdyni (mowa o Sigmie). Bo w Nikonie ustawiają szkło do danego body a jak im jeszcze nie trafia z samego szkła to ingerują korektą w body. Więc może warto im podesłać żeby skalibrowali szkło z body.
Parę dni temu kupowałem do swojego D50 Sigmę 17-50. Pierwsze szkło z brzegu i trafiało idealnie. Ale do czego zmierzam. Sprzedawca dość dobrze obcykany w temacie i mówił gdyby nie trafiało to poleca wysłać aparat i szkło do Nikona a nie samo szkło do Gdyni (mowa o Sigmie). Bo w Nikonie ustawiają szkło do danego body a jak im jeszcze nie trafia z samego szkła to ingerują korektą w body. Więc może warto im podesłać żeby skalibrowali szkło z body.
Lepiej wysłać body do serwisu, aby skalibrowali do wzorca i wtedy wysłać komplet body + sigma do serwisu sigmy na kalibrację tylko i wyłącznie obiektywu.
otwieracz
12-12-2013, 13:39
Ten tandem to dziwna sprawa... Moja jak jej robiłem test trafiała w punkt, ale w praktyce... w praktyce jej ostrość chodzi tam gdzie chce. Zauważyłem że jak scena ma wysoki kontrast to szkło zachowuje się normalnie, ale wystarczy gdy na zewnątrz mamy szarówkę w południe i zaczyna się loteria. Niby światła dużo, a jednak. Myślę że tu nie chodzi o kalibrację, bo jak pisałem na początku moje trafia w punkt jak celuję w bateryjki czy inne badziewie w dobrym świetle. Nawet jak wyślecie body do kalibracji to i tak to szkło z tą puchą potem będzie sobie chodzić własnymi drogami :-)
Grendel038
12-12-2013, 19:56
Ten tandem to dziwna sprawa... Moja jak jej robiłem test trafiała w punkt, ale w praktyce... w praktyce jej ostrość chodzi tam gdzie chce. Zauważyłem że jak scena ma wysoki kontrast to szkło zachowuje się normalnie, ale wystarczy gdy na zewnątrz mamy szarówkę w południe i zaczyna się loteria. Niby światła dużo, a jednak. Myślę że tu nie chodzi o kalibrację, bo jak pisałem na początku moje trafia w punkt jak celuję w bateryjki czy inne badziewie w dobrym świetle. Nawet jak wyślecie body do kalibracji to i tak to szkło z tą puchą potem będzie sobie chodzić własnymi drogami :-)
Dokładnie mam to samo. Szaro na dworze i loteria, jasno i kontrastowo i strzela w zasadzie w 100%. Choć lekki FF ma. Tylko właśnie pytam czy serwis to faktycznie wyreguluje. Nie chcę pieniędzy w błoto wywalać. Szkło na gwarancji ale body już nie. A nie chcę szkła do body ustawiać skoro z D3100 działa bezbłędnie. Jakieś propozycje??
Dokładnie mam to samo. Szaro na dworze i loteria, jasno i kontrastowo i strzela w zasadzie w 100%. Choć lekki FF ma. Tylko właśnie pytam czy serwis to faktycznie wyreguluje. Nie chcę pieniędzy w błoto wywalać. Szkło na gwarancji ale body już nie. A nie chcę szkła do body ustawiać skoro z D3100 działa bezbłędnie. Jakieś propozycje??
FF możesz skorygować w serwisie lub samemu.
Co do celności tego szkła odnoszę podobne wrażenie, nie chodzi może o ilość światła ale na co ostrzymy.
Problem u mnie występuje na D90 i D5100 ale tylko przy słabo kontrastowych scenach, jeśli scena jest kontrastowa to celność jest na poziomie 95%
Grendel038
17-12-2013, 00:37
FF możesz skorygować w serwisie lub samemu.
Co do celności tego szkła odnoszę podobne wrażenie, nie chodzi może o ilość światła ale na co ostrzymy.
Problem u mnie występuje na D90 i D5100 ale tylko przy słabo kontrastowych scenach, jeśli scena jest kontrastowa to celność jest na poziomie 95%
A jak mozna samemu korygować FF??
A jak mozna samemu korygować FF??
Programem serwisowym który wyciekł do sieci.
Czy osobom mającym takowe problemy udało się w końcu zestroić to body z tym szkłem? Czy serwis załatwia tę sprawę do końca? Czy może dać sobie z tym szkłem spokój i rozejrzeć się za czymś innym w miarę szerokim?? Proszę konstruktywne porady.
Ja mam takie szkło wraz z D90 i jestem zadowolony. Po zakupie miałem BF, ale wysłałem body na regulację i od tego momentu jest to mój ulubiony zestaw. Oczywiście nigdy nie jest tak, żeby nie mogło być lepiej (ale przecież D90 to nie jest nawet semipro), ale tak naprawdę, to ten zestaw produkuje świetne obrazki z przyjemną plastyką i bardzo często zapinam 35mm.
Zatem odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli ta ogniskowa Ci odpowiada, to warto wysłać body na regulację do serwisu (nawet ze szkłem), bo satysfakcja z obrazka jest bardzo duża.
Grendel038
17-12-2013, 14:56
Ja mam takie szkło wraz z D90 i jestem zadowolony. Po zakupie miałem BF, ale wysłałem body na regulację i od tego momentu jest to mój ulubiony zestaw. Oczywiście nigdy nie jest tak, żeby nie mogło być lepiej (ale przecież D90 to nie jest nawet semipro), ale tak naprawdę, to ten zestaw produkuje świetne obrazki z przyjemną plastyką i bardzo często zapinam 35mm.
Zatem odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli ta ogniskowa Ci odpowiada, to warto wysłać body na regulację do serwisu (nawet ze szkłem), bo satysfakcja z obrazka jest bardzo duża.
Jak długo to trwało i ile kosztowało?
Programem serwisowym który wyciekł do sieci.
Witam. A probowaleś to robić??
Witam. A probowaleś to robić??
Nie miałem takiej potrzeby, ale niektórzy to robili bez problemów.
Jak długo to trwało i ile kosztowało?
Trwało 9 dni włącznie z przesyłkami. Wysłałem na dwa tygodnie przed końcem gwarancji.
Wysyłka 29-08, a 7-09 miałem aparat w domu. Koszt 0 zł.
Grendel038
17-12-2013, 21:36
Nie miałem takiej potrzeby, ale niektórzy to robili bez problemów.
Prawdę mówiąc to czytałem ten wątek o tym wycieku ale tam zamiast pisac jak to sie robi to goście zaczęli się nieźle kłócić miedzy sobą o rożne pierdoły. Jeśli masz jakieś namiary na info co i jak to chętnie poczytam. A jak masz ten program to moze wyslesz mi go? Pozdrawiam.
Trwało 9 dni włącznie z przesyłkami. Wysłałem na dwa tygodnie przed końcem gwarancji.
Wysyłka 29-08, a 7-09 miałem aparat w domu. Koszt 0 zł.
A jak to sie robi? Trzeba najpierw umówić sie telefonicznie z serwisem i wysłać? Możesz opisać jak to robiłeś i jak opisałeś co mają robić? Wysylales ze szkłem czy samo body?? Pozdrawiam.
Witam ja wysyłałem osobno, najpierw n 35 potem d90 zdecydowanie pomogło, a jak już było dobrze to sprzedałem:-)
A jak to sie robi? Trzeba najpierw umówić sie telefonicznie z serwisem i wysłać? Możesz opisać jak to robiłeś i jak opisałeś co mają robić? Wysylales ze szkłem czy samo body?? Pozdrawiam.
Pobrałem, wydrukowałem i wypełniłem to: formularz (http://nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/2149433435/3331905203.pdf)
Wysłałem puszkę i szkło. Dodatkowo dołączyłem płytkę ze zdjęciami z widocznym BF i napisałem aby skalibrowano AF w body i sprawdzono obiektyw. Później spakowałem wszystko i zamówiłem kuriera. Numer dla kuriera DHL - 1243919 (ważne na gwarancji, bo przesyłka idzie za darmo). To chyba tyle.
Grendel038
18-12-2013, 11:47
Pobrałem, wydrukowałem i wypełniłem to: formularz (http://nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/2149433435/3331905203.pdf)
Wysłałem puszkę i szkło. Dodatkowo dołączyłem płytkę ze zdjęciami z widocznym BF i napisałem aby skalibrowano AF w body i sprawdzono obiektyw. Później spakowałem wszystko i zamówiłem kuriera. Numer dla kuriera DHL - 1243919 (ważne na gwarancji, bo przesyłka idzie za darmo). To chyba tyle.
Dziękuje. Bardzo mi pomogleś. Wstawić Ci gdzieś jakieś plusy?? :) Pozdrawiam.
Proszę uprzejmie, życzę powodzenia w kalibracji i wielu udanych kadrów trafiającym "w punkt" zestawem.
Plusy? W ramach rewanżu fajnie będzie jeśli nam tu opiszesz jak powiodła się cała operacja. Pozdrawiam :)
edyta: Pamiętaj, że jeśli będziesz dołączał zdjęcia na płycie, to w formacie RAW
wysłałem body na regulację
Możliwe, że czegoś nie doczytałem... Ale tytułem wstępu:
W weekend byłem w sklepie z body z myślą zakupu tego obiektywu (N35). Światło naturalnie bez porównania do kitowego. Niestety, mimo mojego amatorskiego oka obiektyw nie ostrzył - bardzo mocny FF. To był jedyny egzemplarz w sklepie, więc brak wystarczających danych odnośnie problemu. Na obiektywie z zestawu ostrość moim zdaniem nie budzi zastrzeżeń (inna głębia ostrości, więc też tak nie widać potencjalnych uchybień). Finalnie oczywiście wróciłem do domu tak jak wyszedłem - bez nabytku.
Wracając do sedna: Czy regulacja "body" w sytuacji jak opisywane tutaj nie powoduje, że poprawia się jego praca z problematycznym do tej pory szkłem ale jednocześnie rozjeżdża to, co dotychczas współpracowało jak należy?
Ja dopóki miałem tylko 18-105 to też nie widziałem u siebie BF. W tej chwili mam jeszcze wspomniane 35mm f/1.8G i 50mm f/1.8D i jest ok. Mam też dostęp do Tamrona 17-50 VC i 70-300 VC USD i nie narzekam.
Dodatkowo mam wrażenie, że po regulacji AF w serwisie moja D90 zachowuje się dużo lepiej na bocznych punktach i ogólnie AF jest bardziej skuteczny niż przed regulacją.
Zawsze możesz wysłać do serwisu body + wszystkie Nikkory jakie posiadasz i poprosić o sprawdzenie :)
Ponieważ miałem parę zapytań na priv odnośnie kalibracji oprogramowaniem serwisowym (bo kiedyś się pochwaliłem żem się tym bawił) :lol:, pozwolę sobie wkleić taki malutki manual dla zainteresowanych...
TUTAJ (http://nikonhacker.com/viewtopic.php?f=8&t=694&start=80#p5869) obrazki z konkurencyjnego forum.;)
A poniżej moja instrukcja...
Przed rozpoczęciem zabawy podłączamy aparat kabelkiem do komputera i obie zabawki włączamy (co chyba zrozumiałe :mrgreen:).
Procedura kalibracji na przykładzie aparatu D5100 wygląda następująco - po uruchomieniu programu wchodzimy po kolei w zakładki (patrz obrazki z linka):
INSPECTION AND ADJUSTMENT for AF
ADJUSTMENT FOR AF ACCURACY
AF SHIFT ADJUSTMENT
Teraz w okienku, które się wyświetli wpisujemy liczby (najlepiej małymi kroczkami np.po 10) po czym dokonujemy zmiany przyciskiem
READ SHIFT AMOUNT
i akceptujemy przyciskiem
OK
Zaznaczenie ptaszka (kropki) przy napisie SHIFT TO NEAR SIDE FOCUS spowoduje, że regulować będziemy AF w kierunku FF, a zaptaszkowanie opcji SHIFT TO FAR SIDE FOCUS spowoduje przesunięcie w kierunku BF.
Metodą prób i błędów, wykonując po każdej zmianie fotki testowe, ustawimy sobie w ten sposób AF zgodnie z naszymi preferencjami.
Kalibrację mam wielokrotnie i bezproblemowo przećwiczoną na Nikonie D5100 - w innych modelach opcje programu mogą się nieco różnić (ale zapewne są podobne).
Śmiałkom życzę powodzenia, :p a adminom wyrozumiałości, jednocześnie żywiąc nadzieję, że nie naruszyłem regulaminu tego prześwietnego forum.
Witam,
mam pytanie jak się to ma do gwarancji i jaka jest szansa żeby cos poszło nie tak ?
Czy w serwisie taką samą metodą ustawiają AF ? Czytałem gdzieś o jakiś malutkich śrubkach do regulacji ale nie pamiętam w jakim modelu.
Witam,
mam pytanie jak się to ma do gwarancji i jaka jest szansa żeby cos poszło nie tak ?
Czy w serwisie taką samą metodą ustawiają AF ? Czytałem gdzieś o jakiś malutkich śrubkach do regulacji ale nie pamiętam w jakim modelu.
W serwisie ustawiają programowo do wzorca, a wzorcem jest obiektyw, podobno 50-tka.
Tutaj znajdziesz wszystko o oprogramowaniu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224343
Metoda jest bezpieczna, bo zawsze można wrócić do ustawień początkowych. Nigdy nie miałem żadnych problemów podczas komunikacji aparatu z komputerem i z tym programem. Jeśli chodzi kalibrację w serwisie, to z tego co ludzie pisali, serwis też dokonuje jedynie programowej kalibracji. Mają jednak tę przewagę, że mają dostęp do ustawień wzorcowych producenta i w ten sposób jednym kliknięciem ustawiają AF, po czym piszą klientowi profesjonalnie brzmiącą notkę o treści "skalibrowano do wzorca". :-) Niestety oprogramowanie serwisowe, które wypłynęło do sieci nie zawiera takich plików wzorcowych do konkretnych modeli Nikona więc musimy sobie radzić sami. Jednak metodą małych kroczków również jesteśmy w stanie skalibrować sobie aparat (a nawet lepiej, bo nie do wzorca, który jak wiemy nie zawsze w praktyce się sprawdza, tylko pod nasz konkretny obiektyw).
Odnośnie gwarancji - ponoć serwis jest w stanie wykryć nieautoryzowaną ingerencję w soft aparatu. Jeden z kolegów tu na forum pisał o takim przypadku. Jak jest w praktyce, trudno powiedzieć - być może serwisanci po prostu wyczytali na forum, że wymieniony kolega chce ich przetestować pod kątem wykrycia ingerencji w soft (bo z tą myślą wysłał aparat do serwisu), no i jedynie na tej podstawie wykryli.:mrgreen:
Natomiast jeśli chodzi o ingerencję mechaniczną w aparat, to dla mnie to hardcore.
Chyba każda lustrzanka Nikona umożliwia taką zabawę imbusami w komorze lustra i byli śmiałkowie, którym się to udawało. Ja nie będę próbował przynajmniej z kilku powodów, a mianowicie takich, że przez nieostrożne operowanie imbusem można uszkodzić aparat, ponadto można nasyfić sobie do komory lustra oraz można sobie rozregulować całkowicie puszkę, bo dłubiąc imbusem zmieniamy przecież położenie luster.
Po co kombinować skoro kalibracja programowa to zaledwie parę kliknięć myszką.
A najlepiej wcale nie ruszać jak jest dobrze.:mrgreen:
Ponieważ miałem parę zapytań na priv odnośnie kalibracji oprogramowaniem serwisowym (bo kiedyś się pochwaliłem żem się tym bawił) :lol:, pozwolę sobie wkleić taki malutki manual dla zainteresowanych...
TUTAJ (http://nikonhacker.com/viewtopic.php?f=8&t=694&start=80#p5869) obrazki z konkurencyjnego forum.;)
A poniżej moja instrukcja...
Przed rozpoczęciem zabawy podłączamy aparat kabelkiem do komputera i obie zabawki włączamy (co chyba zrozumiałe :mrgreen:).
Procedura kalibracji na przykładzie aparatu D5100 wygląda następująco - po uruchomieniu programu wchodzimy po kolei w zakładki (patrz obrazki z linka):
INSPECTION AND ADJUSTMENT for AF
ADJUSTMENT FOR AF ACCURACY
AF SHIFT ADJUSTMENT
Teraz w okienku, które się wyświetli wpisujemy liczby (najlepiej małymi kroczkami np.po 10) po czym dokonujemy zmiany przyciskiem
READ SHIFT AMOUNT
i akceptujemy przyciskiem
OK
Zaznaczenie ptaszka (kropki) przy napisie SHIFT TO NEAR SIDE FOCUS spowoduje, że regulować będziemy AF w kierunku FF, a zaptaszkowanie opcji SHIFT TO FAR SIDE FOCUS spowoduje przesunięcie w kierunku BF.
Metodą prób i błędów, wykonując po każdej zmianie fotki testowe, ustawimy sobie w ten sposób AF zgodnie z naszymi preferencjami.
Kalibrację mam wielokrotnie i bezproblemowo przećwiczoną na Nikonie D5100 - w innych modelach opcje programu mogą się nieco różnić (ale zapewne są podobne).
Śmiałkom życzę powodzenia, :p a adminom wyrozumiałości, jednocześnie żywiąc nadzieję, że nie naruszyłem regulaminu tego prześwietnego forum.
Witam,
wystapił u mnie taki problem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c58bb958fd466a88.html
Mój firmware ostatnio był aktualizowany:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/054f1f6add5e47af.html
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam,
wystapił u mnie taki problem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c58bb958fd466a88.html
Mój firmware ostatnio był aktualizowany:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/054f1f6add5e47af.html
Z góry dziękuję za pomoc.
Oprogramowanie obsługuje tylko starsze wersja firmware aparatu.
W takim razie jak wrócić do foprzedniego firmware, czy to możliwe ?
Czy po ustawieniu korekty FF/BF i zaktualizowniu znów do najnowszego firmware zostana zachowane ustawienia ?
W takim razie jak wrócić do foprzedniego firmware, czy to możliwe ?
Czy po ustawieniu korekty FF/BF i zaktualizowniu znów do najnowszego firmware zostana zachowane ustawienia ?
Trzeba poszukać na stronie Nikona starszą wersję i wgrać, po korekcie AF aktualizacja oprogramowania nie powinna niczego zmienić.
jest tutaj:https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/17547
Znalazłem i zabieram się za to :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239268&page=3
Wróciłem do starszego softu i nadal jest problem :(
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fcf46cdef6567ce6.html
Wróciłem do starszego softu i nadal jest problem :(
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fcf46cdef6567ce6.html
Jaki masz system operacyjny?
Windows 7 starter
Spróbuj się połączyć w zgodności z WINDOWS XP.
Na XP to samo, komputer widzi aparat ale ten sam komunikat co poprzednio :(
Aby program ruszył musisz dokonać małej zmiany w pliku D5100STD.INI (dla aparatu D90 plik będzie zapewne nosił nazwę D90STD.INI).
Pliczek znajduje się w folderze z programem i możesz go edytować windowsowym notatnikiem.
Otwierasz go, szukasz linijki:
MainVer= 0x01000300
i zamieniasz na:
MainVer = 0x01010000
Należy przy tym mieć na uwadze to, jakie masz obecnie wgrane firmware do aparatu.
Wobec tego jeśli masz wcześniejsze firware 01.01.00.00, to linijka MainVer ma wyglądać jak wyżej czyli tak:
MainVer = 0x01010000
Jeśli natomiast zapodałeś aparatowi najnowsze dostępne firmware 01.02.01.00 to ma to wyglądać tak:
MainVer = 0x01020100
Powodzenia
Dla D90 nie musimy niczego zmieniać ponieważ nigdy nie było aktualizacji oprogramowania do D90.
Tylko pozycję L można było zaktualizować, ale to tylko kontrola dystorsji dla obiektywów.
Aby program ruszył musisz dokonać małej zmiany w pliku D5100STD.INI (dla aparatu D90 plik będzie zapewne nosił nazwę D90STD.INI).
Pliczek znajduje się w folderze z programem i możesz go edytować windowsowym notatnikiem.
Otwierasz go, szukasz linijki:
MainVer= 0x01000300
i zamieniasz na:
MainVer = 0x01010000
Należy przy tym mieć na uwadze to, jakie masz obecnie wgrane firmware do aparatu.
Wobec tego jeśli masz wcześniejsze firware 01.01.00.00, to linijka MainVer ma wyglądać jak wyżej czyli tak:
MainVer = 0x01010000
Jeśli natomiast zapodałeś aparatowi najnowsze dostępne firmware 01.02.01.00 to ma to wyglądać tak:
MainVer = 0x01020100
Powodzenia
Dzięki za pomoc, wszystko śmiga :) Jeszcze mam pytanie, czy można w jakiś szybki sposób ewentualnie wrócić do oryginalnych ustawień AF bez bawienia się w zapisywanie ile się odjęło ?
No niestety nie można, bo wraz z programem nie wypłynęły pliki z ustawieniami referencyjnymi do poszczególnych puszek. Serwis ma takie pliki więc gdy klient wyśle im aparat do kalibracji, to przez jedno kliknięcie w programie dokonują zmiany, po czym stwierdzają, że "ustawiono do wzorca". :p
My natomiast musimy radzić sobie sami, ale metodą prób i błędów jesteśmy w stanie ustawić AF nawet lepiej niż to zrobi serwis, bo nie do wzorca, który jak wiemy nie zawsze sprawdza się w praktyce, tylko zgodnie z naszymi oczekiwaniami. A ustawienia początkowe można przecież zapisać sobie na karteczce. :mrgreen:
Tak właśnie trzeba będzie zrobić, kiepsko tylko że po zaakceptowaniu zmian program pokazuje "zera" po korekcie a nie wartość po pomniejszeniu. Rozumiem też że jeżeli dam najpierw + 10 i zakceptuję to chcąc cofnąć się do początku muszę wbić -10 ?
Analogicznie po wbiciu trzy razy +10 i zaakceptowaniu zmian za każdym razem to żeby cofnąć się do początku wystarczy wbić -30 ?
A ustawienia początkowe można przecież zapisać sobie na karteczce. :mrgreen:
Czy można gdzieś w programie odczytać aktualne ustawienia, czy po prostu trzeba uznać stan obecny za "wzorzec" i notować ile razy i o jakie wartości się zmieniało AF ?
Przecież napisałem, że nie można odczytać aktualnych ustawień ani program ich nie zapisuje, bo nie ma plików za to odpowiedzialnych. W związku z tym pozostaje nam ustawianie metodą prób i błędów i jest tak jak napisałeś wyżej czyli jeśli dasz trzy razy +10, to żeby cofnąć wystarczy wpisać -30. Wartości możesz sobie notować i w ten sposób będziesz wiedział o ile cyferek przesunąłeś AF od stanu początkowego. Trochę dodawania i odejmowania i program jest do ogarnięcia. :-)
colins, Jeszcze raz dzięki za pomoc, w wolnej chwili zabiorę się za kalibrację i napiszę czy był sukces :)
W programie do D90 po przesunięciu AF-u jest tworzony plik z mnóstwem informacji, ale o ile nastąpiło przesunięcie to takiej informacji nie znalazłem.
w programie do d90 po przesunięciu af-u jest tworzony plik z mnóstwem informacji, ale o ile nastąpiło przesunięcie to takiej informacji nie znalazłem.
w jakim miejscu jest ten plik i jak się nazywa ?
A jaki aparat próbujesz kalibrować? Bo jeśli D90, to tak jak napisał zgera, w folderze z programem tworzony jest plik z rozszerzeniem .log dokumentujący zmiany. Jeśli jednak bawisz się z D5100, to taki plik nie powstanie, gdyż w tym przypadku program nie oferuje opcji tworzenia takiego pliku (a w D90 jest odpowiednie okienko do zaptaszkowania).
Zresztą porównaj sam okienka.
W D90 wygląda tak (stawiasz ptaszka przy "Output to LOG" i na dysku zostanie zapisany plik D90IA.Log):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/8274/e8ix.jpg)
W D5100 natomiast okienko programowe prezentuje się jak na poniższym obrazku i jak widać nie ma opcji tworzenia pliku logowania.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/filephpid395modeview-1.jpg
źródło (http://nikonhacker.com/download/file.php?id=395&mode=view)
Wszystko jasne, jeszcze raz thanks :)
Czyli przy backfokusie w moim aparacie interesuje mnie opcja "NEAR SIDE FOCUS" ? :)
Tak by wychodziło. :-) Zerknij jeszcze TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3291954&postcount=13).
(...)
W weekend byłem w sklepie z body z myślą zakupu tego obiektywu (N35). Światło naturalnie bez porównania do kitowego. Niestety, mimo mojego amatorskiego oka obiektyw nie ostrzył - bardzo mocny FF. To był jedyny egzemplarz w sklepie, więc brak wystarczających danych odnośnie problemu. Na obiektywie z zestawu ostrość moim zdaniem nie budzi zastrzeżeń (inna głębia ostrości, więc też tak nie widać potencjalnych uchybień). Finalnie oczywiście wróciłem do domu tak jak wyszedłem - bez nabytku.
Wracając do sedna: Czy regulacja "body" w sytuacji jak opisywane tutaj nie powoduje, że poprawia się jego praca z problematycznym do tej pory szkłem ale jednocześnie rozjeżdża to, co dotychczas współpracowało jak należy?
Jednak był to problem tego konkretnego egzemplarza N35... kupiłem jakąś używkę i co prawda idealnie nie jest (minimalnie FF) ale bez porównania z pierwotnie testowanym...
Tak by wychodziło. :-) Zerknij jeszcze TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3291954&postcount=13).
Uff, poustawiałem i wydaje się być ok, musiałem skorygować aż o -85 mikrometrów.
Jeszcze pytanie czy punkt ostrzenia może się przesuwać w zależności od długości ogniskowej ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90f9afa859bc1bc5.html
Patrząc na screeny z programu widzę, że zakres reulacji jest od -125 do +125 mikrometrów, zgadza się ?
Czy można pójść dalej, czy grozi to awarią ?
Fizycznie niemożliwe. Jest od -125 do +125 i więcej nie da rady. Jeśli wpiszesz więcej, to program poinformuje Cię, że operacji nie można wykonać.
Uff, poustawiałem i wydaje się być ok, musiałem skorygować aż o -85 mikrometrów.
Jeszcze pytanie czy punkt ostrzenia może się przesuwać w zależności od długości ogniskowej ?
No to dość dużo przesunąłeś, u mnie wystarczyło -25 mikrometrów.
Punkt ostrzenia może się zmieniać w zależności od ogniskowej oraz odległości od fotografowanego obiektu.
Dla kita 18-105 jeśli ustawisz na 105 w punkt to na 18 będzie BF, ale obiekt będzie w głębi ostrości.
Fizycznie niemożliwe. Jest od -125 do +125 i więcej nie da rady. Jeśli wpiszesz więcej, to program poinformuje Cię, że operacji nie można wykonać.
Nie można za jednym razem wpisać więcej niż 125 czy w sumie w kilku krokach też ?
johnywalker
17-01-2014, 21:25
Nie mozna. Zakres regulacji to tylko 125, jak pomiedzy szkłem a Twoją puszką jest większa różnica to nic nie zrobisz
Jeszcze pytanie z innej beczki, możecie polecić jakąś dobrą lampę w rozsądnych pieniądzach ?
Taką, co błyska. Co to ma wspólnego z tematem wątku? O lampach jest osobny dział, wystarczy poczytać.
taką, co błyska. Co to ma wspólnego z tematem wątku? O lampach jest osobny dział, wystarczy poczytać.
zabawne :)
zabawne :)
raczej mało zabawne, http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70
MŁODYNA5
14-02-2014, 05:26
Żeby nie zaśmiecać forum podłącze się pod ten temat,
Jakiś czas po zakupie Nikkor`a 35 f1,8 zauważyłem duży FF, zawsze schodziło by wysłać do kalibracji, aż w końcu ... wyszła gwarancja. :oops:
Obiektyw leży już 3 rok (wcześniej był niepotrzebny) teraz by się przydał, ale szlag mnie trafia gdy widzę jak trafia (właściwie jak nie trafia)
Tutaj pytanie do Was:
czy jest sens grzebać i kalibrować programowo body (D90) w sytuacji gdy: helios 44-2 na pełnej dziurze po zapaleniu się zielonej kropki trafia zawsze w punkt, kitowy 18-105 działa idealnie, (podobnie inne ciemne obiektywy które posiadam - wiem to żaden wyznacznik). dodam, że wspomniany Nikkor na live view również trafia w punkt.
Obawiam się, że to jest jednak wina obiektywu (u znajomego na D50 było podobnie jak u mnie)
Co mi radzicie w tej sytuacji?
kalibrować body pod Nikkora 35?, (na innych ciemnych pewnie i tak nie zauważę różnicy, że coś grzebałem?)
Żeby nie zaśmiecać forum podłącze się pod ten temat,
Jakiś czas po zakupie Nikkor`a 35 f1,8 zauważyłem duży FF, zawsze schodziło by wysłać do kalibracji, aż w końcu ... wyszła gwarancja. :oops:
Obiektyw leży już 3 rok (wcześniej był niepotrzebny) teraz by się przydał, ale szlag mnie trafia gdy widzę jak trafia (właściwie jak nie trafia)
Tutaj pytanie do Was:
czy jest sens grzebać i kalibrować programowo body (D90) w sytuacji gdy: helios 44-2 na pełnej dziurze po zapaleniu się zielonej kropki trafia zawsze w punkt, kitowy 18-105 działa idealnie, (podobnie inne ciemne obiektywy które posiadam - wiem to żaden wyznacznik). dodam, że wspomniany Nikkor na live view również trafia w punkt.
Obawiam się, że to jest jednak wina obiektywu (u znajomego na D50 było podobnie jak u mnie)
Co mi radzicie w tej sytuacji?
kalibrować body pod Nikkora 35?, (na innych ciemnych pewnie i tak nie zauważę różnicy, że coś grzebałem?)
W Twoim przypadku najlepiej byłoby najpierw skalibrować szkło skoro twierdzisz że na innym body zachowuje się podobnie.
Możesz skalibrować puszkę pod szkło, cała operacja trwa kilka sekund, jeśli nie będziesz zadowolony zawsze możesz wrócić do wcześniejszych ustawień.
Jeśli będziesz przesuwał punkt ostrości to zapisuj sobie każdą operację na kartce, o ile przesuwasz i w którą stronę.
Czy podczas uruchamiania programu wywala Wam zapytanie o hasło?
Nawet jak wrzuce hasło, które znajduje się w głównym katalogu, wywala:
https://drive.google.com/file/d/0B7AT9kBe3_jVT256UElCVjVHbGs/edit?usp=sharing
Czy podczas uruchamiania programu wywala Wam zapytanie o hasło?
Nawet jak wrzuce hasło, które znajduje się w głównym katalogu, wywala:
https://drive.google.com/file/d/0B7AT9kBe3_jVT256UElCVjVHbGs/edit?usp=sharing
Dla D5100 wpisz: Moud5100
zger, dzięki za pomoc. Teraz wszystko gra. Sama kalibracja banalnie prosta. Teoretycznie małymi kroczkami przy kalibracji, można za free samemu wyostrzyć AF i celuje jak snajper.
podepnę się pod temat i zapytam o ten programik do kalibracji. Macie jego źródło? Bo ten w pierwotnego tematu o sofcie do nikona jest nieaktualny.
Linki również wygasły. Mógłby ktoś uprzejmy ponownie udostępnić do D90?
Grendel038
02-11-2017, 09:46
Witam ponownie. Kilka lat temu rozpocząłem ten wątek. Wypada go powoli kończyć. Konflikt po między D90, a N 35 1,8G został rozwiązany jakiś czas temu przez serwis Studio5s Rafał Smoliński w Warszawie. Serwis ten polecił mi TOP67, któremu tu dziękuję. W Studio5s dokonano kalibracji body do wzorca i regulacji AF oraz ogólnego sprawdzenia body. Teraz wszystko działa jak należy i AF w zasadzie nie pudłuje w dodatku jest ostro od f1,8.
Polecam każdemu ten serwis. Pan Rafał ożywił na nowo AF gdyż poprzedni użytkownik coś musiał przy nim majstrować. AF był po prostu rozregulowany i oprogramowanie pokaszanione. Polecam ten serwis oraz kolegę TOP67 który służy pomocą. Teraz już nie mam N35 1,8G. Zastąpiła go Sigma 17-50mm f2,8 z którą mój D90 wspaniale współpracuje, ale po kalibracji do body w serwisie Sigmy.
To wszystko w tym temacie. Dziękuję wszystkim za różne podpowiedzi i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Pozdrawiam.